X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie puszczam młodemu ani bajek, ani piosenek (z teledyskami), ale czasami próbuje podglądać jak brat ogląda 😂
    Starszakowi pozwalamy oglądać co chce, ostatnio włączyliśmy mu Misia Uszatka, ale niestety już za nudna bajka dla niego.
    Co do wieku to tyle ile się uda nie puszczać tyle planuję. Z Maksem tak naprawdę mogłabym bardzo długo, ze starszym musieliśmy puszczać mu w aucie gdy miał ok roku, bo inaczej nie dało się go uspokoić, a płakał tak mocno, że mój mąż nie skupiał się na drodze.
    Ja też uważam, że wszystko jest dla ludzi, ale nie warto przesadzać.

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 3 marca, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    A jaki macie stosunek do bajek? Kiedy planujecie wprowadzać je, no i które?
    Widziałam na tik toku spore hejty właśnie na świnkę peppe. A tak to totalnie nie ogarniam współczesnych bajek, najchętniej to bym puszczała Muminki, Tabaluga i te bajki z lat 90 😅 myślałam też, żeby zacząć puszczać jak już młody się troszkę rozgada, ale sama nie wiem czy to nie będzie zbyt późno 🤔 bo nie chcę, aby odstawał w żłobku od innych dzieci pod względem ulubionych postaci z bajek 😅

Chciałabym jak najpóźniej ale wiadomo, że życie to zweryfikuje 😅 a do innych rodziców decyzji się nie wtryniam. Szwagierka mi opowiadała, że to chodzi o to jak często zmieniają się klatki w ciągu iluś tam sekund ale nie pamiętam dokładnie. Poszukam może później.

Niaha lubi tę wiadomość

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 3 marca, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swojemu starszakowi jeszcze nie puszczam bajek 🤭 W żłobku dzieci jeszcze nie rozmawiają o ulubionych bohaterach 😅 Widzę, że nie jest zbytnio gotowy na takie bodźce. Do inhalacji puszczamy mu krótkie filmiki z YouTube o tym, co akurat jest u niego na topie, czyli najczęściej samochody albo tramwaje. Strasznie się wkurza, jak kończy się oglądanie, więc zakładam, ze z bajkami byłoby jeszcze gorzej.

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Ja swojemu starszakowi jeszcze nie puszczam bajek 🤭 W żłobku dzieci jeszcze nie rozmawiają o ulubionych bohaterach 😅 Widzę, że nie jest zbytnio gotowy na takie bodźce. Do inhalacji puszczamy mu krótkie filmiki z YouTube o tym, co akurat jest u niego na topie, czyli najczęściej samochody albo tramwaje. Strasznie się wkurza, jak kończy się oglądanie, więc zakładam, ze z bajkami byłoby jeszcze gorzej.

Nasz często woli te filmiki z YouTuba niż bajki 🙈 bo tam więcej się dzieje i są krótsze, więc tak szybko mu się nie nudzą

Sparky lubi tę wiadomość

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co stosujecie przy ząbkowaniu? Widać już pierwszego ząbka ale jeszcze się nie przebił. Płacz niesamowity. Ibum nie pomaga. Te żele znieczulające czytałam, że nie powinno się stosować bo grożą zakrztuszeniem 😭 jak mam mu pomóc?

• Bruised Autorytet

Wysłany: 3 marca, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Dziewczyny co stosujecie przy ząbkowaniu? Widać już pierwszego ząbka ale jeszcze się nie przebił. Płacz niesamowity. Ibum nie pomaga. Te żele znieczulające czytałam, że nie powinno się stosować bo grożą zakrztuszeniem 😭 jak mam mu pomóc?
    U nas sprawdzał się dentinox i dentosept a mini. Jedno to żel, drugie spray.

Starania od marca 2016

PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.
    5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt <3
    Bobas 1: 04.2021

7.03.24 ETM 3.1.1.
    beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864

age.png
  • KarolinaAnastazja Autorytet

Wysłany: 3 marca, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:

U nasz czekają niemieckie ziarenka OSANIT, pomagały w rodzinie dzieciom podczas ząbkowania, mi samej na 8semke dały radę, liczę, że będą i u nas działać

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀
    12.11.2024🩵Baby B z Nami🩵

age.png
  • Fania017 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mam do nadrobienia...🙈 Odnośnie przenoszenia do swojego pokoju... Myślę że po roku będę o tym myślała. Coreczka wyprowadziła się do swojego pokoju w dniu swoich drugich urodzin, i jakie było moje "rozczarowanie" bo w cale do nas przez cały rok nie przyszła, miała swoje królestwo,a rodzice nie byli potrzebni.

