LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
No to ja bym chciała drugie, ale nie wcześniej niż wtedy, gdy Gabrysia będzie chodzić, mówić i korzystać z toalety, a my kupimy większe mieszkanie 😅 To tak minimum ze 3 lata się zejdzie, więc będę miała wtedy 36/37. Trochę się obawiam ciąży w tym wieku. Natomiast wkładkę lekarz mi odradził właśnie ze względu na to, że ta ewentualna ciąża jednak w perspektywie mniej niż 5 lat. Z tabsami kurczę mam złe doświadczenia z czasów jak miałam 20 parę lat. Przytyłam wtedy 10 kg i kiepsko się czułam.
Co do nabiału to ja z kolei nie odstawiłam, a problemy brzuszkowe się uspokoiły i nawet przy tym rotawirusie nie było tragedii. Trzeba się indywidualnie obserwować po prostu.
KarolinaAnastazja - nadrobi, będzie dobrze! 😌 -
KarolinaAnastazja wrote:Apropo starań o drugie dziecko, to powiem Wam, że mam strasznie mieszane uczucia, serio
Mąż chętny na drugie i to bardzo.
Ja jestem jedynaczką i dobrze mi z tym. Rozmyślam kwestie finansowe i oczywiście stać by nas było zapewnić dwójce wykształcenie, zaplecze na przyszłość. Ale rozwiewa mnie wątpliwość, czy ja dam radę psychicznie z dwójką, może mnie zrozumiecie.
Dodatkowo, może zabrzmi to głupio i irracjonalnie, ale zawsze chciałam mieć parkę, a boję się poprostu rozczarowania jakby był drugi Syn( moja intuicja mówi mi, że jakbym miała nawet i 5cioro to będą sami synowie🙈)
No i ostatnia kwestia to różnica wiekowa..kompletnie nie wiem "ile" by było dobrze. Czy 2 a może 4... nie mam pojęcia
Mam dwójkę i wychodzę z założenia, że to powinna być decyzja głównie matki bo potem cała odpowiedzialność, czyli ciąża i wszystko potem leży po stronie matki.
Zaznaczę, ze nie mamy żadnej pomocy bo wszyscy dziadkowie aktywni zawodowo. Póki córka nie skończyła 3 lat nawet nie chciałam myśleć o drugim, pomimo tego, że w planach była dwójka dzieci. U nas różnica wieku to 4 lata i dla mnie to najmniejsza różnica wieku, którą jestem w stanie ogarnąć bez uszczerbku na swoim zdrowiu psychicznym 😅
Dlatego różnica wieku między dziećmi to kwestia indywidualna, niektórzy chcą 2under2 i to jest ich spełnienie marzeń. A ja wiem, że osiwiałabym w jedną noc 😅 -
U nas są plany na drugie i chcielibyśmy w miarę mała różnice wieku 2-2,5 roku. Trochę mnie stresuje myśl o ogarnianiu dwójki takich maluchów, ale chciałabym do 35-36 mieć drugą ciążę za sobą, a czasu już dużo nie zostało 🫣
Było pytanie o smoczki Avent - my dopiero przeszliśmy na 3 bo słabo jadła przy 2 i jest okej.
A odnośnie małego przyrostu po szczepieniu - my mieliśmy raz przyrost 11g i potem ładnie nadrobiła, więc spokojnie.KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, jak zwykle ciekawe tematy tu się toczą .
Kolki - odstawienie nabiału nic nie dało i generalnie przerobiłem już wszystko co było możliwe i poddałam się … podczas ataku pomagam jak mogę i czekam aż minie z czasem …
Drugie dziecko - mamy różnice 3,5 roku i ona jest naprawdę super. Starszak ledwo co odpieluchowany, nocki u siebie śpi , dużo rozumie i pomaga - polecam różnice 3,5-4 latka. Ale oczywiście to sprawa indyeidualna.
Wiek - mam 40 lat i 2 ciąża była dla mnie bardzo łaskawa , wręcz nagroda. Czułam się świetnie do końca , bez żadnych leków, poród elegancko . I nawet dolne obniżenie pochwy już się naprawiło a i mało tego - lepiej śpię niż przy pierwszym. Także nie martwcie się dziewczyny ile macie lat , do 40 jesteście młode, dacie radę
Mając 2 chłopców czuje cały czas niedosyt , no ale nie wiem czy podołałbym z 3… w wieku 44 lat . To już chyba byłaby przesada … no ale zobaczę co życie pokaże
Macierzyństwo daje mi super dużo radości i dopełnia moje życie. i naprawdę współczuję jak ktoś wogole nie może mieć dzieci …Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 15:58
Niaha lubi tę wiadomość
-
My chcielibyśmy drugie dziecko ale myślę, że nie wcześniej niż 3-4 lata. Ale zobaczymy jak wyjdzie i co przyniesie przyszłość 🙂
Czy macie już jakiś stały schemat drzemek? Jak to u was wygląda? Mam wrażenie że u mnie to całkowity freestyle i podążam za tym jak zachowuje się bobas. Czasem te drzemki są co 2-3 godziny. Czasem co półtorej. Nie mam jakiś stałych godzin. Nie wiem czy powinnam już dążyć do jakiegoś schematu czy jak to ugryźć. -
Mysmy od początku tematu dzieci w naszym w związku z mężem zgodnie stwierdziliśmy, że jedno nam wystarczy
Potem przez chwilę jak byłam w ciąży, mąż mówił, że on w sumie nie wie, bo nie wie jak to będzie z pierwszym, ale teraz już stwierdził definitywnie, że jedno mu wystarczy
I jak dla mnie też jest ok z jednym
Dlatego docelowo mam mieć wkładkę, ale mój ginekolog powiedział, że po CC wkładkę można dopiero pół roku po.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia, 18:06
-
MonReve96 wrote:My chcielibyśmy drugie dziecko ale myślę, że nie wcześniej niż 3-4 lata. Ale zobaczymy jak wyjdzie i co przyniesie przyszłość 🙂
Czy macie już jakiś stały schemat drzemek? Jak to u was wygląda? Mam wrażenie że u mnie to całkowity freestyle i podążam za tym jak zachowuje się bobas. Czasem te drzemki są co 2-3 godziny. Czasem co półtorej. Nie mam jakiś stałych godzin. Nie wiem czy powinnam już dążyć do jakiegoś schematu czy jak to ugryźć.
