👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
@Ania89 ja wczoraj jechalam 1,5/2h autem i pozniej siedzialam na stolku i sofie a wieczorem zlapal mnie taki bol w krzyzu, ze chodzilam jak babcia, nie mowiac o spaniu ciezko mega bylo. Dzisiaj jakos to rozchodzilam. Ogolnie to jak sie przewracam na lozku to wszystko mi chrupie lub strzela 🙈
-
Ania 89 wrote:Wellwellwel trzymam kciuki za wizytę
Czy Was też tak cholernie bolą plecy? Ja już myślę że może przez styl życia. Tzn jak wstanę to do nocy a bardzo późno chodzimy spać w zasadzie wcale się nie kładę żeby choćby poleżeć. I może tu błąd bo jak w nocy wstaje siku to jak wstanę to aż oddech mi przez chwilę odbiera z tego bólu. Jeszcze rozumiem gdybym nic nie robiła. Z 3 razy w tygodniu dorywczo robota dodatkowa bo dzień dnia mam pracę ze zwierzętami. Dwa razy w tygodniu siłownia, raz basen i z 2-3 razy tuptanie około 2 km. Więc takie leciutkie. A plecy plus biodra masakra
O ludzie kochani, podziwiam, gdzie Ty znajdujesz siłę na to wszystko 😂 Ja godzinę zbieram się żeby wstać rano z łóżka i w ciągu dnia jeszcze drzemka😂
Ale faktycznie, jak dzień jest bardziej intensywny, to na koniec dnia czuć w lędźwiach przepracowanie. U mnie od piątku doszedł jeszcze ból krzyża z lewej strony, który promieniuje do pośladka - też po intensywnym dniu. Już jest lepiej, ale wciąż go czuję. Mam nadzieję, że to nie rwa kulszowa😅Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:03
-
Nie bolą mnie plecy, a przed ciążą miałam z tym duży problem, przez zwyrodnienie odcinka lędźwiowego.
Kciuki za wizytujące dzisiaj -
Dziewczyny, a macie jakieś typy co do fotelików?
My chyba najbardziej jesteśmy skierowani na Avionaut Pixel Pro 2.0 i Maxi Cosi Pebble 360 Pro 2.
Mój mąż jeszcze mi wspominał o Cybex Cloud T, ale na to nie patrzyłam narazie.
W sumie zastanawiam się, na co w takich fotelikach zwrócić uwagę? No wiadomo, że muszą mieć te certyfikaty bezpieczeństwa, ale tak myślę, jakie inne aspekty dla zwykłych użytkowników mogą się jeszcze okazać istotnymi w codziennym funkcjonowaniu12.2024 7tc 👼🏼
25.02. | | 💛
13.03. widać pęcherzyk ✨
24.03. 0,99cm i serduszko ✨
14.04. 3,54cm, wszystko dobrze ✨
30.04. prenatalne + PAPP-A, 5,97cm, 90% chłopak ✨
05.05. rośniemy, 7,44cm ✨
26.05. wszystko dobrze, 163g, nadal chłopak✨
18.06. połówkowe, 321g, 100% chłopak ✨
26.06. wszystko dobrze ✨
14.07. 590g chłopaczka ✨
07.08. następna wizyta 🩺
-
Paulivvv wrote:Dziewczyny, a macie jakieś typy co do fotelików?
My chyba najbardziej jesteśmy skierowani na Avionaut Pixel Pro 2.0 i Maxi Cosi Pebble 360 Pro 2.
W sumie zastanawiam się, na co w takich fotelikach zwrócić uwagę? No wiadomo, że muszą mieć te certyfikaty bezpieczeństwa, ale tak myślę, jakie inne aspekty dla zwykłych użytkowników mogą się jeszcze okazać istotnymi w codziennym funkcjonowaniu
Avionaut jest spoko, bo jest lekki, ale nie ma możliwości rozłożenia bardziej na płasko. Tą funkcję ma Maxi Cosi Pebble 360 Pro 2 i Cybex Cloud T. My początkowo chcieliśmy tego Maxi Cosi, ale doczytałam, że Cybex Cloud T miał lepszą ocenę w testach bezpieczeństwa, nie jest to duża różnica, ale jest też 200zl tańszy, więc weźmiemy Cybexa. Już nawet nam przymierzyli do auta i pasuje. Dodatkowo kolejny fotelik na tą bazę, bardziej nam odpowiada z Cybexa niż z Maxi Cosi, ma lepszą wkładkę, bo całą wentylowaną i ma też daszek, czego nie mają inne foteliki z tych kolejnych po łupinie. Ogólnie to ja polecam celować w te foteliki, które da się rozłożyć bardziej na płasko, wydłuża to czas podróży bez przerwy z 2h do 3h i jak już jest fotelik na stelażu wózka i się rozłoży do maksymalnej pozycji to też jest dziecku dużo wygodniej i lepiej dla kręgosłupaWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:33
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
-
Paulivvv wrote:Dziewczyny, a macie jakieś typy co do fotelików?
