X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bećka wrote:
    Wczoraj sprawdzałam, że 3,5 miesiąca to 15 tygodni i jest wtedy skok rozwojowy. U nas też ciężko z zasypianiem.

Jaką datę urodzenia ma bobas? ☺️

Raaaany boskie znowu skok rozwojowy będzie 🥲

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • flowery Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego, 14:57

• izzou97 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:
    Co ile wstają wasze bąble w nocy na kp?
    Zastanawiam sie czy jest to realne więcej w nia wcisnąć w dzień by rzadziej wstawała w nocy 😅
    Nigdy nie zgadniesz jaka będzie kolejna noc 🤣 potrafi przespać i ponad 7h, ale tak najczęściej co 4h powiedzmy, czasem 3. Mamy w nocy 1-2 karmienia
    U nas jest tak, że rzeczywiście on przed spaniem je więcej, tak od 18-19 do 21-22 lubi wisieć na cycku, więc jest porządnie pojedzony. Lubię te „wiszenie”, trochę possie, trochę się poprzytula 🥰i na tej piersi zasypia na sen nocny. nawet wczoraj myślałam o tym, że przy kolejnym dziecku może być już ciężej z takimi karmieniami, bo będzie trzeba poświęcić czas starszakowi

U nas też dziś „kwartalnica”, kiedy to zleciało 😅🥺 i cyk, 1/4 macierzyńskiego za mną

Też jestem team Paulivv i nie mogę narzekać na męża, naprawdę się stara i angażuje

Asia, dla mnie kubek zaczyna się od 350ml, uwielbiam takie wiaderka 😅

Zumi gratulacje! Ja się popłakałam, jak dostaliśmy klucze do naszego mieszkania, piękne uczucie ☺️

Fabregasowa, Asia091, Zumi lubią tę wiadomość

👩🏼‍🦱 28 🧔🏻‍♂️ 30 🐈
    4 cs -> ⏸️ 24.02.2025 ♥️
    👶🏻 30.10.2025 🩵
    ✨Kto martwi się na zapas, martwi się podwójnie ✨

age.png
  • izzou97 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku aż mi się przypomniało, jak na początku w pierwszym miesiącu nasze suwaczki się aktualizowały codziennie i odliczały te pierwsze dni 🥰 z jednej strony chcę zatrzymać ten moment, który jest teraz, z drugiej cofnąć do tych pierwszych dni, a z trzeciej nie mogę się doczekać, jak on będzie się rozwijał i jakim będzie człowiekiem, to już nawet nie rozdwojenie, a roztrojenie jaźni 🤣

Co do pozbywania się rzeczy uwielbiam sprzedawać na vinted, potem jak coś kupuje i mam pieniądze w portfelu, to mam poczucie jakbym dostawała to za darmo 😅💸

flowery, Bećka, Paulivvv, kalinok, Anilorak88, Fabregasowa lubią tę wiadomość

👩🏼‍🦱 28 🧔🏻‍♂️ 30 🐈
    4 cs -> ⏸️ 24.02.2025 ♥️
    👶🏻 30.10.2025 🩵
    ✨Kto martwi się na zapas, martwi się podwójnie ✨

age.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:
    Zastanawiam sie czy jest to realne więcej w nia wcisnąć w dzień by rzadziej wstawała w nocy 😅

Ja wlasnie pilnuje w dzien, zeby nie bylo dluzszej przerwy niz 3h zeby potem nie nadrabiac w nocy.
    O 18.30 je ostatni raz przed spaniem i potem wstaje tak ~23:00, 2:00, 5:00. Pozniej juz 7 zaczynamy dzien i juz pilnuje zeby nie miala dlugich przerw.

