👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też wolę nie liczyć dokładnie, ale moje założenia są podobne do tych co podała Nadzieja 🙈 w jednym sklepie 500zl, w drugim 800, w trzecim tysiąc i tak się zbiera... U nas też większość będzie nowa z myślą o rodzeństwie, tylko ciuszków trochę kupiłam na vinted bo były w dobrym stanie. Na pewno na apteczne rzeczy zejdzie dużo kasy
Nadzieja32, Bećka, Klekotka lubią tę wiadomość
👩🏻❤️👨🏼 '93 & '90 😺2
👩🏻 Hashimoto - euthyrox; cukrzyca ciążowa - insulina
01.2025 💔 7tc
22.03 - II
01.04 - pęcherzyk 1.25cm ⚪
15.04 - mamy serduszko ❤️ bejbik 0.87cm
28.04 - CRL 2.27cm ❤️
06.05 - CRL 3.57cm, serduszko 179bpm ❤️
13.05 - 🧬 zdrowy synek 🩵💙
21.05 - 🩺 prenatalne, niskie ryzyka, CRL 6.48cm
09.07 - 🩺 połówkowe, 315g ruchliwego malucha 💙
-
Tak, koszty wyprawki aptecznej to mysle 500 co najmniej? Z tym, że ja nie kupuję laktatora na start, z tym na pewno byłoby więcej, a termometr i inhalator już mamy👩🏼🦱 28 🧔🏻♂️ 30 🐈
4 cs -> ⏸️ 24.02.2025 ♥️
Beta 4.38 〰️ 39.95 〰️ 135.38 🥰
✨Kto martwi się na zapas, martwi się podwójnie ✨
📆 6.03 - mamy pęcherzyk 🫧
📆 19.03 - jest serduszko ♥️
📆 29.04 - I prenatalne, ryzyka niskie 👩🏼⚕️
📆 20.05 - wszystko okej, raczej chłopczyk 🩵
📆 17.06 - 380g ruchliwego kawalera 🫶🏻
📆23.06 - II prenatalne ✅
📆 16.07 - kolejna wizyta 🍀
-
Najgorsze są te małe wydatki, bo niby nie czuć, niby spoko, a jak się zsumuje to trochę wychodzi, ale mimo wszytsko to są wydatki, które chyba najprzyjemniej mi ponosić 🥰👩🏼🦱 28 🧔🏻♂️ 30 🐈
4 cs -> ⏸️ 24.02.2025 ♥️
Beta 4.38 〰️ 39.95 〰️ 135.38 🥰
✨Kto martwi się na zapas, martwi się podwójnie ✨
📆 6.03 - mamy pęcherzyk 🫧
📆 19.03 - jest serduszko ♥️
📆 29.04 - I prenatalne, ryzyka niskie 👩🏼⚕️
📆 20.05 - wszystko okej, raczej chłopczyk 🩵
📆 17.06 - 380g ruchliwego kawalera 🫶🏻
📆23.06 - II prenatalne ✅
📆 16.07 - kolejna wizyta 🍀
-
Foxy96 wrote:Kiki, a masz zdiagnozowaną nerwicę? Wybacz, jeżeli już o tym pisałaś. Bardzo Ci współczuję, trudno się żyje z takim irracjonalnym strachem. Może warto skonsultować się z psychiatrą, skoro objawy się nasilają?
Ja muszę się pochwalić, bo pierwszy raz od około 8 lat mam najdłuższą przerwę w braniu leków na nerwicę, ostatnie 💊 wzięłam w styczniu
Nie mam diagnozy, objawy odpuszczają bo przerobiłam tyle internetu że jakos sama układam sobie wszystko w głowie z zacięciem, ze nie ma tak naprawdę czemu panikować kiedy już jakiś niepokój się pojawia.
A co do specjalistów to wierzę w takich, ale wiem że prawdziwych jest tylko garstka.
