👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Nadzieja32 wrote:TBK ja na noc boję się dać na bok, to jednak niestabilna pozycja
A czy Wasze bobasy też tak sapią i charczą? Ja już się zaczynam martwić czy Tosia sobie z tym poradzi, bo słychać, że ciężko jej się oddycha i słychać, że w tym nosie ciągle coś jest i nie wiem czy to nadal jakaś maź płodowa czy katar czy co
Podkładam zwinięty kocyk pod plecki. U nas się sprawdza. Przy starszym ulewaczu też tak robiłam. Poduszka klin się nie sprawdziła. No i obowiązkowo spanie na klacie rodzica, jak było niefajnie.
Poza tym młoda w nocy budzi się tak często, że bez różnicy dla mnie czy dzień czy noc. Jak się uda zdrzemnąć na 1.5 godziny to cud.
Kasiek7, Kanola, izzou97 lubią tę wiadomość
-
A ja znowu mam też tak że na płacz małej leci ze mnie krew ,któraś też tak ma ? Tzn wiadomo że leci cały dzień ale jak ona płacze to na zawołanie i tak myslalam że może macica się obkurcza i temu?
My kąpiemy 2-3 razy w tyg , ciepło sprawdza się po karku a nie po rączkach /buzi-tak w szpitalu mówili
Jak wasze brzuchy ? Mój prezentuje się już dobrze
https://zapodaj.net/plik-s4DDzVWznB
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:41
Bećka, Kropka89, Foxy96 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny u nas mija miesiąc i potwierdzam że robi się ciuteńke łatwiej. Głowa lepiej, znamy się z dzieckiem lepiej i ogarniamy razem pod siebie harmonogram dnia. Są krzyki na które nic nie poradzimy bo maruda czegoś nie lubi no odciąganie glutów w nocy i są krzyki z bólu np przy kupie gdzie mnie też boli jak widzę. Dzięki temu że miesiąc mija to sab sipmplex wleciał już na pełnej bo ten płacz mnie dobijał oprócz tego bio Gaja.
Nasz harmonogram dnia, może kogoś zainspiruje.
7-9 pobudka, przebieranie, bujanie, karmienie, odbijanie, zazwyczaj kupa i przebieranie.
9-11 chodzenie w chuście ( mama może zjeść, pomalować się i coś tam ogarnąć ). Zazwyczaj w połowie noszenia zasypia przyklejony. Słuchamy muzyczki, ja się trochę poruszam.
11-12 karmienie i odciąganie mleka, przebieranie, ubieranie na wyjście (ostatnie 2 we wrzaskach😂)
12-14/16 Spacer/odwiedziny u dziadków z karmieniem
Powrót taty do domu, tato ogarnia obiad, sprząta pierze
Do 18 karmienie, drzemka albo płacze, odciąganie jeszcze trochę mleka, aktywności z tatą
19-19.30 toaleta/kąpiel
20- karmienie, drzemka
20.30- 21.30 tato trochę się zajmuje, zazwyczaj marudzenie bo brzuszek boli i kupa idzie
21.30 usypianie i warta taty, mama idzie spać
23 tato karmi z odciągniętego
1.30-2 tato przynosi Robcia i idzie spac, karmienie, usypianie
3.5/5 karmienie, przebieranie, odciąganie glutów, usypianie
7-9 pobudka
Oczywiście nie da się wszystkiego przewidzieć ale mniej więcej tak to wygląda na ten moment.
Próbuje to wszystko wypracować.
https://zapodaj.net/plik-G1SYv7MAJY
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:48
Bećka, wellwellwell, Kropka89, edka85, Asia091, Kasiek7, Foxy96 lubią tę wiadomość
-
Maddie_Ist wrote:Dziewczyny u nas mija miesiąc i potwierdzam że robi się ciuteńke łatwiej. Głowa lepiej, znamy się z dzieckiem lepiej i ogarniamy razem pod siebie harmonogram dnia. Są krzyki na które nic nie poradzimy bo maruda czegoś nie lubi no odciąganie glutów w nocy i są krzyki z bólu np przy kupie gdzie mnie też boli jak widzę. Dzięki temu że miesiąc mija to sab sipmplex wleciał już na pełnej bo ten płacz mnie dobijał oprócz tego bio Gaja.
7-9 pobudka, przebieranie, bujanie, karmienie, odbijanie, zazwyczaj kupa i przebieranie.
9-11 chodzenie w chuście ( mama może zjeść, pomalować się i coś tam ogarnąć ). Zazwyczaj w połowie noszenia zasypia przyklejony. Słuchamy muzyczki, ja się trochę poruszam.
11-12 karmienie i odciąganie mleka, przebieranie, ubieranie na wyjście (ostatnie 2 we wrzaskach😂)
Do 18 karmienie, drzemka albo płacze, odciąganie jeszcze trochę mleka, aktywności z tatą
19-19.30 toaleta/kąpiel
20- karmienie, drzemka
20.30- 21.30 tato trochę się zajmuje, zazwyczaj marudzenie bo brzuszek boli i kupa idzie
7-9 pobudka
Oczywiście nie da się wszystkiego przewidzieć ale mniej więcej tak to wygląda na ten moment.
Ale ekstra, ze juz sobie wypracowaliscoe taka fajna rutyne i ze jest troche lzej. 💪
Ja poki co nie umiem nawet na spacer wyjsc. 😂 po karmieniu jak mi przysnie to potem przy ubieranou w kombinezony sie rozbudza i jest znowu placz do cycka.
Raz bylismy cale 5 min. 😅
Moj brzuch jeszcze nie wrocil do siebie a waga tez malo co drgnela. Mialam +22kg, spadlo 6kg. -
Kasiek7 wrote:A ja znowu mam też tak że na płacz małej leci ze mnie krew ,któraś też tak ma ? Tzn wiadomo że leci cały dzień ale jak ona płacze to na zawołanie i tak myslalam że może macica się obkurcza i temu?
My kąpiemy 2-3 razy w tyg , ciepło sprawdza się po karku a nie po rączkach /buzi-tak w szpitalu mówili
9 dni po porodzie i WYGLĄDASZ SUPER xD Gratki!
Sąsiedzi nie pytają skąd nagle wzięłaś dziecko?09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
CC 14.11.2025 22:00/2420g/50cm 👶 IGNACY 💓 -
@Maddie twoja rutyna do mojej podobna ..fajnie to sobie wypracowaliście.
i w ogóle to podziwiam za chustę ja się boję że mi dziecko wypadnie..
Maddie_Ist, Kasiek7 lubią tę wiadomość
09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
Dziewczyny, my już od rana w szpitalu i mamy wstępne podejrzenie neuroblastomy nadnercza 😭😭😭 Jutro tomografia celem potwierdzenia w 100%. Jestem załamana, jeżeli któraś z Was ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat, to błagam podzielcie się 🥺😭😭😭
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:16
Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰 (Aromek)
5+6 tc - 0,25 cm i mamy ❤️
12+6 tc - I prenatalne ➡️ brak ryzyk, 70% dziewczynka 🩷
20+4 tc - połówkowe ➡️ wszystko idealnie, 388g 🩷
27+6 tc - 1145g 🫣🩷
30+3 tc - III prenatalne ➡️ wszystko super, 1600g 😱🩷
33+3 tc - 2240g 🫣 🩷
37+6 tc - 3120g 👀🩷
39+6 tc - 3820g 😱🩷
40+2 tc - ➡️ indukcja
40+5 tc [11/25] - witaj na świecie 🩷😍 -
Psaj91, ale to tylko podejrzenie prawda? Jesteś w dobrym szpitalu? Moze warto gdzieś indziej skonsultować o ile sami tego nie zasugerowali. Jestem z Tobą myślami, nie załamuj się 🙏🙏🙏
-
psaj91 wrote:Dziewczyny, my już od rana w szpitalu i mamy wstępne podejrzenie neuroblastomy nadnercza 😭😭😭 Jutro tomografia celem potwierdzenia w 100%. Jestem załamana, jeżeli któraś z Was ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat, to błagam podzielcie się 🥺😭😭😭
Ściskam mocno, trzymam kciuki żeby wszystko było ok. -
psaj91 wrote:Dziewczyny, my już od rana w szpitalu i mamy wstępne podejrzenie neuroblastomy nadnercza 😭😭😭 Jutro tomografia celem potwierdzenia w 100%. Jestem załamana, jeżeli któraś z Was ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat, to błagam podzielcie się 🥺😭😭😭
Kochana przytulam i trzymam kciuki, ze to podejrzenie sie nie sprawdzi 🥺🥺🥺🫂🫂🫂 -
wellwellwell wrote:Ale ekstra, ze juz sobie wypracowaliscoe taka fajna rutyne i ze jest troche lzej. 💪
Ja poki co nie umiem nawet na spacer wyjsc. 😂 po karmieniu jak mi przysnie to potem przy ubieranou w kombinezony sie rozbudza i jest znowu placz do cycka.
Raz bylismy cale 5 min. 😅
Moj brzuch jeszcze nie wrocil do siebie a waga tez malo co drgnela. Mialam +22kg, spadlo 6kg.