W sumie zastanawiam się, na co w takich fotelikach zwrócić uwagę? No wiadomo, że muszą mieć te certyfikaty bezpieczeństwa, ale tak myślę, jakie inne aspekty dla zwykłych użytkowników mogą się jeszcze okazać istotnymi w codziennym funkcjonowaniu
My wzięliśmy Cybexa G - jest nowszy niż wersja T, waży mniej i ma lepszą wentylację. -
Ania 89 wrote:Wellwellwel trzymam kciuki za wizytę
Czy Was też tak cholernie bolą plecy? Ja już myślę że może przez styl życia. Tzn jak wstanę to do nocy a bardzo późno chodzimy spać w zasadzie wcale się nie kładę żeby choćby poleżeć. I może tu błąd bo jak w nocy wstaje siku to jak wstanę to aż oddech mi przez chwilę odbiera z tego bólu. Jeszcze rozumiem gdybym nic nie robiła. Z 3 razy w tygodniu dorywczo robota dodatkowa bo dzień dnia mam pracę ze zwierzętami. Dwa razy w tygodniu siłownia, raz basen i z 2-3 razy tuptanie około 2 km. Więc takie leciutkie. A plecy plus biodra masakra
Ja mam takie bóle, najbardziej krzyża i bioder po sprzątaniu całego mieszkania albo po jakimś mega długim spacerze, teraz dla mnie 6 km to dużo. Może właśnie za mało odpoczywasz? Ja wczoraj większość dnia leżałam bo w piątek i sobotę bardzo się przeciążyłam i po odpoczynku ból przeszedł.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Też bym chciała fotelik z funkcją rozkładania na bardziej płasko, wtedy dziecku wygodniej do jeżdżenia na stelażu. Jak będę gdzieś jechać autobusem to tylko w foteliku na stelażu od wózka bo tak jest bezpieczniej, póki główki naluch nie trzyma 😊 ten temat nawet był poruszany na warsztatach Bezpieczny Maluch, że w komunikacji miejskiej najlepiej w foteliku na stelażu przewozić dziecko. W dłuższej trasie też wygodniej dziecku, my chcemy nad morze pojechać za rok z synem to może podróż mu przyjemniej zleci.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Ja przede wszystkim będę patrzeć żeby fotelik był lekki .
Dziewczyny które nie kupują Engel/kombinezonu wełny merino ,(czy są wogole takie??) i reszta ,czy taki kombinezon można kupić ,czy raczej zainwestować w ta wełnę,jako bezdzietna lambadziara nie znam się . Jeśli kupię taki kombiak z hm to w wózku dziecko wożę w nim plus jeszcze jakiś ocieplacz do wózka czy jak? 🤷🙈🙈🙈 -
Kasiek7 wrote:Ja przede wszystkim będę patrzeć żeby fotelik był lekki .
