👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
TBK wrote:No ale jednak różowe czy niebieskie body lub pajacyk ma znaczenie dla nas. Ja nie mam takiego ciśnienia, ale mój mąż ma straszne. Mówił nawet, żeby się umówić do innego lekarza, żeby poznać płeć 🤣
Ja rozumiem, zdecydowanie łatwiej się kupuje jak wiadomo jaka płeć, bo jednak większość ubranek jest mocno "nacechowana". Ja co prawda synkowi zamierzam czasami i kwiaty ubierać w jakiś niebieskościach na przykład i jakieś różofiolety, ale no już takie bez jakiś falbanek itd, że mimo wszystko to w miarę neutralnie wygląda.
Jak nie znałam płci i miałam do wyboru kupić kolejnego białego albo beżowego bodziaka to już mnie strzelało coś 😂
Swoją drogą myślę o tych ubrankach i zaczynam się zastanawiać czy nie muszę celować jednak w trochę większą tą wyprawkę. Takich malutkich ubranek już trochę mam, ale tak ciężko przewidzieć jak długie dziecko się urodzi 🙈 Ja niby urodziłam się najmniejsza z mojego rodzeństwa, jestem najstarsza, no ale mimo wszystko teraz wysoka, z kolei mój mąż bardzo dużo ważył przy urodzeniu, jakieś 4,5 kg, a teraz nie jest jakiś wielki.TBK lubi tę wiadomość
12.24 💔 6tc
01.25 💔 6tc
19.02 ⏸️
10.03 0, 53cm - serce bije!
31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
14.04. prenatalne - 5,12 cm
25.04. 152 bpm, 13+2
14.06. ➡️ połówkowe -
Nana11 wrote:Ja rozumiem, zdecydowanie łatwiej się kupuje jak wiadomo jaka płeć, bo jednak większość ubranek jest mocno "nacechowana". Ja co prawda synkowi zamierzam czasami i kwiaty ubierać w jakiś niebieskościach na przykład i jakieś różofiolety, ale no już takie bez jakiś falbanek itd, że mimo wszystko to w miarę neutralnie wygląda.
Jak nie znałam płci i miałam do wyboru kupić kolejnego białego albo beżowego bodziaka to już mnie strzelało coś 😂
Swoją drogą myślę o tych ubrankach i zaczynam się zastanawiać czy nie muszę celować jednak w trochę większą tą wyprawkę. Takich malutkich ubranek już trochę mam, ale tak ciężko przewidzieć jak długie dziecko się urodzi 🙈 Ja niby urodziłam się najmniejsza z mojego rodzeństwa, jestem najstarsza, no ale mimo wszystko teraz wysoka, z kolei mój mąż bardzo dużo ważył przy urodzeniu, jakieś 4,5 kg, a teraz nie jest jakiś wielki.
Ja jak się urodziłam to miałam 60cm i 3600g, większość ubranek była za mała 😂 ja kupiłam trochę na 56, ale z HM, a tam ta rozmiarówka jest trochę zawyżona. Jak się urodzi kruszynka to mąż na szybko dokupi i wypierze jak będę w szpitalu👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
-
Też się nie mogę doczekać aż będę miała pewność kto mieszka w brzuszku:) bo póki co według mojego lekarza choć ręki nie da sobie uciąć ale uważa że będzie dziewczynka. Teraz 4 tego będę miała wizytę u mojego lekarza to może jeszcze raz spojrzy a potem połówkowe 8 mego lipca to mam nadzieję że już będzie pewność 😆
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:37
Ilka96 lubi tę wiadomość
-
Nadzieja32 wrote:Ja jak się urodziłam to miałam 60cm i 3600g, większość ubranek była za mała 😂 ja kupiłam trochę na 56, ale z HM, a tam ta rozmiarówka jest trochę zawyżona. Jak się urodzi kruszynka to mąż na szybko dokupi i wypierze jak będę w szpitalu
Z drugiej strony, ja się urodziłam w terminie (przez cc) i ważyłam 2,5 kg.
TBK, to zrozumiałe, że chcecie znać płeć. Moim zdaniem, jest mały wybór ubranek uniwersalnych.
