👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Rudka wrote:Zdecydowanie tetra wygrywa (na ten moment dopóki sik nie jest aż tak obfity) i otulacze wełniane- mam 5 używam 3 jak będę prała to żeby były na zmianę ale na szczęście często tego nie trzeba robić. Tetra do prania a otulacz wełniany może nie musi być wilgotny więc wtedy do wysuszenia i przy zakładaniu następnej tetry biorę następny otulacz. Nic nie przecieka, pupa oddycha nie trzeba niczym smarować, przemywam tylko myjką wielorazową i wodą 😃 Pranie robię raz na 2 dni.
https://zapodaj.net/plik-n5Gl4OjMoh
Tak, ja znam zasady, bardziej bylam ciekawa czy poszłaś w pul, evoflaty czy formowanki ale widzę klasyk sie dobrze sprawdza 🙂ktora tetra ci sie tak dobrze sprawuje? Ja mam troche birdseye i troche tej nowoczesnej od woolberry. Na noc też tetra czy formowanki i gatki? -
Dziewczyny help ,jeśli pamiętacie karmię cały czas z kapturkiem bo bez nie umie zassac ..mimo że moim zdaniem nie mam jakiks małych sutków 🫤 dziś np rano od 7-9 potem od 11-1 tyle to trwa...ona pociągnie zamyka oczy i tak wkoło , dziś dokarmilismy ją teraz mm mam Avent natural response i tak z przepływem 1 je z godzinę a ubywa z 10 ml a z przepływem 2 dwa razy się dziś zakrztusiła ,co mam robić ?? 😟
Ps. Do tego po wypiciu 50 ml ulała dwa razy podczas przebierania,potem płacz i nagle nie umiała pociągnąć wogole z przepływu 1..Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2025, 20:53
-
Ja jak karmie MM bądź moim odciągniętym to nie na płasko tylko staram się żeby Ignaś miał główkę ciut wyżej a po jedzonku pionizuje go, ładnie mu się odbije. Zdarza mu się na cycu przysypiać (np teraz 😅)to wtedy dotykam jego policzka i ssie dalej. Jedynie w szpitalu w 3 dobie ulał (raczej to była fontanna) dwa razy od tamtej pory cisza 🤞
Czy wasze bejbisie też się tak prężą i czerwienią przy 💩 ? Aż mi żal na to patrzeć, robię rowerki masuje brzuszek itp. Ale mimo wszystko dużo wkłada pracy w 💩.
A dziś obcinałam paznokcie Ignasiowi, spociłam się przy tym jak mysz..oj te ogromne nożyczki(dziecięce) w porównaniu do tych tyci tyci paznokci 🥹
Kropka89 lubi tę wiadomość
-
Kasiek7 wrote:Dziewczyny help ,jeśli pamiętacie karmię cały czas z kapturkiem bo bez nie umie zassac ..mimo że moim zdaniem nie mam jakiks małych sutków 🫤 dziś np rano od 7-9 potem od 11-1 tyle to trwa...ona pociągnie zamyka oczy i tak wkoło , dziś dokarmilismy ją teraz mm mam Avent natural response i tak z przepływem 1 je z godzinę a ubywa z 10 ml a z przepływem 2 dwa razy się dziś zakrztusiła ,co mam robić ?? 😟
Ps. Do tego po wypiciu 50 ml ulała dwa razy podczas przebierania,potem płacz i nagle nie umiała pociągnąć wogole z przepływu 1..
U nas też było zawirowanie z dopasowaniem przepływu. Z 1 bardzo długo jadł, męczyło go to aż przysypiał i się budził po chwili zły bo nie mógł dojeść a z 2 się co chwile krztusił. Nam pomogła zmiana pozycji - karmimy go tak że głowe ma znacznie wyżej i jest ułożony na boku - u nas na lewym. Jak nawet był z głową wyżej, ale był skierowany w górę to i tak był problem, nawet na prawym boku średnio mu pasuje. Czasem się nu zdarzy zakrztusić, bo jest głodomorem i je bardzo łapczywie, ale nie jest to często i nie krztusi się też bardzo mocno.
Aa i co do ulewania, to my go dość długo po jedzeniu bierzemy „pionowo” - ulewa nam może ze 2 razy na tydzień więc albo ten sposób nam działa, albo on nie ma tendencji do ulewania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2025, 21:14
-
Asia091 wrote:Ja jak karmie MM bądź moim odciągniętym to nie na płasko tylko staram się żeby Ignaś miał główkę ciut wyżej a po jedzonku pionizuje go, ładnie mu się odbije. Zdarza mu się na cycu przysypiać (np teraz 😅)to wtedy dotykam jego policzka i ssie dalej. Jedynie w szpitalu w 3 dobie ulał (raczej to była fontanna) dwa razy od tamtej pory cisza 🤞
Czy wasze bejbisie też się tak prężą i czerwienią przy 💩 ? Aż mi żal na to patrzeć, robię rowerki masuje brzuszek itp. Ale mimo wszystko dużo wkłada pracy w 💩.
A dziś obcinałam paznokcie Ignasiowi, spociłam się przy tym jak mysz..oj te ogromne nożyczki(dziecięce) w porównaniu do tych tyci tyci paznokci 🥹
Nasz się tak pręży ale nie przy każdej. Nie wiem od czego to zależy że raz się wygina przy tworzeniu a raz nic a nic. A raczej te kupy ma takie same.
-
Tak u nas kupy też te same, raz więcej raz mniej. Już myślałam że coś mu Dolega że może jakiś środek na brzuszek trzeba.Paulivvv wrote:Nasz się tak pręży ale nie przy każdej. Nie wiem od czego to zależy że raz się wygina przy tworzeniu a raz nic a nic. A raczej te kupy ma takie same.