Jeśli chodzi o bajki/ekrany... U nas udało się do 3 roku bez bajek/ piosenek... Obecnie za miesiąc kończy 6 i w cale jakoś chętna na oglądanie nie jest, znacznie woli raz na jakiś czas iść na bajkę do kina. ( Ona ma w głowie przebieranie, sukienki i taniec) .Ekran typu telefon/ tablet- do tej pory nie miała jeszcze styczności.. póki się nie upomina nie myślę jej pokazywać.😉

juss92, Wero0707 lubią tę wiadomość

• Natalia K Autorytet

Wysłany: 3 marca, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaAnastazja wrote:
    U nasz czekają niemieckie ziarenka OSANIT, pomagały w rodzinie dzieciom podczas ząbkowania, mi samej na 8semke dały radę, liczę, że będą i u nas działać

O to dla mnie. Mojej też idą zẹby a wiadomo, że większości z tego co polecicie w DE nie dostanę :/
    Podobno schłodzony (nie zmrożony!) smoczek też troszkę pomaga.

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 4 marca, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a u was jakie dodatkowe objawy maluchy miały przy ząbkowaniu? Po czym poznać, że to to?

Gabi od tygodnia zrobił się ultra marudny, płaczliwy. Wybudza się bardzo łatwo i często wieczorem, w dzień drzemki 20-30min max o ile w ogóle uda mu się usnąć. Czasem w wózku zdarzy się 40-60min, ale to wyjątki. Wcześniej kontaktowe to i po 2h mogły być, a teraz nie ma znaczenia czy śpi na mnie czy w łóżeczku. Slini się na potęgę, zaczął znowu strasznie ulewać. Wszystko gryzie i pcha do buzi, ale z gryzaków tylko grzybka chce używać, reszta jest fe, szczególnie te z wypustkami. Ostatnio też miał problem ze zrobieniem 💩, poprzedzał ją wrzask w niebogłosy a jak już zrobił to śmierdziała trochę rybą (sorki za szczegółowy opis 😅). Najpierw myślałam, że to regres, ale teraz zastanawiam się czy to nie zęby… tylko, że póki co zero przekrwienia dziąseł, zero opuchlizny, temperatury. Nic w buzi nie widać. W poniedziałek mamy szczepienie więc pogadam z pediatrą dopiero wtedy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 08:10

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 4 marca, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:

Mam olejek do stosowania na skórę (smaruję pod dolną wargą), nie do wewnątrz. Widzę, że przynosi młodemu ulgę a stosuje tylko wtedy jak widzę, że bardzo go swędzi.

Jenny93 lubi tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 4 marca, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    O to dla mnie. Mojej też idą zẹby a wiadomo, że większości z tego co polecicie w DE nie dostanę :/
    Ten olejek co mam właśnie jest z Niemiec
    (Później edytuje i wstawię jego nazwę, nie mam go teraz przy sobie)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 08:39

Natalia K lubi tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png

Wysłany: 4 marca, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia K wrote:
    Zawsze mogę ci coś kupić i wysłać 🤗😊

Natalia K lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Dziewczyny, a u was jakie dodatkowe objawy maluchy miały przy ząbkowaniu? Po czym poznać, że to to?

Gabi od tygodnia zrobił się ultra marudny, płaczliwy. Wybudza się bardzo łatwo i często wieczorem, w dzień drzemki 20-30min max o ile w ogóle uda mu się usnąć. Czasem w wózku zdarzy się 40-60min, ale to wyjątki. Wcześniej kontaktowe to i po 2h mogły być, a teraz nie ma znaczenia czy śpi na mnie czy w łóżeczku. Slini się na potęgę, zaczął znowu strasznie ulewać. Wszystko gryzie i pcha do buzi, ale z gryzaków tylko grzybka chce używać, reszta jest fe, szczególnie te z wypustkami. Ostatnio też miał problem ze zrobieniem 💩, poprzedzał ją wrzask w niebogłosy a jak już zrobił to śmierdziała trochę rybą (sorki za szczegółowy opis 😅). Najpierw myślałam, że to regres, ale teraz zastanawiam się czy to nie zęby… tylko, że póki co zero przekrwienia dziąseł, zero opuchlizny, temperatury. Nic w buzi nie widać. W poniedziałek mamy szczepienie więc pogadam z pediatrą dopiero wtedy.

