👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wogole nie chciałam brać leków ,rodzinna nawet mi powiedziała że mam próbować jeździć na jakieś trasy i przełamywać to,żadnych leków nie dostanę prócz propranololu na tachykardię ,brałam go z pół roku . Potem concor cor i później kardiolog mi odstawił
-
Nadzieja, masz rację, psychoterapia jest bardzo ważna, kluczowa. Ja się zraziłam parę razy, postawiłam tylko na branie leków i doprowadziłam się do takiego stanu, że na przykład Cloranxen brałam jak cukierki, organizm szybko się przyzywczaił, efekt osłabł, doszła frustracja, zmiany na coś mocniejszego i tak w kółko.
No i tak już się to ciągnie latami.
Aleeee oczywiście nie twierdzę, że farmakoterapia w przypadku nerwicy jest zła. Często jest jedyną formą ratunku. Po prostu trzeba ją mądrze łączyć z psychoterapią. -
Foxy96 wrote:Nadzieja, masz rację, psychoterapia jest bardzo ważna, kluczowa. Ja się zraziłam parę razy, postawiłam tylko na branie leków i doprowadziłam się do takiego stanu, że na przykład Cloranxen brałam jak cukierki, organizm szybko się przyzywczaił, efekt osłabł, doszła frustracja, zmiany na coś mocniejszego i tak w kółko.
No i tak już się to ciągnie latami.
Aleeee oczywiście nie twierdzę, że farmakoterapia w przypadku nerwicy jest zła. Często jest jedyną formą ratunku. Po prostu trzeba ją mądrze łączyć z psychoterapią.
Tak, ja nie brałam pod uwagę leków przede wszystkim ze względu na to, że wiedziałam, że za kilka miesięcy zaczniemy starania o dziecko. W innym przypadku nie wykluczam, że zdecydowałabym się na leki.
Jedyny minus psychoterapii jest taki, że na nfz ciężko się dostać, a prywatnie to jednak kupę kasy. Ja płacę 180zł za wizytę, ale w zeszłe wakacje czułam się najgorzej w życiu, jeśli chodzi o ten temat, więc wydałabym każde pieniądze, żeby sobie pomóc. Mój mąż też wtedy mówił, że mam nie patrzeć na pieniądze, że najważniejsze, żebym się lepiej poczuła. Teraz to już nie jest tak obciążające jak wizyty są raz na 3 tygodnieFoxy96 lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Dziewczyny współczuję przeżyć emocjonalnych, najważniejsze to sobie uświadomić gdzie lezy problem i jak sobie pomoc. Przytulam. 🫂
W Polsce w ogole uwazam, ze temat zdrowia psychicznego lezy, a pozniej sie slyszy w wiadomosciach o typach z siekiera itp.
Ja tez mialam dzis okropna noc, wczoraj skusilam sie na kalafiorka w bulce tartej i dostalam takich okropnych wzdec, ze nie moglam wytrzymac z bolu, juz wieczorem czulam, ze bedzie zle wiec o 22 skoczylam do zabki po miete, ale mialam pecha, bo jakas nowa mloda ekspedientka nie umiala wymienic rolki w kasie i zepsula kase. 🤡 wiec nie moglam sobie tej mietki kupic, a ze jestem teraz u tesciowej to nie mialam sie za bardzo czym ratować w nocy. Cala noc sie tylko przewalalam z boku na bok. Az mi sie przypomnial okropny 3 trymestr, mam nadzieje, ze nie bedzie sie to czesto powtarzac. 🙈 -
Ja ze swoją nerwicą doszłam do takiego etapu, że bałam sie sama wyjść z domu a jednocześnie bałam się jak byłam sama w domu. Rok życia z ciągłymi atakami paniki i dojście do momentu, ze nie mogłam juz wytrzymać sama ze sobą. I wtedy mój chłopak (który dziś jest moim mężem, mieszkaliśmy juz wtedy razem) oświadczył mi się. W najgorszym chyba momencie mojego życia. Stwierdziłam, że trzeba to jakoś ogarnąć i znalazłam psychiatrę do którego chodziłam regularnie 3 lata. Udało się ogarnąć bez leków. Ale wiedział o tym tylko mój partner. Niezrozumienie społeczeństwa, ze psychiatra to lekarz jak każdy inny jest przerażające.
