👶 Listopad 2025 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Widać taka uroda Jasia że ulewa, kurcze musicie to jakoś przeżyć aby się skończyło jak będzie Jaś miał 3 miesiące to ten brzuszek się wyreguluje. 💪 a na wsi też mu tak się ulewa?Zumi wrote:Przetestuję osobiście i wydam recenzje 🤣🤣🤣 ja też od wczoraj mam dość. Rzyganie nie ma końca.
Ciągle go przebieram a on się denerwuje. Znowu nie potrafi odbić. Za te 300 zł za osteopatę mogłam mu już kupić bujaczek. Pierdziele tych pseudofachowców, czarodziejów i innych chujów mujów, nic mu nie pomogą bo to zdrowe dziecko, ale ulewające 🥲. Przybiera prawidłowo, jak nie minie mu ulewanie jak zacznie siadać albo przestanie przybierać to wtedy poszerzymy diagnostykę, tak jak od początku sugerował pediatra i tyle. Ogólnie wygląda na zadowolonego, ciągle się śmieje, najwięcej do lamp na suficie i zasłon w oknach. Żre jak opętany. Oby już mi się nie zaflegmił to będzie dobrze. Jak to mówi moja teściowa "dajta chłopokowi spokój". No to daje. Je cyca? Je. Przybiera? Przybiera 🫠. Dobrze, że Pani neurologopeda w ramach jednej wizyty robi później konsultacje online, mam jej wysłać filmiki i ona powie czy jest potrzeba żeby do niej przyjść.
Dzisiaj nic nie zrobiłam, karmie Jasia i oglądam filmy, a potem sobie rzyga i karmię go dalej cycem. A jak już się mega wkurza bo jest głodny to dostaje butelke i idzie na chwile spać. No to potem jak wyrzyga MM to znowu do cyca i tak w kółko dzisiaj. Miało być lepiej po wizycie a jest tragedia. Wykończą mi go. Może on to ma już na tle nerwowym, już niczego nie rozumiem... -
Jak to lekarka sprawdziła że masz mało mleka? Mi się wydaje że to niemiarodajne porównywać do laktatora. No chyba że to właśnie się tak sprawdza.Kasiek7 wrote:My dziś też po wizycie i na wadze w szpitalu 4700 gdzie w Sylwka było 4450. Dostaliśmy nutramigen ... extra........nie najada się chyba *hu j to wie . Doktorka nic ino alergia na mleko krowie...że w 15 min powinna zjeść 120 ml.....z cyca.. że mam mało pokarmu bo tylko 90 ml z obu odciagne laktatorem w 15 min. Ogólnie beczę od południa. Mam tego po dziurki w nosie . Dobrze przybierała do sylwestra to nagle po mojej diecie źle i bebiloniku ha po którym rzyga jak kot.
-
Kasiek, oczywiście że tak się NIE sprawdza, czy masz odpowiednio dużo pokarmu. Masz jeszcze jakąś inną CDL, może nawet gdzieś dalej żeby podjechać? Ktoś ogarnięty powinien zrobić wam test wagowy, skorygować pozycję, i ewentualnie wprowadzić dokarmienie na drenie lub w inny sposób… pediatrzy w ogóle nie znają się na laktacji
Kasiek7, wellwellwell, Ilka96, Zumi, Foxy96 lubią tę wiadomość
-
Asia091 wrote:Jak to lekarka sprawdziła że masz mało mleka? Mi się wydaje że to niemiarodajne porównywać do laktatora. No chyba że to właśnie się tak sprawdza.
Moim zdaniem jest beznadziejna ta doktorka. Co jej powiem to diagnoza krowie mleko,pomijając fakt że nie wiem do tej pory po co tam chodzimy (mała miała torbielek w głowie który już na wizycie 31.12 zniknal). To odpowiedziała mi że będziemy chodzić dopóki dziecko się dobrze rozwinie???! Czyli jakbyśmy nie wspomnieli o ulewaniu i płaczu całodniowym to nie było by tematu ,narobiliśmy tylko sobie pod górkę. Nie wiadomo kogo słuchać ,pediatra w ośrodku co innego w szpitalu co innego... Położne jeszcze co innego a CDL całkiem co innego. Nie jeżdżę już po żadnych fizjo etc . Jeszcze na jutro zapisałam się do super polecanej pediatry w okolicy ...pewnie będę miała jeszcze inne zalecenia . Super. I co jej powiem że moja mała się drę a ja nie umiem jej uspokoić i ulewa . -
Dokarmianie na drenie robiła mi super położna w szpitalu ! Była zajebista ta położna . Nie mam cdl już żadnej w okolicy prócz tej co byłam i wtedy zwazyla że poje se z cyca. Ale kupiłam wagę niemowlęca bo zeswirowalam od szczepień więc w sumie sama mogę to sprawdzić czy się najada ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 16:17
Mmagda389, izzou97 lubią tę wiadomość
-
Kasiek a w szpitalu wam ta sama waga teraz sprawdzali?