-
Apropo karmienia cycem, Ignacy na wisi po 20 minut i jeszcze się domaga tylko nie chce już cyca, szuka butelki i potrafi wypić 40-60 ml.. to coś sporo . Jak myślicie ?
A i jaką poduszkę do karmienia polecacie? -
Asia091 wrote:Ja jak karmie MM bądź moim odciągniętym to nie na płasko tylko staram się żeby Ignaś miał główkę ciut wyżej a po jedzonku pionizuje go, ładnie mu się odbije. Zdarza mu się na cycu przysypiać (np teraz 😅)to wtedy dotykam jego policzka i ssie dalej. Jedynie w szpitalu w 3 dobie ulał (raczej to była fontanna) dwa razy od tamtej pory cisza 🤞
U mnie jest ciągła walka z dwójką.
Robert potrafi się pół dnia wyginać albo też płakać mimo że już lecimy na kropelkach, bo wczesniej to wgl był dramat. Już myślałam że mu się przepuklina pępkowa zrobi. -
Fabregasowa wrote:Tak, ja znam zasady, bardziej bylam ciekawa czy poszłaś w pul, evoflaty czy formowanki ale widzę klasyk sie dobrze sprawdza 🙂ktora tetra ci sie tak dobrze sprawuje? Ja mam troche birdseye i troche tej nowoczesnej od woolberry. Na noc też tetra czy formowanki i gatki?
Kupiłam po kilka z różnych rodzajów i numer 1 dla mnie to jest nietetra od woolberry. Fajna jest też muślinowa od woolberry ale ona nam dość szybko przemaka wiec jak ją zakładam to dokładam booster i wtedy jest ok natomiast jest mega mięciutka i to jest super. Birdseye też używam ale narazie myślę że ona jest za gruba. Pul nie używam teraz wcale i nawet nie kupowałam na NB. Mam kilka ale już na rozmiar MOS. Teraz cały czas tetra i otulacz wełniany bo zmian jest bardzo dużo więc nie trzeba nic więcejWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2025, 23:11
Fabregasowa lubi tę wiadomość
-
Asia091 wrote:
A i jaką poduszkę do karmienia polecacie?
Mam dwie i obie są super pod innym kątem w zależności w jakiej pozycji się chce karmić
1. Poduszka karmiuszka
2. Beaba big flopsy
Asia091, izzou97 lubią tę wiadomość
-
U nas też problem z gazami i 💩, okropnie się pręży i czerwieni jak burak. Ostatnie kilka dni jest mocno marudny, często płacze i dopiero przestaje jak sobie ulży i popierdzi. Espumisan poszedł w ruch przedwczoraj ale nie chcę go faszerować codziennie... Często robi mi się przykro że nie mam jak mu pomóc.
W ogóle to synek u mnie się nie chce uspokoić, tylko szuka cyca a jak nie daje to się irytuje, uspokaja się na mężu. Czyli jestem jednym wielkim cyckiem na nogach 🤡
Maddie_Ist, Asia091, Zumi, Foxy96 lubią tę wiadomość
-
Jakich kropelek używacie?Maddie_Ist wrote:U mnie jest ciągła walka z dwójką.
Robert potrafi się pół dnia wyginać albo też płakać mimo że już lecimy na kropelkach, bo wczesniej to wgl był dramat. Już myślałam że mu się przepuklina pępkowa zrobi.
My wczoraj daliśmy Espumisan, dzisiaj też, już się popłakałam z tej bezsilności. Wprowadziliśmy probiotyk BioGaia i teraz ten Espumisan w aptece farmaceutka mówiła że można dołożyć Delikol jeśli Espumisan nie pomoże. Jak narazie Espumisan i termofor z pestek wiśni... -
Hej dziewczyny, wpadłam zobaczyć czy już wszystkie rozpakowane 😊
Gratulacje dla każdej z was 🥰
Czy u was też są problemy z wieczornymi lub nocnymi histeriami płaczu ?
U nas tak jest od tygodnia, co prawda nie w każdą noc, ale często ma taką godzinę, że placze w niebo głosy i niczym nie idzie jej uspokoić, szkoda mi jej bardzo
Kołysamy, tulimy, chodzimy z nią na rękach, śpiewamy daję do cyca, aż w końcu musi wjechać mm na dobitkę i jakoś zasypia.
Czytałam, że to całodniowe napięcie w móżdżku, który jest jeszcze niedojrzały, bo kolki to nie są, w czasie parominutowej przerwy brzuszek ma miękki, robi kupę i pruka, od prawie tygodnia podajemy też kropelki na kolki przed każdym karmieniem.
A tak poza tym, to wszystko dobrze. W niecałe 2 tygodnie zrobiła wagę urodzeniową. Tydzień temu we wtorek u lekarza ważyła 4200, a dziś mamy 2 dzień czwartego tygodnia. Już tak urosła, mega się zmieniła od porodu
Kropka89 lubi tę wiadomość
♀️29
PCOS
🍀Zapukało szczęście w 11 cyklu ❤️
( 5 cykl na lamecie + ovitrelle )
✨️08.11.2025 - nasza maleńka na świecie 🩷P -
Psaj trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze.
Nam położna poleciła kropelki Delicol.
Raz, dwa razy dziennie napręża się, czerwienieje i albo idą bąki albo kupa wtedy. Robimy rowerek, leży jak żabka na moim brzuchu i przykładamy nagrzaną od żelazka pieluchę tetrowa. A czasami kupa bez problemów. Nie wiem od czego to zależy.
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH