👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja również jestem #teamH&M, chyba najbardzej lubię kopertowe i prążkowane, jakoś najszybciej mi się w nie Małą ubiera. Ewentualnie jeszcze Primark. Z Sinsay i Smyka tylko pajace. Aktualnie na pokładzie rozmiar 62, aczkolwiek tylko bez zabudowanych stópek, bo mam wrażenie, że na stópkowane to ona od początku ma za duże stopy 😂
Od kilku dni lecimy też na Pamersach PC 2, bo 1 już się odciskały i przeciekały. Natomiast zauważyłam istotną różnicę w jakości pampów zakupionych stacjonarnie i na Allegro. Te na Allegro śmierdzą i są jakby bardziej szorstkie 🤔
Naszą matę piankową przejęło futro 😂 Obecnie zastanawiam się nad taką matą z pałąkami, bo też przyznam szczerze, że zaniedbujemy ćwiczenia na brzuszku...
Paznokcie obcinam zestawem z Akuku, ale to też od święta, bo Mała co chwilę ciumka łapki i mam wrażenie, że te paznokietki jej się rozpuszczają od tego ciumkania 😅
Moja Mała też jeździ po dostawce. Śmieję się, że ją wiatr znosi w nocy na prawo, bo zawsze się budzi po skosie 🫣
Jestem też zaskoczona, że Wasze maluchy przesypiają po 7h na MM 😱 Moja zjada na porcję ok. +/- 100ml (P.S. udało nam się z sukcesem przejść z Nan na Kendamil 🥰) i budzi się z zegarkiem w ręku co 2,5-3h. No, może z dwa razy po cięższym dniu przespała w nocy ok. 4,5h.
Muszę Wam również zrobić update z naszych szpitalnych perypetii. Mamy już ostateczny wynik histpat i dziękuję Bogu, że to paskudztwo zostało wycięte, bo gdyby nie to, to za 2 miesiące moglibyśmy mieć już chorobę rozsianą. Wynik nie jest idealny, ale najważniejsze, że gen odpowiadający za agresywność jest ujemny!! Na chwilę obecną najniższy stopień zaawansowania, niskie ryzyko nawrotu, żadnej chemii, tylko comiesięczne obserwacje USG do ukończenia 1 roku, potem już rzadziej. Mamy jeszcze dwie ważniejsze hospitalizacje do wiosny, ale to mówią, że badania dla świętego spokoju. Niestety w krótkiej sedacji, no ale jak trzeba to trzeba. Dziś mieliśmy też kontrolę kardiologiczną i serduszko bije jak dzwon. ❤️
Czy któreś z Waszych maluchów przyjmowało/przyjmuje żelazo w płynie? Mamy zalecenie podawania przez miesiąc żeby lekko podbić hemoglobinę, ale jakoś się cykam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia, 22:47
Dahlia, wellwellwell, Domisiek, Kropka89, AnaPyza, Fabregasowa, izzou97, edka85, kalinok, nnaciaa lubią tę wiadomość
Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰
11/25 - witaj na świecie 🩷😍 -
Bećka, u nas dziś cały dzień praktycznie bez snu, padam na twarz, a Tosia dopiero teraz zasnęła, ale jeszcze chwilę czekam, żeby mieć pewność, że śpi zanim odłożę do łóżeczka 😅 i też mnie mąż dziś wkurzył, żeby nie napisać brzydziej...