Podstawa to dobra dieta, suplementacja, wyregulowane hormony, dobre wyniki i zachowanie twardej głowy.
Bardzo współczuję tym którzy nie dają sobie sami rady 😔 -
@Bećka Ja jak liczyłam, to u nas pyknie 10 tys. 🙃
Kasiek7, Bećka lubią tę wiadomość
-
Maddie_Ist wrote:Kurcze dziewczyny ale przeżycia.... Masakra.
Ja na sikanie w nocy wstaje nawet rzadziej niż miesiąc temu bo max 2 razy. Wstaje o 6 niezależnie od tego o której się położe i muszę jeszcze drzemkę w ciągu dnia zrobić. Za to w dzień strasznie dużo chodzę siku, prawie co chwilę jak stoję.
Ruchy czuje bardzo, jak mnie kopię w brzuch to na tyle mocno że to widać przez skórę (a łożysko mam z przodu), więc mąż może też już Roberta poczuć i to nawet od 2 tygodni. Najgorzej jak kopię po pęcherzu i po szyjce. W przypadku tego drugiego takie dziwne tępe uczucie w całej pochwie mam. Niezbyt to przyjemne.
Przytyłam już 9.5 kg, jestem przerażona 🙈 Nie wiem jak sobie z tym poradzić żeby tak szybko nie tyć.
Dzisiaj babka która mnie kojarzy spojrzała na mnie i mówi "dziewczyna będzie". Ja że chłopak, a ona "Niemożliwe na twarzy się spuchnięta i okragła zrobiłaś to będzie dziewczyna". Trochę mnie wkurzyła tym, że wyglądam grubo 😅
Aż mi się przykro zrobiło i chyba zacznę jednak liczyć te kalorie...
Nie słuchaj głupot. Ja przy dwóch chłopakach taka okrągła byłam. 20 i 23kg na plusie. Chłopcy niecałe 3kg przy urodzeniu. Wszystko zeszło. To nie kalorie, to durne hormony albo geny. Jak jesz zdrowo, nie wcinasz fast foodów codziennie to jest git. Teraz mam prawie 15kg na plusie. Na bank w listopadzie będzie 30 więcej. No cóż, trudno. Tworzysz nowe życie, dlatego jest Ciebie więcej ❤️Kasiek7, wellwellwell, Maddie_Ist, kalinok, Klekotka lubią tę wiadomość
-
TBK prawda ,moja mama ze mną przytyła 12 kg (urodziła mając 20 lat mnie ) a moich dwóch braci po 30stce i przytyła 30 kg ,wszystko jej zeszło .wszyscy wazylismy coś ponad 3 kg
TBK, Maddie_Ist lubią tę wiadomość
-
Ja liczę ze nie wydamy więcej niż 10k😬 tez planujemy drugie bobo ale ja sie nie boję kupowac używanych rzeczy, moj maz ma podobne podejście.
Dużo tych małych ciuszkow złapałam z grup fb jak mamy oddawały, bo większości rodzinom to zalega i chcą sie tego pozbyć, moze posprawdzajcie lokalnie? Ja to nawet dostalam ostatnio paczke nowych wkładek laktacyjnych czy podpasek porodowych bo komuś "nie zeszlo".
Zostaje Remont pokoju (malowanie i tapety/naklejki), szafe i komodę mamy, zostaje dokupić pozostałe meble👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
19.05 prenatalne - niskie ryzyka
16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
21.07 2prenatalne 🩷
30 07 -> wizyta
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan
-
Bećka, my ostatnio trochę przyśpieszyliśmy z wyprawką więc mamy narazie może z połowę - jeszcze nie podliczone, zapisujemy mniej więcej ile wydajemy, ale to chyba bardziej tak z ciekawości bo szczerze mówiąc, to kupujemy to co nam się ubzdura w głowie, nie patrzymy za bardzo na ceny i wszystko bierzemy nowe. To też trochę dlatego że planujemy jeszcze kolejne dzieci, więc kupujemy z taką myślą, że to ma posłużyć jeszcze dalej nam i może komuś innemu w rodzinie.
Nadzieja32 lubi tę wiadomość
12.2024 7tc 👼🏼
25.02. | | 💛
13.03. widać pęcherzyk ✨
24.03. 0,99cm i serduszko ✨
14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
26.06. wszystko dobrze ✨
14.07. 590g chłopaczka ✨
07.08. następna wizyta 🩺
-
Dziewczyny a my nic nie dostaniemy po urodzeniu prawda ? Bo becikowe to chyba naprawdę trzeba mieć parę dzieci żeby ten dochód nie przekroczył .. jedynie z PZU chyba ,z pracy ?
-
Wracam z prenatalnych. W końcu znamy płeć. Dziewczynka 🩷 waży pół kg, wszystko jest ok ❤️
Teraz to sie zacznie wydawanie kasy 🤣 mam nadzieję, że 10-12tys. wystarczy, ale my idziemy w minimalizm, chociaż kupujemy wszystko nowe.
wellwellwell, Maddie_Ist, kalinok, Kasiek7, Klekotka, Domisiek, Paulivvv lubią tę wiadomość
-
Kasiek7 wrote:Dziewczyny a my nic nie dostaniemy po urodzeniu prawda ? Bo becikowe to chyba naprawdę trzeba mieć parę dzieci żeby ten dochód nie przekroczył .. jedynie z PZU chyba ,z pracy ?
Z ubezpieczenia grupowego o ile masz, powinno byc 2-4tys. No i macierzynski i 800+, raczej nie ma co narzekać 😉👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
19.05 prenatalne - niskie ryzyka
16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
21.07 2prenatalne 🩷
30 07 -> wizyta
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan
-
TBK wrote:Wracam z prenatalnych. W końcu znamy płeć. Dziewczynka 🩷 waży pół kg, wszystko jest ok ❤️
Teraz to sie zacznie wydawanie kasy 🤣 mam nadzieję, że 10-12tys. wystarczy, ale my idziemy w minimalizm, chociaż kupujemy wszystko nowe.
Gratulacje 💖
Prawda, ze przy pierwszym dziecku ta wyprawka sporo kosztuje, ale plus jest taki, ze wiekszosc rzeczy pozniej mozna sprzedac i zwraca sie sporo kosztów albo wlasnie zostaje wszystko dla kolejnych dzieci i wtedy juz ta wyprawka kosztuje grosze. ☺️
Ja tez mialam zawsze taktyke, zeby rozkladac to na miesiace (wg rodziny oczywiscie przeciez byl jeszvze czas i po co) i dzieki temu nie bylo to az takie odczuwalne niz jakbym miala wudac w ostatnim miesiacu te kilkanascie tysiecy.kalinok, Nadzieja32 lubią tę wiadomość
-
Fabregasowa wrote:Z ubezpieczenia grupowego o ile masz, powinno byc 2-4tys. No i macierzynski i 800+, raczej nie ma co narzekać 😉
Mam ale u nas dowiedzieć się ile mam za to to graniczy z cudem 🙈 wiem że płacimy z mężem ten drugi filar od dolu ten typ p plus, nie no wiadome że nie ma co narzekać ,powiem wam że współczuję osobom na działalnościach ,moja kumpela fryzjerka 1400 dostanie na l4... -
Kurcze, widzę, że sporo z nas planuje rodzeństwo 😄 Ciekawe czy spotkamy się na kolejnych ciążowych wątkach przy kolejnych ciążach 😄 My też kupujemy wszystko nowe z myślą o rodzeństwie, zapisuje koszty na bieżąco więc zobaczymy ile ostatecznie wyjdzie na koniec.