Przepraszam, czy my mamy to samo dziecko? xD Bo oprócz płci, to nawet imię się zgadza 😅 tez wróciło nam ulewanie, mamy wzmożone marudzenie, kąpiel (ktora wczesniej byla lubiana i relaksująca) to jakby diabła w wodzie święconej moczyli. Co ciekawe kupa się reguluje, bo wcześniej było ich chyba z 6-7, po każdym karmieniu prawie, a teraz są większe i 3-4, ale za to zauważyłam w nich śluz (chociaż on jest w kolorze kupy i podobno wtedy ok). Zębów nie widzę

Waflut lubi tę wiadomość

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 4 marca, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero0707 wrote:
    Przepraszam, czy my mamy to samo dziecko? xD Bo oprócz płci, to nawet imię się zgadza 😅 tez wróciło nam ulewanie, mamy wzmożone marudzenie, kąpiel (ktora wczesniej byla lubiana i relaksująca) to jakby diabła w wodzie święconej moczyli. Co ciekawe kupa się reguluje, bo wcześniej było ich chyba z 6-7, po każdym karmieniu prawie, a teraz są większe i 3-4, ale za to zauważyłam w nich śluz (chociaż on jest w kolorze kupy i podobno wtedy ok). Zębów nie widzę

Dobrze wiedzieć, że nie jestem sama 🤣 ja jestem straszna zosia samosia, ale pierwszy raz od porodu musiałam sama z siebie poprosić pomoc moją mamę, bo w czwartek już zastanawiałam się nad swoimi decyzjami życiowymi 🤡 na rękach źle, na macie źle, łóżeczko parzy, na brzuchu nie, na plecach gorzej, bujaczek fuj, wózek fuj, a na nosidło nawet bałam się spojrzeć 🫣 wrzask co chwila, płacz okrutny. W pewnym momencie płakałam już razem z nim 🙈 Do tego wszystko, ale WSZYSTKO pcha do buzi, łącznie z moim kciukiem, bo jego własny już nie wystarczył 😂

Z tym wypróżnianiem to u nas nie ma reguły, są dni że potrafi 3-4 razy zrobić, a są dni że się męczy i z ogromnym płaczem jedną robi, ale wtedy już mamy 10 sekund żeby dobiec do przewijaka żeby ubranka przeżyły to starcie 🤷🏻‍♀️😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca, 13:00

age.png
  • bambari Autorytet

Wysłany: 4 marca, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy na szczepieniu i ponoć u nas już się zaczęło ząbkowanie, ale powiedziała że i tak to może potrwać 🫠 mały jest ostatnio bardziej marudny i gorzej śpi, więc moze to przez to 🤔

Co ubieracie teraz maluchom do wózka gondoli? Niby zimno, ale słońce tak daje, że w sumie jest ciepło... No i jak planujecie na wiosnę, jaki wtedy kombinezon? Młody ma już trzy miesiące a ja dalej nie wiem jak go ubierać do wózka. Wypracowałam jakis zestaw to wyrósł 😅 i nie wiem co teraz kupić, do tego on nienawidzi być ubierany w kombinezo

❤️

age.png

Wysłany: 4 marca, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj +14*C
    Body z długim rękawem
    Spodenki
    Skarpetki
    Kombinezon z dresowki
    Czapka
    Kocyk

bambari lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 27lat
    ▪️KIR AA, C1▪️
    👨‍🦰 29lat
    ▪️ C1
    03.2024 IUI ⏸️🍀

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: 4 marca, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam cienki kombinezon merino na wiosnę. Pod to pajacyk, albo body i spodenki

bambari lubi tę wiadomość

• Waflut Autorytet

Wysłany: 4 marca, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam właśnie w HM bezrękawnik taki Ala
    Owieczka i planuje pod spód body + polarek i kocyk. Jakby było za ciepło zawsze można łatwo zdjąć kamizelkę :)

age.png
  • Natalia K Autorytet

Wysłany: 4 marca, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze odnośnie ząbkowania. Nie wiem jakie macie podejście ale niektóre z tych żeli zawierają alkohol więc warto zwracać uwagę na skład.

age.png

👩🏻33 lat
    👨🏼‍🦲39 lat

ICSI - MARZEC'24
‹‹ 775 776 777 778 779 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