👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiek, gratulacje i możesz być z siebie mega dumna!😍Kasiek7 wrote:Ilka mała już nawet w pozycji biologicznej ssa🙈 powiedzmy że koniec ,wczoraj zorientowałam się że prawa brodawka krwawi i teraz mam zagwozdke czy ona dobrze chwyta czy poprostu moje cyce się muszą przyzwyczaić . Ogólnie przedwczoraj i wczoraj właśnie miałam straszny ból ale teraz już w miarę ,smarowalam lanonila. Dalej jak jest wkurwiona to nie chwyci 🙈Staram się do tego nie doprowadzać ale niekiedy się nie da.powiem wam że jestem mega z nas obu dumna ,z tego jak każdy(w sumie mama i mąż ) gadali mi że mam jej nie denerwować i nie przystawiać/ uczyć , że ona się nie nauczy nie ma szans itd ,tylko chyba ja i wy wiecie jakie to ciężkie , już od samego szpitala gdy każda położna która się napatoczyła walczyła i próbowała przystawiać ze mną ,pierw do kapturka ale też normalnie co już wogole nie było szans. To był jakiś hardcore w tym szpitalu przez te trzy dni . A tyle co mała się nawrzeszczala.... Także uznaje to za nasz mały sukces że mała pije z cyca ,mimo że każdemu się może wydawać że to naturalne
Wogole jak przez 15 min odciagalam równo 90 z obu tak wczoraj odciągnęłam 110 z jednej i 40 z drugiej ,chyba nawet laktacja przez to się poprawia . Ale też zmieniłam Prenatal Duo na Lakto więc nie wiem czego to zasługa. Ilka dziękuję że pytasz 🩷
Dzisiejszy dzień był mega ciężki ,ciągle płaczki ,kłótnia z mężem eh zarzuca mi że chce robić wszystko sama nie zadzwonię po jego mamę etc a potem się skarze że nie mogę nic zrobić w domu ,ja się boje małą zostawić. Tzn przy mnie spoko ,ale tak jak pisalyscie niektóre taka pomoc to nie pomoc . I jeszcze te złote rady ,wiecie jaka mam najnowsza : plasterek cytryny w miejscu po szczepieniu i małej nic nie będzie 🤡🤡🤡
Jutro na szczepieniu poruszam temat ulewania i mleka Ha,ono jej nie pasuje nie ma szans ,znów będzie zmiana eh..choć z tego cyca mi dobrze idzie to muszę mieć coś w razie kryzysu no wczoraj wypiła jedna butle 50 i na wieczór 120 jak mąż się zajmował a ja myłam wlosy żeby na szczepieniu jakoś wyglądać hehe
Tak wydaje mi się też że większość nas jest z południa
Asia ja odbijam ale nie wiem czy to coś daje bo widzisz jakie ulewania
Domisiek proszę namiar na tego gastro
Kasiek7 lubi tę wiadomość
-
Że Śląska Cdl ja serdecznie polecam Agnieszka Kobiołka lub nasza położna środowiskowa, która nie wiem czy świadczy takie usługi ale można sprawdzić- Martyna mączka.Domisiek wrote:Też mam fazę na suszoną kiełbę ostatnio, czuję się jak Ferdek Kiepski z tym pętem kiełby pod lodówką

Obie panie uratowały moją laktację, pani Martyna mi pokazała że syn umie jeść z piersi, a pani Agnieszka nauczyła najbardziej skutecznej metody przystawienia, obie świetne -
O rany Zumi, jakie tu się odwalają akcje..🙄 Mój młodszy jako jedyny ulewał aż do 8 miesiąca. Potem mu nagle przeszło, ale za to doszło nadmierne ślinienie. Tak naprawdę minęło mu to dopiero w okolicy 3 urodzin. Aktualnie jest wszystko ok. U nas diagnoza była taka, że ma za słabe napięcie mięśni okrężnych wokół ust. Do wyćwiczenia.
