👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam miękkie piersi ale jeśli zbliża się pora karmienia to faktycznie robią się pełne i mi nabierają, już nie używam wkładek bo mnie wkurzały bo się odklejały, nie mam też tak że mi leci mleko czy tryska samo z siebie musiałabym dopiero nacisnąć a jak jest jakaś kropla to pierdziele to i tak chodzę jak bezdomna po domu w jakiś starych spranych dresach i nawet mam w nich dziurę 😅 no chyba że idę na spacer to wtedy nakładam już bardziej wyjściowe ciuchy 😊.
Podałam Ignasiowi paracetamol bo z bólu to się cały prężył jak cięciwa i krzyk już nie płacz tylko przeraźliwy krzyk.. aż mu się mleko cofało.. 🥺
Macierzyństwo to idylla. -
Domisiek, ja przy pierwszej sie poddalam i przeszlam na mm i powiem szczerze bardzo odzylam psychicznie. Teraz trzyma mnie to, ze mam w domu zlobkowicza i boje sie tych infekcji i wizji szpitala i jakos licze na to, ze to kp zdziala cuda jesli chodzi o ochrone… no i w sumie nie wiem czy Ada zaakceptowalaby butelke, bo jeszcze nie dawalam. 😅
Kropka jezu mam ochote cie tak mocno przytulic, a twojego starego jebnac w twarz. Przepraszam, ze to pisze, bo to nie moje sprawy, ale no kurwa. Widze z kazdym twoim wpisem jak ci ciezko, probujesz wolac o pomoc a twoj chlop jeszcze bardziej dowala do pieca. Jesli ci to jakkolwiek pomaga to pamietaj, ze tutaj mozesz powiedziec wszystko co ci lezy na sercu. Moze warto sie zastanowic nad wspomaganiem lekami? Sa substancje uznawane za bezpieczne przy KP. Pamietaj, ze szczesliwa mama to szczęśliwe dzieci, wiec musisz przede wszystkim zadbać o siebie. 🫂
Foxy96 lubi tę wiadomość
-
Fabregasowa wrote:z drugiej strony juz od 2tyg widzę jej łzy,
Nie wiem jak Wy ale u mnie jak Leoś pierwszy raz miał łzy podczas płaczu to miałam wrażenie, że mi ktoś mielonkę z serca robi i sama się poryczałam xDD Traumę mam po tym pierwszym razie.12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Kropka, w pełni zgadzam się z wellwellwell, nie tak powinno wyglądać partnerstwo, powinniście się wspierać, a wszystko jest na Twoich barkach

Domisiek o tak, za każdym razem jak widzę te łezki albo zaszklone oczka, to sama mam ochotę się rozpłakać i czuję się jak jakaś wyrodna matka, choćby to był tylko płacz na przewijaku 🥲
Domisiek lubi tę wiadomość
-
Dziewczyno, potrzebujesz pomocy w tym momencie. Ponownie podejmij próbę rozmowy z mężem, chyba że to jakiś szympans? Przeraża mnie z jakimi facetami kobiety decydują się na dzieci!Kropka89 wrote:Nie dam rady Was nadrobić bo przy pełnej chacie i moim złym samopoczuciu jest turbo ciężko. Do tego urodziny męża dały mi w kość, remont się kręci a starszaki turbo zazdrosne.
Mam suchą skórę mega, od ciąży już a teraz to dramat, ręce jak papier ścierny.
Zumi, okropne przeżycie, ściskam Cię bo to musiało być dla Ciebie straszne. Mega dzielnie to zniosłaś i sobie poradziłaś!
Karmienie: w ciągu dnia karmię na nakładkach a w nocy odciągam. Mega plusem odciągania jest to że Stasio nie ulewa, przy samym KP zaczął ulewać i mam wrażenie że więcej mu się odbija. Za to po nakładkach i potem jeszcze butli KPI na noc spał dziś całą nockę…a ja zmęczona tym ciśnieniem też, aż mam wyrzuty. Dziś w ogóle też zasnął mi na rękach a ja na fotelu z nim.
Głowa mnie boli, chyba od tego ciśnienia, test combo póki co negatywny ale mam wrażenie że to jakiś wirus i dlatego to ciśnienie tak skacze.
Szczepienia: chcemy szczepić w piątek, czy się uda to zobaczymy. 6w1 i rota.
Mam ostatnio problemy z psychika, chciałam opowiedzieć o tym mężowi, zaczęłam, ale mnie wyśmiał. Podejmę jednak próbę zapisania się na luxmed, do standardowych dziwnych rzeczy które mnie dręczą doszły jeszcze np ciagle liczenie (takie w głowie np przy karmieniu czy innych czynnościach) a moje kciuki są już całe w ranach tak się drapie z nerwów, policzki w środku pogryzione, kucam w dziwnych miejscach żeby się na chwilę „ukryć” przed domownikami. Trochę cyrk więc chyba jednak nie jest fajno.