Tak jak napisała Nana – wszystko jest białe i beżowe…
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:40
TBK lubi tę wiadomość
-
Asia wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia 🥰 mam nadzieję, że obrączki pasowały 😁
Kropka89 lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula
-
Nadzieja32 wrote:Szczerze to nie widziałam w tych ubrankach dla najmniejszych dzieci żadnych kamyczków czy innych takich ozdób, falbanki bywają, ale też nie jakieś duże, przeszkadzające. Myślę, że to normalne, że chce się w połowie ciąży już móc zacząć kupować ubranka i niekoniecznie wszystkie całkiem neutralne
dla dziewczynki bywają takie ładne, kwiatowe wzory, często subtelne, ale jednak dziewczęce. Wiadomo, że noworodkowi wszystko jedno co ma na sobie, ale jednak większość z nas nie chce ubierać kwiatowych wzorów chłopcom. Albo typowo chłopięcych wzorów dziewczynkom. Te ubranka są tak piękne, że nie dziwię się, że można czuć niedosyt, że nadal można wybrać jedynie neutralne beże, biele, brązy czy żółcie
Też tak myślam, bo dla starszej córki zamówiłam wszystko z polskich sklepów w neutralnych wzorach i kolorach ( w stylu https://kaia-baby.pl/produkty/komplet-niemowlecy-body-kopertowe-polspiochy-forest), ale moja koleżanka, która swoją drogą siebie i swojego syna ubiera tylko w H&M, kupiła w ramach prezentu taką naprawdę jarmarczną wyprawkę z małymi cyrkoniami, które odpadały. W końcu nawet tego nie prałam tylko wrzuciłam do skrzynki PCK, bo stwierdziłam że nie chce tego zakładać mojemu dziecku - poliester i jakieś odpadające elementy. Aczkolwiek byłam zniesmaczona. -
Domisiek wrote:@Iga nic mi nie mów o wypadaniu włosów PO ciąży. Mnie wraz z ciążą tak zaczęły wypadać i się łamać, że do porodu to ja chyba zostanę łysa. Nigdy nie miałam takich problemów. Jestem załamana, a włosy mam za połowę pleców😭
Może Omega3 albo więcej wody? One są suche i ci się łamią czy wypadają? -
Dziewczyny a jak Wasze rodziny reagują na zakupy wyprawkowe przed urodzeniem dziecka? Wózki, łóżeczka, ciuszki itd. W rodzinie mojego męża są takie wierzenia, że nie wolno nic kupować żeby nie zapeszać, wózek koniecznie po porodzie bo z dzieckiem będzie źle, podobno w ciąży nie wolno nawet dotykać wózka bo dziecko będzie ciągle płakać (jeśli w ogóle przeżyje zakup wózka). Robię jeden wielki facepalm jak tego słucham, ale no skutecznie przestałam cieszyć się z czegokolwiek co jest związane z wyprawką, przygotowaniami, a wcześniej cieszyłam się, że szybciej będę miała naszykowane i ostatni miesiąc przeznaczę na relaks i fizyczne przygotowanie do porodu. Mam wrażenie, że co bym w życiu nie chciała zrobić to staję na minie przeciwpiechotnej albo uruchamiam tykającą bombę 🙉. Znam przypadek jednej kobiety, która straciła dziecko 2 tygodnie przed terminem, nie bede pisać co się stało, bo nie chcę nikogo straszyć, takie sytuacje zdarzają się mega rzadko i ta mama i to maleństwo mieli po prostu strasznego pecha, straszne nieszczęście, ale dziecko i ona byli zdrowi... Miała wszystko naszykowane oprócz wózka bo nie zdążyła, więc jakoś zakup wózka nie przyczynił się do straty dziecka. Chciałoby się cieszyć, a nawet nie wolno, przez to się boję, że nie zaakceptują dziecka, nie będą chcieli go widywać. Wcześniej nie wolno mi było się cieszyć ciążą- bo za wcześnie, mogę poronić, teraz nie mogę cieszyć się wyprawką bo to podobno śmiertelny omen, ciekawe co będzie przed porodem nowego. Dobrze, że pozwalają mi się myć bo w niektorych kręgach kulturowych nie wolno się kąpać całą ciążę 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:25
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Luteina 200 mg dopochwowa, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula
-
Iga Kwietniowa wrote:Też tak myślam, bo dla starszej córki zamówiłam wszystko z polskich sklepów w neutralnych wzorach i kolorach ( w stylu https://kaia-baby.pl/produkty/komplet-niemowlecy-body-kopertowe-polspiochy-forest), ale moja koleżanka, która swoją drogą siebie i swojego syna ubiera tylko w H&M, kupiła w ramach prezentu taką naprawdę jarmarczną wyprawkę z małymi cyrkoniami, które odpadały. W końcu nawet tego nie prałam tylko wrzuciłam do skrzynki PCK, bo stwierdziłam że nie chce tego zakładać mojemu dziecku - poliester i jakieś odpadające elementy. Aczkolwiek byłam zniesmaczona.