Dziewczyny które nie kupują Engel/kombinezonu wełny merino ,(czy są wogole takie??) i reszta ,czy taki kombinezon można kupić ,czy raczej zainwestować w ta wełnę,jako bezdzietna lambadziara nie znam się . Jeśli kupię taki kombiak z hm to w wózku dziecko wożę w nim plus jeszcze jakiś ocieplacz do wózka czy jak? 🤷🙈🙈🙈
Ja nie kupuję z merino. Mam jeden taki polarowy z HM, jeden zimowy z HM i taki pluszowy z Cocodrillo. Ten zimowy i pluszowy udało mi się kupić nowe bez metki ma Vinted za łącznie 66zl z wysyłką. Jak będzie zimno to planuję ten kombinezon zimowy, do tego kocyk i tą osłonę gondoli, która jest w zestawieKasiek7 lubi tę wiadomość
👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
-
My patrzymy tylko na testy fotelika. Będzie mało używany, więc nie musi być rozkładany, bazy też nie kupujemy. Pewnie gdybyśmy więcej jeździli albo właśnie wpinali na stelaż to bym się przyłożyła do poszukiwań 😉 bardziej będę się martwić drugim fotelikiem, tu będę szukać porządnego rwf za mioliony monet 🤣
U nas dziś przyszła paczka ze smyka. Wanienka 102cm z tega baby za 33zł. Taniej już się nie da kupić. Wiadomo, kilka pierdół i bach darmowa dostawa osiągnięta 🤣🤣🤣
Mnie plecy bardzo bolą, zwłaszcza lędźwie. I okrutnie bolą mnie stopy, ale to chyba przez wagę 🙁 ciężko mi się chodzi i okrutnie puchnę, chodzę tylko w 1 sandałkach i 1 klapkach, nawet jak deszcz pada czy na spacer do lasu. Aż się nowe jesieni. -
Ja juz po. No powiem wam, ze Luxmed a wizyta u mojego gin to bez porównania w ogole, tam wizyta 10 min a tutaj 45. 😅 no i tam sobie cos sama dla siebie babka sprawdzala w ciszy a moj gin robi usg DLA MNIE, tak zeby mi wszystko pokazac i tłumaczy wszystko szczegółowo na co patrzy, po co to sprawda, co to oznacza. Takze po raz kolejny jestem utwoerdzona, ze dobrze wybralam prowadzacego. ☺️
Moja bobaska wazy 483g, szyjka trzyma jak zła 3,8cm. Na następna wizyte krzywa 🤢 no i moj gin rekomenduje echo serca plodu robic nawet jak nie ma wskazan, w pierwszej ciazy tez zalecal i robilam, terwz sie jeszcze zastanowie.
Co do fotelikow to z mojego doswiadczenia wam tylko powiem, ze kwestia fotelika nastepnego nie jest jakas istotna, bo wiele tych fotelikow nastepnych jest na wbudowana baze i ja na przyklad zaluje, ze jako fotelika nastepnego nie kupilismy jakiegos Axkida albo Besafe Strech, w ktorych mozna wozic tylem az do 36kg/121cm. Teraz starsza corka jezdzi na foteliku nastepnym do lupiny, wiec musimy albo dokupic druga baze (bez sensu) albo i tak zmienic jej fotelik. (Ok wiem, ze jest opcja zapinania lupiny na pasy, ale to nie dla mnie xD)
Przy wyborze lupiny to najwazniejsze, zeby pasowala do kanapy samochodu a tak to zeby miala dobra ocene bezpieczenstwa, no i tez im lzejsza tym jednak latwiej dla nas kobietek - na poczatku nie ma az takiej roznicy, ale jak dziecko przykoksuje do tych 7kg to juz nie tak kolorowo to wnosic, w szczegolnosci w bloku bez windy.Domisiek, Kasiek7, Paulivvv, edka85, Asia091 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny które nie kupują Engel/kombinezonu wełny merino ,(czy są wogole takie??) i reszta ,czy taki kombinezon można kupić ,czy raczej zainwestować w ta wełnę,jako bezdzietna lambadziara nie znam się . Jeśli kupię taki kombiak z hm to w wózku dziecko wożę w nim plus jeszcze jakiś ocieplacz do wózka czy jak? 🤷🙈🙈🙈
Szczerze mówiąc to wcale tak dużo osób ich nie kupuje, bo jednak są dość drogie i trzeba o nie dbać, bo jak wrzucisz na dziecięcy program albo rozwiesisz do wyschnięcia to się nim długo nie będziesz cieszyć. Po za tym są dość zgrabne więc na grubsze dziecko albo są mocno opięte albo musisz sporo podwijać. Ja polecam, ale powiem szczerze że dziadkowie dostają córkę w innych ubraniach, bo z ich umiejętnościami to zaraz było by zniszczone. Sprawdzaj też składy, bo teraz jest bardzo dużo merino z akrylem i poliesterem o ile 5% jest spoko to 50/50 to straszny badziew, który korzyści wełny nie ma.Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
@Paulivvv my kupujemy BeSafe Go Beyond z bazą, głównie ze względu na łatwość dopięcia fotelika i obrotową bazę, która chodzi tak płynnie, że obsługa jest jedną ręką. No i oczywiście najważniejsze - to jeden z najlepszych fotelików jeżeli chodzi o bezpieczeństwo.