Foxy96 lubi tę wiadomość
1;20716;93 -
Dahlia, ja będę szczepić na meningokoki 2 tygodnie po pierwszych szczepieniach czyli wypadnie to jakiś 8 tydzień.
Wellwellwell, ja obecnie chyba na nic nie czekam tak bardzo jak ja stabilizację laktacji 🙈 i zgadzam się, że karmienie piersią to nie jest wcale nic prostego. Ja mam poczucie, że to jest dla mnie jednocześnie coś pięknego i coś niesamowicie męczącego 😅 pomyśleć, że przed ciążą mówiłam, że chcę karmić piersią, bo to jest super wygoda xD sama się z siebie śmieję teraz 😂😂 jedyną wygodą jaką widzę jest to, że jak gdzieś wyjdziemy to tylko wyciągnę cycka i tyle, a cała reszta to dokładnie czuję tak jak Domisiek opisała...wychodzę spod prysznica to mi kapie, jak ścisnę cycka, bo twardy i boli to tryska. Mąż wczoraj miał ubaw, że mam wytrysk 😆😆 spanie w staniku też mnie dobija i wkładki laktacyjne również, tak samo jak ból sutków. Dodatkowo jak chcę wyjść do sklepu czy na spacer z psem do lasu to najpierw logistyka, żeby przed wyjściem nakarmić Tosię, a potem stresik czy zdążę czy się obudzi i będzie chciała jeść, a mnie nie będzie 😅
Domisiek, mam przeokropnie suchą skórę. Do twarzy musiałam kupić nowe serum i kremy, bo aż mnie piekła i była czerwona. Teraz jest lepiej
Kropka, bardzo mi przykro, że musisz przez to przechodzić. Tyle ogarniasz w tym domu, że ja często od czytania tego co danego dnia zrobiłaś, czuję zmęczenie. To nie powinno tak wyglądać, że wszystko jest na Twojej głowie, w końcu sama dzieci na świat nie sprowadziłaś. Jesteś bardzo dzielna, ale powinnaś mieć też możliwość, żeby nie musieć być dzielną, małżeństwo to nie jest niewolnictwo. Tak jak pisze well, w razie czego nie bój się sięgnąć po farmakologię, jest wiele leków, które można brać przy karmieniu piersią👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Kropka, na ratownictwie uczono mnie ze najpierw należy zadbać o własne bezpieczeństwo zanim sie zacznie ratować kogoś innego, bo może okazać się że go nie uratujesz. Przekładając to na życie, zawsze sobie staram powiedzieć że moje potrzeby są WAŻNE. I konieczne jest by były zaopiekowanie te potrzeby wtedy Ty będziesz mogła zaopiekować się dzieckiem.
Jeśli my mamy będziemy w tragicznym stanie, nasze dzieci będą zestresowane w przyszłości, one to czują. I w żaden sposób nie chce byś mówiła sobie w głowie teraz "dam radę, muszę być silna bo moje dziecko będzie zestresowane" nie, jako matki mamy prawo powiedzieć: " potrzebuje pomocy" i ja brać.
My dzisiaj niestety mamy nowa trauma odblokowana... Po karmieniu piersią młoda zasnęła i po ok 30 min leżenia przy cycu, oddałam ja do tatusia na beknięcie... O La Boga... Położył ją pionowo na piersi zaczęła się przebudzac i łapać powietrze jak człowiek który za długo nurkował... Łapczywie odginając się do tyłu, tak z 4 razy jakby w takiej spazmie... Czas mi się znowu zatrzymał. Ale doszła do siebie...
Zobacz Kropka, ile dzieci, ile matek tyle problemów... Każdy ma swoją masakrę... Ale jesteśmy bohaterkami... -
Oj dziewczyny masakra jakie miałyście sytuacje. U Nas dwa ostatnie dni super. Melusia na prawdę grzeczna. I taka rozumna dziewczynka
katar przechodzi. Żeby tylko można było powrócić do spacerów bo mega licha ciągle pogoda. A przede wszystkim ten wiatr.