Rano jak już wstanie, między 7 a 8 najczęściej jest 1,5h aktywności, drzemka 40-50 min, potem 1,5-2h aktywności i 40-50 min drzemki, a później już loteria. Czasem okno aktywności 1,5-2h, czasem więcej, kolejna drzemka trwa 2h, czasem godzinę, czasem nie ma jej wcale i wieczorem przysypia 🫣 -
MonReve96 wrote:My chcielibyśmy drugie dziecko ale myślę, że nie wcześniej niż 3-4 lata. Ale zobaczymy jak wyjdzie i co przyniesie przyszłość 🙂
Czy macie już jakiś stały schemat drzemek? Jak to u was wygląda? Mam wrażenie że u mnie to całkowity freestyle i podążam za tym jak zachowuje się bobas. Czasem te drzemki są co 2-3 godziny. Czasem co półtorej. Nie mam jakiś stałych godzin. Nie wiem czy powinnam już dążyć do jakiegoś schematu czy jak to ugryźć.
Jedyna stała drzemka to ta na spacerze czyli 12-14 podejrzewam, że reszta też ma pewną powtarzalność ale ciężko mi to stwierdzić bo najczęściej śpi mi na rękach -
KarolinaAnastazja wrote:Ja zawsze liczę że zjadł wtedy 90ml
U nas je ile chce, przeważnie wychodziło to że co 2.5h
Oblicz sobie według przelicznika waga dziecka x150ml =ile ml na dibe, rozdziel na karmienia i zobacz czy tyle zjada co te 3h np:)
Po szczepieniu niestety je bardzo mało
✨️✨️✨️✨️✨️
Byłam dzisiaj dziewczyny u lekarza , młody przybiera od szczepienia po 10g/dobę co jest bardzo mało. Lekarze nie widzą problemu, moczy pieluszki, robi normalnie 💩, jedyne co to brak apetytu...zjada po 50/70ml na karmienie.
Niby to "normalne" po rotawirusach I do 2-3tyg (już minął tydzień) powinno przejść.
Ale martwię się i tak.
Jedyny plus, że nie spadł z wagi całkowicie...ale te 10g 🙈☹️
No właśnie je więcej niż 150x waga i nie chcę głodzić dzieciaka, ale nie chcę go też utuczyć. Potrafi zjeść 200 ml więcej niż wynika z tego przelicznika. Póki co daje mu tak jak zgłasza zapotrzebowanie, ale nie wiem czy te 150xwaha to max jaki powinien mieć na dobę czy minimum, czy takir orientacyjne 😅
My używamy smoczków Avent 2, ale my nasz jest z końca listopada to młodszy od większości 😅
Co do drugiego dziecka to mamy otwarty temat, ani tak ani nie. Ja tuż po porodzie byłam totalnie na nie ze względu na to jak wyglądał poród 😅 teraz jak już emocje opadly nie wykluczam, na wizycie pologowej pytalam o ewentualnym kolejny poród i lekarz powiedział że moje przeboje mogą być wskazaniem do CC. Bo naturalnie to już sobie tego nie wyobrażam. Mąż za to zawsze chciał 2 a teraz mówi "zobaczymy" 😅 póki co dostałam tabletki i pewnie pod koniec macierzyńskiego zdecydujemy czy wracam robić karierę czy jeszcze jedna przerwa zawodowa 😆 jakby miało być to z różnica do 3 lat, bo też już swoje lata mamWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:30
-
Takaja12 wrote:Kiedy zaleca się rozszerzać dietę przy karmieniu mm? Czytałam że najwcześniej między 17tyg a najpóźniej 26 tyg i zastanawiam się kiedy najlepiej
A to chyba nie ma różnicy czy wcześniej było mm czy kp/kpi?
Ja mam w planach zacząć rozszerzać dietę jak już Remek będzie całkowicie samodzielnie siedział, musi tez wykazywać zainteresowanie jedzeniem (np. wyciągać rączki do jedzenia). Na pewno nie będzie to wcześniej niż po skończonym 4 miesiącu.
Patrząc na niego teraz raczej nie będzie to zbyt szybko 😅
Takaja12 lubi tę wiadomość
-
Niaha wrote:A to chyba nie ma różnicy czy wcześniej było mm czy kp/kpi?
Ja mam w planach zacząć rozszerzać dietę jak już Remek będzie całkowicie samodzielnie siedział, musi tez wykazywać zainteresowanie jedzeniem (np. wyciągać rączki do jedzenia). Na pewno nie będzie to wcześniej niż po skończonym 4 miesiącu.
Patrząc na niego teraz raczej nie będzie to zbyt szybko 😅
No właśnie natknęłam się na zdanie że w przypadku karmienia piersia nie zaleca się wcześniej niż po skończonym 6 miesiacu więc dlatego się zastanawiałam jak jest z mm.
W sumie masz rację że lepiej zaczekać aż gdzie siedzieć i bardziej świadomie podjadac -