To nie wiem kiedy to było. Ja teraz też większość kupiłam w HM i wszystko to super jakości bawełna, nie widziałam nic z poliestru ani z cyrkoniami 😂 dodatkowo miałam setki niemowlęcych pacjentów i szczerze mówiąc nigdy nie widziałam takich małych bobasow w cekinach i poliestrze, a właśnie jak dzieciaki miały HM, Reserved, Newbie to od razu było widać różnicę w jakości, fajna bawełna, która nie niszczyła się po praniumi się w HM i Reserved podoba to, że te ubranka nie są takie pstrokate, a kolory i wzory są stonowane
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:35
wellwellwell, Kropka89 lubią tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
-
Zumi wrote:Dziewczyny a jak Wasze rodziny reagują na zakupy wyprawkowe przed urodzeniem dziecka? Wózki, łóżeczka, ciuszki itd. W rodzinie mojego męża są takie wierzenia, że nie wolno nic kupować żeby nie zapeszać, wózek koniecznie po porodzie bo z dzieckiem będzie źle, podobno w ciąży nie wolno nawet dotykać wózka bo dziecko będzie ciągle płakać (jeśli w ogóle przeżyje zakup wózka). Robię jeden wielki facepalm jak tego słucham, ale no skutecznie przestałam cieszyć się z czegokolwiek co jest związane z wyprawką, przygotowaniami, a wcześniej cieszyłam się, że szybciej będę miała naszykowane i ostatni miesiąc przeznaczę na relaks i fizyczne przygotowanie do porodu. Mam wrażenie, że co bym w życiu nie chciała zrobić to staję na minie przeciwpiechotnej albo uruchamiam tykającą bombę 🙉. Znam przypadek jednej kobiety, która straciła dziecko 2 tygodnie przed terminem, nie bede pisać co się stało, bo nie chcę nikogo straszyć, takie sytuacje zdarzają się mega rzadko i ta mama i to maleństwo mieli po prostu strasznego pecha, straszne nieszczęście, ale dziecko i ona byli zdrowi... Miała wszystko naszykowane oprócz wózka bo nie zdążyła, więc jakoś zakup wózka nie przyczynił się do straty dziecka. Chciałoby się cieszyć, a nawet nie wolno, przez to się boję, że nie zaakceptują dziecka, nie będą chcieli go widywać. Wcześniej nie wolno mi było się cieszyć ciążą- bo za wcześnie, mogę poronić, teraz nie mogę cieszyć się wyprawką bo to podobno śmiertelny omen, ciekawe co będzie przed porodem nowego. Dobrze, że pozwalają mi się myć bo w niektorych kręgach kulturowych nie wolno się kąpać całą ciążę 😅
Ja bym śmiechem zabiła jakby mi ktoś powiedział, że nie mogę kupować wózka, bo dziecko nie przeżyje. Tak, z pewnością od tego są poronienia czy martwe urodzenia 😅 powodzenia w ogóle za zakupem wózka po porodzie jak często trzeba poczekać na niego kilka tygodni. Aczkolwiek wiem, że niektórzy w to wierzą, jak w czerwoną kokardę przy wózku i inne takie. Ja w pracy miałam mamy, które do 1 roku życia nie obcinały dzieciom włosów nawet jak wchodziły do oczu, bo jak się obecnie przed 1 urodzinami to się obcina rozum 😆😆😆
Mojej koleżance w pracy jak pracowała z dzieckiem przed lustrem (inaczej płakało), mama powiedziała, że dziecko do roku nie może patrzeć w lustro, bo nie będzie mówić 🤪🤪
Jak u Ciebie ktoś nie zaakceptuje dziecka, bo kompletujesz wyprawkę i sprzęty to ja bym się zastanowiła czy chcę kogoś takiego w życiu moim i mojego dzieckaWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:42
Fabregasowa lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
-
Ja sie melduje po wizycie kontrolnej 🙋🏻♀️ 390g dziewuszki, wedlug lekarki idealne bobo nie za duze nie za male, widzialam jak drinkowała sobie w brzuszku 🥹
Lekarka pytala czy czuje juz ruchy i generalnie trzeba sie nauczyc swojego ‚wzoru’ pilnowania tych ruchow, bo po prostu bobasy aktywnie sie ruszaja o roznych porach, niby wiekszosc uaktywnia sie wieczorami przed spaniem.