Zumi lubi tę wiadomość
-
I w ogóle staram się z mega spokojem podchodzic na wszystkie płaczki Melusi. Aby spokój czuła ode mnie:) Mam nadzieję że Jej to pomaga
Zumi lubi tę wiadomość
-
U moich dzieci zero zazdrości. Natomiast pomagają dużo:) zakochani po uszy w siostrze i fascynuja się każdym jednym osiągnięciem Melusi
Zumi lubi tę wiadomość
-
wellwellwell wrote:
Kropka jezu mam ochote cie tak mocno przytulic, a twojego starego jebnac w twarz. Przepraszam, ze to pisze, bo to nie moje sprawy, ale no kurwa. Widze z kazdym twoim wpisem jak ci ciezko, probujesz wolac o pomoc a twoj chlop jeszcze bardziej dowala do pieca. Jesli ci to jakkolwiek pomaga to pamietaj, ze tutaj mozesz powiedziec wszystko co ci lezy na sercu. Moze warto sie zastanowic nad wspomaganiem lekami? Sa substancje uznawane za bezpieczne przy KP. Pamietaj, ze szczesliwa mama to szczęśliwe dzieci, wiec musisz przede wszystkim zadbać o siebie. 🫂
Nie napisałabym tego lepiej. Kropka Twój mąż chyba też ma jakiś kryzys i okazuje to w ten sposób albo już sama nie wiem, albo boję się pisać bo też nie chcę Ci wchodzić z buciorami do życia i snuć jakieś teorie. Ja bym powiedziała mężowi, że albo się ogarnie albo go zepchnę do rowu jak będę jechać autem. Odeptę pasy i wypchnę butem. Skoro chciał mieć trzecie dziecko to do roboty!! Z tego co widzę to Ty z malutkim dzieckiem wszystko robisz, pieczesz słodkości, chleby, ogarniasz chate i starszych i potem mąż z synami jeszcze Cię opierdala za głośny laktator. Wiem, że to co piszesz to pewnie jakiś promil waszego życia rodzinnego, ale brzmi to bardzo niepokojąco. Jeszcze masz problemy z ciśnieniem, pamiętam jak w ciąży źle się czułaś. Ja bym zagadała do kogoś przytomnego z rodziny męża żeby z nim porozmawiał 🥺. Szkoda też starszych synów, bo uczą się od ojca braku szacunku do matki. Bardzo mi przykro, że masz taką atmosferę w domu, bo zasługujesz na wszystko co najlepsze.👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
@Kropka ja jestem pełna podziwu ile Ty ogarniasz. U nas już zaraz 6 tygodni, a chyba jedyny progres jest taki, że daję radę wypić kawę gdy Mały leży na macie. Dalej zimną, ale jednak, poza tym jest nadal jeden wielki chaos, a przypominam, że ja mam tylko jedno dziecko. Uważam, że powinnaś się trochę „zatrzymać”. Serio, kurz nie wstanie i nie wyjdzie jak go nie posprzątasz, poczeka. Świat też się nie zawali jak nie upieczesz kolejnego ciasta. Na Twoim miejscu robiłabym kompletne, obowiązkowe minimum, a i mąż jak przestanie mieć wszystko podane pod nos to zauważy, że nie żartujesz i to nie jest zabawne. Lekarz obowiązkowo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 01:29
Fabregasowa, izzou97 lubią tę wiadomość
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Dahlia wrote:Słuchajcie chciałam zasięgnąć Waszej nieocenionej wiedzy we wszelkich tematach
chodzi o kalendarium szczepień bo już zgłupiałam, a nie mam zanotowanego, co padło po ostatniej wizycie.
Robimy 6w1, prevenar i rota, dodatkowo z zalecanych chciałabym meningokoki. Czy dobrze myślę, że termin drugiej dawki na te 3 szczepienia, które już przyjęła (6w1, prevenar i rota) to będzie po 1 miesiącu od ostatniej? Kiedy wtedy zrobić meningokoki, np. po kolejnym miesiącu?
My szczepimy w środę 6w1 + prevenar 20 + rota. Coś mi mówiła pielęgniarka przez telefon jak nas umawiała, że oni szczepią na meningokoki z 2 tygodnie po tych pierwszych szczepieniach. Dam znać w środę 😊 ale najlepiej sprawdzić te rozpiskę harmonogramu szczepień ze strony szczepienia info. Kolejne dawki 6w1 od początku 4 miesiąca życia
Ale z tego co widzę z tabelki meningokoki już od 2 miesiąca życia. Ale to dosyć "trudna" do zniesienia szczepionka z tego co mi mówiła znajoma farmaceutka, która ma też małe dzieci, i lepiej rozdzielać. Dzieci dosyć po niej gorączkują, ale jak ktoś planuje żłobek to warto 😊
https://cgs-pszczyna.pl/wp-content/uploads/2025/05/Kalendarz-szczepien-2025_page-0001-1200x885.jpg
Dahlia lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑32
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Kropka przykro mi, ze mąż Cię wyśmiał. Skoro on nie chce słuchać to myślę, że warto pójść do specjalisty. Zrób to dla siebie!
Oj tak, pierwsze spłakane oczy pamiętam do dziś. Wojtek po szczepieniu jeszcze w nocy gorączkuje ale w ciągu dnia ma sie dobrze.
