LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Miska, a co z bbox polecasz oprócz tego kubka? Mi przyjaciółka kupiła parę rzeczy sprawdzonych u niej - śliniak z rękawami, śliniak z kieszonka, właśnie łyżeczki z Rossmann, miseczkę silikonową taką z wyższą ścianką. Ja myślałam jeszcze o talerzyku z podziałką, ale podobno na początku to się nie sprawdza, bo i tak daje się dziecku jedzenie stałe na tę tackę od krzesełka xD
-
Co do bujaczka zaczelismy w zeszlym tygodniu całe 3 razy po 5min 😂 szybko się nudzi jeszcze i woli turlać po macie.
Czy tylko nasz Oli śpi z nami w łóżku? 🫣 Nie planujemy się go szybko pozbywać, na ten moment myślimy że może za 2 latka jakieś łóżko dla niego🤔
👩 37lat
AMH 0,158 - 0,206 ng/ml LH 4,33 FSH 6,78
Mthfr homo/Pai-1 hetero/IO + spora nadwaga
KIR Bx, jeden kir implantacyjny/Allo MLR-0%/Ana 1 ujemne
🧔♂️ 35 lat
IO/Niski testosteron/Kiepskie parametry nasienia
HBA 48%/DFI 45%/Stres oxy 13.78
10.06.2022 poronienie w 9 tygodniu💔
14.11.2024 Olaf 4140g,61cm 💙
****************** -
Nasz śpi narazie z nami, planujemy tak do około roku, ale wiadomo, planować sobie możemy …
Potem chcemy go przenieść do pokoju gdzie mąż ma narazie biuro, ale zostanie tam biurko męża, bo też zdalnie i musi gdzieś pracować a młody i tak będzie w żłobku w ciągu dnia.
Ja uważam, że dziecko bardzo dluuuugo nie potrzebuje takiego pokoju stricte dla siebie.
-
Gusta Blu wrote:
Dziewczyny, kiedy planujecie zaczynać z babybjornami i innymi bujaczkami?
Ja używam odkąd mąż wrócił do pracy, czyli jak mała miała jakoś niecałe 2 miesiące. Korzystam tylko na czas mojego porannego ogarniania w łazience, max. pół godziny dziennie.
Wero0707 wrote:Dopiero co robiłyśmy testy, a już się na spacerówki przesiadamy 🫣 jak ten czas leci. U nas zaraz będzie rocznica poczęcia hahaha.
A propos tego co piszesz Zuzanna, to ja sobie ostatnio zdałam sprawę jak nieprzystosowana jest przestrzeń miejska do potrzeb mam z maluchami. Chcieliśmy z mężem iść do restauracji i za przeproszeniem wszędzie naje&@ne tych stolików, przejść się nie da, a co dopiero gondolę postawić. Tutaj niestety ubolewam, że na ogródki jeszcze za zimno. No i przewijak to w wielu miejscach luksus…
Mnie najbardziej zaskoczyło przy pierwszym dziecku to, że nie mogę wjechać do żadnej żabki 🤣 bo wszystkie w okolicy są po schodach, albo tak mikroskopijne, że się nie zmieszczę 🥴
Niaha wrote:Dziewczyny, a kiedy planujecie odstawić dzieciaki do swojego pokoju? Mój muminek nadal śpi w dostawce obok nas lub z nami w łóżku. Zastanawiam się kiedy jest ten czas na przejście do swojego pokoju 🤔
Synka przenosiliśmy do jego pokoju na 2 urodziny. Mała na pewno wyląduje szybciej w pokoju dziecięcym z bratem, bo póki co śpi z nami w salonie (ma tu łóżeczko). Jednak na razie nie widzę tej przeprowadzki. Myślałam wstępnie, że przeniesiemy ją na pół roku, ale coś czuję, że poczekamy trochę dłużej.
