👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
wellwellwell wrote:Nadzieja dzieki. Adusia ma zapalenie oskrzelikow. 😢 chociaz w ogole po niej nie widac, bo jest pogodna, nie ma zadnej goraczki, kupki siku jedzonko normalnie. Zalecone mamy tylko inhalacje z soli i nasivin, jak sie pogorszy to szpital.
Ojej, przykro mi
ale całe szczęście, że łagodnie przechodzi. Trzymam kciuki, żeby się nie pogorszyło ✊️ A co spowodowało, RSV?
wellwellwell lubi tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Nadzieja32 wrote:Ojej, przykro mi
ale całe szczęście, że łagodnie przechodzi. Trzymam kciuki, żeby się nie pogorszyło ✊️ A co spowodowało, RSV?
Nie robili jej testow, a ja sama tez sie balam jej robic. Ale robilam sobie to niby mi nic nie wyszlo (tez mam katar razem z nia).
Mowila kekarka tylko, ze max 3 x na dobe odciaganie kataru, bo to pogarsza, ze zamiast tego inhalacje. Moze za duzo jej tego kataru probowalam odciagac… 🤷♀️ -
Well, Nadzieja, dużo zdrówka 🫶🏻
My już po kolejnych szczepieniach i tak jak u Nadziei wyhamowanie z przyrostami (znowu 🙃), lekarka wiadomo zachwycona nie była, ale mówiła, że na razie nie ma powodów do zmartwień, bo może to być spowodowane skokiem. 2 tygodnie temu jeszcze przyrost był fajny 21g/ dobę, więc liczę że i tym razem po skoku i regresie snu będzie lepiej, ale wiadomo już mam to z tyłu głowy. Po tym jak chłop urodził się z wagą 4,5kg nie sądziłam, że przyrosty będą najbardziej stresującym aspektem mojego macierzyństwa 😅
wellwellwell, Nadzieja32 lubią tę wiadomość
-
Ignaś śpi więc mam czas dla Was.
Ja nie smarowałam niczym Ignasia na poczatku myłam tylko wodą z olejkiem z migdałów ale że miał krostki od tego to zrezygnowałam i myję olejkiem Bioderma Atoderm zresztą ja też tego używam, skórę Ignaś ma aksamitną mięciutką i nie ma suchych miejsc, ciemieniuchę ma pojedyncze miejsca na czubku głowy i na grzywce 😁 smaruje płynem z linomagu a pupę mu smaruje (co 2-3 zmiana pieluszki )linomagiem zielonym i też jest aksamitna. I ostatnio jak go kąpaliśmy i jak wyjmowałam go z wanienki to skojarzyłam że tą swoją dupcie wpychał mi w żebra 🤡
Co do pieluch to mam jeszcze z Austrii co mi Tato przywiózł, pampers i lupiluu i serio widzę inną jakość, w pampersach ta siateczka się potrafiła przykleić do dupci jak było siku a w tych "zagramanicznych" tego nie ma, lupillu też super żaden nie przemaka, kupę trzyma w ryzach 😁 także różnica jest między naszymi.
Oddałam w tam tym tygodniu taką złota blaszkę do jubilera żeby zrobił mi grawer," Ignaś + data urodzenia " Blaszka bardzo delikatna, chciałam taki napis subtelny(jak na obrączkach )a nie wywalone graffiti strasznie mi to zniszczyli, wypisane laserowo i kompletnie brak jakiegokolwiek smaku, na pałę zrobione bo Pani co przyjmowała to taki zrobiła "projekt"a facet co to robił to stwierdził że tak ma być wtf!🤦♀️nie wiem czy czy się to uratować ale odbierając wczoraj powiedziałam "Boże co to jest" dziewczyna która mi to podała to mówiła Noo nie bardzo to wygląda .. wkleję Wam zdjęcie czy to co zrobił gość to subtelny napis. 😎 mają poprawić ale ciekawa jestem jak to zrobią... 😩
https://zapodaj.net/plik-Wjrx4wfPt9
-
Ada to silna babka, jak jest pogodna to na pewno to lekkie dolegliwości i inhalacje pomogą i obędzie się bez szpitala. 🫂🥰wellwellwell wrote:Nadzieja dzieki. Adusia ma zapalenie oskrzelikow. 😢 chociaz w ogole po niej nie widac, bo jest pogodna, nie ma zadnej goraczki, kupki siku jedzonko normalnie. Zalecone mamy tylko inhalacje z soli i nasivin, jak sie pogorszy to szpital.
-
Well zdrówka dla Was dziewczyny, jak nie widać choroby u Adusi to znaczy, że twarda z Niej babka 😂💕 My dzisiaj znowu kontrola u pediatry, ale mam też wynik krwi utajonej w kale i niestety wyszedł dodatni Chyba mamy winowajcę słabych przyrostów- a ja na dobre muszę trzymać diete bmk.. Przynajmniej waga troszkę zaczęła spadać, bo nie jem czekolady i słodyczy, które uwielbiam 😭 Ale do dokarmiania małego mam większy luz, pije chętnie ten bebilon pepti i po prawie każdym karmieniu piersią dopija 60 ml MM, także na zdrówko niech pije 🥰 Póki co będziemy chyba karmić się mieszanie, bo nie chce narazie rezygnować z piersi, zwłaszcza teraz ja jest już taki kumaty i się gapicie mnie tymi niebieskimi oczami 😏
A dziewczyny któraś z Was karmi mieszanie i to tak, że czasem tylko pierś czasem a czasem MM? Odciągacie wtedy mleko jak karmicie MM żeby utrzymać laktację?
-
Asia091 wrote:Ignaś śpi więc mam czas dla Was.
Ja nie smarowałam niczym Ignasia na poczatku myłam tylko wodą z olejkiem z migdałów ale że miał krostki od tego to zrezygnowałam i myję olejkiem Bioderma Atoderm zresztą ja też tego używam, skórę Ignaś ma aksamitną mięciutką i nie ma suchych miejsc, ciemieniuchę ma pojedyncze miejsca na czubku głowy i na grzywce 😁 smaruje płynem z linomagu a pupę mu smaruje (co 2-3 zmiana pieluszki )linomagiem zielonym i też jest aksamitna. I ostatnio jak go kąpaliśmy i jak wyjmowałam go z wanienki to skojarzyłam że tą swoją dupcie wpychał mi w żebra 🤡
Co do pieluch to mam jeszcze z Austrii co mi Tato przywiózł, pampers i lupiluu i serio widzę inną jakość, w pampersach ta siateczka się potrafiła przykleić do dupci jak było siku a w tych "zagramanicznych" tego nie ma, lupillu też super żaden nie przemaka, kupę trzyma w ryzach 😁 także różnica jest między naszymi.
Oddałam w tam tym tygodniu taką złota blaszkę do jubilera żeby zrobił mi grawer," Ignaś + data urodzenia " Blaszka bardzo delikatna, chciałam taki napis subtelny(jak na obrączkach )a nie wywalone graffiti strasznie mi to zniszczyli, wypisane laserowo i kompletnie brak jakiegokolwiek smaku, na pałę zrobione bo Pani co przyjmowała to taki zrobiła "projekt"a facet co to robił to stwierdził że tak ma być wtf!🤦♀️nie wiem czy czy się to uratować ale odbierając wczoraj powiedziałam "Boże co to jest" dziewczyna która mi to podała to mówiła Noo nie bardzo to wygląda .. wkleję Wam zdjęcie czy to co zrobił gość to subtelny napis. 😎 mają poprawić ale ciekawa jestem jak to zrobią... 😩
https://zapodaj.net/plik-Wjrx4wfPt9
O matko Asia, faktycznie mega subtelnie
Pewnie zeszlifują i wygrawerują jeszcze raz, ale masa złota będzie trochę mniejsza 😔 Aż mi się przypomniało jak zamawialiśmy obrączki z mężem u kobiety jubilerki. Miała dać nam znać ile będą kosztowały obrączki które jej opisaliśmy, potem nie odbierała telefonów i nigdy nie było jej w lokalu ja szłam tam osobiście. Raz udało mi się ją złapać, bo chcieliśmy nanieść jeszcze zmiany i okazało się że ona już te obrączki zrobiła i czekały gotowe, nie informując nas nawet ile to wyjdzie
A że jestem miękka faja to nie wygarnęłam jej tylko powiedziałam że i tak nie mam gotówki i odbiorę później i nigdy tego nie zrobiłam… może po świńsku ale zamurowało mnie wtedy 
-
Jjkm97 to dobrze, że macie winowajcę. Ja zastanawiam się czy nie zacząć Małego dokarmiać butlą przed snem, zobaczę za tydzień czy coś odbije
Asia, no rzeczywiście subtelne, nie ma co. Strach myśleć co by zrobili jakbyś powiedziała, że ma być wyraźny u duży 😅
Jjkm97 lubi tę wiadomość
-
Czas leci, a nasze dzieci się starzeją...Jest wątek na listopad 2026.
Kropka89, Domisiek, Asia091 lubią tę wiadomość
-
edka85 wrote:Czas leci, a nasze dzieci się starzeją...Jest wątek na listopad 2026.
Taaa i za chwilę będziemy się zdjęciami tortów na roczek wymieniać ☺️
Wellwellwell zdrówka dla małej!
Asia no nie wygląda to dobrze.
wellwellwell, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Byliśmy na kontroli i po 3 dniach dokarmiania bebilonem pepti mamy 250 gramów na plusie 🥰 także witaj ponowne mycie i wyparzanie butli

Spotkałyście się z opinią żeby przy abmk nie wykluczać całkowicie nabiału? Lekarka mi powiedziała że jak mam ochotę na odrobine mleka to kawy czy na chleba z masłem i serem to mam zjeść. Ale żeby to nie było codzienne i częste 🤔 ja tam wolę całkiem wyeliminować skoro to szkodzi małemu, ale jestem ciekawa co wy słyszałyście na ten temat -
Jjkm97 wrote:Byliśmy na kontroli i po 3 dniach dokarmiania bebilonem pepti mamy 250 gramów na plusie 🥰 także witaj ponowne mycie i wyparzanie butli

Spotkałyście się z opinią żeby przy abmk nie wykluczać całkowicie nabiału? Lekarka mi powiedziała że jak mam ochotę na odrobine mleka to kawy czy na chleba z masłem i serem to mam zjeść. Ale żeby to nie było codzienne i częste 🤔 ja tam wolę całkiem wyeliminować skoro to szkodzi małemu, ale jestem ciekawa co wy słyszałyście na ten temat
Nie, slyszalam jedynie, ze przy probie prowokacji alergen sie wprowadza stopniowo zgodnie z tzw. drabina mleczna od produktow najbardziej przetworzonych i wtedy sprawdza sie reakcje i jak silna jest ta alergia - niektore dzieci jakies przetworzone produkty, pieczone z dodatkiem mleka nie beda uczulac, ale juz samo mleko tak.
Wiec wydaje mi sie, ze do czasu takiej proby prowokacji nie powinno sie tego bialka w ogole przyjmowac jesli to ma byc miarodajne.
Jjkm97, Nadzieja32 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny pytanie za 100 pkt jak przywieszacie te wszystkie zabawki Balibazoo etc ,macie jakiś pałąk do lozeczka ? Szukam czegoś na necie i nie mogę znaleźć ,tak żeby mała mogła sobie rączkami po zabawki sięgać a one żeby wisiały
-
Kasiek7 wrote:Dziewczyny pytanie za 100 pkt jak przywieszacie te wszystkie zabawki Balibazoo etc ,macie jakiś pałąk do lozeczka ? Szukam czegoś na necie i nie mogę znaleźć ,tak żeby mała mogła sobie rączkami po zabawki sięgać a one żeby wisiały
My w większości je wieszamy nad matą na tych pałąkach. A jak z jakiegoś powodu potrzeba tej zabawki w łóżeczku to zahaczam ją tylko o szczebelki, żeby miała jakiś punkt zaczepienia a tak to on to i tak trzyma w rękach i wciska sobie do buzi 🤦🏼♀️ -
Kasiek7 wrote:Dziewczyny pytanie za 100 pkt jak przywieszacie te wszystkie zabawki Balibazoo etc ,macie jakiś pałąk do lozeczka ? Szukam czegoś na necie i nie mogę znaleźć ,tak żeby mała mogła sobie rączkami po zabawki sięgać a one żeby wisiały
My baby babygym i na to zawieszam👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
3.11 3029g bobasa 🥹

-
Waga Tosi nie daje mi spokoju, nie mogę sobie poradzić z tym, że być może była głodna, a nie bolał ją brzuszek, a ja jej dawałam smoczek. Z tym, że ona jak go dostała to się wyciszała raz dwa i najczęściej zasypiała, więc już sama nie wiem. Czuję się okropnie, jak beznadziejna matka, która nie wie czego chce i potrzebuje jej dziecko 🥺 lekarka twierdzi, że nie ma powodu do zmartwień, no ale 380g w 28 dni to 13g na dobę, więc trochę mało
tyle to dopiero po 3 miesiącu. Niby waży 6310g, ale ten przyrost chyba powinien być w miarę stały, a jeśli mniejszy to niewiele, a nie tak drastycznie
mam nadzieję, że to tylko kwestia skoku. Załamię się jak będzie trzeba dokarmiać, bo już sobie w głowie ułożyłam, że udało nam się kp 🥺
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
3.11 3029g bobasa 🥹

-
Nadzieja ja mam trochę podobne odczucia (oprócz smoczka), czuję się trochę oszukana, bo myślałam, że wywalczyliśmy to KP 🙃 daję sobie te dwa tygodnie buforu i zobaczymy, może ułożę sobie to w głowie. Już wybrałam mleko w razie W i będę się powoli oswajać z tą myślą, chociaż mam też nadzieję, że będzie tak jak ostatnio i Mały jednak odbije
-