Ilka, poczekam jeszcze do końca jutrzejszego dnia, mam nadzieję, że już się załatwi. Wczoraj w nocy i rano zrobiła kilka razy i to spore, więc może dziś było bardziej pusto w tych jelitkach, a męczyły ją gazy, bo bąki szły. Ech, życie kręci się obecnie wokół 💩Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 00:16
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Psaj, cudownie czytać, że u Was optymistyczne wieści! 🤗 naprawdę macie dużo szczęścia w nieszczęściu, że udało się tak błyskawicznie zdiagnozować i doszczętnie wyciąć dziada. Mam nadzieję, że wszystko co złe, już za Wami ❤️
A z ciekawości zapytam. Czemu po porodzie robili Małej usg brzuszka? Wyczuli guza palpacyjnie w badaniu? Bo w sumie nie robi się usg rutynowo u wszystkichWiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 00:19
psaj91 lubi tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
3.11 3029g bobasa 🥹

-
Nadzieja32 wrote:Psaj, cudownie czytać, że u Was optymistyczne wieści! 🤗 naprawdę macie dużo szczęścia w nieszczęściu, że udało się tak błyskawicznie zdiagnozować i doszczętnie wyciąć dziada. Mam nadzieję, że wszystko co złe, już za Wami ❤️
A z ciekawości zapytam. Czemu po porodzie robili Małej usg brzuszka? Wyczuli guza palpacyjnie w badaniu? Bo w sumie nie robi się usg rutynowo u wszystkich
Dzięki Kochana ❤️ Wyobraź sobie, że ewidentnie ktoś nad nami czuwa, bo ze wszystkich dostępnych szpitali wybrałam (ze względu na moją prowadzącą) akurat ten, gdzie przesiewowo robią wszystkim noworodkom USG brzuszka i głowy... Potem już poszło lawinowo - przekazanie z jednego szpitala do drugiego. Ale też mieliśmy szczęście, że trafiliśmy na zaangażowanych lekarzy, którym się zwyczajnie chciało pomóc, bo do teraz wszystko załatwiają za nas. 🥹Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 05:26
Nadzieja32, wellwellwell lubią tę wiadomość
Starania od 04/24
03/25 - II kreski 🥰
11/25 - witaj na świecie 🩷😍 -
U nas wczorajszy dzień też prawie bez snu, dobrze, że mąż pomagał, odbijał, lulał, usypiał bo ja już byłam tak padnięta, że gapiłam się przed siebie jak zombie i chyba nastraszyłam tym męża, że mi odbija albo coś...Moim zdaniem od tego wiatru jest jakaś niespokojna aura. Nie lubię silnego wiatru, jestem wtedy bardzo zlękniona. Mam myśli katastroficzne i w ogóle mam doła od wczoraj odkąd tak wieje, nie umiem się na nic cieszyć, rozpamiętuje przeszłość i nękają mnie myśli, że nigdy nie będę szczęśliwa i inni ludzie mnie skrzywdzą albo moje dziecko (np. rówieśnicy w szkole) i wszyscy bliscy umrą i zostane sama z dzieckiem. Także skoro na mnie tak działa zły biomet to co dopiero ma powiedzieć niemowlak, łączę się z nim w bólu, byliśmy niespokojni razem cały dzień. Jeszcze byliśmy u osteopaty bo nas odesłała neurologopeda i facet twierdzi, że te napięcia ze względu na swoją lokalizację powstały w wyniku silnej żółtaczki, bo wątroba nie mogła prawidłowo przesuwać się góra-dół i był stan zapalny i że do powstania napięcia musi być zawsze jakiś bodzieć a tu była i żółtaczka i dokarmianie MM i częsta zmiana mleka MM. Szczepienia niby też mogą to powodować. Tak samo refluks może być nasilony po żółtaczce. Coś tam przy nim pogmerał i ulewa dalej tak samo, ale faktycznie ruchowo jest lepiej, bo wcześniej był strasznie pospinany. Niemniej, płacić co 2-3 tyg tyle kasy za wizyty to jakiś obłęd. Mam przeczucie, że dopóki nie minie ten 3 miesiąc albo dopóty nie zacznie siadać to nie odpędzimy się od napięć i refluksu. W sumie w wieku jednego miesiąca dalej miał podwyższone enzymy wątrobowe więc może teoria tego osteopaty ma sens i póki wątroba się nie pozbiera i zregeneruje to napięcia będą się robić w kółko pomimo masaży. Na razie odpuszczamy, czekamy do 3 miesiąca skończonego, a potem lekarz gastro. Teraz i tak nikt "chętnie" nie wdroży leczenia farmakologicznego bo to maluch i każdy nam będzie powtarzać, że to minie i mamy poczekać. Więc czekam 😪. Dobre i to, że udało się z tym karmieniem piersią i ani kapturków nie używam ani laktatora. MM zjada mniej niż mojego mleka więc może nie będzie tak źle?👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
@Psaj czekałam bardzo na Wasze wyniki histopatologiczne, dobrze słyszeć, że wynik nie jest taki zły ❤️. Wiadomo, musiało się potwierdzić to co mówili lekarze, ale najważniejsze, że nigdzie indziej nie na tego paskuda i w porę to wyłapali i nie ma tych agresywnych mutacji. Niby szczęście w nieszczęściu, ale i tak pewnie stres mieliście straszny 🥺 no i nadal ta wzmożona czujność pewnie jest, a każda wizyta będzie stresująca. Trzymam za Waszą rodzinę kciuki i przesyłam dużo dobrej energii żebyście to przetrwali i żeby malutka była już zawsze zdrowa 🙏
Patrząc na Waszą historię cieszę się, że też mieliśmy USG brzucha, to powinno być rutynowe badanie! U nas było zlecone ze względu na silną żółtaczkę i podwyższone enzymy wątrobowe.