Kasiek7, izzou97 lubią tę wiadomość
-
wellwellwell wrote:Dziewczyny współczuję przeżyć emocjonalnych, najważniejsze to sobie uświadomić gdzie lezy problem i jak sobie pomoc. Przytulam. 🫂
W Polsce w ogole uwazam, ze temat zdrowia psychicznego lezy, a pozniej sie slyszy w wiadomosciach o typach z siekiera itp.
Ja tez mialam dzis okropna noc, wczoraj skusilam sie na kalafiorka w bulce tartej i dostalam takich okropnych wzdec, ze nie moglam wytrzymac z bolu, juz wieczorem czulam, ze bedzie zle wiec o 22 skoczylam do zabki po miete, ale mialam pecha, bo jakas nowa mloda ekspedientka nie umiala wymienic rolki w kasie i zepsula kase. 🤡 wiec nie moglam sobie tej mietki kupic, a ze jestem teraz u tesciowej to nie mialam sie za bardzo czym ratować w nocy. Cala noc sie tylko przewalalam z boku na bok. Az mi sie przypomnial okropny 3 trymestr, mam nadzieje, ze nie bedzie sie to czesto powtarzac. 🙈
Jeju, coś te strączki i kapustne sieją niezłe zamieszanie😫 współczuję. Chcesz przybliżyć jak to u Ciebie było w 3 trymestrze?86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy
17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊 -
Podziwiam dziewczyny za determinacje do walki ze "swoimi demonami" i gratuluję wygranej, jesteście dzielne 💪
Część dziewczyn pisała, że ma już praktycznie wyprawkę. Macie może podliczone koszty? Jestem ciekawa ile to może wynieść...🤔
86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy
17.02 FET 🌞
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
16.07 24+0 ~700g 🫣😊 -
Bećka ja nie wiem czy chce liczyć 😉 wydałam juz trochę kasy a mam poczucie, że jeszcze tyleeee tego trzeba kupić.
Pytanie czy stosowałyscie już w ciąży coś na grzybicę z apteki bez recepty. Coś mi się zaczyna a moja gonekolog póki co poza zasięgiem.Bećka lubi tę wiadomość
-
Nerwica, ataki paniki, stany lękowe to naprawdę nie jest łatwy orzech do zgryzienia. Potrafią dać człowiekowi w kość. I choć z zewnątrz może się wydawać, że to ‘tylko psychika’, to w środku to potrafi całkowicie rozłożyć 🫂
Sama doswiadczylam w tym roku pierwszego ataku paniki w swoim zyciu po mega stresujacym locie samolotem. Jechalam pociagiem na drugi dzien i nagle serce zaczelo mnie dziwnie uciskac, myslalam ze dostaje zawalu i spanikowalam. Wysiadlam i prosto pojechalam na sor, cisnienie mialam wystrzelone w kosmos i uczucie ucisku w klatce piersiowej utrzymywalo sie przez 1,5 dnia. Pozniej panicznie balam sie jezdzic pociagami przez jakiś czas 😞
Bylam w koncu na echo serca dziecka, pani doktor dokladnie badala serduszko i finalnie nie dostrzegla żadnych nieprawidłowości takze vsd na ten moment wykluczone 😮💨. Ten tydzień normalnie mnie wykonczy ze stresu 😭
Przez ta akcje dostalam skierowanie na badania prenatalne 3 trymestru w medicoverze, ciekawe czy trzeba bedzie zaplacic dodatkowo.