I nas nie jest płacz, u nas jest ryk podczas przebierania i ubierania, ale olewam to ubieram i przytulam to się uspokaja. Polecam się mniej przejmować tym płaczem z dyskomfortu i będzie lepiej
-
Trzymam kciuki żeby te podejrzenia się nie potwierdziły! Pomodlę się za Was, za jak najlepsze wyniki dla twojego Maleństwa.psaj91 wrote:Dziewczyny, my już od rana w szpitalu i mamy wstępne podejrzenie neuroblastomy nadnercza 😭😭😭 Jutro tomografia celem potwierdzenia w 100%. Jestem załamana, jeżeli któraś z Was ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat, to błagam podzielcie się 🥺😭😭😭
Emocje które teraz przeżywasz są dla mnie nie do opisania, ciężko się nie stresować w takiej sytuacji, Jako Matka przeżywasz każdy ból i obawy związane ze swoim dzieckiem ale wierze że to tylko podejrzenia KTÓRE SIĘ NIE POTWIERDZĄ.
Jestem z Wami myślami ❤️09.2024 💔
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
Psaj, na jakiej podstawie jest podejrzenie guza? USG? Rozumiem, że tomografii jednak dzisiaj nie było, dopiero jutro będzie? Jeszcze pewnie czeka cię biopsja.Na razie to tylko podejrzenie, ale gdyby nawet okazało się to prawdą, to całe szczęście, że zostało to już teraz wykryte. Na tak wczesnym etapie można to w całości usunąć, czyli jest całkowicie wyleczalne. Gorzej jak ktoś nie wie, a to sobie rośnie i rośnie... Niestety, w naszym kraju brak jest rutynowych badań USG, które mogłyby takie rzeczy odpowiednio wcześniej wykrywać. Miałaś dużo szczęścia, że tobie zrobili takie badanie i możecie już działać. Naprawdę wszystko będzie dobrze. Może nawet się okazać, że nie taki diabeł straszny... Opowiem ci historię z mojego ciążowego wątku z września 2020. Kasia u swojego kilkudniowego synka podczas kąpieli wyczuła twardą gulke nad prawym obojczykiem. Kiedy powiedziała o tym pediatrze, ta zbladła, bo wiadomo co to może oznaczać... Szybko trafili do szpitala, USG, zmiana lita, podejrzenie raka. Następnie tomografia i biopsja. I wyobraź sobie, że w biopsji okazało się, że zmiana nie jest złośliwa, lecz jest taka zwykła torbielowata do obserwacji w przyszłości. Nie pamiętam, ale chyba jednak lekarze zdecydowali usunąć tę zmianę, żeby w razie czego kiedyś to nie zezłośliwiło się.psaj91 wrote:Dziewczyny, my już od rana w szpitalu i mamy wstępne podejrzenie neuroblastomy nadnercza 😭😭😭 Jutro tomografia celem potwierdzenia w 100%. Jestem załamana, jeżeli któraś z Was ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat, to błagam podzielcie się 🥺😭😭😭
Foxy96 lubi tę wiadomość
-
Nadzieja32 wrote:Psaj91 na samo oddanie smółki bobas ma 2 dni, więc na spokojnie, na początku tych kupek nie musi być tak dużo, ale rozumiem stres, ja się tak stresowałam, bo na początku tylko raz zrobiła siku.
Ja mam stres jak słucham jak Tosia oddycha jak śpi. Niby wiem, że u noworodka niespokojny i przyśpieszony oddech jest normalny, ale stresuje mnie to okropnie. Tym bardziej, że zaczęło jej się cofać po jedzeniu i nieraz charczy. Zamówiłam już klin pod materac, będę spokojniejsza
Ja póki co nic nie podkładam, ale u córki podglądałam dwie takie same książki pod nóżki z przodu, bo ten nasz klin to ani na materia ani pod materacem się nie sprawdzał, a ty masz jakiś sprawdzony? -
Kasiek7 wrote:A ja znowu mam też tak że na płacz małej leci ze mnie krew ,któraś też tak ma ? Tzn wiadomo że leci cały dzień ale jak ona płacze to na zawołanie i tak myslalam że może macica się obkurcza i temu?
Moja teściowa i jej mąż stwierdzili że już schudłam, ale oni już z trzy miesiące temu mi mówili że strasznie przytyłam gdzie wszyscy inni mówili że wyglądam na pierwszy trymestr. I nawet jak mnie teraz widzą z dzieckiem to się dziwią że już urodziłam 🤣 -
? -
Maddie_Ist wrote:Dziewczyny u nas mija miesiąc i potwierdzam że robi się ciuteńke łatwiej. Głowa lepiej, znamy się z dzieckiem lepiej i ogarniamy razem pod siebie harmonogram dnia. Są krzyki na które nic nie poradzimy bo maruda czegoś nie lubi no odciąganie glutów w nocy i są krzyki z bólu np przy kupie gdzie mnie też boli jak widzę. Dzięki temu że miesiąc mija to sab sipmplex wleciał już na pełnej bo ten płacz mnie dobijał oprócz tego bio Gaja.
19-19.30 toaleta/kąpiel
20- karmienie, drzemka
7-9 pobudka
Co to za chusta i wiązanie ? Fajnie wygląda, bo ładnie opłata dziecko, a ci nie zwisa jak suknia ślubna Lady D😅