-
Ja nie stosowałam i nie stosuję nic na ciemieniuche u nas jest baaardzooo skromna, i zrobiłam test na olejek migdałowy - werdykt uczula Ignasia olejek z migdałów, zaczęłam kąpać go w Bioderma Atoderm Huile de douche i jest mega super efekt 🙂Fabregasowa wrote:Nadzieja, to u mnie odwrotnie- miałam tak głęboki sen jak mloda spala na mnie do 3tyg ze nie zauważyłam jak mi nosem spadła pod pachę. Wtedy powiedziałam sama sobie dosyć i nauczyłam sie odkładać ja po karmieniu na śpiocha do dostawki - ale tu spie na standby nasłuchujacjak oddycha czy sie kręci 🤡
Btw naliczyłam dzisiaj ze córka wisiała mi na cycku dzisiaj 330min (a serio szczypałam ja w stopy czy szyje by aktywizowac), jak sobie pomyślę o tych twoich 7x7min...😂
Zumi, o ile bardzo ci współczuję tych akcji z synem tomysle ze Jas ma wielkie szczęście ze ma was za rodziców. Pewnie czesc z nas nawet nie potrafiłaby pomoc swojemu dziecku a ja na pewno 🥺 podziwiam, jesteście bohaterami
Asia, wy to chyba macie skok po prosru skoro 8tydzien?
Kasiek, piona, u mnie tez kiepski przyrost i nie wiem w czym problem. Maz mnie pociesza ze to dziewczynka to nie musi byc ulana ale przeciez to chodzi o jej zdrowie.
Czy któraś z was stosowała olejek migdałowy na ciemieniuchę? Nie chce kupować kolejnej maści cud, wole spróbować tego co mam + naturalnego...
Dwa, czy tylko ja potrafię uśpić dziecko wyłącznie karmieniem? Nie umiem w bujanie, mloda nie zasypia. Tylko wszystkie źródła mowia ze powinno byc karmienie-przewijanie-aktywnosc-drzemka a u mnie jakby na odwrót 🤡 i boję sie ze tak przyzwyczaje dziecko
Według mojej matematyki jest u mnie 9tydz. Ale mogę się mylić 🤪🤪
I nie tylko Ty udupiasz cycem.. ja też
Edit usypiasz miało być 😄Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 21:54
-
Fabregasowa wrote:Czy któraś z was stosowała olejek migdałowy na ciemieniuchę? Nie chce kupować kolejnej maści cud, wole spróbować tego co mam + naturalnego...
A nie masz linomagu tego zielonego? Ja posmarowałam nim przez 3 dni i po problemie.
Ale też to był dopiero początek i ledwo co było tej ciemieniuchy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 21:18
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
U nas też ciemieniucha. Smaruję zwykłą oliwką i potem wyczesuje.
Taki to oto Tosiek z naoliwioną głową. Można rzec, że kto jak kto, ale ona to ma "olej w głowie" 😁
https://zapodaj.net/plik-MH5UgBAo8U
Paulivvv, Asia091, Fabregasowa, Nadzieja32, psaj91, Anilorak88, Bećka, wellwellwell, nnaciaa lubią tę wiadomość
-
Fabregasowa - My jeszcze walczymy z resztkami ciemienuchy, cała głowa już pokonana, ale zostało na samym środku kilka takich placków z nią. I my cały czas walczymy głównie olejkiem z Linomagu. Stosowaliśmy też ten krem z Musteli, na początku wydawało się że nieźle pomagał ale potem przestał 😅
A co do usypiania, to myśle że ten 1 msc albo nawet trochę ponad to Antosiek głównie zasypiał przy jedzeniu. Bo tak naprawdę to nie bardzo był czas na co innego, on spał - budził się - zmiana pampersa - butelka i znowu odlot do spania. Podczas odbijania to już był całkowity odlot.
Zmieniło się to z czasem, jak zaczął mieć dłuższy czas aktywności a krótsze drzemki. I teraz faktycznie samo się tak układa, że ten schemat to zrobiło się bardziej jedz - baw się - śpij. A on też od niedawna wgl nawet jak mu jedzenie wypadnie z porą snu i jest mega zmęczony to przy jedzeniu nie zaśnie, obudzi się po odbijaniu i dopiero zasypia na nowo np w dostawce.
W dzień najlepiej mu się zasypia ze smoczkiem i z głaskaniem po głowie (przed każdym takim zaśnięciem mamy dodatkowo 2-3 minuty awantury i ostrej walki z krzykiem aktualnie), a na noc zaczyna odlatywać jak szeptem czytamy mu książkę, potem jeszcze chwilę powalczy w tej dostawce i też po głaskaniu jest odlot, czasem wleci szumiś jak ma ochotę na walkę ze snem.