miska122 wrote:Mam to samo, nie lubię tego syfu 🙈 kupiłam już śliniaczki i bboxy, bo były na promce, muszę dokupić łyżeczki z Rossmana i krzesełko do karmienia i powoli będę się rozglądać za promkami na słoiczki. Zostały 2 miesiące i wjeżdżają papki 🙈
Jakie śliniaczki kupiłaś? I gdzie zamawialaś bboxa? Współczuję chorobowego combo... Teraz już tylko takie pozytywne testy nam zostają do oglądania 🤡🤡
-
Waflut wrote:Niaha - chciałaś update wózkowy. Spacerówka zdała dzisiaj egzamin 🤩 rozłożyłam ja max na płasko. Przez ponad tydzień nie dało się z Gabim w gondoli wyjść nawet z mieszkania, a dziś w spacerówce zaliczą godzinną drzemkę 😅
https://zapodaj.net/plik-sfZvwPffQH
Spacerek zaliczony. O niebo lepiej niż w gondoli. 🥰Waflut lubi tę wiadomość
-
Zuzanna_999 wrote:Dziewczyny, pisałyście jakiś czas temu o rozszerzaniu diety. Macie może jakieś książki/ strony www warte polecenia w tym temacie?
Ja myślę o zakupie:
https://sklep.szpinakrobibleee.pl/planer-smakow/
Czy któraś z Was może go ma? Warto kupić?
Dodatkowo mam jeszcze pytanie. Czy wiecie może jak znaleźć lokalnie jakieś miejsca / grupy dla mam gdzie mozna się spotkać z innymi mamami na macierzynskim i dzieciaczkami?
Czytam Was od jakiegoś czasu i przez wpisy tu przebija się dużo pozytywnej energii i radości z macierzyństwa. A ja większość czasu czuję się taka przytłoczona, uwięziona nad opieką nad dzieckiem 24/7 mimo że strasznie go kocham. Czy Wy też czasem macie takie odczucia ?Zuzanna_999 lubi tę wiadomość
Starania od marca 2016
PICSI nr 1 - 3 zarodki, 3 nieudane transfery
PICSI nr 2 - 6 śnieżynek, 3 nieudane transfery
PICSI nr 3 - ❄❄❄
27.08.20 - 3.1.1.
5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt
Bobas 1: 04.2021
7.03.24 ETM 3.1.1.
beta-HCG 5dpt - 18,37; 7dpt - 68,32; 9dpt - 68,82; 12dpt - 666,15; 15dpt - 2864
-
U nas mala spi u siebie od jakichś 3 tygodni. Maz jakis czas temu chorował i eksmitowalysmy go do salonu a jak wrocil to sie bałam zeby czegoś nie zlspala i tak wyszło ze przespała u siebie pieknie noc więc próbowałyśmy dalej i spi u siebie. Od 1 dnia na ten pierwszy sen zasypiała u siebie w pokoju, potem ja brałam do dostawki, a teraz po prostu idę do niej ja nakarmić i odkladam 😊 nad ranem jak mamy gorsza noc to ja biorę do nas i karmie na lezaco ale wtedy maz juz zazwyczaj wstaje do pracy i albo my wstajemy po karmieniu albo jeszcze dosypiamy
Niaha, MaggLbn lubią tę wiadomość
-
Elasure wrote:Co do bujaczka zaczelismy w zeszlym tygodniu całe 3 razy po 5min 😂 szybko się nudzi jeszcze i woli turlać po macie.
Czy tylko nasz Oli śpi z nami w łóżku? 🫣 Nie planujemy się go szybko pozbywać, na ten moment myślimy że może za 2 latka jakieś łóżko dla niego🤔 -
Sparky wrote:Jakie śliniaczki kupiłaś? I gdzie zamawialaś bboxa? Współczuję chorobowego combo... Teraz już tylko takie pozytywne testy nam zostają do oglądania 🤡🤡
Bboxa wzięłam z Empiku i Smyka, możliwe że w Empiku nadal będą dobre ceny.
Śmiałam się do znajomej, że skoro więcej dzieci nie chce to tylko testy combo będę robić 😂 najważniejsze że Maks podłapał tylko grypę B, a nie RSVSparky lubi tę wiadomość
-
Wero ja z Bboxa korzystałam tylko z bidonu ze słomką z obciążeniem, więc nic innego nie polecę. Dużo osób mówi, że lepszy kubek doidy, ale ja nie lubię mieć wieczne rozlanej wody 🙈 mój starszak miał bboxa i bez problemu przeszedł potem na otwarty kubek, jak już miał lepszą motorykę małą
Wero0707 lubi tę wiadomość
-
Niaha wrote:W najbliższą sobotę idziemy pierwszy raz 😁
Bo właśnie też myślimy, jutro młody ma szczepienie to porozmawiamy z pediatrą, ale też byśmy chcieli iod tego weekendu jeżeli będzie zielone światło
Szczególnie, że pod koniec kwietnia wyjeżdżam razem z małym i jego babcią do Sopotu, to mógłļy może chodzić z nami na basen, jak będę już wiedziała jak się obsłużyć z takim dzieckiem na basenie -
miska122 wrote:Wero ja z Bboxa korzystałam tylko z bidonu ze słomką z obciążeniem, więc nic innego nie polecę. Dużo osób mówi, że lepszy kubek doidy, ale ja nie lubię mieć wieczne rozlanej wody 🙈 mój starszak miał bboxa i bez problemu przeszedł potem na otwarty kubek, jak już miał lepszą motorykę małąStarania od marca 2016
PICSI nr 3 - ❄❄❄
27.08.20 - 3.1.1.