Jak juz masz ta wage w domu to zrob sobie porownanie; tylko trzeba pamietac, ze musi byc ta sama godzina wazenia, dziecko rozebrane do naga i nie wazyc codziennie tylko np. raz w tygodniu, bo dzieci przybieraja skokowo, wiec codziennie nie bedzie miarodajne.
izzou97 lubi tę wiadomość
-
Kasiek, jak przyjdzie waga to zrób sobie test wagowy i też bym na twoim miejscu zaprosiła Cdl jeszcze raz. Ona chyba spoko była, czy nie bardzo?
Może maleńka się rozleniwiła przy cycku i trzeba ją trochę rozruszać. A doktorka się nie przejmuj, wredne babsko bez empatii, zamiast pomóc to tylko dobija.
Nadzieja, przewinęło się tutaj że polecałaś jakiś oczyszczacz z winix, tak? A dlaczego akurat z tej firmy? Tak po prostu czy przez jakieś konkretne parametry? -
Dziewczyny jak tak was czytam to mam wrażenie że żyjemy w dwóch różnych światach 😅 nie mówię tego złośliwie ale jedyna nowa rzecz jaką kupiłam dla dziecka to była wanienka, pampersy i leki i kupiłam mu jednego misia z pozytywką. Resztę dostałam z drugiej ręki a inne rzeczy nowe jak się ktoś pytał co kupić to miałam (i nadal mam taką listę) to wysyłam i kazuje sobie wybrać dzięki temu młody dostał nowy termometr, gryzak konkretnej firmy czy szumisia. Teraz pałąk do wózka czy mate do zabawy kupiła mu babcia bo pytała co kupić. Młody je z cyca, je nie beczy, awansuje do bodziaka 62/68 to znaczy że się najada. Pieprzy wszystkie zabawki najbardziej w leżeniu na brzuszku podoba mu się krasnal z jysku za 10 zł 🤣 na wakacje jedziemy na Chorwację bo jeździmy do domków na campingu za 1500 zł za domek dla 6 osób na tydzień - to jak za darmo. Na miejscu baseny, morze, plaża, las co więcej trzeba?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 19:05
izzou97 lubi tę wiadomość
👧 - 1991
PCOS
Mutacja MTHFR C677T T/T homo
Mutacja 675 (4G/5G) w PAI-1 4G/5G hetero
🧒 - 1991
Starania od 2020
28.09.2024 - ⏸️
23.10.2024 - bliźniaki 2o1k
05.11.2024 - 💔💔
11.03.2025 - ⏸️
15.11.2025 - 👶💙
Stasiu - 40+0, 53 cm, 3040 g -
Ktoś tu kiedyś pisał żeby nie wydac wszystkiego na wyprawke, bo nie wiadomo ile wizyt trzeba bedzie odbębnić po porodzie i coś w Tym jest 🙃
Co lekarz czy położna to inna opinia, internet sugeruje co innego, intuicja co innego, nie dziwię sie ze dostajemy wszystkie kociokwiku. Nawet ważenie dziecka to jak widać problem.
Sami dzisiaj byliśmy prywatnie u pediatry hematolog, bo i te kupy i.szczepienia,.to mowie staremu ze skoro tyle płacimy to moze niech zapyta czy mamy normalne dziecko by sie upewnić 😂
Zumi. Piona, ja juz wczoraj byłam psychicznie zmęczona to włączyłam sobie przyjaciol i mialam w dupie brak ekranów.... a tu mloda pyk, sie uśmiechała do "I'll be there for you" - nie dziwię sie, cala ciaze katowałam dla.zdrowia psychicznego 😄
@Dahlia, czyli podsumowując nasze dzieci sa fizjologiczne, tylko my szukamy provlemu na siłę chcac im pomod🫣
@Domisiek a tobie lekarz co powiedział?
@nadzieja, który model oczyszczacza polecasz? Nie siędze totalnie w tym temacie ale pierwszy raz widzę to markę, on ma coś szczególnego w sobie vs np xiaomi czy dyson? -
Ilka, Fabregasowa, mój mąż zawsze sprawdza wszystko w necie jak mamy coś kupić i ta firma miała dobre opinie i jakieś inne rzeczy, nie mam pojęcia szczerze mówiąc, bo zawsze zostawiam research jemu w takich kwestiach. Mi się nie chce nigdy tyle czytać i szperać 😅 cena też jest przystępna w porównaniu do innych z tych co ludzie polecają. Jedynie czasem w trybie nocnym gdzieś w środku musi wpadać w rezonans i wtedy trochę buczy, czasami mnie to wkurza 😅 ale ogólnie sprawdza się dobrze, naprawdę czuliśmy różnicę w powietrzu, szybko też neutralizuje zapachy, nie podwyższa też mocno rachunku na prąd, co ma znaczenie, bo działa dzień i noc, bez przerwy. My mamy Winix Zero. Płaciliśmy jakoś 600zł albo niecałe 600zł.
Ilka96, Fabregasowa lubią tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Capricorni wrote:Dziewczyny jak tak was czytam to mam wrażenie że żyjemy w dwóch różnych światach 😅 nie mówię tego złośliwie ale jedyna nowa rzecz jaką kupiłam dla dziecka to była wanienka, pampersy i leki i kupiłam mu jednego misia z pozytywką. Resztę dostałam z drugiej ręki a inne rzeczy nowe jak się ktoś pytał co kupić to miałam (i nadal mam taką listę) to wysyłam i kazuje sobie wybrać dzięki temu młody dostał nowy termometr, gryzak konkretnej firmy czy szumisia. Teraz pałąk do wózka czy mate do zabawy kupiła mu babcia bo pytała co kupić. Młody je z cyca, je nie beczy, awansuje do bodziaka 62/68 to znaczy że się najada. Pieprzy wszystkie zabawki najbardziej w leżeniu na brzuszku podoba mu się krasnal z jysku za 10 zł 🤣 na wakacje jedziemy na Chorwację bo jeździmy do domków na campingu za 1500 zł za domek dla 6 osób na tydzień - to jak za darmo. Na miejscu baseny, morze, plaża, las co więcej trzeba?
A te domki to macie po znajomości że tak tanio , czy po prostu takie sobie kiedyś znaleźliście i wam się spodobało ? My też myśleliśmy o Chorwacji samochodem w tym roku. Na pierwsze wakacje z małym nie planujemy dłuższych lotów samolotem… -
Capricorni wrote:Dziewczyny jak tak was czytam to mam wrażenie że żyjemy w dwóch różnych światach 😅 nie mówię tego złośliwie ale jedyna nowa rzecz jaką kupiłam dla dziecka to była wanienka, pampersy i leki i kupiłam mu jednego misia z pozytywką. Resztę dostałam z drugiej ręki a inne rzeczy nowe jak się ktoś pytał co kupić to miałam (i nadal mam taką listę) to wysyłam i kazuje sobie wybrać dzięki temu młody dostał nowy termometr, gryzak konkretnej firmy czy szumisia. Teraz pałąk do wózka czy mate do zabawy kupiła mu babcia bo pytała co kupić. Młody je z cyca, je nie beczy, awansuje do bodziaka 62/68 to znaczy że się najada. Pieprzy wszystkie zabawki najbardziej w leżeniu na brzuszku podoba mu się krasnal z jysku za 10 zł 🤣 na wakacje jedziemy na Chorwację bo jeździmy do domków na campingu za 1500 zł za domek dla 6 osób na tydzień - to jak za darmo. Na miejscu baseny, morze, plaża, las co więcej trzeba?
