X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miska, a co z bbox polecasz oprócz tego kubka? Mi przyjaciółka kupiła parę rzeczy sprawdzonych u niej - śliniak z rękawami, śliniak z kieszonka, właśnie łyżeczki z Rossmann, miseczkę silikonową taką z wyższą ścianką. Ja myślałam jeszcze o talerzyku z podziałką, ale podobno na początku to się nie sprawdza, bo i tak daje się dziecku jedzenie stałe na tę tackę od krzesełka xD

age.png
  • Elasure Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bujaczka zaczelismy w zeszlym tygodniu całe 3 razy po 5min 😂 szybko się nudzi jeszcze i woli turlać po macie.

Czy tylko nasz Oli śpi z nami w łóżku? 🫣 Nie planujemy się go szybko pozbywać, na ten moment myślimy że może za 2 latka jakieś łóżko dla niego🤔

age.png

👩 37lat
    AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
    Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
    KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
    🧔‍♂️ 35 lat
    IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
    HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78

10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
    14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 2 marca, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz śpi narazie z nami, planujemy tak do około roku, ale wiadomo, planować sobie możemy … :)

Potem chcemy go przenieść do pokoju gdzie mąż ma narazie biuro, ale zostanie tam biurko męża, bo też zdalnie i musi gdzieś pracować a młody i tak będzie w żłobku w ciągu dnia.

Ja uważam, że dziecko bardzo dluuuugo nie potrzebuje takiego pokoju stricte dla siebie.

age.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 2 marca, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusta Blu wrote:

Dziewczyny, kiedy planujecie zaczynać z babybjornami i innymi bujaczkami?

Ja używam odkąd mąż wrócił do pracy, czyli jak mała miała jakoś niecałe 2 miesiące. Korzystam tylko na czas mojego porannego ogarniania w łazience, max. pół godziny dziennie.

Wero0707 wrote:
    Dopiero co robiłyśmy testy, a już się na spacerówki przesiadamy 🫣 jak ten czas leci. U nas zaraz będzie rocznica poczęcia hahaha.

A propos tego co piszesz Zuzanna, to ja sobie ostatnio zdałam sprawę jak nieprzystosowana jest przestrzeń miejska do potrzeb mam z maluchami. Chcieliśmy z mężem iść do restauracji i za przeproszeniem wszędzie naje&@ne tych stolików, przejść się nie da, a co dopiero gondolę postawić. Tutaj niestety ubolewam, że na ogródki jeszcze za zimno. No i przewijak to w wielu miejscach luksus…

Mnie najbardziej zaskoczyło przy pierwszym dziecku to, że nie mogę wjechać do żadnej żabki 🤣 bo wszystkie w okolicy są po schodach, albo tak mikroskopijne, że się nie zmieszczę 🥴

Niaha wrote:
    Dziewczyny, a kiedy planujecie odstawić dzieciaki do swojego pokoju? Mój muminek nadal śpi w dostawce obok nas lub z nami w łóżku. Zastanawiam się kiedy jest ten czas na przejście do swojego pokoju 🤔

Synka przenosiliśmy do jego pokoju na 2 urodziny. Mała na pewno wyląduje szybciej w pokoju dziecięcym z bratem, bo póki co śpi z nami w salonie (ma tu łóżeczko). Jednak na razie nie widzę tej przeprowadzki. Myślałam wstępnie, że przeniesiemy ją na pół roku, ale coś czuję, że poczekamy trochę dłużej.

miska122 wrote:
    Mam to samo, nie lubię tego syfu 🙈 kupiłam już śliniaczki i bboxy, bo były na promce, muszę dokupić łyżeczki z Rossmana i krzesełko do karmienia i powoli będę się rozglądać za promkami na słoiczki. Zostały 2 miesiące i wjeżdżają papki 🙈

Jakie śliniaczki kupiłaś? I gdzie zamawialaś bboxa? Współczuję chorobowego combo... Teraz już tylko takie pozytywne testy nam zostają do oglądania 🤡🤡

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 2 marca, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Niaha - chciałaś update wózkowy. Spacerówka zdała dzisiaj egzamin 🤩 rozłożyłam ja max na płasko. Przez ponad tydzień nie dało się z Gabim w gondoli wyjść nawet z mieszkania, a dziś w spacerówce zaliczą godzinną drzemkę 😅
    035be68ba0e25.jpghttps://zapodaj.net/plik-sfZvwPffQH

Spacerek zaliczony. O niebo lepiej niż w gondoli. 🥰

Waflut lubi tę wiadomość

👩 33 lat ❤️ 🧔31 lat ❤️ 👶 0 lat ❤️ 🐶 11 lat

31.10 - Remigiusz jest już z nami ❤️ 3010g, 53cm

age.png
  • Bruised Autorytet

Wysłany: 2 marca, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzanna_999 wrote:
    Dziewczyny, pisałyście jakiś czas temu o rozszerzaniu diety. Macie może jakieś książki/ strony www warte polecenia w tym temacie?

