Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2025, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja bym chciała drugie, ale nie wcześniej niż wtedy, gdy Gabrysia będzie chodzić, mówić i korzystać z toalety, a my kupimy większe mieszkanie 😅 To tak minimum ze 3 lata się zejdzie, więc będę miała wtedy 36/37. Trochę się obawiam ciąży w tym wieku. Natomiast wkładkę lekarz mi odradził właśnie ze względu na to, że ta ewentualna ciąża jednak w perspektywie mniej niż 5 lat. Z tabsami kurczę mam złe doświadczenia z czasów jak miałam 20 parę lat. Przytyłam wtedy 10 kg i kiepsko się czułam.

Co do nabiału to ja z kolei nie odstawiłam, a problemy brzuszkowe się uspokoiły i nawet przy tym rotawirusie nie było tragedii. Trzeba się indywidualnie obserwować po prostu.

KarolinaAnastazja - nadrobi, będzie dobrze! 😌

age.png
  • BabaJaga89 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2025, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Apropo starań o drugie dziecko, to powiem Wam, że mam strasznie mieszane uczucia, serio

Mąż chętny na drugie i to bardzo.

Ja jestem jedynaczką i dobrze mi z tym. Rozmyślam kwestie finansowe i oczywiście stać by nas było zapewnić dwójce wykształcenie, zaplecze na przyszłość. Ale rozwiewa mnie wątpliwość, czy ja dam radę psychicznie z dwójką, może mnie zrozumiecie.

Dodatkowo, może zabrzmi to głupio i irracjonalnie, ale zawsze chciałam mieć parkę, a boję się poprostu rozczarowania jakby był drugi Syn( moja intuicja mówi mi, że jakbym miała nawet i 5cioro to będą sami synowie🙈)

No i ostatnia kwestia to różnica wiekowa..kompletnie nie wiem "ile" by było dobrze. Czy 2 a może 4... nie mam pojęcia

Mam dwójkę i wychodzę z założenia, że to powinna być decyzja głównie matki bo potem cała odpowiedzialność, czyli ciąża i wszystko potem leży po stronie matki.

Zaznaczę, ze nie mamy żadnej pomocy bo wszyscy dziadkowie aktywni zawodowo. Póki córka nie skończyła 3 lat nawet nie chciałam myśleć o drugim, pomimo tego, że w planach była dwójka dzieci. U nas różnica wieku to 4 lata i dla mnie to najmniejsza różnica wieku, którą jestem w stanie ogarnąć bez uszczerbku na swoim zdrowiu psychicznym 😅
    Dlatego różnica wieku między dziećmi to kwestia indywidualna, niektórzy chcą 2under2 i to jest ich spełnienie marzeń. A ja wiem, że osiwiałabym w jedną noc 😅

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

• juss92 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2025, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas są plany na drugie i chcielibyśmy w miarę mała różnice wieku 2-2,5 roku. Trochę mnie stresuje myśl o ogarnianiu dwójki takich maluchów, ale chciałabym do 35-36 mieć drugą ciążę za sobą, a czasu już dużo nie zostało 🫣

Było pytanie o smoczki Avent - my dopiero przeszliśmy na 3 bo słabo jadła przy 2 i jest okej.

A odnośnie małego przyrostu po szczepieniu - my mieliśmy raz przyrost 11g i potem ładnie nadrobiła, więc spokojnie.

KarolinaAnastazja lubi tę wiadomość

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • Kofinka Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2025, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jak zwykle ciekawe tematy tu się toczą .
    Kolki - odstawienie nabiału nic nie dało i generalnie przerobiłem już wszystko co było możliwe i poddałam się … podczas ataku pomagam jak mogę i czekam aż minie z czasem …
    Drugie dziecko - mamy różnice 3,5 roku i ona jest naprawdę super. Starszak ledwo co odpieluchowany, nocki u siebie śpi , dużo rozumie i pomaga - polecam różnice 3,5-4 latka. Ale oczywiście to sprawa indyeidualna.
    Wiek - mam 40 lat i 2 ciąża była dla mnie bardzo łaskawa , wręcz nagroda. Czułam się świetnie do końca , bez żadnych leków, poród elegancko . I nawet dolne obniżenie pochwy już się naprawiło a i mało tego - lepiej śpię niż przy pierwszym. Także nie martwcie się dziewczyny ile macie lat , do 40 jesteście młode, dacie radę :)
    Mając 2 chłopców czuje cały czas niedosyt , no ale nie wiem czy podołałbym z 3… w wieku 44 lat . To już chyba byłaby przesada … ;) no ale zobaczę co życie pokaże :)
    Macierzyństwo daje mi super dużo radości i dopełnia moje życie. i naprawdę współczuję jak ktoś wogole nie może mieć dzieci …