-
Zumi wrote:Też bym chciała fotelik z funkcją rozkładania na bardziej płasko, wtedy dziecku wygodniej do jeżdżenia na stelażu. Jak będę gdzieś jechać autobusem to tylko w foteliku na stelażu od wózka bo tak jest bezpieczniej, póki główki naluch nie trzyma 😊 ten temat nawet był poruszany na warsztatach Bezpieczny Maluch, że w komunikacji miejskiej najlepiej w foteliku na stelażu przewozić dziecko. W dłuższej trasie też wygodniej dziecku, my chcemy nad morze pojechać za rok z synem to może podróż mu przyjemniej zleci.
O widzisz, tego mi zabrakło na tych warsztatach - coś zaczęli wątek komunikacji miejskiej i ostatecznie do tego nie wrócili, zorientowałam się w domu. Czyli gondola nie bardzo do autobusu?🙄👩🦰1990🧔1986
Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR
10.2024 19t 🩷💔
01.2025 cb
⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
19.05 prenatalne - niskie ryzyka
16.06 - amnio - zdrowa dziewczynka🩷
21.07 2prenatalne 🩷
30.07 -> wizyta
Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹
~neoparin 40, aspirin Cardio 100, euthyrox 75, luteina 200/utrogestan
-
Dziewczyny które nie kupują Engel/kombinezonu wełny merino ,(czy są wogole takie??) i reszta ,czy taki kombinezon można kupić ,czy raczej zainwestować w ta wełnę,jako bezdzietna lambadziara nie znam się . Jeśli kupię taki kombiak z hm to w wózku dziecko wożę w nim plus jeszcze jakiś ocieplacz do wózka czy jak? 🤷🙈🙈🙈 -
Ja byłam znowu patrzeć wózki .. to nie na moje nerwy😎
Mój mąż dalej upiera się przy ESPIRO MILOO ja chce YOGA.
No dla mnie tej MILOO to twardy jest, bo nie umiem się przekonać do niego, i jeszcze taki kanciasty a Yoga jest bardzo sympatyczny no skrojony na mnie. Tylko w nim nie ma śpiworka. I to jedyny minus.
I myślę że wybraliśmy też fotelik Maxi Cosi Pebble 360 ma jakiś bajer wentylacji i coś wysuwanie do boku, czy jest lekki? Powiem tak dla mnie w tej ciąży wszystko jest ciężkie 🥲 wczoraj byliśmy na spacerze wieczorem z mężem to taka się ciężka czułam że Mąż musiał mi bluzę nieść bo myślałam że mi ręce odpadną, więc nie jestem wiarygodnym i rzetelnym opiniodawcą co do wagi.
Ja już sama nie wiem jaki wózek kupić, bardzo w prowadzeniu i wizualnie podoba mi się YOGA, mąż jest za MILOO bo on ma więcej siły jest wyższy i jemu się fajnie prowadzi bo uważa że te wszystkie lekkie prowadzenie to się zaraz wyrobi i będzie do wymiany. A jak Wy myślicie ?
A i też boli mnie tu nisko lędźwia i pośladek to czasem jak wstaję z łózka to mnie zatrzymuje ból że tylko słychać o jezu/o boże i muszę trzymać się ściany albo komody żeby zrobić krok i chwilę tak stoję aż moje ciało ma sygnał żeby ruszać. Ale to nie codziennie. Niby miały na to pomóc moje ćwiczenia z panią wybitną trenerką ale wiecie byłam raz to nie mam porównania jakby było z systematycznymi "ćwiczeniami"😎
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:07
Kasiek7 lubi tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 gram Synka 🥰
TP 18.11.2025. 🤞 -
Na bóle lędźwi i ogólnie niższej partii pleców polecam Wam piłkę gimnastyczną 🙂 Ja używam od jakiegoś miesiąca, może dłużej jak zaczęły się pierwsze bóle. Śmieszne pieniądze, a ulga niesamowita.
-
Domisiek wrote:Na bóle lędźwi i ogólnie niższej partii pleców polecam Wam piłkę gimnastyczną 🙂 Ja używam od jakiegoś miesiąca, może dłużej jak zaczęły się pierwsze bóle. Śmieszne pieniądze, a ulga niesamowita.
A co robisz na tej piłce? Ja mam, siedzę, kręcę kółka i nic. Może faktycznie trzeba jakieś ćwiczenia dodać.
Ona się przy maluchu też fajnie sprawdza 🙂
Mąż odświeża właśnie sypialnie przed porodem. Mieliśmy tego nie robić, ale jak się wolne pokryło z odpowiednią pogodą, to żal nie skorzystać. Przy okazji łóżko się wypierze odkurzaczem. Skręcimy szafę dla małej i w końcu będzie można ostro jechać z zakupami 😍Kropka89 lubi tę wiadomość