👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiek7 wrote:Ja przede wszystkim będę patrzeć żeby fotelik był lekki .
Dziewczyny które nie kupują Engel/kombinezonu wełny merino ,(czy są wogole takie??) i reszta ,czy taki kombinezon można kupić ,czy raczej zainwestować w ta wełnę,jako bezdzietna lambadziara nie znam się . Jeśli kupię taki kombiak z hm to w wózku dziecko wożę w nim plus jeszcze jakiś ocieplacz do wózka czy jak? 🤷🙈🙈🙈
Ja nie kupuje niczego z wełny, obojętnie jakiej. Mnie uczula.
Ja kupuje ocieplany kombinezon że smyka, do tego śpiworek jeszcze nie wiem jaki, liczę na promki i ewentualnie kocyk do wózka. Uważam, że w razie czego zawsze można coś lepszego dokupić. -
Asia091 wrote:Ja byłam znowu patrzeć wózki .. to nie na moje nerwy😎
Mój mąż dalej upiera się przy ESPIRO MILOO ja chce YOGA.
No dla mnie tej MILOO to twardy jest, bo nie umiem się przekonać do niego, i jeszcze taki kanciasty a Yoga jest bardzo sympatyczny no skrojony na mnie. Tylko w nim nie ma śpiworka. I to jedyny minus.
I myślę że wybraliśmy też fotelik Maxi Cosi Pebble 360 ma jakiś bajer wentylacji i coś wysuwanie do boku, czy jest lekki? Powiem tak dla mnie w tej ciąży wszystko jest ciężkie 🥲 wczoraj byliśmy na spacerze wieczorem z mężem to taka się ciężka czułam że Mąż musiał mi bluzę nieść bo myślałam że mi ręce odpadną, więc nie jestem wiarygodnym i rzetelnym opiniodawcą co do wagi.
Ja już sama nie wiem jaki wózek kupić, bardzo w prowadzeniu i wizualnie podoba mi się YOGA, mąż jest za MILOO bo on ma więcej siły jest wyższy i jemu się fajnie prowadzi bo uważa że te wszystkie lekkie prowadzenie to się zaraz wyrobi i będzie do wymiany. A jak Wy myślicie ?
A i też boli mnie tu nisko lędźwia i pośladek to czasem jak wstaję z łózka to mnie zatrzymuje ból że tylko słychać o jezu/o boże i muszę trzymać się ściany albo komody żeby zrobić krok i chwilę tak stoję aż moje ciało ma sygnał żeby ruszać. Ale to nie codziennie. Niby miały na to pomóc moje ćwiczenia z panią wybitną trenerką ale wiecie byłam raz to nie mam porównania jakby było z systematycznymi "ćwiczeniami"😎
Ja akurat na to zwracam uwagę bo możliwe że będę musiała składać wózek, no i w yodze nie umiałam sobie z tym poradzić, strasznie to było dla mnie ciężkiedlatego odrzuciliśmy jednak ten wózek
Iga Kwietniowa lubi tę wiadomość
-
Ilka96 nie składam, to muszę iść jeszcze raz. O masz🙃09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 gram zdrowego chłopca 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 gram Synka 🥰
TP 18.11.2025. 🤞 -
Asia091 wrote:Ilka96 nie składam, to muszę iść jeszcze raz. O masz🙃
-
TBK wrote:Ja nie kupuje niczego z wełny, obojętnie jakiej. Mnie uczula.
Ja kupuje ocieplany kombinezon że smyka, do tego śpiworek jeszcze nie wiem jaki, liczę na promki i ewentualnie kocyk do wózka. Uważam, że w razie czego zawsze można coś lepszego dokupić.
Oki ale kombinezon ocieplany a śpiworek osobno plus osobno ten do spania ? -
@Kasiek7 Też nie inwestuję w merino. Na początku miałam zimowy ocieplany kombinezon z HM + śpiworek Zaffiro, ale śpiworek zwróciłam, bo zaczęłam czytać, że to będzie już za dużo razem. Na TikToku jest pełno filmików z "zasadami" jak ubierać maluchy. Niby zawsze lepiej mniej niż więcej, bo przegrzanie jest gorsze i po prostu wozić awaryjny kocyk ze sobą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca, 17:27
-
@Kasiek7 Ja kupiłam 2 rozmiary kombinezonu ocieplanego zimowego (jak kurtka) i 2 cieńsze, takie pluszowe/futrkowe. Do tego będzie dołączony do wózka śpiworek, lub kocyk/rożek w formie kołderki.