Domisiek a Ty już doszłaś do siebie po porodzie? -
Kropka ten twój mąż to widzę czasem jak mój, za jajca i w przepaść. Ja do swojego muszę dosadnie dotrzeć żeby zaczął rozmawiać i rozumieć, dopiero jak przestaje z nim gadać to się orientuję że coś nie tak jest.
Nie prowadzimy zawodów na najgorsze zachowania swoich mężów ale no twój ewidentnie ma lekceważące zachowanie co do twojej osoby, za dużo masz na swoich barkach i jeszcze pieczenie tortów urodzinowych, rozumiem chcesz sprawić przyjemność ale pomyśl o sobie bo nie długo skończą ci się baterie. 😞
Karmiłam Ignasia całą noc na leżąco .. raz lewa raz prawa sama się zastanawiam czy tam coś jest. A dziś rano zauważyłam że mleko leciało mu nosem od razu zmieniłam pozycje na tradycyjną.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:27
-
Domisiek wrote:Nie wiem jak Wy ale u mnie jak Leoś pierwszy raz miał łzy podczas płaczu to miałam wrażenie, że mi ktoś mielonkę z serca robi i sama się poryczałam xDD Traumę mam po tym pierwszym razie.
Ja też 😭 u nas pierwszy raz że on tak mega zapłakał ze łzami itd to było na szczepieniu i myślałam że tam zaraz wykituje i się porycze z nim 😭
Domisiek lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a już wszystkie jesteście po USG bioderek? Ja umówiłam naszego synka prywatnie w 6 tygodniu, ale na miejscu okazało się, że tam nie wykonują USG tylko same konsultacje… potem Pani wcisnęła go na 12 stycznia na NFZ, bo nigdzie nie było miejsc, ale mały będzie miał wtedy 10 tygodni. Jestem wyrodna, że tego nie dopilnowałam i boję się, że coś tam wyjdzie i będzie za późno żeby mu pomóc… pocieszcie, czy któraś też później wykonywała to badanie, czy wszystkie byłyście w 4-6 tygodniu?
-
Jjkm97 wrote:Dziewczyny a już wszystkie jesteście po USG bioderek? Ja umówiłam naszego synka prywatnie w 6 tygodniu, ale na miejscu okazało się, że tam nie wykonują USG tylko same konsultacje… potem Pani wcisnęła go na 12 stycznia na NFZ, bo nigdzie nie było miejsc, ale mały będzie miał wtedy 10 tygodni. Jestem wyrodna, że tego nie dopilnowałam i boję się, że coś tam wyjdzie i będzie za późno żeby mu pomóc… pocieszcie, czy któraś też później wykonywała to badanie, czy wszystkie byłyście w 4-6 tygodniu?
Nie przejmuj się, zalecenia są, żeby zrobić najlepiej ok. 6 tygodnia, ale ogólnie termin jest, że nie później niż w 12 tygodniu, więc 10 tydzień jest ok
ewentualnie spróbuj jeszcze gdzieś podzwonić czy nie będą mieć szybszego terminu
Jjkm97 lubi tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Ja mam dopiero na 27 stycznia... bo wcześniej miejsc nie było. 🙈Jjkm97 wrote:Dziewczyny a już wszystkie jesteście po USG bioderek? Ja umówiłam naszego synka prywatnie w 6 tygodniu, ale na miejscu okazało się, że tam nie wykonują USG tylko same konsultacje… potem Pani wcisnęła go na 12 stycznia na NFZ, bo nigdzie nie było miejsc, ale mały będzie miał wtedy 10 tygodni. Jestem wyrodna, że tego nie dopilnowałam i boję się, że coś tam wyjdzie i będzie za późno żeby mu pomóc… pocieszcie, czy któraś też później wykonywała to badanie, czy wszystkie byłyście w 4-6 tygodniu?
Jjkm97 lubi tę wiadomość
-
Jutro Jasiu skończy 2 miesiące 😭 ja się tylko pytam- kiedy? Już widzę po zdjęciach jaki jest duży. Wczoraj jak go przyrównywałam do jego miesięcznej kuzynki to był kolos, a ona taka drobniutka. W Boże Narodzenie ubraliśmy go w takie wdzianko mikołaja i było za duże o całą długość jego stópek bo mu wisiały, a wczoraj już to ubranko było na styk 😭😭😭. Powinnam się cieszyć, że rośnie zdrowo, to jego najważniejsze zadanie teraz, ale dopiero co go urodziłam przecież, takiego pędraka małego, a tu taki chłopaczek się robi. Też się tak rozczulacie nad swoimi maluszkami?
@Jjkm97 tych konsultacji bioderkowych jest chyba 3, pamiętaj żeby od razu zapisać się na kolejną wizytę 😊
@Asia Twojego męża nie będzie mega długo z wami 😮 będzie Ci ktoś pomagać?
Jjkm97 lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑32
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
02.03.2025 ⏸️😍
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH