👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas dzisiaj nocka extra córcia oczywiście sie budziła na karmienie, ale tylko z zamkniętymi oczami jadla i od razu spała nawet pampersa nie chciała zmieniać. Dzusiaj to sie prawie wyspałam, bo te pobudki były w miarę szybkie. Ale za to wczorajszy dzień kiepski nie mogla spać w dzień co chwile sie budziła i bardzo duzo płakała już ze zmęczenia też. Nawet na rękach nie bardzo spała. Teraz jak ja widzę jak śpi to wydaje mi się, że czeka nas taki sam kiepski spaniowo dzień. Ale dziś to przynajmniej mąż jest w domu to w razie czego sie przyda:)
-
Ania - na samym początku jak po 1tyg w szpitalu i po 1,5tyg w domu z dzieckiem pojechałam do Rossmanna to się czułam jak ja jakiejś ekskluzywnej wycieczce 😅 ale teraz to wychodzę dość regularnie. W tym tygodniu w gamie moich wyjść był już ginekolog i paznokcie w poniedziałek, a wczoraj zakupy. Zawsze mąż zostaje, moja mama też bardzo lubi z nim siedzieć i sama mi gada co chwilę „nie chcesz jechać na zakupy? Daj mi Antosia, będziemy z nim siedzieć” 🤣 więc czasem skorzystamy z tej oferty, ale zazwyczaj na nie dłużej niż 3/4h bo ona się trochę boi go karmić.
Jedyne czego mi brakuje i jeszcze nie mogę tego do końca zorganizować i wrócić, to treningów high-heels które miałam co tydzień wtorki i czwartki. Bo nie każdy tydzień jest taki sam z dostępnością mojego męża itd, więc raz bym mogła być a raz nie. -
Ja póki co wychodzę sama tylko na zakupy. I czasami to już czekam żeby wyjść z domu a potem szybko, szybko spieszę się, zerkam na zegarek bo mam głupie wyrzuty sumienia, że mnie nie ma 🫤
-
Asia091 wrote:Co podawałyście na katar u swoich bobasów ? Nasivin baby to w ostateczności?
Odpaliłam przed 6 odkurzacz i gluty Ignasiowi wysysałam.. pół nocy nie przespane, On się budził bo nie mógł normalnie pełnego wdechu złapać. Ja to już 10 razy w głowie wszystkie zdrowaśki pomiędzy tym opierd...męża że nie potrafi się zająć dzieckiem że wszystko na mojej głowie itp. Zrehabilitował się i siedzi z młodym na rękach bo lepiej się Ignasiowi oddycha. Dziś zasuwam do pediatry.
Tak, nasivin baby w ostateczności jak nie pomaga sól/woda morska i odciąganie. Ja polecam jeszcze ten isonasin septo, o którym pisalam Kasi. To jest sól fizjologiczna, tymianek i miedź. Można używać od 1 dnia życia, tymianek fajnie odtyka tez. Tylko to też można tylko kilka dni. Po wkropieniu odczekujemy kilka minut i odsysamy. Nasivin baby maks 5-7 dni jak już trzeba, niby można do 3 razy dziennie, ale my kropiliśmy przez 4 dni raz i dwa dni dwa razy
Kasiek7, Asia091 lubią tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Widzę że katary się rozwijają. My noc przeżyliśmy . Byle nasze słońca się odkatarzyly
Ja nie wyszłam jeszcze nigdzie sama 🤡
Dziewczyny a jak zostawiacie komuś butelkę to w podgrzewaczu czy mama czy tam ktoś sobie podgrzewa dopiero jak potrzebna ? Tez mam w planach wyjść na dniach a nie wiem jak najlepiej to rozegraćWiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2025, 09:57
-
Kasiek7 wrote:Widzę że katary się rozwijają. My noc przeżyliśmy . Byle nasze słońca się odkatarzyly
Ja nie wyszłam jeszcze nigdzie sama 🤡
Dziewczyny a jak zostawiacie komuś butelkę to w podgrzewaczu czy mama czy tam ktoś sobie podgrzewa dopiero jak potrzebna ? Tez mam w planach wyjść na dniach a nie wiem jak najlepiej to rozegrać
Wyciągam z lodówki , ustawiam podgrzewacz. Mleko nie może stać w podgrzewaczu niestety, bo się zacznie szybko psuć. W temp pokojowej odciągnięte do 4 h. Więc takie z lodówki "odtajajace" zakładam że trochę dłużej. Mąż i mama wkładają do podgrzewacza albo jak jest już potrzeba albo jak wyczuwają że trzeba będzie już karmić. Mleko nie musi być w punkt 36-37 stopni, byle by nie było zimne.
Rudka lubi tę wiadomość
-
Domisiek wrote:Niestety u nas bez zmian, a w zasadzie dziś to tragedia. 😭 Kiepska nocka, Mały nie chciał spać, w końcu usnął na mnie koło 2:00 i tak leżeliśmy. On spał, ja nie. Mam wrażenie, że dziś od rana był ból brzuszka, strasznie mu się przelewało i poszły 3 kupy pod rząd, takie mocno wodniste. Doświadczone mamy, czy to może być jakaś biegunka? Na KP dzieci i tak robią bardziej wodnistą kupę niż nie i nie wiem jak to rozróżnić szczerze mówiąc.
Dziś drugi dzień bez męża w domu i przyznam, że wykończenie sięga zenitu. Dodatkowo mąż mam wrażenie coraz bardziej próbuje się migać od zajmowania się Małym w nocy. No ale może to tylko wrażenie, zobaczymy. Na pewno szybko to ukrócę jak faktycznie tak będzie, bo ja jestem codziennie z Małym sama cały dzień od samego świtu do wieczora. Te dwie pobudki w nocy naprawdę korona mu z głowy nie spadnie, a ja też nie śpię w tym czasie bo odciągam mleko.
Plus mam wrażenie, że paprze mi się rana po nacięciu krocza, lub co gorsza jest jakaś infekcja… będę musiała pogadać z położną, żeby przegląd zrobiła jak będzie. ☹️
Domisiek, jestem po wizycie CDL. Nie wiem czy dalej chcesz ciągnąć kp czy inaczej podejść do tematu ale polecam bardzo Natalie Barska - mloda mi wczoraj zaliczyłam dwie drzemki i nie szukała zaraz cyca tuż po karmieniu. Noc byla ciężka ale w dzień już dużo lepiej. Sprobuj, szkoda naszego zdrowia
Dahlia lubi tę wiadomość
-
Maddie_Ist wrote:Jeśli chodzi o laktator to mam muszlowy Mamcozy M5 (dostałam w prezencie 2 muszle), jest na tyle głośny że w nocy mnie drażni i dopiero po karmieniu zakładam ale okazuje się na tyle cichy że dźwięki ulicy, Rossmana itd go zagłuszają szczególnie jak jest pod płaszczem 😅.
Ogólnie i tak miałabym to gdzie, że go trochę tam słychać na spacerze. W płaszczu nie wyglądam dziwnie, tylko jakbym miała większe cyce. Nie wiem jak by się kurtka układała.
Ja mam Momcozy M6 i polecam. Wyczytałam na grupie KPI że jest cichy, poręczny i łatwy do mycia bo na tym mi zależało i faktycznie nie jest może tak że go nie słychać ale nie tłucze się jakoś bardzo głośno. -
Ja mam szpital w domu mąż chory rozwalony z wysoką gorączką, syn chory rozwalony z wysoką gorączką kaszlem i wymiotami - grypa ich rozłożyła bo zrobiłam im testy… każdy w innym pokoju a ja pomiędzy nimi i młodą biegam + ogarniam dom i ściągam mleko bo mam zmasakrowane piersi i muszę je podgoić nie wiem już w co ręce najpierw włożyć 3 dzień już to trwa a oni dalej po 39 gorączki… zaczynam pisać na kartce co kto dostał jak pielęgniarka bo bym nie ogarnęła 🤦♀️ i prawie wogóle nie śpię bo mała ma kolki… idę zaraz z nią na spacer odebrać paczki z paczkomatu i przewntylować głowę żeby nie zwariować.
Mmagda389, Maddie_Ist lubią tę wiadomość
-
Fabregasowa wrote:Domisiek, jestem po wizycie CDL. Nie wiem czy dalej chcesz ciągnąć kp czy inaczej podejść do tematu ale polecam bardzo Natalie Barska - mloda mi wczoraj zaliczyłam dwie drzemki i nie szukała zaraz cyca tuż po karmieniu. Noc byla ciężka ale w dzień już dużo lepiej. Sprobuj, szkoda naszego zdrowia
Fabregasowa dzięki, myślę, że skorzystam. Chwytam się wszystkiego, żeby Małemu KP nie zabierać. A CDL miałam w planach.12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Zazdroszczę Wam dziewczyny, że wychodzicie gdziekolwiek. Ja nawet na spacer z wózkiem się nie nadaje. Trochę pochodzę w domu i muszą wlecieć przeciwbólowe. ☹️
Serio wolałabym już rodzić kolejny raz niż przechodzić znowu połóg. Odliczam kiedy to się w końcu skończy.12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Ja po wizycie od pediatry to nie katar, tylko sapka chrapka, odciąganie może to pogłębiać kazała używać soli fizjologicznej do nawilżania i często kłaść na brzuch, wietrzyć pokój i nie przegrzewać dziecka..
Młody waży 3400 .. 🫨 -
Asia czyli tylko po kropelce do nosa i tak zostawić, ile razy dziennie?
Rudka współczuję, wykończyć się można. Jesteś dzielna, że wszystko jeszcze ogarniasz.
Ja po karmieniu i pieluszce poszłam na spacer, to spod bloku wracałam spowrotem z darciem małego - jeszcze był głodny 🤦🏼♀️Na spacerze najpierw spał, ale też marudził co jakiś czas, no i powrót też na syrenie, ech...ale dzisiaj środa, kolejny tydzień życia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2025, 15:02
Rudka, Asia091, Kasiek7, Zumi lubią tę wiadomość
86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy

17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊
13.08 28+0 1300g bobasa ❤️
10.09 32+0 1900g 😍
06.10 35+5 2500g 💗
15.10 37+0 Przemek 2730 g 54 cm 🥳🥰💕 -
Fabregasowa wrote:Domisiek, jestem po wizycie CDL. Nie wiem czy dalej chcesz ciągnąć kp czy inaczej podejść do tematu ale polecam bardzo Natalie Barska - mloda mi wczoraj zaliczyłam dwie drzemki i nie szukała zaraz cyca tuż po karmieniu. Noc byla ciężka ale w dzień już dużo lepiej. Sprobuj, szkoda naszego zdrowia
Jeśli mogę to mam pytanie na priv o Natalię, bo ktoś już mi polecał
Fabregasowa lubi tę wiadomość
-
Ja zakraplam synkowi sól fizjologiczną tak ze 4 razy dziennie i mamy nawilżacz powietrza w pokoju.
Dziś znów nie udało nam się iść na spacer. Najpierw chciał jeść, potem brudna pielucha, potem czkawka i tak w kółko.
Dzisiaj wyszłam za to sama z domu. Na wizytę u ortopedy. Od podnoszenia dziecka i trzymania główki zrobił mi się stan zapalny. Mam też inne samodzielne wycieczki zaplanowane: do ginekologa, do fizjoterapeuty i do endokrynologa 😄
Niby naprawdę potrzebuję wyjść bez dziecka, ale jak mnie nie ma przy nim dłużej niż godzinę to mam wyrzuty sumienia i tęsknię za nim.
Kanola lubi tę wiadomość
-
Bećka do 3 razy dziennie, zostawić na chwilę i odwrócić na brzuszek wtedy nosek się sam oczyszcza. Używać nawilżacza powietrza też, nie wolno przegrzewać w ciągu dnia.
Co do spacerów to byłam dziś po wizycie u pediatry, (nawet Pani doktor kazała mi usiać w gabinecie i nakarmić Ignasia to siedziałam 10 minut dłużej. )🙃 zmierzyłam kilka kurtek bo się nie mieszczę w tą sprzed ciąży, niestety nic nie kupiłam tylko Ignacy ma dwa nowe body, zastanawiam się czy kiedyś zacznę kupować sobie jakieś ciuchy czy tylko będę zakupocholiczką w dziecięcych ubraniach?,przed spacerem zawsze karmie synka a potem zmiana pampersa i znowu amciu i wyruszamy podbijać chodniki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2025, 18:14
Bećka lubi tę wiadomość
-
Pewka Dahlia, zapraszam.
U nas spacery akurat wychodzą, czasem z rykiem w windzie ale potem sie uspokaja. Chwilowo jest u mnie teściowa do pomocy bo maz wrocil do pracy na dwa dni (ale tak na 12h) i ma do mnie pretensje dlaczego dojadamy sushi zamiast zjeść cos ciepłego. Albo dlaczego ja nie śpię jak mala spi.
Faktycznie udalo sie ja odłożyć 2-3 razy ale co z tego jak w trakcie 1drzemki ja zjadłam i sie przebrałam, w trakcie kolejnej ogarnęłam suszarkę i kuchnie, a potem odkurzanie Mycie podłogi i cos tam jeszcze. Teściowa na kazde machnięcie noga dziecka twierdzi ze to bol brzucha i kolki, katuje mnie tym masowaniem i odbijaniem. Jak sie cieszę ze zaśnie to mówi ze trzeba kłaść na brzuchu, pokazywać książeczki, gadać do niej. Ja to wszystko wiem ale serio nie wiem gdzie to wszystko wcisnąć jak ledwo walczę by to kp i przybieranie było efektywne. A nie mam nawet waszych problemów z katarem, płaczem po kilka godzin, odciąganiem itd - doba jest za krótka. Jak widzę umalowane mamy w parku z wózkami to sie zastanawiam jak i kiedy 🤣
Czy wszystkie stosujecie delicol i te cuda na brzuszki? Moja cdl mowila ze nie ma żadnych badań ze to działa a to dalej sa leki i sama nie wiem... probiotyków to sie nawet boje bo wiem ze złe dobrane szczepy mogą nawet zaszkodzić zamiast pomoc -
Fabregasowa, my nie stosujemy żadnych kropelek ani nic z tych rzeczy, tfu tfu nie trzeba 😅
Rudka, jesteś pro ze tak ogarniasz życie, podziwiam! 😀
Fabregasowa, Rudka lubią tę wiadomość