psaj91 lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Domisiek, młoda ma coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/karuzelka-tiny-love-magiczna-kraina-wozka-lozeczka-9011163801
Gra, powoli się obraca, jest kontrastowa, więc fajnie przykuwa uwagę dziecka. No i można ją przyczepić np. na pałąk, podczas zabawy na macie.
Matę zamówilam tą, zobaczymy, jak się sprawdzi:
https://4fizjo.pl/product-pol-721-Zestaw-puzzli-piankowych-Zwierzeta-150x150-szare.html
psaj, świetne wieści! 🥰
psaj91, Asia091, Domisiek lubią tę wiadomość
-
Psaj, ale miałaś czuja. Strach pomyśleć co by było, gdyby nie zrobiono tego usg. My jutro mamy szczepienie i też poproszę o skierowanie na usg, a jak nie da to zrobimy prywatnie.
Tosia wczoraj zjadła o 23, zasnęła w końcu po 24 i obudziło mnie mruknięcie o...6:20 🙈 wstałam, a Tosia w sumie nadal spała, ale już ją obudziłam, żeby zjadła. 6h ciągłego snu, coś niesamowitego po tylu miesiącach pobudek w nocy i niespania (w ciąży jakoś od 5 miesiąca już miałam milion pobudek w nocy).
Martwi mnie to, że i dziś i wczoraj przy tej dłuższej nocnej przerwie, pieluszka była lżejsza niż zwykle nawet przy krótszej przerwie. Mam nadzieję, że po prostu mamy skok rozwojowy, bo tak by wskazywało też zachowanie👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
3.11 3029g bobasa 🥹

-
Nadzieja u Nas też w nocy Wojtek skąpo sika. Jesli w ciagu dnia dziecko moczy normalnie pieluszki, nie jest apatyczne to takie przerwy nocne są normalne.
Psaj cudownie, ze tak to u Was wygląda. Oby badania poszły dobrze ❤️
Wojtek dziś od 2 do 4 bajlando i milion uśmiechów 😋 Zumi no widzisz ja z kolei uwielbiam wietrzną pogodę 😉 co do karuzeli to zwróćcie uwagę na sposób montażu bo Nasza jest na taką śrubkę plastikową, że często trzeba ją poprawiać bo się luzuje.
Nadzieja32, psaj91 lubią tę wiadomość
-
Wczoraj u nas tragiczne popołudnie i wieczór. Leoś płakał bite 3h bez przerwy, aż się zanosił. Chciałam skoczyć z okna. Nic nie pomagało, z desperacji podałam mu cycka i wiecie co? I się uspokoił i od wczoraj cycek jest znowu fajny.
Skończę w psychiatryku. 😂🙂
wellwellwell, psaj91, NowaMama95, Asia091, Kropka89, Nadzieja32, Paulivvv, Bećka, Ilka96, Fabregasowa, Zumi, izzou97, kalinok, nnaciaa lubią tę wiadomość
12.2024 - odstawienie AH po 14 latach.
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 06.05 - panorama + prenatalne = zdrowy syn! 💙
🍀 10.06 - 170g szczęścia 💙
🍀 02.07 - II prenatalne, 300g zdrowego syna 💙
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 09.09 - III prenatalne, 1315g kawalera 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙
💙 28.11.2025, 40+6, Leoś, SN, 3020g, 54cm, 10/10💙

-
Czy wszystkie Wasze maluchy już się uśmiechają świadomie? Jeśli tak to jak często? Naszej chyba tylko raz się udało, ale przez to, że nie powtórzyła, to nie wiem czy to jednak nie był nieświadomy uśmiech (akurat robiła kupkę, więc bardzo prawdopodobne 🤪).
-
To może Zumi zrobi Nam recenzje psychiatryków, wybierzemy najlepszy i pojedzoemy wszystkie na wspólny turnus rehabilitacyjny 🤣
Domisiek, psaj91, Asia091, Kropka89, Nadzieja32, AnaPyza, Zumi, Jjkm97, kalinok, nnaciaa lubią tę wiadomość
-
Eee to super 🙂 cyc fajna sprawa Leoś to wie 🤪Domisiek wrote:Wczoraj u nas tragiczne popołudnie i wieczór. Leoś płakał bite 3h bez przerwy, aż się zanosił. Chciałam skoczyć z okna. Nic nie pomagało, z desperacji podałam mu cycka i wiecie co? I się uspokoił i od wczoraj cycek jest znowu fajny.
Skończę w psychiatryku. 😂🙂
Domisiek lubi tę wiadomość
-
psaj91 wrote:Ja również jestem #teamH&M, chyba najbardzej lubię kopertowe i prążkowane, jakoś najszybciej mi się w nie Małą ubiera. Ewentualnie jeszcze Primark. Z Sinsay i Smyka tylko pajace. Aktualnie na pokładzie rozmiar 62, aczkolwiek tylko bez zabudowanych stópek, bo mam wrażenie, że na stópkowane to ona od początku ma za duże stopy 😂
Od kilku dni lecimy też na Pamersach PC 2, bo 1 już się odciskały i przeciekały. Natomiast zauważyłam istotną różnicę w jakości pampów zakupionych stacjonarnie i na Allegro. Te na Allegro śmierdzą i są jakby bardziej szorstkie 🤔
Naszą matę piankową przejęło futro 😂 Obecnie zastanawiam się nad taką matą z pałąkami, bo też przyznam szczerze, że zaniedbujemy ćwiczenia na brzuszku...
Paznokcie obcinam zestawem z Akuku, ale to też od święta, bo Mała co chwilę ciumka łapki i mam wrażenie, że te paznokietki jej się rozpuszczają od tego ciumkania 😅
Moja Mała też jeździ po dostawce. Śmieję się, że ją wiatr znosi w nocy na prawo, bo zawsze się budzi po skosie 🫣
Jestem też zaskoczona, że Wasze maluchy przesypiają po 7h na MM 😱 Moja zjada na porcję ok. +/- 100ml (P.S. udało nam się z sukcesem przejść z Nan na Kendamil 🥰) i budzi się z zegarkiem w ręku co 2,5-3h. No, może z dwa razy po cięższym dniu przespała w nocy ok. 4,5h.
Muszę Wam również zrobić update z naszych szpitalnych perypetii. Mamy już ostateczny wynik histpat i dziękuję Bogu, że to paskudztwo zostało wycięte, bo gdyby nie to, to za 2 miesiące moglibyśmy mieć już chorobę rozsianą. Wynik nie jest idealny, ale najważniejsze, że gen odpowiadający za agresywność jest ujemny!! Na chwilę obecną najniższy stopień zaawansowania, niskie ryzyko nawrotu, żadnej chemii, tylko comiesięczne obserwacje USG do ukończenia 1 roku, potem już rzadziej. Mamy jeszcze dwie ważniejsze hospitalizacje do wiosny, ale to mówią, że badania dla świętego spokoju. Niestety w krótkiej sedacji, no ale jak trzeba to trzeba. Dziś mieliśmy też kontrolę kardiologiczną i serduszko bije jak dzwon. ❤️
Czy któreś z Waszych maluchów przyjmowało/przyjmuje żelazo w płynie? Mamy zalecenie podawania przez miesiąc żeby lekko podbić hemoglobinę, ale jakoś się cykam.