5dpt - beta-HCG 25,8; 7dpt - 71; 11dpt - 669; 15dpt - 5420; 18dpt - 14301, 19dpt - USG - 1,5mm szczęścia, 30dpt
7.03.24 ETM 3.1.1.
-
Bruised wrote:Nam się doidy w ogóle nie sprawdził, Młoda nie potrafiła ogarnąć, że on jest krzywy i się wiecznie oblewała, a ze zwykłego szło jej świetnie. Do tej pory używamy takich najtańszych kubeczków z Ikei i z tej samej serii talerzy i miseczek.
Ja nawet nie próbowałam 🤭 mój starszak pije z plastikowego kubeczka z Psiego Patrolu oczywiście 😂 -
miska122 wrote:Ja nawet nie próbowałam 🤭 mój starszak pije z plastikowego kubeczka z Psiego Patrolu oczywiście 😂
Ale od początku rd do dziś zamiast drogich bambusowych miseczek z przyssawką woli plastikowe z Ikei.miska122 lubi tę wiadomość
Starania od marca 2016
PICSI nr 3 - ❄❄❄
27.08.20 - 3.1.1.
7.03.24 ETM 3.1.1.
-
Polaaaa wrote:Bo właśnie też myślimy, jutro młody ma szczepienie to porozmawiamy z pediatrą, ale też byśmy chcieli iod tego weekendu jeżeli będzie zielone światło
Szczególnie, że pod koniec kwietnia wyjeżdżam razem z małym i jego babcią do Sopotu, to mógłļy może chodzić z nami na basen, jak będę już wiedziała jak się obsłużyć z takim dzieckiem na basenie
W Sopocie w aquaparku jest fajny basen dla takich maluszków 👍 -
A jaki macie stosunek do bajek? Kiedy planujecie wprowadzać je, no i które?
Widziałam na tik toku spore hejty właśnie na świnkę peppe. A tak to totalnie nie ogarniam współczesnych bajek, najchętniej to bym puszczała Muminki, Tabaluga i te bajki z lat 90 😅 myślałam też, żeby zacząć puszczać jak już młody się troszkę rozgada, ale sama nie wiem czy to nie będzie zbyt późno 🤔 bo nie chcę, aby odstawał w żłobku od innych dzieci pod względem ulubionych postaci z bajek 😅 -
Ja narazie nie ogarniam jeszcze tematu bajek, ale ostatnio Gabi jest tak marudny, że w kryzysowych sytuacjach puszczam mu już śpiewające brzdące, ale nie na zasadzie żeby leżał i oglądał tylko tańczymy do piosenek 😂 raczej planuje mu puszczać jakieś przed skończonym roczkiem, mimo że teoretycznie nie jest to zalecane. Zależy jak będzie mu szło z mową. Uważam, że we wszystkim trzeba mieć po prostu zdrowy rozsądek.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca, 21:47
-
Pamiętajcie tylko, że bajki mogą opóźniać rozwój mowy, dlatego who nie zaleca ich przed ukończeniem 2 r.ż., czyli właśnie wtedy kiedy dziecko już coś gada. No ale wszystko jest dla ludzi i wiadomo, że każdy sam decyduje co u niego zda egzamin. Ja z ekranami planuję czekać maksymalnie długo. Warto zwrócić uwagę, żeby bajki nie miały zbyt szybkiego tempa, niestety popularne teraz bajki mają za dużo klatek na sekundę dla tak młodych mózgow. Warto wybierać stare bajki typu Krecik czy tam inny Reksio.
juss92, Fania017 lubią tę wiadomość