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2025, 15:58

Niaha lubi tę wiadomość

• MonReve96 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2025, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My chcielibyśmy drugie dziecko ale myślę, że nie wcześniej niż 3-4 lata. Ale zobaczymy jak wyjdzie i co przyniesie przyszłość 🙂

Czy macie już jakiś stały schemat drzemek? Jak to u was wygląda? Mam wrażenie że u mnie to całkowity freestyle i podążam za tym jak zachowuje się bobas. Czasem te drzemki są co 2-3 godziny. Czasem co półtorej. Nie mam jakiś stałych godzin. Nie wiem czy powinnam już dążyć do jakiegoś schematu czy jak to ugryźć.

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    19.02.2024 - Beta 140,94, prog 34,43
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷
    Czekamy na Ciebie malutka!

07.11.2024 r. - Już jesteś! 🩷🩷🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2025, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysmy od początku tematu dzieci w naszym w związku z mężem zgodnie stwierdziliśmy, że jedno nam wystarczy :)

Potem przez chwilę jak byłam w ciąży, mąż mówił, że on w sumie nie wie, bo nie wie jak to będzie z pierwszym, ale teraz już stwierdził definitywnie, że jedno mu wystarczy :)

I jak dla mnie też jest ok z jednym :)

Dlatego docelowo mam mieć wkładkę, ale mój ginekolog powiedział, że po CC wkładkę można dopiero pół roku po.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2025, 18:06

age.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2025, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonReve96 wrote:
    My chcielibyśmy drugie dziecko ale myślę, że nie wcześniej niż 3-4 lata. Ale zobaczymy jak wyjdzie i co przyniesie przyszłość 🙂

Czy macie już jakiś stały schemat drzemek? Jak to u was wygląda? Mam wrażenie że u mnie to całkowity freestyle i podążam za tym jak zachowuje się bobas. Czasem te drzemki są co 2-3 godziny. Czasem co półtorej. Nie mam jakiś stałych godzin. Nie wiem czy powinnam już dążyć do jakiegoś schematu czy jak to ugryźć.
    Ja bym bardzo chciała mieć jakiś schemat, ale u nas z tym ciężko, bo nigdy nie wiadomo o której wstanie i ile będzie spać.
    Rano jak już wstanie, między 7 a 8 najczęściej jest 1,5h aktywności, drzemka 40-50 min, potem 1,5-2h aktywności i 40-50 min drzemki, a później już loteria. Czasem okno aktywności 1,5-2h, czasem więcej, kolejna drzemka trwa 2h, czasem godzinę, czasem nie ma jej wcale i wieczorem przysypia 🫣

👩🏻32
    👨🏻35

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2025, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonReve96 wrote:

Jedyna stała drzemka to ta na spacerze czyli 12-14 :P podejrzewam, że reszta też ma pewną powtarzalność ale ciężko mi to stwierdzić bo najczęściej śpi mi na rękach

11/2024 👧🏼

Transfer 30.06

preg.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2025, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    Ja zawsze liczę że zjadł wtedy 90ml

U nas je ile chce, przeważnie wychodziło to że co 2.5h
    Oblicz sobie według przelicznika waga dziecka x150ml =ile ml na dibe, rozdziel na karmienia i zobacz czy tyle zjada co te 3h np:)

Po szczepieniu niestety je bardzo mało :(
    ✨️✨️✨️✨️✨️

Byłam dzisiaj dziewczyny u lekarza , młody przybiera od szczepienia po 10g/dobę co jest bardzo mało. Lekarze nie widzą problemu, moczy pieluszki, robi normalnie 💩, jedyne co to brak apetytu...zjada po 50/70ml na karmienie.