Nie przesadziłam z ilością kombinezonów? Mam rozmiary 68 i 74, myślimy, że mały będzie sporym dzieckiem.
@Ania89 mnie bardziej bolą plecy w rejonie łopatek jak leżę na kanapie, jak za długo jestem na nogach to czuję lędźwie, ale nie jakoś strasznie. Dzisiaj trochę stałam w kolejce, odwiedziłam dziewczyny z pracy, zakupy zrobiłam, łacznie ciut ponad 2 godziny na nogach i mega się zmeczyłam 😥
@Asia091 ja byłam przekonana do espiro miloo, ale innego espiro nie porównywałam i jak tam czytam u Was o e. yoga, to aż mam chęć go porównać.86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy
17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊 -
68 i 74 a ja patrzę na 50-56 i 62 ,kurde masakra zaczęło mnie dziś to przerażać ile rzeczy trzeba kupić i jaka jest jedna wielka niewiadoma
-
Ja wszystkie kombinezony mam na 62, z tym że te z HM są wielkie, ten z Cocodrillo myślę, że będzie idealny na wyjście ze szpitala
Ja dziś posprzątałam łazienkę i umyłam podłogę w mieszkaniu, chciałam jeszcze kurze powycierać, ale już mnie ciągnęło podbrzusze i zaczynałam czuć lędźwie. Uczę się, że już nie dam rady sprzątać wszystkiego na raz tylko muszę to sobie rozkładać na 2-3 dni. Czeka mnie jeszcze mycie okien, póki jestem na chodzie 🤪👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷
-
Kasiek7 wrote:To czyli puchowy kombinezon kupić ? Czy jakieś cieńsze ?
Jakbym nie brala kombinezonu merino to bym szukala jakiegos kombinezonu typowo zimowego, co bedzie ocieplony w srodku futerkiem czy cos.
Tylko pamietaj, ze w takich grubych kombinezonach nie mozna przewozic dziecka w foteliku. -
Kasiek7 wrote:Naprawdę nie mozna w puchowych w foteliku ? Więc co trzeba rozbierać dziecko w zimie w aucie (;O
Tak 😁
Pasy musza przylegac do ciala jak najciasniej, z takiej kurtki w razie uderzenia dziecko wylatuje z fotela.
Dlatego te otulacze do fotelikow byly polecane, chociaz juz tez ktos tu wrzucal info, ze moze jednak niekoniecznie. -
Kasiek7 wrote:Naprawdę nie mozna w puchowych w foteliku ? Więc co trzeba rozbierać dziecko w zimie w aucie (;O1;20716;93
-
Paulivvv wrote:Dziewczyny, a macie jakieś typy co do fotelików?
My chyba najbardziej jesteśmy skierowani na Avionaut Pixel Pro 2.0 i Maxi Cosi Pebble 360 Pro 2.
Mój mąż jeszcze mi wspominał o Cybex Cloud T, ale na to nie patrzyłam narazie.
W sumie zastanawiam się, na co w takich fotelikach zwrócić uwagę? No wiadomo, że muszą mieć te certyfikaty bezpieczeństwa, ale tak myślę, jakie inne aspekty dla zwykłych użytkowników mogą się jeszcze okazać istotnymi w codziennym funkcjonowaniu
Nam w sklepie 8gwiazdek i centrum fotelików zdecydowanie najbardziej polecili Maxi Cosi Pebble Pro 2. Czytałam na grupach na fb różne opinie i też większość polecała Maxi Cosi a odradzali Cybexa. Jednakże Maxi Cosi jest dość ciężki (tyle samo mniej więcej waży Cybex Cloud T), dziecko lepiej leży w Maxi Cosi, ma fajniejszą bazę i pasuje do większości samochodów. Natomiast jeśli zależy Ci żeby fotelik był lekki to Avionaut ale on się nie rozkłada do pozycji leżącej (chyba?) albo Cybex Cloud G. My kupilismy Maxi Cosi nie musimy nosić fotelika tylko przenieść z auta na koła od wózka i na odwrót. -
Fabregasowa wrote:O widzisz, tego mi zabrakło na tych warsztatach - coś zaczęli wątek komunikacji miejskiej i ostatecznie do tego nie wrócili, zorientowałam się w domu. Czyli gondola nie bardzo do autobusu?🙄
Zalecali w fotelikach do komunikacji miejskiej np do przychodni. Im starsze dziecko tym bezpieczniej w gondoli bo chodzi o tą wiotką główkę. Ja bym zaczęła najwcześniej koło 3-4 miesiąca wsadzać do gondoli np w autobusie. Ale nie rozwodzili się nad tym, tylko wspomnieli. Ten Pan tak szybko mówił, że w końcu nie załapałam czy w gondoli przodem czy bokiem do kierunku jazdy autobusu...Ale będziemy jeszcze z mężem robić ten kurs razem może wrzesień/październik jak będzie online, bo teraz sama oglądałam. Fajnie pokazywali jak prawidłowo wsadzić dziecko do fotelika, że nie wolno noworodka pod paszki łapać. Najmniej podobało mi się opatrywanie oparzeń, wydawało mi się to zbyt skomplikowane, muszę te warsztaty jeszcze raz zrobić bo strasznie gonili 😥. Nie podobało mi się podejście tego głównego prowadzącego odnośnie wyboru szpitala. Jego zdaniem to najlepiej rodzić tylko w 3 stopniu referencyjności. Takie samo podejście miała babka w sklepie z wózkami, że najlepiej Cybex albo Espiro, a w Bebetto i Adamexie są przestarzałe systemy amortyzacji to bez sensu kupować. Ale my akurat szukaliśmy takiej a nie innej jakości amortyzacji... Poza tym szpitale trójki nie zawsze stawiają na fajne, kameralne i niezmedykalizowane porody w przytulnej atmosferze, a ja o takim porodzie na razie marzę. Poza tym moja porodówka w Opolu może i ma 3 stopień, ale szpital jest niezespolony (mają tam ginekologię, położniczy, patologię ciąży i wszystkie te oddziały noworodkowe, neonatologiczne). Jak dostanę zatoru, zawału, udaru czy cokolwiek niezwiązanego z ginekologicznymi sprawami to nie ma kto ratować, nie ma naczyniowca, kardiochirurga itd. Może dla bobasa super, ale mnie by musieli wywieźć w razie czegoś poważnego, jeśli w ogóle by zdążyli 🙃🫠. Ale nie słyszałam żeby masowo tam umierali więc może i mnie się poszczęści.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺badania prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g pięknego bobaska 💙 (21+4)
termin 10.11.2025 🙏🏻
🏥Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Neoparin 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Pueria czysty magnez, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12
-
Wydaje mi się, że lepiej mieć większy kombinezon, można coś podwinąć, niż za ciasny. Najpierw zamówiłam 62, ale małe mi się wydawały.
Ciekawa jestem czy śpiworek z wózka pasowałby do fotelika...🤔
Co do fotelika też zostaje maxi cosi pebble 360. Zapytaliśmy w 8 gwiazdek fajnej babki o cybexa cloud T, który lepszy. Stanowczo powiedziała, że maxi cosi, pokazała Nam tą poduszkę przy główce, w cybexie była dość twarda, w maxi przyjemniejsza.86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy
17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊 -
Rudka wrote:Nam w sklepie 8gwiazdek i centrum fotelików zdecydowanie najbardziej polecili Maxi Cosi Pebble Pro 2. Czytałam na grupach na fb różne opinie i też większość polecała Maxi Cosi a odradzali Cybexa. Jednakże Maxi Cosi jest dość ciężki (tyle samo mniej więcej waży Cybex Cloud T), dziecko lepiej leży w Maxi Cosi, ma fajniejszą bazę i pasuje do większości samochodów. Natomiast jeśli zależy Ci żeby fotelik był lekki to Avionaut ale on się nie rozkłada do pozycji leżącej (chyba?) albo Cybex Cloud G. My kupilismy Maxi Cosi nie musimy nosić fotelika tylko przenieść z auta na koła od wózka i na odwrót.
8 gwiazdek w ogóle nie sprzedaje Cybexa, więc na pewno go nie polecą i będą odradzać, że jest gorszy od Maxi Cosi 🤪 jednak w testach bezpieczeństwa adac Cybex przebija Maxi Cosi👩31 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
29.04 2,56cm bobasa z tętnem 174 🥹
21.05 badania prenatalne, zdrowy 6,5cm bobas 🥹
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
26.06 wszystko dobrze 🥹
23.07 II prenatalne, wszystko prawidłowe i na swoim miejscu 🥹🩷