X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • Capricorni Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia, 06:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, nie ma mnie tu często ale jak was czytam to jestem przerażona co to się u was dzieje, moje wieczorne modlitwy kieruję w wasze strony. Mi się trafił egzemplarz cud malina chociaż na początku było troszkę problemów. W drugiej dobie po przyjściu że szpitala dostał kolkę - okazało się że po witaminie D. Po załatwieniu recepty na DEVIKAP kolki przeszły jak ręka odjął. Czasami ma bolesne gazy ale wtedy pomaga leżenie na brzuszku i skóra do skóry. Jak dziecko nie ma uczulenia np na lovele to wypierzcie w tym wszystko a nie tylko jego ubranka. Również swoje i pościel - ogólnie uznawajcie to za jedyny możliwy płyn do prania przez jakiś czas

Foxy96, wellwellwell, Zumi, Asia091, Fabregasowa, Kropka89 lubią tę wiadomość

👧 - 33
    PCOS
    Mutacja MTHFR C677T T/T homo
    Mutacja 675 (4G/5G) w PAI-1 4G/5G hetero

🧒 - 33
    Starania od 2020

28.09.2024 - ⏸️
    14.10.2024 - jest ❤️
    23.10.2024 - bliźniaki 2o1k, ❤️ 2 × 159
    05.11.2024 - 💔💔

11.03.2025 - ⏸️

preg.png
  • Mylove Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej pytanko 😂
    Jak pierzecie i jak suszycie kocyk bambusowy ?
    Rozumiem że suszyć w suszarce nie można , a czy 1200 obrotów jest ok ? Chcę go wysuszyć na kaloryferze a też nie chcę żeby z niego leciało 🙄

🤰34 👨31
    👧 10 👦 6
    🦮🐈
    7.11.24- poronienie samoistne
    6.03.25- ||
    13.03.25- ciąża potwierdzona
    29.04- badania prenatalne
    9.11.25- termin
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mylove wrote:
    Hej pytanko 😂
    Rozumiem że suszyć w suszarce nie można , a czy 1200 obrotów jest ok ? Chcę go wysuszyć na kaloryferze a też nie chcę żeby z niego leciało 🙄

Ja prałam z innymi ubraniami 40 stopni, podwójne płukanie i 1000 obrotów. Suszyłam normalnie, nie w bębnowej

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷

3.11 3029g bobasa 🥹
    17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

age.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż od wczoraj wrócił do pracy. Udało mi się wczoraj samej wyjść na spacer, ale jednak jeszcze chwilę muszę z tym poczekać, bo wózek mamy w aucie, mieszkamy na 1 piętrze bez windy i niosłam Tosię w foteliku do auta i ogarnęłam rozłożenie wózka, ale potem czułam podbrzusze i bliznę 🙈 jutro przyjeżdża moja mama, ciekawe czym mnie wkurzy. W środę teściowa chciała mi przegrzać dziecko, myślałam że mnie coś trafi. Szliśmy razem na spacer, było 11 stopni, a ona że położyć na kocyk, przykryć kocykiem i jeszcze do tego ta osłonka z gondoli 🤦‍♀️ a Tosia miala na sobie kombinezon z Engela. W kółko słuchałam, że ma zimne rączki, tłumaczyłam, że noworodki mają zimne ręce i stopy, patrzy się po karku. Na co teściowa, że ona wolałaby, żeby miała ciepłe ręce 🤡 niby to wszystko rzucała mimochodem, ale miałam dosyć

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025

3.11 3029g bobasa 🥹

age.png
  • Foxy96 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie mam zapasow mleka. Poki co nawet nie uzylam laktatora, chociaz planuje to zrobic, chcialabym wyjsc do fryzjera albo do kina bez stresu, że Ala bedzie sie darla o jedzenie 😆

Fabregasowa lubi tę wiadomość

29 i 36 👩‍❤️‍👨
    10.03 – ⏸️
    age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dahlia - mi tak pediatra i położna mówiły, że jak skończył miesiąc, dobrze przybiera (a nawet za dużo 😅), ogólnie jest zdrowy itd to żeby go nie wybudzać na jedzenie tylko dawać wtedy kiedy sam wstanie i sygnalizuje głód.

Dahlia lubi tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mylove wrote:
    Hej pytanko 😂

Ja piorę tak jak mnie zaleci 😅 jeżeli jakaś rzecz ma przetrwać w tym domu to musi się zaadaptować do mojego braku zasad w praniu.
    Ostatnio był prany na 40 stopniach, chyba 1400 obrotów i suszony w suszarce. Przeżył, jest elegancki 😀

kalinok, Mmagda389, izzou97, Maddie_Ist lubią tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widziałam wczoraj na tiktoku metodę na usypianie dziecka z pieluszką na oczach. No że tam zakrywa mu się oczka pieluszką i to dziecko niby szybko zasypia samo.

