SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Listopad 2025 👶
Odpowiedz

👶 Listopad 2025 👶

Oceń ten wątek:
  • Ilka96 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek7 wrote:
    Ilka mała już nawet w pozycji biologicznej ssa🙈 powiedzmy że koniec ,wczoraj zorientowałam się że prawa brodawka krwawi i teraz mam zagwozdke czy ona dobrze chwyta czy poprostu moje cyce się muszą przyzwyczaić . Ogólnie przedwczoraj i wczoraj właśnie miałam straszny ból ale teraz już w miarę ,smarowalam lanonila. Dalej jak jest wkurwiona to nie chwyci 🙈Staram się do tego nie doprowadzać ale niekiedy się nie da.powiem wam że jestem mega z nas obu dumna ,z tego jak każdy(w sumie mama i mąż ) gadali mi że mam jej nie denerwować i nie przystawiać/ uczyć , że ona się nie nauczy nie ma szans itd ,tylko chyba ja i wy wiecie jakie to ciężkie , już od samego szpitala gdy każda położna która się napatoczyła walczyła i próbowała przystawiać ze mną ,pierw do kapturka ale też normalnie co już wogole nie było szans. To był jakiś hardcore w tym szpitalu przez te trzy dni . A tyle co mała się nawrzeszczala.... Także uznaje to za nasz mały sukces że mała pije z cyca ,mimo że każdemu się może wydawać że to naturalne
    Wogole jak przez 15 min odciagalam równo 90 z obu tak wczoraj odciągnęłam 110 z jednej i 40 z drugiej ,chyba nawet laktacja przez to się poprawia . Ale też zmieniłam Prenatal Duo na Lakto więc nie wiem czego to zasługa. Ilka dziękuję że pytasz 🩷

Dzisiejszy dzień był mega ciężki ,ciągle płaczki ,kłótnia z mężem eh zarzuca mi że chce robić wszystko sama nie zadzwonię po jego mamę etc a potem się skarze że nie mogę nic zrobić w domu ,ja się boje małą zostawić. Tzn przy mnie spoko ,ale tak jak pisalyscie niektóre taka pomoc to nie pomoc . I jeszcze te złote rady ,wiecie jaka mam najnowsza : plasterek cytryny w miejscu po szczepieniu i małej nic nie będzie 🤡🤡🤡

Jutro na szczepieniu poruszam temat ulewania i mleka Ha,ono jej nie pasuje nie ma szans ,znów będzie zmiana eh..choć z tego cyca mi dobrze idzie to muszę mieć coś w razie kryzysu no wczoraj wypiła jedna butle 50 i na wieczór 120 jak mąż się zajmował a ja myłam wlosy żeby na szczepieniu jakoś wyglądać hehe

Tak wydaje mi się też że większość nas jest z południa

Asia ja odbijam ale nie wiem czy to coś daje bo widzisz jakie ulewania

Domisiek proszę namiar na tego gastro
    Kasiek, gratulacje i możesz być z siebie mega dumna!😍

Kasiek7 lubi tę wiadomość

🥳 8 cs
    🐣 14.03
    👦?👧?
    preg.png
  • Ilka96 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domisiek wrote:
    Też mam fazę na suszoną kiełbę ostatnio, czuję się jak Ferdek Kiepski z tym pętem kiełby pod lodówką XD
    Że Śląska Cdl ja serdecznie polecam Agnieszka Kobiołka lub nasza położna środowiskowa, która nie wiem czy świadczy takie usługi ale można sprawdzić- Martyna mączka.
    Obie panie uratowały moją laktację, pani Martyna mi pokazała że syn umie jeść z piersi, a pani Agnieszka nauczyła najbardziej skutecznej metody przystawienia, obie świetne

🥳 8 cs
    🐣 14.03
    👦?👧?
    preg.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany Zumi, jakie tu się odwalają akcje..🙄 Mój młodszy jako jedyny ulewał aż do 8 miesiąca. Potem mu nagle przeszło, ale za to doszło nadmierne ślinienie. Tak naprawdę minęło mu to dopiero w okolicy 3 urodzin. Aktualnie jest wszystko ok. U nas diagnoza była taka, że ma za słabe napięcie mięśni okrężnych wokół ust. Do wyćwiczenia.

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:
    Nadzieja, to u mnie odwrotnie- miałam tak głęboki sen jak mloda spala na mnie do 3tyg ze nie zauważyłam jak mi nosem spadła pod pachę. Wtedy powiedziałam sama sobie dosyć i nauczyłam sie odkładać ja po karmieniu na śpiocha do dostawki - ale tu spie na standby nasłuchujacjak oddycha czy sie kręci 🤡

Btw naliczyłam dzisiaj ze córka wisiała mi na cycku dzisiaj 330min (a serio szczypałam ja w stopy czy szyje by aktywizowac), jak sobie pomyślę o tych twoich 7x7min...😂

Zumi, o ile bardzo ci współczuję tych akcji z synem tomysle ze Jas ma wielkie szczęście ze ma was za rodziców. Pewnie czesc z nas nawet nie potrafiłaby pomoc swojemu dziecku a ja na pewno 🥺 podziwiam, jesteście bohaterami

Asia, wy to chyba macie skok po prosru skoro 8tydzien?

Kasiek, piona, u mnie tez kiepski przyrost i nie wiem w czym problem. Maz mnie pociesza ze to dziewczynka to nie musi byc ulana ale przeciez to chodzi o jej zdrowie.

Czy któraś z was stosowała olejek migdałowy na ciemieniuchę? Nie chce kupować kolejnej maści cud, wole spróbować tego co mam + naturalnego...

Dwa, czy tylko ja potrafię uśpić dziecko wyłącznie karmieniem? Nie umiem w bujanie, mloda nie zasypia. Tylko wszystkie źródła mowia ze powinno byc karmienie-przewijanie-aktywnosc-drzemka a u mnie jakby na odwrót 🤡 i boję sie ze tak przyzwyczaje dziecko
    Ja nie stosowałam i nie stosuję nic na ciemieniuche u nas jest baaardzooo skromna, i zrobiłam test na olejek migdałowy - werdykt uczula Ignasia olejek z migdałów, zaczęłam kąpać go w Bioderma Atoderm Huile de douche i jest mega super efekt 🙂
    Według mojej matematyki jest u mnie 9tydz. Ale mogę się mylić 🤪🤪
    I nie tylko Ty udupiasz cycem.. ja też
    Edit usypiasz miało być 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 21:54

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
    26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
    CC 14.11.2025 22:00/2420g/47,5cm 👶 IGNACY 💓

age.png
  • Ilka96 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zumi współczuję stresów :( nawet nie umiem sobie tego wyobrazić co przeżywacie.

🥳 8 cs
    🐣 14.03
    👦?👧?
    preg.png
  • Domisiek Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa wrote:
    Czy któraś z was stosowała olejek migdałowy na ciemieniuchę? Nie chce kupować kolejnej maści cud, wole spróbować tego co mam + naturalnego...

A nie masz linomagu tego zielonego? Ja posmarowałam nim przez 3 dni i po problemie.
    Ale też to był dopiero początek i ledwo co było tej ciemieniuchy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 21:18

12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.

🍀 12.03.2025 ⏸️
    🍀 01.04 - jest ❤️
    🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
    🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
    🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
    🍀 12.08 - 780g 💙
    🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
    🍀 07.10 - 2000g 💙
    🍀 29.10 - 2500g 💙
    🍀 12.11 - 2900g 💙
    🍀 22.11 - 3050g 💙

💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

age.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też ciemieniucha. Smaruję zwykłą oliwką i potem wyczesuje.
    Taki to oto Tosiek z naoliwioną głową. Można rzec, że kto jak kto, ale ona to ma "olej w głowie" 😁
    96ffa77f49b36.jpghttps://zapodaj.net/plik-MH5UgBAo8U

Paulivvv, Asia091, Fabregasowa, Nadzieja32, psaj91, Anilorak88, Bećka, wellwellwell, nnaciaa lubią tę wiadomość

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Paulivvv Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa - My jeszcze walczymy z resztkami ciemienuchy, cała głowa już pokonana, ale zostało na samym środku kilka takich placków z nią. I my cały czas walczymy głównie olejkiem z Linomagu. Stosowaliśmy też ten krem z Musteli, na początku wydawało się że nieźle pomagał ale potem przestał 😅

A co do usypiania, to myśle że ten 1 msc albo nawet trochę ponad to Antosiek głównie zasypiał przy jedzeniu. Bo tak naprawdę to nie bardzo był czas na co innego, on spał - budził się - zmiana pampersa - butelka i znowu odlot do spania. Podczas odbijania to już był całkowity odlot.
    Zmieniło się to z czasem, jak zaczął mieć dłuższy czas aktywności a krótsze drzemki. I teraz faktycznie samo się tak układa, że ten schemat to zrobiło się bardziej jedz - baw się - śpij. A on też od niedawna wgl nawet jak mu jedzenie wypadnie z porą snu i jest mega zmęczony to przy jedzeniu nie zaśnie, obudzi się po odbijaniu i dopiero zasypia na nowo np w dostawce.

W dzień najlepiej mu się zasypia ze smoczkiem i z głaskaniem po głowie (przed każdym takim zaśnięciem mamy dodatkowo 2-3 minuty awantury i ostrej walki z krzykiem aktualnie), a na noc zaczyna odlatywać jak szeptem czytamy mu książkę, potem jeszcze chwilę powalczy w tej dostawce i też po głaskaniu jest odlot, czasem wleci szumiś jak ma ochotę na walkę ze snem.

Fabregasowa lubi tę wiadomość

12.2024 7tc 👼🏼
    10.2025 A 🩵

age.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa ja probowalam olejkiem migdalowym, ale nie wiem czy u nas byla ciemieniucha czy tylko luszczaca skora, moja tesciowa stwierdzila, ze ona nic nie widzi. 😅 w kazdym razie sprobowac nie zaszkodzi, chodzi tylko o to zeby natluscic, wiec wg mnie bez roznicy czy oliwka czy migdal. Jak nie pomoze to bedziesz myslec o innych specyfikach. 🤷‍♀️

A usypianie cyckiem nie jest zadnym zlym nawykiem o ile tobie to nie przeszkadza. ;)
    Jak sie martwisz, ze tylko ty bedziesz mogla uspaac mala to nie prawda, ty masz swoje narzedzie a inni musza sobie znalezc swoj sposob. :)

Kasiek bo to prawda, wazyc trzeba na tej samej wadze, zeby byly miarodajne wyniki, ale faktycznie troche duza by ta roznica pomiarow wychodzila.
    I tak duzy szacun za wytrwalosc i gratulacje, ze mala w koncu zlapala piers bez plastiku. Moze potrzebuje jeszcze teoxhe wprawy w jedzeniu w ten sposob, moze ponowna wizyta cdl by sie przydala, zeby jeszcze raz zerknac jak ona sie przystawia juz bez tych kapturkow?

Fabregasowa lubi tę wiadomość

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
  • Asia091 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka co za pieknota 🥰

U mnie 1 karmienie nocne za mną 🤪 będzie ciekawa noc, oj będzie się działo..

09.2024 💔
    15.03.2025 ⏸️
    02.04.2025 0,93 mm + 💓
    09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
    24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
    21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
    26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
    09.10.2025 - 1924 g 👶 💙
    CC 14.11.2025 22:00/2420g/47,5cm 👶 IGNACY 💓

age.png
  • wellwellwell Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia091 wrote:
    Edka co za pieknota 🥰

U mnie 1 karmienie nocne za mną 🤪 będzie ciekawa noc, oj będzie się działo..

Ja odkladam do lozeczka od 19, w miedzyczasie 3 kp, takze lacze sie w niedoli. 😂
    A dzis jest TEN dzien mycia glowy takze probuje do skutku. 😆

2023 👧

💖20.11.2025💖
    age.png
  • Nadzieja32 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabregasowa, ostatnie 2 dni wydłużyła czas jedzenia do 10 minut 😅
    Ja zawsze przewijam przed karmieniem, bo dość często zdarza się spora kupa w trakcie karmienia i pełny pampers, by tego nie przyjął 😂

My chyba zaczynamy kolejny skok rozwojowy, w poniedziałek Tosia będzie miała 8 tygodni i od 3 dni ciężko ją uśpić, a pokrywa się to z tym, że zaczęła się jeszcze więcej uśmiechać i pojawiło się głużenie

Zumi, łącze się w bólu. Tosia dziś koszmarnie ulewa i pierwszy raz to jest takie gęste, jakby biała flegma. Dużo ciężej Jej jest sobie z tym poradzić i dziś już dwa razy stanęło mi serce jak miała problem odkrztusić i wziąć oddech. Nie wiem czy pójdę dziś w ogóle spać, mimo monitora oddechu 🥺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 22:12

👩32 🧔‍♂️38
    Starania od 01.2025
    PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
    2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
    2024 zabieg zamknięcia PFO

20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9

8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
    27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷

3.11 3029g bobasa 🥹
    17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

age.png
  • Bećka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu, Przemuś płakał tylko podczas wkłuć, wzięłam na ręce i dzielny bobas już się uspokoił. Usnął od razu w samochodzie, na długo (bez jedzenia). A teraz udało mi się odłożyć bobasa do spania nocnego - oczywiście uśpiony cycem.
    Mam nadzieję, że nie będzie biedak cierpieć. Trzeba iść spać, albo chociaż normalnie do łóżka.

86' 👩🏼
    endometrioza III/IV stopnia, wąskie endometrium, hashimoto, niedoczynność tarczycy

event.png

17.02 FET 🌞
    Beta 26.02-157 03.03-1861 11.03-17053 🥹
    17.03 crl 0.84 😊
    31.03 fhr 162 ❤️
    16.04 crl 4,3 fhr 159 😍
    24.04 crl 5,6 fhr 152 nifty, pappa ok, niskie ryzyka 💙
    22.05 fhr 146, 160g mama śpię 🥰
    18.06 20+0 połówkowe 360 g szczęścia ❤️
    16.07 24+0 ~700g 🫣😊
    13.08 28+0 1300g bobasa ❤️
    10.09 32+0 1900g 😍
    06.10 35+5 2500g 💗
    15.10 37+0 Przemek 2730 g 54 cm 🥳🥰💕
  • Kanola Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też po szczepieniu, no nie jest fajnie, mąż pojechał do nocnej apteki a ja obserwuje jak młoda się wije i stęka. Gorączka 37,8, dużo przelewania w brzuchu i właśnie te cofki już nie wiem co jest wymiotem, a co ulaniem ...
    Takiemu maleństwu tyle bólu sprawić...

Zumi dokładnie tak samo śpimy, na klinach, bokiem i pod obserwacją, ogromny szacunek za zimna krew o jasny otwarty umysł z pomysłem na odsysanie.

‹‹ 975 976 977 978 979
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