-
Co do ataków paniki to ja żyje z nimi od 3 lat. 🙂 Chociaż ciąża mnie uzdrowiła i jest to dla mnie cudowny czas dzięki temu. Moje ataki paniki były spowodowane sibo i imo, przez które dzień w dzień męczyłam się z biegunkami i to takimi, że w ciągu 5 sekund musiałam dobiec do toalety. Doszło do tego, że panicznie bałam się wychodzić z domu i miałam zaplanowaną trasę tak by co 20 minut mieć dostęp do toalety. Wpadłam w błędne koło -> ataki paniki pogłębiały biegunki, a biegunki pogłębiały ataki paniki. Przeszłam dwa leczenia tego cholerstwa ale niestety za każdym razem był nawrót. Jak to się stało i co dokładnie sprawia, że w ciąży nie mam objawów - nie wiem. Ale mam ogromną nadzieję, że nie wróci po ciąży.
-
Fabregasowa wrote:Ja liczę ze nie wydamy więcej niż 10k😬 tez planujemy drugie bobo ale ja sie nie boję kupowac używanych rzeczy, moj maz ma podobne podejście.
Dużo tych małych ciuszkow złapałam z grup fb jak mamy oddawały, bo większości rodzinom to zalega i chcą sie tego pozbyć, moze posprawdzajcie lokalnie? Ja to nawet dostalam ostatnio paczke nowych wkładek laktacyjnych czy podpasek porodowych bo komuś "nie zeszlo".
Zostaje Remont pokoju (malowanie i tapety/naklejki), szafe i komodę mamy, zostaje dokupić pozostałe meble
Jak ktoś jest z Warszawy i okolic to polecam te dwie grupy - ja tu często coś oddaje po córce:
https://facebook.com/groups/1152031461901273/
https://facebook.com/groups/1082191808931389/
Co do używanych rzeczy to czasem żadna to oszczędność, bo jeżeli chodzi o te popularne marki to ludzie najchętniej sprzedawali by drożej niż kupili. Przykład S&R, Bujaczek BB, Linkimalsy, Woom, drewniana kuchnia z Lida czy zwierzątka Schleicha - na promocjach można kupić czasem nawet o połowę taniej niż ludzie wystawiają na olx czy vinted w opłakanym stanie. Kasku, fotelika, materaca czy butów bym nie kupiła używanych, ale jakieś ubrania czy zabawki, które można uprać czy umyć i zdezynfekować spirytusem to czemu nie. Przecież korzystam z komunikacji miejskiej, placów zabaw, hoteli czy naczyń w restauracjiach z której korzysta mnóstwo ludzi czasem prawdziwych brudasów - nie obrażając nikogo. -
Nadzieja32 wrote:Nie mamy kupionego jeszcze niczego poza ubrankami, ale jak podliczyłam to tyle wychodzi mniej więcej. Sam wózek i fotelik z bazą obrotową to 6000zł, ubranka, mimo że wszystko kupowane na promkach to też ponad 1000zł. Do tego łóżeczko, materac, przwijak, dostawka, komoda, inhalator, laktator, podgrzewacz do butelek, termometr, apteczne rzeczy, pieluszki muślinowe, otulacz, jakiś kocyk, otulacz do fotelika, prześcieradła, śpiworek, niania elektroniczna. To tak na szybko, pewnie jeszcze wielu rzeczy nie wymieniłam 😅 tak jak pisałam, my kupujemy wszystko nowe, bo chcemy rodzeństwo, mam nadzieję, że z absolutnie wszystkim, łącznie z rzeczami dla mnie do szpitala, zmieścimy się w tych 17 tysiącach 🙈
Jeśli chodzi o łupinę to moja koleżanka dostała do wózka gratis taką różową : https://kinderkraft.pl/produkty/evolution-pro-2 - ma dobre opinie i 10 letnią gwarancję po rejestracji paragonu, a można je tanio dostać stacjonarnie w niektórych sklepach, bo ta firma albo się wycofała z Polski albo jakaś polska firma ją podkupiła. Ja mam z 8* na bazie obrotowej, która kosztowała ze 3 tysiące i nie miał gwarancji wymiany po wypadku 😑 -