Fabregasowa lubi tę wiadomość
-
Fabregasowa ja probowalam olejkiem migdalowym, ale nie wiem czy u nas byla ciemieniucha czy tylko luszczaca skora, moja tesciowa stwierdzila, ze ona nic nie widzi. 😅 w kazdym razie sprobowac nie zaszkodzi, chodzi tylko o to zeby natluscic, wiec wg mnie bez roznicy czy oliwka czy migdal. Jak nie pomoze to bedziesz myslec o innych specyfikach. 🤷♀️
A usypianie cyckiem nie jest zadnym zlym nawykiem o ile tobie to nie przeszkadza.
Jak sie martwisz, ze tylko ty bedziesz mogla uspaac mala to nie prawda, ty masz swoje narzedzie a inni musza sobie znalezc swoj sposob.
Kasiek bo to prawda, wazyc trzeba na tej samej wadze, zeby byly miarodajne wyniki, ale faktycznie troche duza by ta roznica pomiarow wychodzila.
I tak duzy szacun za wytrwalosc i gratulacje, ze mala w koncu zlapala piers bez plastiku. Moze potrzebuje jeszcze teoxhe wprawy w jedzeniu w ten sposob, moze ponowna wizyta cdl by sie przydala, zeby jeszcze raz zerknac jak ona sie przystawia juz bez tych kapturkow?
Fabregasowa lubi tę wiadomość
-
Edka co za pieknota 🥰
U mnie 1 karmienie nocne za mną 🤪 będzie ciekawa noc, oj będzie się działo.. -
Asia091 wrote:Edka co za pieknota 🥰
U mnie 1 karmienie nocne za mną 🤪 będzie ciekawa noc, oj będzie się działo..
Ja odkladam do lozeczka od 19, w miedzyczasie 3 kp, takze lacze sie w niedoli. 😂
A dzis jest TEN dzien mycia glowy takze probuje do skutku. 😆 -
Fabregasowa, ostatnie 2 dni wydłużyła czas jedzenia do 10 minut 😅
Ja zawsze przewijam przed karmieniem, bo dość często zdarza się spora kupa w trakcie karmienia i pełny pampers, by tego nie przyjął 😂
My chyba zaczynamy kolejny skok rozwojowy, w poniedziałek Tosia będzie miała 8 tygodni i od 3 dni ciężko ją uśpić, a pokrywa się to z tym, że zaczęła się jeszcze więcej uśmiechać i pojawiło się głużenie
Zumi, łącze się w bólu. Tosia dziś koszmarnie ulewa i pierwszy raz to jest takie gęste, jakby biała flegma. Dużo ciężej Jej jest sobie z tym poradzić i dziś już dwa razy stanęło mi serce jak miała problem odkrztusić i wziąć oddech. Nie wiem czy pójdę dziś w ogóle spać, mimo monitora oddechu 🥺Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 22:12
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
My po szczepieniu, Przemuś płakał tylko podczas wkłuć, wzięłam na ręce i dzielny bobas już się uspokoił. Usnął od razu w samochodzie, na długo (bez jedzenia). A teraz udało mi się odłożyć bobasa do spania nocnego - oczywiście uśpiony cycem.
Mam nadzieję, że nie będzie biedak cierpieć. Trzeba iść spać, albo chociaż normalnie do łóżka.86' 👩🏼
endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy

17.02 FET 🌞
Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
17.03 crl 0.84 😊
31.03 fhr 162 ❤️
16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
16.07 24+0 ~700g 🫣😊
13.08 28+0 1300g bobasa ❤️
10.09 32+0 1900g 😍
06.10 35+5 2500g 💗
15.10 37+0 Przemek 2730 g 54 cm 🥳🥰💕 -
My też po szczepieniu, no nie jest fajnie, mąż pojechał do nocnej apteki a ja obserwuje jak młoda się wije i stęka. Gorączka 37,8, dużo przelewania w brzuchu i właśnie te cofki już nie wiem co jest wymiotem, a co ulaniem ...
Takiemu maleństwu tyle bólu sprawić...
Zumi dokładnie tak samo śpimy, na klinach, bokiem i pod obserwacją, ogromny szacunek za zimna krew o jasny otwarty umysł z pomysłem na odsysanie. -
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH

nawet nie umiem sobie tego wyobrazić co przeżywacie.