👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Nnaciaa strasznie współczuję, aż po moim ciele przeszedł dreszcz. Odezwałaś się, wychodzisz z tego, dasz radę.
Wczoraj na filmiku widziałam, że można karmić dzidziusia butelka na boku.
Mi udało sie uśpić Przemka w dostawce, chciałam też razem z nim odespać chwilę, tylko się położyłam i po sekundzie był płacz. Co trochę coś go wybudzało, no i znowu śpi na mnie...Zostało mi liczyć na to, że mąż jak będzie w domu to zaliczę jakąś drzemkę. Ogólnie nie ma tragedii, coś się pobawiliśmy, pogadaliśmy sobie 😉 ale wcześniej kilka razy udawało się go odłożyć i spał dalej.
Ja też lubię jak mężu znajduje sobie zajęcia gdy ja chce małego uśpić (czyli najczęściej jest przy cycu), albo na początku snu musi się wiercić, czy brać chipsy... 🤦🏼♀️
nnaciaa lubi tę wiadomość
-
Cześć, byłam dzisiaj u neurologa dziecięcego, ogólnie jest spoko, dostaliśmy ćwiczenia do wykonywania bo ma delikatne napięcie po prawej stronie i lekkie drżenie. Dostaliśmy przykaz pół tabletki witaminy B6 rozpuszczonej w 5 kroplach wody podawać dziecku do kącika ust na wieczór, to na drżenie, wyciszy to dziecko przed spaniem, jego układ neurologiczny i dziecko będzie lepiej spało. Na rano mamy lek Nootropil 20% podobno otwiera komórki mózgowe i lepiej wchłaniają glukoze i są lepiej odżywione. Stasiu przy porodzie miał lekki krwiak do komorowy z lewej strony i temu ta konsultacja. Mówiła że póki jest mały to mam z nim ćwiczyć bo mózg jest plastyczny i łatwo to odwrócić a jak nie będę to za naście lat będzie miał problemy np z dysleksją albo z nauką. Babka ma z 80 lat i leczyła w centrum matki polki w Warszawie. Moja siostra miała syna który miał przy porodzie pół mózgu niedotlenione, dzisiaj jest zdrowym 11 latkiem, uczy się ponad przeciętnie i niczym się nie różni od dzieci w swoim wieku.
A no i powiedziała, że mogę zaszczepić go na rota bo nie ma wpływu na mózg ta doustna szczepionka, resztę mamy odroczone o 2 miesiące szczepienia i jak przyjdziemy na wizytę za 2 miesiące to jak dziecko nie będzie miało już napięć i drzenia to dostaniemy receptę na szczepionki acelularne bo są najlepsze, mają najmniejszy wpływ na mózg i mają najmniej NOP.
Fabregasowa, Anilorak88 lubią tę wiadomość
👧 - 1991
PCOS
Mutacja MTHFR C677T T/T homo
Mutacja 675 (4G/5G) w PAI-1 4G/5G hetero
🧒 - 1991
Starania od 2020
28.09.2024 - ⏸️
23.10.2024 - bliźniaki 2o1k
05.11.2024 - 💔💔
11.03.2025 - ⏸️
15.11.2025 - 👶💙
Stasiu - 40+0, 53 cm, 3040 g -
Nacia, przykro mi z powodu Twojej mamy 😕 Cieszę się jednak, że stajesz na nogi i dajesz sobie radę z tą depresją. Ludzie nawet nie zdają sobie sprawy, jaka to trudna choroba...A jak w tym wszystkim odnajduje się twój mąż? Mam wrażenie, że to taki cichy super bohater, który jest niesamowitym wsparciem.
nnaciaa, Domisiek lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, a ile łącznie śpią Wasze maluchy? Jakoś 1.5 tygodnia temu zaczęłam mierzyć z aplikacją i wychodziło mi średnio po 11 godzin na całą dobę, a norma według google to minimum 14😐
I czy któraś z Was przy skoku rozwojowym miała tak, że dziecko przestało spać w dzień? U nas od wczoraj śpi ładnie w nocy i później coś się psuje. Wczoraj miała dwie drzemki po 30 minut, na noc padła i dzisiaj znowu od rana to samo, spała 20 minut... -
NowaMama95 wrote:Dziewczyny, a ile łącznie śpią Wasze maluchy? Jakoś 1.5 tygodnia temu zaczęłam mierzyć z aplikacją i wychodziło mi średnio po 11 godzin na całą dobę, a norma według google to minimum 14😐
I czy któraś z Was przy skoku rozwojowym miała tak, że dziecko przestało spać w dzień? U nas od wczoraj śpi ładnie w nocy i później coś się psuje. Wczoraj miała dwie drzemki po 30 minut, na noc padła i dzisiaj znowu od rana to samo, spała 20 minut...
U nas chyba właśnie w zeszłym tygodniu mieliśmy skok rozwojowy, bo był pare dni marudny i też nie bardzo chciał spać. Robił sobie drzemki po 15/20/30min.
Wcześniej miał codziennie w południe drzemkę 2-3h i do tego 2/3 drzemki takie po 30-40min. Ale właśnie się to popsuło ostatnio.
Aktualnie jesteśmy już chyba po tym skoku i dziś jest 3 albo 4 dzień, w którym bobas ma jedną dłuższą drzemkę - takie 1,5 - 2h oraz zazwyczaj ze 3 krótsze, typu 30-50min.
I według apki w której zapisuje, mój bobas w zależności od dnia w ciągu całej dobry przesypia 12 - 15h. Zdecydowana przewaga jest dni w których to jest około 14h.12.2024 7tc 👼🏼
10.2025 A 🩵 -
AnaPyza wrote:Dziewczyny jak Was to pocieszy to jesteśmy już tydzień po drugiej dawce na rota i jedynie więcej kupek było i senność. Pierwsza to też był mega hardcore, ból brzuszka, płacz i też stresowałam się przed drugą dawką.
Majusia też usypia mi po karmieniu ma wtedy niezły odjazd 😉 dobrze, że Was mam bo bym pomyślała, że tylko ja nieogarniam życia a moją codzienną rutyną jest- przeżyć i nie zwariować 🤣
A to humorystycznie:
https://www.instagram.com/reel/DP0hqiIggUf/?igsh=bjk3a3VqamczOG93
Ana ty otworzyłaś worek rozpakowan, powiedz jak u was po czasie, im dalej tym łatwiej? Daj nam nadzieję 😉😉
Ja po sobie mam wrażenie ze byłam super przygotowana do ciazy ale nie odrobiłam żadnej lekcji w stronę macierzyństwa. Nawet te gazy u noworodka byly dla mnie zaskoczeniem, az wstyd jak teraz o tym myślę
nick nieaktualny lubi tę wiadomość
-
Edka, twoja Tosia to niezła siłaczka przede wszystkim, tak pięknie trzymać główke, zawstydziłaś mnie 🙂
Wellwellwell, ty juz masz starsze dziecko, ja sie nie spodziewałam ze bede musiala sie meldować mężowi ze chce dziś wziąć prysznic czy umyć głowę 😂
Nnaciaa, ogromnie ci współczuję, jestes bardzo dzielna ze to wszystko dzwigasz.🥺
My nie robiliśmy sesji bo nie czułam tego tematu totalnie, sezon infekcyjny i stwierdziłam ze bede wyglądać jak strach na wróble. No I tak jak Domisiek napisała, tez wole te delikatne, te w koszach wyblurowane to dla mnie cringe. Teraz moze troxhe zaluje bo serio nie spodziewałam sie ze noworodek moze byc taki rozkoszny 😍 dlatego tez mozw pomyślimy o jakiejś sesji za kilka tygodni, zawsze cos. Maz na pewno sie ucieszy na pozowanie 🤡
Co do drzemek ja nie wiem ile tego wychodzi,. Każdy dzień to loteria. Dzisiaj ma 3 dłuższe drzemki ale tez zaliczyliśmy spacer i uśpiłam ja obok cyca w łóżku. Ale sporo płaczkow nadal i oiers jest grana non stop na uspokojenie. Dziecko karmione butla jest chyba spokojniejsze 🫣
-
Nnacia współczuje z powodu twojej straty 🥺🫂, dobrze się że odezwałaś bo myślałyśmy o Tobie, wierzę że wyjdzie dla Was słońce już niedługo 🥰
Co do sesji to ja chciałam noworodkową/rodzinną ale szczepienie nas pokonało i delegacje męża. I pewnie coś zrobimy ale czas ucieka, mąż ma już w lutym zaplanowane wyjazdy (znowu) już żartowałam że ma inną rodzinę że tak często wyjeżdża ale nieee 😅 zawsze wysyła mi pineskę gdzie jest (ja nie proszę żeby nie było) ale w końcu umówmy się na jakiś konkretny termin bo chciałabym zapamiętać mojego bąbelka, w sumie na telefonie mam milion jego fotek aż telefon mi już daje info o braku pamięci 🤣
Co do rota to boję się tej drugiej dawki żeby Ignaś nie cierpiał, sama osobiście sraczkorzygaczka to u mnie zawsze odwodnienie, kroplówki i noc na oddziale. Oby to ominęło moje dziecko.
Dziś byłam na spacerze 1,5h wytelepało wózek że ojej... ale mały spał jak suseł tylko poczuł świeże powietrze. Na szczęście u mnie dziś na ulicy w końcu przyjechała koparka i trochę nas odśnieżyła więc mogłam sobie pochodzić w tą i z powrotem jak wariatka no ale czego się nie robi dla dziecka.
Co do włosów to ja już wcześniej Wam pisałam że mam strasznie swędzącą skórę głowy a myć włosy to mogę codziennie więc wróciło do tego co miałam przed ciążą a i znalazłam u siebie świeży rozstęp na biodrze(przestałam się smarować oliwką po kąpieli bo byłam zbyt zmęczona, muszę do tego wrócić.. )
U nas od 3 dni wjechał rozmiar 62.. ale byk z tego mojego synka ohohoho 💪😄
nnaciaa, Zumi lubią tę wiadomość
15.03.2025 ⏸️
02.04.2025 0,93 mm + 💓
09.05.2025 I prenatalne - podwyższone ryzyko preeklampsji(ACARD 150)
24.06.2025 - 230 g zdrowego chłopca👶 💙
21.07.2025 II prenatalne - 414 g Synka 🥰
26.08.2025 - 992 g Szczęścia 👶💙
09.10.2025 - 1924 g 👶 💙 -
Super facet. Naprawdę możesz być z niego dumna 👍nnaciaa wrote:Walczy o mnie i Różę. Praktycznie wszystkim zajmuje się sam. Jest zakochany w młodej i daje jej ogrom miłości.
-
Nancia trzymaj się 🩷
Ja na sesję byłam umówiona i to parę razy wszystkie odwołałam bo stwierdziłam że skoro moja mała się drę od rana do wieczora to zdj za ładne nie wyjdą 😅 i wogole mój nadbagaż 😣
Ale chcę iść napewno w najbliższym czasie
-
Nnacia, okropnie mi przykro z powodu Twojej straty. Dobrze, że masz wsparcie w mężu.
Zumi, jak czytam o Twoich przeżyciach to aż mnie oblewa zimny pot...
Asia, u nas też już rozmiar 62, a zaczynaliśmy od 50.
Powiem Wam, że strasznie już mi dają w kość te nieprzespane noce. Moje dziecko ostatnio ładniej śpi tak od 22 do 3, a później pobudki są co godzinę.
-
Nnacia cieszę się że się odezwałaś
współczuję straty i to w takim momencie:( Super natomiast że mąż tak dobrze sobie radzi z córeczką. I najważniejsze że udaje Ci się wychodzić na prostą
Ja muszę jutro jechać sama z Melcią i dziećmi 120 km od domu i trochę mnie to jednak martwi bo to przede wszystkim dużo czasu bo kiepskie drogi.
-
Nnaciaa, wyrazy współczucia z powodu straty mamy 🫂 fajnie, że się odezwałaś. Mam nadzieję, że za niedługo będzie lżej i poczujesz się lepiej 🫂 dobrze, że masz takie wsparcie w mężu.
Asia, mi wszystkie rozstępy jakie mam, wyszły po ciąży. Mam na piersiach i na pośladku. Jak zobaczyłam nagle te na pośladku to się poryczałam 😅 bo cieszyłam się bardzo, że chociaż rozstępy mnie ominęły, a tu klops 🙈
Udało mi się rozbić zastój, ale ból nadal jest dość silny. Miałam stan podgorączkowy, wzięłam ibum, temperatura już jest w normie, ale mnie nadal łamie jakbym miała gorączkę 🤦♀️ Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej. Najprawdopodobniej zostało to spowodowane długą przerwą, bo Tosia pospała i była przerwa między karmieniami 7h, a ja też karmię z jednej piersi na karmienie, więc ta pierś miała bardzo długą przerwę, a dodatkowo spalam pół nocy na brzuchu, więc te piersi były zgniecione. Niestety spanie na brzuchu nadal musi poczekać 😅
Byłam też dziś u fizjo urogonekologicznej popracować z blizną i ocenić mięśnie brzucha. Będę chodzić co 3 tygodnie, żeby rozpracować bliznę i wzmocnić mięśnie brzucha, bo jest rozejście
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Nnaciaa, bardzo współczuję, trzymaj się 🫂
Tak jak dziewczyny pisały, mąż na medal. I Ty jesteś dzielna, Róża ma szczęście, że trafiła na takich rodziców 🫶🏻 trzymam kciuki, żeby wyszło dla Was słońce ❤️🩹
-
nnaciaa wrote:Walczy o mnie i Różę. Praktycznie wszystkim zajmuje się sam. Jest zakochany w młodej i daje jej ogrom miłości.
Tak mi przykro z powodu Twojej mamy...mam nadzieję, że poukładasz sobie wszystko i z czasem odnajdziesz radość pomimo depresji 🥺. Super, że masz takiego męża ❤️
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Nnacia współczuję i życzę dużo siły i życzliwych ludzi, którzy przyniosą Wam wsparcie.
U mnie wlosy w ciąży były takie extra nie przetłuszczające się, że mógłabym je myć raz w miesiącu. Ale niestety już wróciło przetluszczanie i trzeba myć często.
Któraś pisała, że jest zmęczona wstawaniem w nocy a ja wrecz przeciwnie lubię te nasze pobudki nocne to karmienie malutkiej przy malutkim światełku, ta nocna cisza która jest wokół, moje mała nie płacze w nocy tylko tak stęka więc ta ciaza nocy jest podkreślona i tak sobie siedzimy razem. Ja jestem zakochana w mojej córeczce i cieszą mnie te nocne chwile sam na sam. Jest w tym coś wyjątkowego. Oczywiście przysypiam też razem z nią i faszeruje sie w nocy ciastkami, żeby nid zasnąć totalnie przy karmieniu i też bywam mega zmęczona i niewyspana, czasem już tak marzę, żeby się położyć spać. Ale bardzo doceniam ten czas.🙂 jest to wyjątkowe dla mnie. A dziś moja córeczka skonczyla 2 miesiące😍
Zumi myślę, że może ten zalepiający glut to mieszanka mleka z wydzieliną z zatok która miesza sie razem w przełyku, może spływa mu do gardła ten katar? Czy wydzielina. Mojej małej tez raz sie zdążyło coś podobnego i od razu skojarzylo mi się to z katarem ten gęsty śluz w gardle.
Anilorak88, Asia091, Bećka, nnaciaa lubią tę wiadomość