Mam zrobic echo serca dziecka, ale ogolnie to miała luźne podejście powiedziala ze ten pierwszy lekarz ktory robil mi prenatalne jest bardzo dobrym perinatologiem i jesli nie widzial zadnej dziurki to na pewno nic nie bedzieale wiadomo lepiej sie upewnic. Takze na ten moment jestem spokojna 🥰
Jeszcze dzisiaj mialam zakladany holter i wszedzie z nim chodze, jak szlam przez galerie to zaczal mierzyc mi cisnienie i musialam na chwile stanac bez ruchu przy barierce. Jakas pani podeszla i spytala czy wszystko ok czy mi pomoc 🥹 mega mile to bylo!
A tu ewidentnie bicek ma po ojcu 💪🏻😂
https://zapodaj.net/plik-ZUFDz4euDH
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:04
wellwellwell, Kropka89, Domisiek, Rudka, Paulivvv, edka85, Zumi, Ilka96 lubią tę wiadomość
-
@Zumi a jak dotykam wozka mojego drugiego dziecka to tez mi zle wrozy? 🤪
Slyszalam kiedys te teorie i coz moge rzec… zal mi ludzi, którzy wierzą w zabobony.
Moja rodzina nijak reaguje na moje zakupy, bo nic im do tego. Moje pieniadze, moj wybor na co wydaje. My mamy ten komfort, ze wyznaczylismy z mezem pewne granice wsrod bliskich i wiedza, ze nie moga sie wtracac, na szczescie tego nie robia.
Kochana ciesz sie zakupami, wyprawka i tym, ze oczekujesz dziecka - masz do tego prawo, to sa twoje emocje. A skoro twoi bliscy reaguja w taki sposob, to widocznie nie sa odpowiednimi osobami, zeby dzielic sie z nimi nowinami.
Jak nie masz sie komu pochwalic to mozesz smialo wrzucac tu kazde zakupione body, chetnie ci polajkuje.
Nadzieja32, Klekotka, Kropka89, Rudka, Fabregasowa, Zumi lubią tę wiadomość
-
Nadzieja32 wrote:To nie wiem kiedy to było. Ja teraz też większość kupiłam w HM i wszystko to super jakości bawełna, nie widziałam nic z poliestru ani z cyrkoniami 😂 dodatkowo miałam setki niemowlęcych pacjentów i szczerze mówiąc nigdy nie widziałam takich małych bobasow w cekinach i poliestrze, a właśnie jak dzieciaki miały HM, Reserved, Newbie to od razu było widać różnicę w jakości, fajna bawełna, która nie niszczyła się po praniu
mi się w HM i Reserved podoba to, że te ubranka nie są takie pstrokate, a kolory i wzory są stonowane
Dwa lata temu. No właśnie nie wiem gdzie ona to kupiła więc to było najbardziej irytujące, że sama kupuje tylko w H&M, a na prezent zamówiła chyba z jakiegoś temu albo sheina, bo ja nawet w tych tanich sklepach nie widziałam takiego badziewia. -
Iga Kwietniowa wrote:Może Omega3 albo więcej wody? One są suche i ci się łamią czy wypadają?
Na razie staram się pić wodę, bo nie piję prawie wcale, ale tak mam od zawsze. Skórę też mam suchą. Wydaje mi się, że bardziej się łamią niż wypadają, bo odstają wszędzie, a tak nie było. ☹️ -
Nadzieja32 wrote:Ja bym śmiechem zabiła jakby mi ktoś powiedział, że nie mogę kupować wózka, bo dziecko nie przeżyje. Tak, z pewnością od tego są poronienia czy martwe urodzenia 😅 powodzenia w ogóle za zakupem wózka po porodzie jak często trzeba poczekać na niego kilka tygodni. Aczkolwiek wiem, że niektórzy w to wierzą, jak w czerwoną kokardę przy wózku i inne takie. Ja w pracy miałam mamy, które do 1 roku życia nie obcinały dzieciom włosów nawet jak wchodziły do oczu, bo jak się obecnie przed 1 urodzinami to się obcina rozum 😆😆😆
Mojej koleżance w pracy jak pracowała z dzieckiem przed lustrem (inaczej płakało), mama powiedziała, że dziecko do roku nie może patrzeć w lustro, bo nie będzie mówić 🤪🤪
Jak u Ciebie ktoś nie zaakceptuje dziecka, bo kompletujesz wyprawkę i sprzęty to ja bym się zastanowiła czy chcę kogoś takiego w życiu moim i mojego dziecka
Wózek, nosidełko i łóżeczko kupiłam w połowie ciąży. Mam lustrzane drzwi we wszystkich szafach więc moje dziecko non stop patrzy w lustra i jako dwu latek mówi ok 500, a może i więcej słów, układa proste logiczne zdania.
Powiem szczerze ja kupowałam normalnie, ale moja kuzynka była w tym samym czasie w ciąży więc stwierdziłam że w razie czego poprostu jej oddam te rzeczy, bo to musiało by być jakieś okrutne zrządzenie losu że dwoje dzieci by umarło w jednej rodzinie. -
Domisiek wrote:Na razie staram się pić wodę, bo nie piję prawie wcale, ale tak mam od zawsze. Skórę też mam suchą. Wydaje mi się, że bardziej się łamią niż wypadają, bo odstają wszędzie, a tak nie było. ☹️
Może sobie kup butelkę z filtrem albo zaznaczaj sobie na butelce z wodą ile pijesz tak żeby przynajmniej te 1.5L dziennie wypić? -
@Zumi ja bym się tym nie przejmowała, idąc tymi wszystkimi zabobonami to ja powinnam mieć córkę, nie syna bo pierwszy trymestr to mnie tak przeorał, że każdy mi nie wierzył, że będzie chłopak 🙂 Teraz mam wypryszczone plecy i wypadają mi włosy, to też nie glow up na chłopca.
U mnie mąż na początku był sceptycznie nastawiony do kupowania już teraz, ale jak zaczęłam sumować wydatki, które byśmy mieli mieć w jednym rzucie to sam uznał, że faktycznie rozsądniejsze jest to rozłożyć na kilka msc i dzięki temu nie dość, że wózek trafiliśmy na naprawdę sporej promce to i budżet nie odczuwa aż tak.
Jak urodzimy to też się nie cieszmy bo przecież dalej są duże zagrożenia dla maluchów… 🙄 -
Iga Kwietniowa wrote:Może sobie kup butelkę z filtrem albo zaznaczaj sobie na butelce z wodą ile pijesz tak żeby przynajmniej te 1.5L dziennie wypić?
1,5L to ja nie wiem czy kiedykolwiek wypiłam 😂 Mam butelkę z filtrem, ale nie sprawdziła się. U mnie potrafił być kubek kawy albo trzy na cały dzień. Aktualnie to 0,5 do 1L. Ale walczę o więcej! 💪🏻 -
Ja kupuje jak coś mi wpadnie w oko i w sumie nie wiem czy komuś to pasuje bo nie za bardzo mnie to obchodzi 🤣 u mnie i męża granica „wtrącania” się rodziny jest postawiona bardzo jasno i mocno, więc ani ja nikomu nie tłumacze i nie przedstawiam co kupiliśmy, ani nikt specjalnie nie dopytuje.
Moja mama tylko ostatnio pytała czy już kupiłam jakieś ładne ubranka, bo chciała sobie pooglądać małe ciuszki, a od rodziny męża to nawet chyba nikt nie pytał, czy coś mamy.
Aa no i moja mama kiedyś jakiś wózkowy zabobon mi mówiła, to już było z miesiąc temu, typu „JA TO NIE MÓWIE NIC ALE Z WÓZKAMI TO SŁYSZAŁAM ŻE…..” ale nie poznałam tego zabobonu do końca, bo odrazu ucięłam temat, że jak chciałaby mieć podczas tej ciąży jakiekolwiek informacje co i jak u mnie, to niech mi nie opowiada takich głupot, bo mnie to ani trochę nie obchodzi. No i się jakiekolwiek zabobony skończyły w tamtym momencie.Zumi lubi tę wiadomość
12.2024 7tc 👼🏼
25.02. | | 💛
13.03. widać pęcherzyk ✨
24.03. 0,99cm i serduszko ✨
14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
26.06. wszystko dobrze ✨
14.07. kolejna wizyta 🩺