👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Kropka a z ciekawości, jak udało Ci się wyciszyć tężyczkę przed ciążą? Czym leczyłaś i w jakiej dawce?
Ja też mam tężyczkę, ale to wyszło zaraz przed zajściem w ciążę, jak nie biorę dużej dawki magnezu to od razu mam arytmię większą i fascykulacje wszędzie. Teraz biorę na dobę 600mg magnezu, a i tak są dni, że serce szaleje👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Klekotka co za okropieństwo Cie dopadło 😫 Trzymam kciuki, żeby szybko się wygoiło i było już po problemie.
Kropka89 trzymam kciuki, żeby wszystko się unormowało. Ja raz miałam taki zjazd też w 1. trymestrze jak Zumi, ale wtedy odstawiłam steryd, pogody były słabe. Niezależność co do mobilności jest super. Moja szwagierka bardzo wymiotowała i przestała jeździć w ciąży i na macierzyńskim, później bała się znowu zacząć, aż chyba wykupiła godziny w szkole jazdy.
Maddie_Ist u mnie +10kg, lekarz powiedział, ze wszystko ok i nie uważam, żebym bardzo się objadała. Nie przejmuj się takimi komentarzami (ech te kobiety) najważniejsze żebyś dostarczała Wam to co potrzebujecie. Moja teściowa ostatnio powiedziała, ze dobrze, że nie puchnę, ale myślę, że to czeka Nas wszystkie. Na razie tylko zauważam lekkie puchnięcie dłoni.Kropka89, Maddie_Ist, Klekotka lubią tę wiadomość
86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy
17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊 -
Zumi wrote:@Foxy a jaki jest w smaku ten Chelaplex? U mnie Floradix odpadł bo smakował jak krew z rdzą i do tego słodka. To było coś przeokropnego 🤢
Jest w tym właśnie między innymi jeszcze aromat czarnej porzeczki, więc można przełknąć, bez większych cofek. Musiałabyś spróbować i ocenić, czy Ci podejdzie. Wiadomo, że teraz nasze żołądki są wyjątkowe wrażliwe
Zumi lubi tę wiadomość
-
Nadzieja32 wrote:Kropka a z ciekawości, jak udało Ci się wyciszyć tężyczkę przed ciążą? Czym leczyłaś i w jakiej dawce?
Ja też mam tężyczkę, ale to wyszło zaraz przed zajściem w ciążę, jak nie biorę dużej dawki magnezu to od razu mam arytmię większą i fascykulacje wszędzie. Teraz biorę na dobę 600mg magnezu, a i tak są dni, że serce szaleje
Mam znajomą endokrynolog i ona mnie tak mam wrażenie poprowadziła w usystematyzowany sposób. W sumie nic nowego pewnie dla Ciebie, bo badania regularne, solderol brałam dość długo żeby Wit d zwiększyć, magnez też wiadomo dużo, ale wydaje mi się że u mnie ta wit D była kluczowa. To były duże dawki. Obok tego wszystkiego ustabilizowanie hormonów tarczycy (u mnie np. TsH nie było duże, ale jednak w moim przypadku ważne było obniżenie mimo to). Dużo też mi dała dieta i regularność posiłków i życia samego w sobie bo mam wrażenie że wtedy ten magnez się o wiele lepiej wchłaniał. Magnez brałam trochę jak cukiereczki - zawsze miałam zresztą mam do dziś w kosmetyczce w torebce. Nic odkrywczego chyba niestety
Nadzieja32 lubi tę wiadomość
-
Kropka89 wrote:Mam znajomą endokrynolog i ona mnie tak mam wrażenie poprowadziła w usystematyzowany sposób. W sumie nic nowego pewnie dla Ciebie, bo badania regularne, solderol brałam dość długo żeby Wit d zwiększyć, magnez też wiadomo dużo, ale wydaje mi się że u mnie ta wit D była kluczowa. To były duże dawki. Obok tego wszystkiego ustabilizowanie hormonów tarczycy (u mnie np. TsH nie było duże, ale jednak w moim przypadku ważne było obniżenie mimo to). Dużo też mi dała dieta i regularność posiłków i życia samego w sobie bo mam wrażenie że wtedy ten magnez się o wiele lepiej wchłaniał. Magnez brałam trochę jak cukiereczki - zawsze miałam zresztą mam do dziś w kosmetyczce w torebce. Nic odkrywczego chyba niestety
A jaki magnez brałaś/bierzesz?👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Kropka89 wrote:Nadzieja, niestety też chyba nie popiszę się tutaj: magne b6 forte. Wiem, są lepsze ale mi akurat ten pasował.
Ten jest jednym z lepszych, jest lekiem i jest cytrynian👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
26.06 wszystko dobrze 🥹
-
Maddie_Ist wrote:Kurcze dziewczyny ale przeżycia.... Masakra.