Ja myślę o zakupie:
    https://sklep.szpinakrobibleee.pl/planer-smakow/

Czy któraś z Was może go ma? Warto kupić?

Dodatkowo mam jeszcze pytanie. Czy wiecie może jak znaleźć lokalnie jakieś miejsca / grupy dla mam gdzie mozna się spotkać z innymi mamami na macierzynskim i dzieciaczkami?

Czytam Was od jakiegoś czasu i przez wpisy tu przebija się dużo pozytywnej energii i radości z macierzyństwa. A ja większość czasu czuję się taka przytłoczona, uwięziona nad opieką nad dzieckiem 24/7 mimo że strasznie go kocham. Czy Wy też czasem macie takie odczucia ?
    Planer miałam przy Starszej, ale w sumie korzystałam niewiele, bo sporo informacji czerpałam z internetu, podczytując w czasie karmienia. Teraz śledzę na insta: u Wojtusia na talerzu, pierwsze smaki i Zuzię Wędołowską.

Zuzanna_999 lubi tę wiadomość

Starania od marca 2016

PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery :(
    PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.
    5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt <3
    Bobas 1: 04.2021

7.03.24 ETM 3.1.1.
    beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864

age.png
  • Nowa1992 Autorytet

Wysłany: 2 marca, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mala spi u siebie od jakichś 3 tygodni. Maz jakis czas temu chorował i eksmitowalysmy go do salonu a jak wrocil to sie bałam zeby czegoś nie zlspala i tak wyszło ze przespała u siebie pieknie noc więc próbowałyśmy dalej i spi u siebie. Od 1 dnia na ten pierwszy sen zasypiała u siebie w pokoju, potem ja brałam do dostawki, a teraz po prostu idę do niej ja nakarmić i odkladam 😊 nad ranem jak mamy gorsza noc to ja biorę do nas i karmie na lezaco ale wtedy maz juz zazwyczaj wstaje do pracy i albo my wstajemy po karmieniu albo jeszcze dosypiamy

Niaha, MaggLbn lubią tę wiadomość

22.02.2024 transfer

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elasure wrote:
    Co do bujaczka zaczelismy w zeszlym tygodniu całe 3 razy po 5min 😂 szybko się nudzi jeszcze i woli turlać po macie.

Czy tylko nasz Oli śpi z nami w łóżku? 🫣 Nie planujemy się go szybko pozbywać, na ten moment myślimy że może za 2 latka jakieś łóżko dla niego🤔
    Kupiłam barierkę osłonkę na nasze łóżko i Maks póki co się nie wyprowadza 😁

Hashimoto, IO, hiperinsulinemia
    Czynnik V (R2), MTHFR C677T, PAI-1 4G - hetero

10.19 - cb
    02.20 - cp, wycięty jajowód
    04.21 - II
    7.12.21 - Aleksy 53cm, 2680 g <3
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    30.10.24 - Maksym 56cm, 3800 g <3 💙
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Jakie śliniaczki kupiłaś? I gdzie zamawialaś bboxa? Współczuję chorobowego combo... Teraz już tylko takie pozytywne testy nam zostają do oglądania 🤡🤡
    Śliniaczki wzięłam takie a La ubranka z babyono, w Smyku była jakaś promka. Mam jeszcze takie zwykłe materiałowe po starszaku, ale ze starszym miałam też wybrane bodziaki do zniszczenia i możliwe że tutaj też tak zrobię. Zobaczymy co mu spasuje :D Bboxa wzięłam z Empiku i Smyka, możliwe że w Empiku nadal będą dobre ceny.
    Śmiałam się do znajomej, że skoro więcej dzieci nie chce to tylko testy combo będę robić 😂 najważniejsze że Maks podłapał tylko grypę B, a nie RSV

Sparky lubi tę wiadomość

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wero ja z Bboxa korzystałam tylko z bidonu ze słomką z obciążeniem, więc nic innego nie polecę. Dużo osób mówi, że lepszy kubek doidy, ale ja nie lubię mieć wieczne rozlanej wody 🙈 mój starszak miał bboxa i bez problemu przeszedł potem na otwarty kubek, jak już miał lepszą motorykę małą

Wero0707 lubi tę wiadomość

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 3 marca, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy chodzicie lub planujecie chodzić z maluchami na basen?

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 3 marca, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Czy chodzicie lub planujecie chodzić z maluchami na basen?