-
Bećka wrote:Podziwiam dziewczyny za determinacje do walki ze "swoimi demonami" i gratuluję wygranej, jesteście dzielne 💪
Część dziewczyn pisała, że ma już praktycznie wyprawkę. Macie może podliczone koszty? Jestem ciekawa ile to może wynieść...🤔
Ja choć większość rzeczy kupuje na promkach to wole tego nie podliczać 😂 Wczoraj zrobilam zamowienie w hm na 600zl, ale z ubranek juz prawie wszystko bedziemy miec bodziaki, galoty, pajace itd. 😅. Polecam tez polowac na promki w Next, ponoc maja dobra jakosc.Bećka lubi tę wiadomość
-
Klekotka cudownie, że wszystko dobrze z serduszkiem ❤️
Co do kosztów to ja dokładnie liczyć nie będę, ale jak liczyłam "tyle o ile" to wyszło jakieś 17 tysięcy lub trochę więcej 😅 z tym, że my kupujemy wszystko nowe, bo planujemy rodzeństwoKlekotka lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Nadzieja32 wrote:Klekotka cudownie, że wszystko dobrze z serduszkiem ❤️
Co do kosztów to ja dokładnie liczyć nie będę, ale jak liczyłam "tyle o ile" to wyszło jakieś 17 tysięcy lub trochę więcej 😅 z tym, że my kupujemy wszystko nowe, bo planujemy rodzeństwo
17 tys?co tyle zakosztowalo prócz wózka i fotelika?
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:54
-
Kasiek7 wrote:17 tys?
co tyle zakosztowalo prócz wózka i fotelika?
Nie mamy kupionego jeszcze niczego poza ubrankami, ale jak podliczyłam to tyle wychodzi mniej więcej. Sam wózek i fotelik z bazą obrotową to 6000zł, ubranka, mimo że wszystko kupowane na promkach to też ponad 1000zł. Do tego łóżeczko, materac, przwijak, dostawka, komoda, inhalator, laktator, podgrzewacz do butelek, termometr, apteczne rzeczy, pieluszki muślinowe, otulacz, jakiś kocyk, otulacz do fotelika, prześcieradła, śpiworek, niania elektroniczna. To tak na szybko, pewnie jeszcze wielu rzeczy nie wymieniłam 😅 tak jak pisałam, my kupujemy wszystko nowe, bo chcemy rodzeństwo, mam nadzieję, że z absolutnie wszystkim, łącznie z rzeczami dla mnie do szpitala, zmieścimy się w tych 17 tysiącach 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:04
Bećka lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Nadzieja32 wrote:Nie mamy kupionego jeszcze niczego poza ubrankami, ale jak podliczyłam to tyle wychodzi mniej więcej. Sam wózek i fotelik z bazą obrotową to 6000zł, ubranka, mimo że wszystko kupowane na promkach to też ponad 1000zł. Do tego łóżeczko, materac, przwijak, dostawka, komoda, inhalator, laktator, podgrzewacz do butelek, termometr, apteczne rzeczy, pieluszki muślinowe, otulacz, jakiś kocyk, otulacz do fotelika, prześcieradła, śpiworek, niania elektroniczna. To tak na szybko, pewnie jeszcze wielu rzeczy nie wymieniłam 😅 tak jak pisałam, my kupujemy wszystko nowe, bo chcemy rodzeństwo, mam nadzieję, że z absolutnie wszystkim, łącznie z rzeczami dla mnie do szpitala, zmieścimy się w tych 17 tysiącach 🙈
U nas ta sama sytuacja, nasz pierwszy bobas i chcemy na pewno kolejne dzieci. Nikt z bliskich znajomych czy rodziny nie ma bobasow wiec raczej nic nie dostaniemy w spadku 🙈 No chyba ze zdecydujemy sie na baby shower to wpadnie troche drobnych prezentow, ale nie wiem czy bedziemy miec sile na organizacje przy jednoczesnym wykańczaniu mieszkania 🫠
Nadzieja32, Bećka lubią tę wiadomość
-
Nadzieja32 wrote:Ten jest jednym z lepszych, jest lekiem i jest cytrynian
Ja wolę ten tradycyjny mleczan, bo właśnie jak kiedyś łykałam cytrynian to non stop miałam zgagę, dałam miej cioci i ona też, a dodatkowo biegunkę 🙃 ale mleczan ma dużo mniejszą dawkę więc pewnie przy dużych niedoborach to te maksymalne dawki byłyby jak placebo 🙃 -