My podajemy już ponad miesiąc. Miał być miesiąc, ale morfologia się pogorszyła i przyjmujemy nadal. Mam wrażenie, że odkąd zaczęła brać, to zwiększyły się nasze brzuszkowe problemy, ale może to zbieg okoliczności. Podajemy strzykawką i nawet chętnie przyjmuje ☺️
psaj91 lubi tę wiadomość
-
@psaj
Bardzo bardzo się cieszę, że u Ciebie pozytywne wieści ♥️ Oby już tylko z górki 🍀
Co do tego, że futro przejęło matę to…

Też bywa różnie 😂
Z mm też się rozczarowałam, byłam przekonana, że jak teraz w tym kryzysie mieszam mu swoje mleko z mm to będę lepsze nocki, a jest bez zmian 😆
U mnie też na szczęście robili profilaktycznie USG brzuszka i głowy.
psaj91, Asia091, Bećka, kalinok lubią tę wiadomość
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙

-
NowaMama95 wrote:Czy wszystkie Wasze maluchy już się uśmiechają świadomie? Jeśli tak to jak często? Naszej chyba tylko raz się udało, ale przez to, że nie powtórzyła, to nie wiem czy to jednak nie był nieświadomy uśmiech (akurat robiła kupkę, więc bardzo prawdopodobne 🤪).
U mnie tak i w zasadzie to za każdym razem się śmieje jak ma dobry nastrój i nie płacze. Najczęściej jak mu pierdzę ustami przed twarzą, to jego ulubiona zabawa xD
I za każdym razem przed rzygnięciem/ulaniem też się śmieje (nie wiem co w tym zabawnego xD) ale jak leży i jest poważny, a za chwile mlaska i się śmieje to wiem, że będzie zrzut.
NowaMama95 lubi tę wiadomość
🍀 12.03.2025 ⏸️
🍀 01.04 - jest ❤️
🍀 12.08 - 780g 💙
🍀 07.10 - 2000g 💙
🍀 29.10 - 2500g 💙
🍀 12.11 - 2900g 💙
🍀 22.11 - 3050g 💙

-
Nie wiem czy Wy również ale mam poczucie że te nasze bobasy jakby się zaczynają " układać " im starsze tym lepiej można się z Nimi dogadać 🥰 czy gadam bzdury?
Psaj naprawdę zaskoczenie że lekarze was prowadzą, rzadko się to zdarza że są takie sytuacje bardzo się cieszę że macie taką pomoc od nich bo to jednak jest profesjonalna i wiesz nie musisz myśleć a gdzie to najlepiej a gdzie do którego lekarza tylko Oni po prostu już ci podpowiadają i podejmuje tą decyzję taką bardzo trafną, także super cieszę się bardzo razem z Ignasiem♥️
Ja miałam pobudkę o 23:30, 2:30,5:10 i 7:04... 🙈 że ja tak świetnie godziny pamiętam a nie potrafię zapamiętać co mąż do mnie mówił 3 dni temu 🤪
Dziś też wjedzie drzemka po 12-13 bo padam na pysk, zrobiły mi się ciemne plamy pod oczami.. kupiłam sobie krem z dupy ślimaka i nie działa, także nie kupujcie 😅
Przyszły mi narty do wózka i powiem wam że są bardzo solidnie wykonane takie ciężkie nie wiem jak te paski czy będą dobrze trzymały ale no na razie wydają się ok, miałam dzisiaj wam testować i dawać recenzje ale jest u mnie duży smog i dostałam nawet alert więc nie wychodzę i po drugie jest - 10 także sorry ale no way, wybieram ciepły domek i ewentualnie herbatkę jak syn da wypić.
psaj91, Zumi lubią tę wiadomość
-
Czy Wasi partnerzy/mężowie też mówią przed karmieniem bobasa " Mamusia zaraz da cycusia " ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 09:51
-
A mąż się mnie pytam gdzie na urlop w tym roku ! To ja jadę na ten nasz turnus a męża zostawię dzieckiem niech se chłop odpocznie 🤪🤪🤪hahaha haha haAnilorak88 wrote:To może Zumi zrobi Nam recenzje psychiatryków, wybierzemy najlepszy i pojedzoemy wszystkie na wspólny turnus rehabilitacyjny 🤣
Anilorak88, Paulivvv lubią tę wiadomość