W najbliższą sobotę idziemy pierwszy raz 😁

age.png
  • Polaaaa Autorytet

Wysłany: 3 marca, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niaha wrote:
    W najbliższą sobotę idziemy pierwszy raz 😁

Bo właśnie też myślimy, jutro młody ma szczepienie to porozmawiamy z pediatrą, ale też byśmy chcieli iod tego weekendu jeżeli będzie zielone światło ;)

Szczególnie, że pod koniec kwietnia wyjeżdżam razem z małym i jego babcią do Sopotu, to mógłļy może chodzić z nami na basen, jak będę już wiedziała jak się obsłużyć z takim dzieckiem na basenie ;)

age.png
  • Bruised Autorytet

Wysłany: 3 marca, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Wero ja z Bboxa korzystałam tylko z bidonu ze słomką z obciążeniem, więc nic innego nie polecę. Dużo osób mówi, że lepszy kubek doidy, ale ja nie lubię mieć wieczne rozlanej wody 🙈 mój starszak miał bboxa i bez problemu przeszedł potem na otwarty kubek, jak już miał lepszą motorykę małą
    Nam się doidy w ogóle nie sprawdził, Młoda nie potrafiła ogarnąć, że on jest krzywy i się wiecznie oblewała, a ze zwykłego szło jej świetnie. Do tej pory używamy takich najtańszych kubeczków z Ikei i z tej samej serii talerzy i miseczek.

Starania od marca 2016

PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.
    5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt <3

7.03.24 ETM 3.1.1.

age.png
  • miska122 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bruised wrote:
    Nam się doidy w ogóle nie sprawdził, Młoda nie potrafiła ogarnąć, że on jest krzywy i się wiecznie oblewała, a ze zwykłego szło jej świetnie. Do tej pory używamy takich najtańszych kubeczków z Ikei i z tej samej serii talerzy i miseczek.

Ja nawet nie próbowałam 🤭 mój starszak pije z plastikowego kubeczka z Psiego Patrolu oczywiście 😂

10.19 - cb
    04.21 - II
    7/8.23 - cb
    age.png
    15.2.24 - II
    age.png
  • Bruised Autorytet

Wysłany: 3 marca, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miska122 wrote:
    Ja nawet nie próbowałam 🤭 mój starszak pije z plastikowego kubeczka z Psiego Patrolu oczywiście 😂
    U nas różowy z peppą jest ulubiony 🤣

Ale od początku rd do dziś zamiast drogich bambusowych miseczek z przyssawką woli plastikowe z Ikei.

miska122 lubi tę wiadomość

Starania od marca 2016

PICSI nr 3 - ❄❄❄
    27.08.20 - 3.1.1.

7.03.24 ETM 3.1.1.

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 3 marca, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaaaa wrote:
    Bo właśnie też myślimy, jutro młody ma szczepienie to porozmawiamy z pediatrą, ale też byśmy chcieli iod tego weekendu jeżeli będzie zielone światło ;)

Szczególnie, że pod koniec kwietnia wyjeżdżam razem z małym i jego babcią do Sopotu, to mógłļy może chodzić z nami na basen, jak będę już wiedziała jak się obsłużyć z takim dzieckiem na basenie ;)

W Sopocie w aquaparku jest fajny basen dla takich maluszków 👍

age.png
  • Niaha Autorytet

Wysłany: 3 marca, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki macie stosunek do bajek? Kiedy planujecie wprowadzać je, no i które?
    Widziałam na tik toku spore hejty właśnie na świnkę peppe. A tak to totalnie nie ogarniam współczesnych bajek, najchętniej to bym puszczała Muminki, Tabaluga i te bajki z lat 90 😅 myślałam też, żeby zacząć puszczać jak już młody się troszkę rozgada, ale sama nie wiem czy to nie będzie zbyt późno 🤔 bo nie chcę, aby odstawał w żłobku od innych dzieci pod względem ulubionych postaci z bajek 😅

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: 3 marca, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja narazie nie ogarniam jeszcze tematu bajek, ale ostatnio Gabi jest tak marudny, że w kryzysowych sytuacjach puszczam mu już śpiewające brzdące, ale nie na zasadzie żeby leżał i oglądał tylko tańczymy do piosenek 😂 raczej planuje mu puszczać jakieś przed skończonym roczkiem, mimo że teoretycznie nie jest to zalecane. Zależy jak będzie mu szło z mową. Uważam, że we wszystkim trzeba mieć po prostu zdrowy rozsądek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca, 21:47

age.png
  • Wero0707 Autorytet

Wysłany: 3 marca, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętajcie tylko, że bajki mogą opóźniać rozwój mowy, dlatego who nie zaleca ich przed ukończeniem 2 r.ż., czyli właśnie wtedy kiedy dziecko już coś gada. No ale wszystko jest dla ludzi i wiadomo, że każdy sam decyduje co u niego zda egzamin. Ja z ekranami planuję czekać maksymalnie długo. Warto zwrócić uwagę, żeby bajki nie miały zbyt szybkiego tempa, niestety popularne teraz bajki mają za dużo klatek na sekundę dla tak młodych mózgow. Warto wybierać stare bajki typu Krecik czy tam inny Reksio.

juss92, Fania017 lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 774 775 776 777 778 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