Kropka89 wrote:Trzeba tylko udawać że się nie wie o E171 i gra muzyka 😅 Ale jak mam być szczera to o ile wycofałam od razu e171 w produkcji moich tortów i słodyczy (kiedyś robiłam dużo dla rodziny i znajomych) o tyle o tym że jest w magne b6 dowiedziałam się o wiele później. I machnęłam ręką że eeee już tyle lat stosuje, trudno. Mimo wszystko gdzieś z tyłu głowy siedzi
Jak sobie popatrzysz na składu leków to ogólnie mają słabe składy jeżeli chodzi o substancje pomocnicze, możesz zapomnieć o bezglutenowych, bezlaktozowych czy bez sztucznych barwników i cukru, ale my sobie z koleżanka kiedyś z ciekawości na takiej mega dokładniej wadze zaważyłyśmy kilka różnych tabletek to najczęściej waga nie była dużo większa niż ta substancja działającą więc kilka miligramów jakiegoś badziewia nie zaszkodzi, a jednak w sokach, słodyczach i ogólnie jedzeniu to potrafi być kilka łyżek cukru w porcji + drugie tyle badziewia. I nawet te kaszki niby 4m+ potrafią być dosładzane i ulepszane strasznym badziewiem.Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Iga Kwietniowa wrote:Ja wolę ten tradycyjny mleczan, bo właśnie jak kiedyś łykałam cytrynian to non stop miałam zgagę, dałam miej cioci i ona też, a dodatkowo biegunkę 🙃 ale mleczan ma dużo mniejszą dawkę więc pewnie przy dużych niedoborach to te maksymalne dawki byłyby jak placebo 🙃
Mleczan jest też bardzo dobry, ale przy tężyczce to musiałabym brać minimum 10 tabletek 😅 cytrynian długo stosowany może mieć działanie przeczyszczające, ja teraz biorę 200mg cytrynianu i 400mg glicynianu, ale niestety glicynian nie działa aż tak dobrze jak cytrynian i serce i tak potrafi wariować, ale jest to akceptowalny przeze mnie poziom wariacji 😅👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Bećka wrote:Jeju, coś te strączki i kapustne sieją niezłe zamieszanie😫 współczuję. Chcesz przybliżyć jak to u Ciebie było w 3 trymestrze?
Po prostu już w ostatnim trymestrze dało się odczuć ciężar brzucha, u mnie ciagle zgaga, zaparcia, wzdęcia - przez to też jakieś poczatki problemow z hemoroidami, no i ciagle sikanie. 🙈
Mniej wiecej tak to wyglada:
Kropka89, Bećka, Klekotka lubią tę wiadomość
-
Ja też wolę nie podliczać kosztów wyprawki 😅 rozkładamy sobie to wszystko na poszczególne miesiące, ubranka mamy tak pół na pół, część nowych, część używanych. Wózek i dostawka nowe, fotelik będziemy mieć od siostry - mamy pewność, że bezwypadkowy i pasuje do naszego auta 😊
Ja się obawiam, że nie wycelujemy z rozmiarem na początek, ale to większość kupowałam 62, więc raczej za małe nie będzie 😅Bećka, Klekotka lubią tę wiadomość
👩🏼🦱 28 🧔🏻♂️ 30 🐈
4 cs -> ⏸️ 24.02.2025 ♥️
Beta 4.38 〰️ 39.95 〰️ 135.38 🥰
✨Kto martwi się na zapas, martwi się podwójnie ✨
📆 6.03 - mamy pęcherzyk 🫧
📆 19.03 - jest serduszko ♥️
📆 29.04 - I prenatalne, ryzyka niskie 👩🏼⚕️
📆 20.05 - wszystko okej, raczej chłopczyk 🩵
📆 17.06 - 380g ruchliwego kawalera 🫶🏻
📆23.06 - II prenatalne ✅
📆 16.07 - kolejna wizyta 🍀
-
Moj mąż sobie ubzdurał, że chce wszystko co najlepsze dla małego - wszystko nowe 😑 Łóżeczko czy meble od znajomych bee. Uważam, że nie ma co przesadzać kawałek drewna raczej dziecku nic nie zmieni, można na materac czy fotelik wydać więcej kasy.
izzou97, Kasiek7, anna.90 lubią tę wiadomość
86' 👩🏼
17.02 FET 🌞
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
16.07 24+0 ~700g 🫣😊