Ja na sikanie w nocy wstaje nawet rzadziej niż miesiąc temu bo max 2 razy. Wstaje o 6 niezależnie od tego o której się położe i muszę jeszcze drzemkę w ciągu dnia zrobić. Za to w dzień strasznie dużo chodzę siku, prawie co chwilę jak stoję.
Ruchy czuje bardzo, jak mnie kopię w brzuch to na tyle mocno że to widać przez skórę (a łożysko mam z przodu), więc mąż może też już Roberta poczuć i to nawet od 2 tygodni. Najgorzej jak kopię po pęcherzu i po szyjce. W przypadku tego drugiego takie dziwne tępe uczucie w całej pochwie mam. Niezbyt to przyjemne.
Przytyłam już 9.5 kg, jestem przerażona 🙈 Nie wiem jak sobie z tym poradzić żeby tak szybko nie tyć.
Dzisiaj babka która mnie kojarzy spojrzała na mnie i mówi "dziewczyna będzie". Ja że chłopak, a ona "Niemożliwe na twarzy się spuchnięta i okragła zrobiłaś to będzie dziewczyna". Trochę mnie wkurzyła tym, że wyglądam grubo 😅
Aż mi się przykro zrobiło i chyba zacznę jednak liczyć te kalorie...
Do mnie ostatnio mama mojej przyjaciółki, lat 70, jak przyszłam do nich na chwilę zawołała z salonu: no pokaż się grubasku. Niby potem mnie komplementowała, ale no dziwne to było w pierwszej chwili, niesmak pozostał 😅. Ale ona ogólnie mówi dziwne rzeczy, czasem by się w język ugryzła. Jak się mnie pytała kiedyś jak się czuję w ciąży i opowiadałam jej różne rzeczy i padła informacja, że boli mnie macica od rozciągania, to mi powiedziała, że macica nie powinna boleć, ją nie bolała w ciąży i to pewnie oznaka czegoś niedobrego. Ekspert 😁
Edit. Jeszcze kiedyś kazała mi przekazać, że mi zęby w ciąży będą wypadać bo jej wypadły. Najgorsze jest to, że jej córka, moja przyjaciółka w to uwierzyła i strasznie się przejęła 🤣🤣🤣 musiałam ją uspokajać, że zdrowe, zadbane zęby nie wylecą przez ciążę 😁 trzeba robić higienizację i regularne przeglądy, dbać o mycie zębów i nitkowanie i będzie dobrze. Nie sądziłam, że w 2025 roku będę musiała komuś coś takiego tłumaczyć...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca, 22:35
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Zumi wrote:Do mnie ostatnio mama mojej przyjaciółki, lat 70, jak przyszłam do nich na chwilę zawołała z salonu: no pokaż się grubasku. Niby potem mnie komplementowała, ale no dziwne to było w pierwszej chwili, niesmak pozostał 😅. Ale ona ogólnie mówi dziwne rzeczy, czasem by się w język ugryzła. Jak się mnie pytała kiedyś jak się czuję w ciąży i opowiadałam jej różne rzeczy i padła informacja, że boli mnie macica od rozciągania, to mi powiedziała, że macica nie powinna boleć, ją nie bolała w ciąży i to pewnie oznaka czegoś niedobrego.
Uwielbiam to pieprzenie "mnie nie bolało, więc dziwne, że Ciebie boli/Ciebie też nie powinno". Od mojej matki to słyszę non stop. Ostatnio nawet usłyszałam, że mam głupie teorie, bo stosuje się do obecnych zaleceń ginekologów, a nie do tych sprzed 30 lat 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 00:08
-
Niedawno bylo mi słabo kiedy prowadzilam auto, a szczególnie na ekspresówce. Kazde wejście za kierownice to bylo myslenie oby nic mi sie nie dzialo, nawiew na twarz.
Nadal mam niepokój przez pierwsze minuty "bycia" na ekspresówce nawet jako pasażer.
Teraz jest ciut lepiej ale nadal nie lubię prowadzic a kiedys nie mialam z tym problemu,nie wiem od czego to się zrobilo. Wolę też jezdzic w towarzystwie.
Wyglada mi na pogłębioną nerwicę, jak tak patrzę to od małego nie lubiłam nigdzie sama chodzić i zawsze myślę jak ktos moze mieszkac sam lub wybierac się gdzies samemu bez pomocy w razie potrzeby.
Objawy nasilają się szczegolnie wtedy kiedy za dlugo jestem w domu z dala od wychodzenia w srodowisko gdzie jest wiecej ludzi obcych.
Dobra suplementacja tez korzystnie wpływa.Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
Ja to znowu troszkę się obawiam tego nagłego uziemienia w listopadzie 🫣 Ja przyzwyczajona jestem do kursowania. To tu to tam. Ostatnio w przeciągu tygodnia 1000 km autkiem zrobiłam . No nic będę mieć pomocników w domu:) jakoś się da radę. Mam nadzieję że dzidziulek też będzie typem który lubi jeździć autem:)
-