Niby to "normalne" po rotawirusach I do 2-3tyg (już minął tydzień) powinno przejść.

Ale martwię się i tak.

Jedyny plus, że nie spadł z wagi całkowicie...ale te 10g 🙈☹️

No właśnie je więcej niż 150x waga i nie chcę głodzić dzieciaka, ale nie chcę go też utuczyć. Potrafi zjeść 200 ml więcej niż wynika z tego przelicznika. Póki co daje mu tak jak zgłasza zapotrzebowanie, ale nie wiem czy te 150xwaha to max jaki powinien mieć na dobę czy minimum, czy takir orientacyjne 😅

My używamy smoczków Avent 2, ale my nasz jest z końca listopada to młodszy od większości 😅

Co do drugiego dziecka to mamy otwarty temat, ani tak ani nie. Ja tuż po porodzie byłam totalnie na nie ze względu na to jak wyglądał poród 😅 teraz jak już emocje opadly nie wykluczam, na wizycie pologowej pytalam o ewentualnym kolejny poród i lekarz powiedział że moje przeboje mogą być wskazaniem do CC. Bo naturalnie to już sobie tego nie wyobrażam. Mąż za to zawsze chciał 2 a teraz mówi "zobaczymy" 😅 póki co dostałam tabletki i pewnie pod koniec macierzyńskiego zdecydujemy czy wracam robić karierę czy jeszcze jedna przerwa zawodowa 😆 jakby miało być to z różnica do 3 lat, bo też już swoje lata mam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2025, 09:30

• Takaja12 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2025, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy zaleca się rozszerzać dietę przy karmieniu mm? Czytałam że najwcześniej między 17tyg a najpóźniej 26 tyg i zastanawiam się kiedy najlepiej

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2025, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takaja12 wrote:
    Kiedy zaleca się rozszerzać dietę przy karmieniu mm? Czytałam że najwcześniej między 17tyg a najpóźniej 26 tyg i zastanawiam się kiedy najlepiej

A to chyba nie ma różnicy czy wcześniej było mm czy kp/kpi?

Ja mam w planach zacząć rozszerzać dietę jak już Remek będzie całkowicie samodzielnie siedział, musi tez wykazywać zainteresowanie jedzeniem (np. wyciągać rączki do jedzenia). Na pewno nie będzie to wcześniej niż po skończonym 4 miesiącu.
    Patrząc na niego teraz raczej nie będzie to zbyt szybko 😅

Takaja12, Natalia K lubią tę wiadomość

👩 35 lat ❤️ 🧔33 lat ❤️ 👦 1,5 lat ❤️ 🐶 13 lat
    🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
    31.10.24 - Synek jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm
    💙👦 - 2.11.26 - termin wg OM

age.png
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
    preg.png
  • Takaja12 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2025, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    A to chyba nie ma różnicy czy wcześniej było mm czy kp/kpi?

Ja mam w planach zacząć rozszerzać dietę jak już Remek będzie całkowicie samodzielnie siedział, musi tez wykazywać zainteresowanie jedzeniem (np. wyciągać rączki do jedzenia). Na pewno nie będzie to wcześniej niż po skończonym 4 miesiącu.
    Patrząc na niego teraz raczej nie będzie to zbyt szybko 😅

No właśnie natknęłam się na zdanie że w przypadku karmienia piersia nie zaleca się wcześniej niż po skończonym 6 miesiacu więc dlatego się zastanawiałam jak jest z mm.
    W sumie masz rację że lepiej zaczekać aż gdzie siedzieć i bardziej świadomie podjadac

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2025, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozszerzałam dietę starszemu na pół roku i myślę, że dobrze jest poczekać. Dziecko wtedy już samo się rwie się jedzenia, potrafi się utrzymać w krzesełku. Mnie w ogóle się do tego nie spieszy, to jedzenie na dziecku, krzesełku, podłodze itd wcale nie sprawiało mi radości 🤭