Jjkm z tego co mi wiadomo, to jezeli dziecko prawidlowo przybiera, robi kupy, siku, to moze przespac i cala noc, jesli tak potrafi. Takze ciesz sie i korzystaj, bo zaraz sie moze odmienic jak przyjda regresy snu, zabkowanie itd. 😅

Jjkm97 lubi tę wiadomość

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
  • Kanola Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulivvv wrote:
    Z tym zbieraniem i wyrzucaniem to ja mam w sobie dwie Pauliny 🤣 tak na codzień to jestem sentymentalna do przedmiotów i każdy wydaje mi się potrzebny albo z czymś związany ALEEE tak 2/3 razy w roku dostaje jakiegoś przypływu odgruzowania i wywalam wszystko co napotkam na swojej drodze 🤣 wtedy mi niczego nie szkoda, nawet jak się potem okazuje - potrafię wywalić potrzebne rzeczy… no ale przynajmniej co jakiś czas mam okazję dokupić coś nowego, skoro się pozbędę połowy domu.

Taaak też tak mam, takie skoki ... Rozwojowe 😂😂

Anilorak88, Paulivvv, izzou97 lubią tę wiadomość

Weronika vel wiercik 👶🏼🥰 24.11.2025

age.png
  • Kanola Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:

My w nocy jakoś co 2,5 godziny średnio jak jest 3 to już szok! Ale bardzo mało śpi w dzień, trzeba ją przymuszać, nosić, bujać, tańczyć - przynajmniej ja się trochę ruszam ;p choć nogi w dup@ mi wchodziły wczoraj już.

Teoretycznie raz wieczorem ja "zalalismy" 150ml z butli odciągnięte go, wypiła sama chętnie .. ale spala i tak tylko 4h

Fabregasowa lubi tę wiadomość

Weronika vel wiercik 👶🏼🥰 24.11.2025

age.png
  • TBK Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi gratulacje 🥰 niech sie Wam dobrze mieszka.

Moja mała je co 1.5-2 godziny całą dobę, w nocy też, nie ma smoka, butli, a ja właśnie mam szósty dzień okresu. Nosz kur... połóg 8 tygodni, tydzień spokoju i @. Strasznie się wkurzyłam, jak to zobaczyłam. Liczyłam, że będzie jak przy chłopcach, okres w okolicach rd.

Młoda przekroczyła 6kg. Jest tydzień po szpepieniu i jest ok 🙂 a tak się bałam tych rota.

To ja na męża nie moge narzekać, staje na rzęsach jeśli chodzi o ogarnienie pracy, domu, dzieci. Ale emocjonalnie u mnie masakra. Też się czuje strasznie samotna. Nie mam nikogo dorosłego wokół siebie, tak tylko, żeby chociaż na pogodę ponarzekać. Tylko dom i dzieci. Nigdzie sama nie wychodzę, z mlodą tyle co do fizjo i neurologopedy, nawet na durny spacer jeszcze nie mam jak pójść. Jutro może się uda. Mąż jak wraca z pracy ogarnia dom, treningi itp. Wieczorem po kąpieli młodej ja już idę niewolniczyć do łóżka i zasypiam szybciej niż on do łóżka przychodzi. Rozmawiamy tylko o tym, co kupić, co zapłacić, jak dzieci, co na obiad. Ale to minie, trzeba tylko przetrwać. Dziecko takie małe jest tylko raz, więc ja ładuje baterie jak przytulam małą, spinam tyłek i idę dalej.
    Kiedyś chyba było łatwiej. Moja mama miała do pomocy swoją mamę, teściowa swoich rodziców, przy drugim dziecku to i rodziców i teściów. I to przez kilka dobrych lat, nie tylko na początku. A my jesteśmy zdani sami na siebie. W szkole w rubryce z upoważnieniem do odbioru dziecka mamy tylko starszego syna wpisanego, aż tak głupio nawet to oddawać... w przedszkolu na dzień babci i dziadka kilka lat temu brałam opiekę, żeby młody nie był smutny, że on nikogo nie ma. Teraz w szkole robili laurki dla babci i dziadka i się walają u nas w domu, bo nawet nie ma ich komu dać, a młody nie chce wyrzucić.

Zumi lubi tę wiadomość

• Asia091 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się strasznie pokłóciłam rano z mężem,, oczywiście się spłakałam bo nie mam siły, wczoraj prawie Ignaś wypadł mi z rąk bo skurcz mnie złapał w ramieniu 😩 u nas dziś -10 a w piecu zimno chula,, nawet nie miałam jak rano Ignasia umyć bo było mega zimno..

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
    26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
    CC 14.11.2025 22:00/2420g/47,5cm 👶 IGNACY 💓

age.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    flowery wrote:
    Moja jeszcze niedawno jadła w nocy tylko raz lub dwa, a teraz mam wrażenie, że co godzinę. Tak się wierci chyba przez ząbkowanie, że co chwila musi brać cyca bo inaczej ryk na cały blok. Chyba nie da się wcisnąć więcej w dzień żeby w nocy rzadziej wstawała. Moja w dzień je co godzinę i w nocy też ostatnio cały czas, niedługo pęknie

@Bećka - 16.10

Co godzinę ale po jednej piersi?

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb
    12.2025 🩷🌈 41+1

age.png
  • kalinok Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi gratulacje! Mam nadzieję że będzie wam się super mieszkać 🥰
    My się przeprowadzaliśmy półtorej roku temu i do tej pory pamiętam to sprzątnie, sortowanie, pakowanie, przewożenie, rozpakowywanie, powiedziałam że nigdy więcej się nie przeprowadzam 😂 i co do wyrzucenia rzeczy to mi się wtedy uzbierało całe pudło 'na sprzedaż'. Czy to pudło leży teraz w szafie i czeka aż się tym łaskawie zajmę? Być może 😁😁 czy dorobiło się towarzysza w postaci drugiego pudła podpisanego 'na sprzedaż'? Hm, możliwe 😂 nie lubię gromadzić rzeczy ale jakoś nie mogę się zebrać do sprzedaży 🤡

psaj91, Kropka89, Zumi lubią tę wiadomość

👩🏻‍❤️‍👨🏼 👶🏻 😺2

01.2025 💔 7tc

22.03 - II
    22.11 (39+2) O 🩵💙

age.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TBK, myślałam ostatnio co u ciebie, ze dawno nie pisałaś. Z tym okresem to szok, niby mowia ze przy takiej ilości kp noca okres sie opóźnia ale statystyki statystykami a życie życiem 😀

Mi sie marzy powrót po 6m, ale po stracie w 2024 okres mi nie wracał przed 8tyg, miałam wywoływany progiem wiec boję się ze nie pójdzie tak łatwo i czeka mnie jednak powrót do roboty.

Dzisiaj w nocy po 3, chwile po odłożenie jej do dosatwki był znowu krzyk i powiedziałam ze nie wstaje bo moie zmęczenie sięga zenitu. Maz wzial mala i dał butle z moim mlekiem i teściowa ja przejęła na usypianie- szok i niedowierzanie 😀

Które butle wam pasują do sporadycznego karmienia przy kp? U mnje do tej pory tylko lansinoh bo cdl odrzuciła aventa. Możecie cos polecić?

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb
    12.2025 🩷🌈 41+1

age.png
  • kalinok Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie rozłożyło od wczoraj totalnie, czuję się jakby po mnie przejechał walec. Gorączka, zatkane uszy, ból gardła, połamane kości, nawet zęby mnie bolą 😭 Robiłam test combo i wszystko mi wyszło negatywne więc wygląda na to że to tylko przeziębienie i nie zarażę Olinka, ale co się nastresowałam wczoraj to moje. Wstawanie do dziecka dzisiaj w nocy to było naprawdę wyzwanie, w ogóle to bałam się że go upuszczę bo nie mam siły w mięśniach więc nawet pampera zmieniłam mu w łóżeczku. Więc tak od wczoraj gnijemy na kanapie, całe szczęście mój syn jest najukochańszy na świecie i daje mamie odpocząć, pół dnia przesypiamy 😆

Swoją drogą głębokość na którą trzeba wsadzić do nosa ten patyk do testów jest jakaś nieludzka, niemalże po mózgu sie trzeba posmyrać 🥴

👩🏻‍❤️‍👨🏼 👶🏻 😺2

01.2025 💔 7tc

22.03 - II
    22.11 (39+2) O 🩵💙

age.png
  • flowery Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego, 14:57

• TBK Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:
    TBK, myślałam ostatnio co u ciebie, ze dawno nie pisałaś. Z tym okresem to szok, niby mowia ze przy takiej ilości kp noca okres sie opóźnia ale statystyki statystykami a życie życiem 😀

Mi sie marzy powrót po 6m, ale po stracie w 2024 okres mi nie wracał przed 8tyg, miałam wywoływany progiem wiec boję się ze nie pójdzie tak łatwo i czeka mnie jednak powrót do roboty.

Dzisiaj w nocy po 3, chwile po odłożenie jej do dosatwki był znowu krzyk i powiedziałam ze nie wstaje bo moie zmęczenie sięga zenitu. Maz wzial mala i dał butle z moim mlekiem i teściowa ja przejęła na usypianie- szok i niedowierzanie 😀

Które butle wam pasują do sporadycznego karmienia przy kp? U mnje do tej pory tylko lansinoh bo cdl odrzuciła aventa. Możecie cos polecić?

Ja myślę, że to może od tej tablektki na zahamowanie laktacji. Ale młoda tak się krztusiła, że nie miałam wyjścia. Zresztą, recepta wypisana przez cdl, bo wszystko co mogłam, to zrobiłam.

Co do butelki to neurologopeda dla małej poleciła butelkę mam. U nas ani lovi ani mam się nie sprawdziło, ale młoda ma obniżone napięcie w buzi, więc może dlatego. W każdym razie ta mam jest tania i wygląda ok. Może spróbuję tę lansinoh... bo marzy mi się wyjście do biedry albo w końcu do ginekologa.

• Ania 89 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melusia np zasnęła o 21.30 na noc. Ze względu że słabo przybiera to obudziłam Ja o 12.30 na cyca . Zjadła na śpiocha. Potem pobudka o 4.30. później o 6.40 i do 9. 30 co godzinę jadła. Największy szok . Śpi już 3 godziny w dzień. 😱 Tego nie było od nawet nie wiem kiedy. Zazwyczaj turbo drzemki. Cudowne uczucie 😆

Anilorak88, Bećka lubią tę wiadomość

Test pozytywny 12 marca❤️
    16 maja prenatalne wizyta ❤️🍀 wszystko dobrze☺️
    06.06 wizyta❤️🍀
    04.07 wizyta❤️🍀
    08.07 połówkowe Zdrowa dziewczynka ☺️🩷
    16 września 3 prenatalne:)
    event.png

MELANIA URODZONA 12.11.2025 CC☺️
  • anna.90 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wrażenie że u nas jest jakiś regres snu i jedzenia. Było już stabilnie, w nocy spala 21-3-9 i w ciągu dnia jadła częściej ale takie 4 godz to norma. Od jakiegoś tygodnia jje co 3 godz. Natomiast ma jakieś turbo drzemki w ciągu dnia, zanim dobrze usnie to juz pobudka na jedzenie...
    Wczoraj byliśmy u fizjoterapeutki i musimy bardziej popracować, w próbie trakcyjnej główka małej zostaje z tyłu. Dostałyśmy ćwiczenia i kontrola za miesiąc. Także ćwiczymy 💪

• Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wellwellwell, przykro mi, że tak się czujesz :( jestem pewna, że nie jesteś chujową matką i idzie Ci bardzo dobrze, tylko jesteś dla siebie zbyt surowa. Myślę, że jak zacznie się rozszerzanie diety to już będzie prościej małą zostawić chociaż na godzinkę, a starszą wziąć na wyjście 1:1. Czas leci jak szalony i ani się obejrzysz i nadejdzie ten czas. Przytulam 🫂

Co do samotności to ja nie czuję się bardzo samotna, ale to głównie dlatego, że jestem autystyczną introwertyczką i domatorką 😅 odkąd pamiętam to epiej się czuję sama w domu niż w towarzystwie 😅

Tosia w nocy wstaje co 4-7h od karmienia i moje wyspanie zależy od tego czy zaśnie od razu czy trzeba 2h usypiać po jedzeniu. Wydłużyła też czas jedzenia i teraz zajmuje tak 10-15 minut, myślę że to dzięki temu, że przestało mi tak tryskać z piersi. Od dwóch dni w dzień woła na jedzenie co 2h, wcześniej co 3-3,5h chciała

TBK, ja okres dostałam równo 6 tygodni po cesarce, mimo tego, że karmimy się tylko piersią 🙄

My dziś mieliśmy sesję. Jaka to była logistyka, żeby to wszystko ogarnąć i zdążyć na 12 🙈 wczoraj prasowałam dla każdego z nas po dwie wersje ubioru. Dziś musiałam ja umyć włosy, choć trochę się pomalować, dwa razy nakarmić Tosię, a po karmieniu musi być te 20-30 minut pionowo przez refluks, potem to wszystko spakować, ubrać Tosię i siebie i wyjść 🙈 na sesji też przebieranie, cudowanie 🙈 w trakcie musiałyśmy się karmić, bo zachciało się jeść po godzinie 🙈 Pani fotograf tak się spodobało jedno nasze ubranko, że zostawiliśmy Jej, bo mamy je na styk, a ja w domu mam rozmiar większe i w zamian dostaniemy jedno drukowane zdjęcie więcej :) nie mogę doczekać się efektu, cieszę się, że mamy to za sobą, bo mnie to wykończyło 😆😆

Ilka96, kalinok, Kropka89, Bećka lubią tę wiadomość

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷

3.11 3029g bobasa 🥹
    17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

age.png
  • TBK Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jest wątek na październik 2026 😯 jeszcze chwila i będzie na listopad! A przecież my tyle co sikałyśmy na patyki 😊 jak dla mnie abstrakcja.

Jestem strasznie ciekawa, czy kiedyś jeszcze się spotkamy na jakimś ciążowym wątku 🤔

Anilorak88, psaj91, flowery, kalinok, Jjkm97, nick nieaktualny, Klekotka, izzou97, Kropka89, Zumi, Domisiek, Foxy96, Bećka, Fabregasowa, Asia091 lubią tę wiadomość

• psaj91 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wracam z wieściami, że u nas na kontrolnym usg czysto!! Lekarze uśmiechnięci od ucha do ucha na wyniki 🥹 Ale co się poryczałam podczas badania z nerwów to moje...

Kanola, TBK, Nadzieja32, flowery, Anilorak88, Ilka96, Lavenda, anna.90, Mel 456, kalinok, Jjkm97, nick nieaktualny, Klekotka, izzou97, Paulivvv, Kropka89, Zumi, Foxy96, Domisiek, Bećka, Fabregasowa, Asia091, wellwellwell, edka85, nnaciaa lubią tę wiadomość

Starania od 04/24

03/25 - II kreski 🥰
    11/25 - witaj na świecie 🩷😍
‹‹ 1019 1020 1021 1022 1023 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

💔 Jak przetrwać Święta, gdy Twoje ramiona są puste? Poradnik dla par starających się o dziecko

Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas, pełen ciepła, rodzinnych spotkań i... presji. Dla par, które od dawna marzą o dziecku, grudzień potrafi być emocjonalnym rollercoasterem. Wzruszenie miesza się z frustracją, poczuciem niesprawiedliwości i bólem, a każda reklama czy uśmiechnięte dziecko przy stole tylko uwypukla to, czego w ciągu roku udaje się jakoś nie dostrzegać.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