Właśnie testowałam te metodę na Antosiu, nie wiem czy przypadkiem czy dzięki tej pieluszce ale zasnął sam bez dotykania mnie nawet, w jakieś 2min od nałożenia tej pieluchy 🤣 chyba będę tę metodę teraz testować, może nie będe musiała go głaskać przez 30/40min na rękach przed snem 😅

Zumi, Asia091 lubią tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • Zumi Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maddie_Ist wrote:
    A i u nas delikatnie kontaktowa tez wyszła na brodzie i uszach od odbijania i trzymania na ubraniach naszych prawnych w zwykłym płynie.

Teraz wszystko nasze i Roberta pierzemy w dzidziusiu i sie poprawiło. Też zwroc na to uwagę:) Wiem że ciężko sie patrzy na te zmiany. Łącze sie w bólu.

Tylko ta kontaktowa to nie były takie krostki tylko buzia się zrobiła chropowata.

Ja już od wakacji piorę wszystkie nasze rzeczy, koce, pościele w tych hipo płynach dla dzieci 🥺 na razie po nocy to zaognienie na buzi się zmniejszyło. Dziś go wykąpiemy w nadmanganianie potasu, bo ta skrobia ziemniaczana średnio już pomaga. Ta alergolog polecała obsuszać te zmiany, broń boże nie natłuszczać. Musimy też mniej smarować mu pupę linomagiem bo od tego dziecko się przegrzewa bo aż mu paruje w tej pieluszce. Mamy też przemywać go za dnia wacikami z wodą i jakimś mydełkiem delikatnym zamiast chusteczkami...Ja mu przecierałam chusteczkami z pampersa buzię i szyjkę jak bardzo się obrzygiwał. Te chusteczki go na bank nie uczulają bo pupkę ma śliczną, ale skoro na buzi ma te zmiany to zamiast tego ta woda z mydłem. Może mu kupię białego jelenia tego w płynie.

Maddie_Ist lubi tę wiadomość

👩‍🦱29🧑32
    08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
    30.09.2024 💔 5 tydz. cb
    25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
    02.03.2025 ⏸️😍
    12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
    21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
    18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
    08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
    12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
    07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
    02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)

termin 12.11.2025 🙏🏻
    indukcja 5.11.2025 🏨

🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
    💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

age.png
  • Mmagda389 Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi wrote:
    Ja już od wakacji piorę wszystkie nasze rzeczy, koce, pościele w tych hipo płynach dla dzieci 🥺 na razie po nocy to zaognienie na buzi się zmniejszyło. Dziś go wykąpiemy w nadmanganianie potasu, bo ta skrobia ziemniaczana średnio już pomaga. Ta alergolog polecała obsuszać te zmiany, broń boże nie natłuszczać. Musimy też mniej smarować mu pupę linomagiem bo od tego dziecko się przegrzewa bo aż mu paruje w tej pieluszce. Mamy też przemywać go za dnia wacikami z wodą i jakimś mydełkiem delikatnym zamiast chusteczkami...Ja mu przecierałam chusteczkami z pampersa buzię i szyjkę jak bardzo się obrzygiwał. Te chusteczki go na bank nie uczulają bo pupkę ma śliczną, ale skoro na buzi ma te zmiany to zamiast tego ta woda z mydłem. Może mu kupię białego jelenia tego w płynie.

My mieliśmy tak z jakimiś chusteczkami jak zmienili skład na tyłku niby okej ale buzię i ręce całe czerwone i dobrze ze tata mial tak samo tylko dotknal buzi to bo piekło więc zakończyliśmy używanie teraz używamy tylko wodnych innych nawet nie kupuje więc warto spróbować wacikami i woda

• Mylove Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulivvv wrote:
    Widziałam wczoraj na tiktoku metodę na usypianie dziecka z pieluszką na oczach. No że tam zakrywa mu się oczka pieluszką i to dziecko niby szybko zasypia samo.

Właśnie testowałam te metodę na Antosiu, nie wiem czy przypadkiem czy dzięki tej pieluszce ale zasnął sam bez dotykania mnie nawet, w jakieś 2min od nałożenia tej pieluchy 🤣 chyba będę tę metodę teraz testować, może nie będe musiała go głaskać przez 30/40min na rękach przed snem 😅

Ja właśnie tak mała usypiam a ona uwielbia pieluszke a jak jest na oczach to zaraz śpi gorzej odłożyć 🫣

Paulivvv lubi tę wiadomość

🤰34 👨31
    👧 10 👦 6
    🦮🐈
    6.03.25- ||
    9.11.25- termin
  • Mylove Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulivvv wrote:
    Ja piorę tak jak mnie zaleci 😅 jeżeli jakaś rzecz ma przetrwać w tym domu to musi się zaadaptować do mojego braku zasad w praniu.
    Ostatnio był prany na 40 stopniach, chyba 1400 obrotów i suszony w suszarce. Przeżył, jest elegancki 😀

Boję się trochę że mi się zmechaci 😆
    Pewnie pierwszy raz wysuszę na kaloryferze a potem i tak wleci do suszarki 😂

🤰34 👨31
    👧 10 👦 6
    🦮🐈
    6.03.25- ||
    9.11.25- termin
  • Anilorak88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi z tymi chusteczkami to też niekoniecznie, że jak pupa okej to nie uczulają więc dobrym pomysłem będzie przemywanie wodą. A może wacik z solą fizjologiczną? Najgorsze jest właśnie takie zgadywanie.
    Pauliv bardzo mi się podoba Twoje podejście do prania 🤣

Paulivvv, Zumi lubią tę wiadomość

👩🧔‍♂️ 37

8.03 ⏸️ 2cs 🫣🥰
    25.03 ❤️

17.11 Wojtuś ♥️
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi wrote:

Cos moze byc z tymi chusteczkami, bo moja starsza nie ma problemu z zadnymi na tylku a czasem jak po jedzeniu jej wytre twarz tymi mokrymi chusteczkami to od razu czerwone plamy jakby podraznione jej wychodza. Po chwili znika, ale mysle, ze na twarzy moga w jakis sposob podrazniac. Ona ma akurat sklonnosci do azs.

Zumi lubi tę wiadomość

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
  • Mmagda389 Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulivvv wrote:
    Mam takie samo podejście i do prania i do mycia w zmywarce 🙄🙈

Paulivvv lubi tę wiadomość

• Tusia88 Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi wrote:

Zumi, a spróbuj też swoim mlekiem posmarować lub trochę dodać do kąpieli, ja ostatnio tak robiłam Lili, bo jej wyszedł trądzik niemowlęcy - troczek jej się zmniejszyło

Zumi lubi tę wiadomość

09.2021 Angelius - GM
    12.2021 laparoskopia - endometrioza II stopnia

2022 - 3 X IUI - ❌️
    1. IVF
    04.2023 - punkcja - mamy ❄️❄️❄️❄️❄️
    1 transfer - beta 0
    2 transfer - coś drgnęło - brak rozwoju...
    3 transfer - beta 0
    4 transfer - beta 0
    5 transfer - 8 tydz. - puste jajo płodowe.

2. IVF
    09.2024 - mamy ❄️❄️
    6 transfer - beta 0
    7 transfer - beta 0

3. IVF - badanie PGT
    01.2025 - punkcja - ❄️❄️❄️ zdrowe na zimowisku🥹

Natural 🫣- Cudzie trwaj ❤️❤️❤️

🩷🩷🩷 zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
    Termin: 3 listopad 2025 ❤️❤️ jest

age.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulivvv wrote:

Ale tą tetrową? Jak się ją nakłada, żeby przypadkiem nie spadła na nos/ usta?

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do pupy po kupie zawsze używam wody i płatków bawełnianych, jakoś wycieranie chusteczkami mnie nie przekonuje, ja też się zawsze myję po dwójce i jakoś tak dla mnie fujka zostawić wytarte tylko chusteczkami. Jedynie jak gdzieś jesteśmy poza domem to wtedy chusteczki.

Ja się zaczynam trochę martwić tą krwią z noska. Wiem, że to pewnie podrażnienie po tym covidzie i katarze, ale ja już z tej dziurki nawet nie odciągam nic, żeby nie podrażniać, a jak Tosia kichnie i wychodzi glut to jest to krew :( nawilżam jej teraz po kilka razy dziennie ten nosek, mam nadzieję, że w końcu przejdzie

Fabregasowa lubi tę wiadomość

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025

3.11 3029g bobasa 🥹

age.png
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Ale tą tetrową? Jak się ją nakłada, żeby przypadkiem nie spadła na nos/ usta?

Różne to widziałam jak nakładali, ale ja akurat dałam mu jakąś z tych mniejszych, chyba 35x35 na sam czubek glowy i oczy, zasnął tak szybko że nie zdążył się powiercić więc pieluszka nie spadła niżej. Poczekałam 10min żeby bardziej zasnął i mu całkiem ją zabrałam.

Asia091, Zumi lubią tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wellwellwell wrote:
    Ja poki co nie robie zapasu, zeby sobie nie podbijac laktacji. Kiedys Hafija pisala o tym jaki jest dobry sposob na robienie zapasow:

Dla budowania zapasu (po stabilizacji):
    Odciągaj po karmieniu z piersi, z której dziecko właśnie jadło.
    Małe porcje (20-30 ml) łącz w większe lub odciągaj większą porcję (60-80 ml).

Czyli +/- po miesiącu?

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. PAI homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb
    12.2025 🩷🌈 41+1

age.png
‹‹ 903 904 905 906 907 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