Elasure, Natalia K, juss92 lubią tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2025, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do różnicy wieku u nas są 3 lata i myślę, że to bardzo dobra różnica. Mega pomaga to, że starszy chodzi do przedszkola. Co prawda teraz siedzi w domu z grypą 🙈 dobrze, że mam pomoc mojej mamy, bo inaczej nie wiem jakby to było 🫣
    W ogóle Maks kończy dzisiaj 3 miesiące. Nie wiem kiedy to minęło 😊 stwierdziłam, że z tej okazji zostawię Wam zdjęcie mojego kawalera 😊
    a8ac8a050fbcd.jpghttps://zapodaj.net/plik-J69h3H4iBv

MaggLbn, Fania017, Elasure, Natalia K, juss92, Wero0707, Niaha, Jenny93, KarolinaAnastazja, czaranna, MonReve96, pandzia 🐼, Galena, Kofinka lubią tę wiadomość

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2025, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śliczny ten Twój kawaler😍

My właśnie przeglądaliśmy albumy męża z wczesnego dzieciństwa i jak ja marzę żeby młody miał takie blond loczki jak tatuś🫣

miska122 lubi tę wiadomość

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2025, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takaja12 wrote:

A to ma znaczenie? Wydaje mi się, że każde dziecko tak samo. Jak już będzie wykazywać zainteresowanie jedzeniem i zacznie siedzieć. Na pewno nie będę się spieszyć. Poczekamy do 6 miesiąca

• Wero0707 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2025, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja trochę nie mogę się doczekać rozszerzania diety. Bardzo lubię gotować i chętnie będę obserwować jak córeczka próbuje nowych rzeczy i jak na nie reaguje ☺️ Może mi się odmieni po kilku posiłkach wtartych we włosy, ale póki co takie mam nastawienie.

Byliśmy dziś na kontroli u fizjo i ta asymetria póki co się u Gabi utrzymuje, bardzo powoli się zmniejsza. Troche mnie to podłamało

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2025, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wygląda wieczorne zasypianie Waszych maluchów?

Mały dużo drzemie w ciągu dnia, to jak wstaje o 16/17 to do 23 oczy jak pięć złotych, więc wieczory spędza z mężem i mną ogladajac seriale czy film (on oczywiście nie patrzy). Czasami uda się go uśpić na klatce, ale potem do łóżka trzeba go przenieść, to budzi się na cyca i idzie spać.

Ale wieczory też by fajnie było mieć wolne, tylko we dwójkę ;)

Czy starać się go bardziej aktywizwać w ciągu dnia, żeby wieczory mieć wolne?
    Ale drzemki w ciągu dnia z drugiej strony też są ok, bo jak mąż w pracy (wprawdzie w 95% w domu) to można zrobić obiad, puścić pranie itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2025, 23:49

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2025, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas sen to od kilku dni totalny rollercoaster. Jak wcześniej mala spala nawet po 6-7h tak teraz 3h w nocy to max. W dzien tez ma turbodrzemki, rekord to 7 min 🙈
    Za to okna aktywności to max 1.5h, później zaczyna być marudna i jest problem z zaśnięciem. Czytałam o regresie snu ale to miało być w 4 miesiącu, a my nawet 3 nie mamy jeszcze. Wczorajszą noc to w ogóle jakas porażka.. budziła się co 1-1,5h, po czym potrafiła nie spac po 2h. Dodatkowo spi w otulaczu, wije się jak jakas ryba bez wody, beż otulacza to w ogóle sen trwa jeszcze krócej..

22.02.2024 transfer

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2025, 04:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas raczej regularnie: Maks zasypia o 20, wstaje o 2, 4 i 6 na jedzenie ( mniej więcej). Po 7 zaczynamy dzień.
    Problem w tym, że w ciągu dnia praktycznie nie śpi 🙈 wczoraj miał 3 drzemki po pół godziny.
    Liczę, że jak starszak wróci do przedszkola po chorobie to wypracujemy jakąś rutynę, więcej go zmęczę w trakcie OA, bo na razie mamy ceł przetrwać dzień 🤭

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
‹‹ 740 741 742 743 744 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