Niestety nie każdy ma tyle szczęścia 😅 my nie mieliśmy po kim odziedziczyć rzeczy ani w rodzinie, ani wśród znajomych. Nikt też nie pytał co może kupić itp. a narzucać komuś jak nie pyta to też tak głupio. Tak więc wszystko kupowaliśmy sami, ale nie przeszkadza nam to
dostajemy głównie same ubranka w prezencie i w 90% są za małe i nigdy nie udało się ich ubrać, mimo że mówię jaki rozmiar Tosia nosi 😆
Ja podliczyłam koszty szczepień to masakra. 2 tygodnie temu 150zl za 5w1, 300zl za Prevenar 20, Bexero na jutro 430zł, za dwa tygodnie znowu prevenar 20 do tego Nimenrix 250zł, potem kolejna dawka 5w1 🙈 Prevenar 20 ma 4 dawki, każda ze szczepionek na meningokoki 2 lub 3 dawki i 5w1 3 dawki. Niezła sumka się uzbiera 😅 ale zdrowie i spokój ducha nie mają ceny 😊
Dahlia, AnaPyza, Klekotka lubią tę wiadomość
👩32 🧔♂️38
Starania od 01.2025
PCOS, IBS, tężyczka utajona, nieregularne cykle, arytmia
2016 usunięcie potworniaka jajnika, z zachowaniem jajnika
2024 zabieg zamknięcia PFO
20.03. ⏸️ beta 26,5, progesteron 22,9
8.04 jest zarodek z bijącym ❤️
27.05 wszystko dobrze, wyniki Sanco - zdrowa dziewczyna 🩷
3.11 3029g bobasa 🥹
17.11 indukcja z powodu nadciśnienia od 31tc

-
Co do listy prezentów to ja miałam i została ona zdegradowana do pozycji kulki w śmietniku, każdy mi kupował co chce, rozmiar kolor, marka sami sobie wybierali.. a właśnie dostałam body na 12-18 miesięcy 💪 S U P E R .. nic też nie dziedziczyłam po innych (prócz 34 letnich ciuchów po mężu...😑) tylko wszystko sama, kupowałam, chociaż ostatnio mama przyniosła mi pieluchy tetrowe i jedną flanelową 15-letnie (jakość SZTOS ! ) wielu rzeczy odmówiłam i nie kupiłam, bo moja wyprawka kosztowałaby 20k 🙂 ciuszki kupuję na vinted ewentualnie na promce. Co do listy to na święta mówiliśmy co chcemy, to nie dostaliśmy co mówiliśmy tylko zamiast tej wydry czy króliczka z smyka to podobne "coś" ale napieprza to jak stare radio..aż mnie wkurwia. Wyjęłam baterie udaje że się zepsuło. 🤪na szczęście syn nie reagował na to a raczej miał płaczliwą minę.
Czy wasze bobasy też mają sny? Mam wrażenie że Ignaś śni, zdarza mu się robić minę do płaczu albo śmiać się albo jakby z kimś rozmawiał.. i często się wtedy wybudza i jest zdezorientowany.
Komu zasnął bobas sam w łóżeczku a matka idiotka zaczęła strzelać szafką !? I teraz usypia ...🤭. -
Ja również kupiłam tylko wózek używany i cała wyprawkę na vinted 3 kartony od jednej osoby taka gigapakę naprawdę fajnych Ciuszkow do 68 za 200zl i miałam spokój 🙈🤣jedyne co dostajemy to grzechotki maskotki pleko i pampersy czasem
Więc wydajemy tylko na artykuły pierwszej potrzeby szczepienia i ostatnio wizytę u pediatry bo nie chciałam czekać 3 dni z katarek i kaszlem na NFZ 🤣
A no i brat mu " kupił " kilka body zanim się urodził -
Asia chociaż będziesz miała szansę założyć to body, jak nie wrzucisz w jakieś czeluści i zapomnisz o nim 😄
Też mi się wydaje, że mały może mieć sny.
Domisiek gratuluję powrotu na cycowe szlaki 🤣
Kasiek trzymam za Was kciuki. Oby ta inna dr była normalna.
Ja dzisiaj szłam już obczajoną trasą na spacer, między blokami, gdzie nie ma takich wertepów w śniegu. Mimo to byłam padnięta i jeszcze nie wiedziałam co się stało, a skręt jednego koła mi się, zablokował 🤦🏼♀️ Wg. mnie podjazdy dla wózków na schodach są za wąskie, pierwsze koła wchodzą na styk i zawsze podnosi mi to ciśnienie, ale wolę to, niż jeszcze więcej trząść biednym dzieckiem po wertepach.
Jak u Was Dzień Babci?
-
To ja znowu odmawiam przyjmowania od kogos rzeczy jak tylko moge, mam wrazenie, ze ludzie probuja sobie zrobic smietnik ze mnie. 🙃 jakies fajnie reczy to sprzedaja a gowno oddaja dalej, bo nie ma co z tym zrobic. Dzisiaj np. maz przyniosl wielka torbe ubranek na starsza corke od kogos z pracy, mowilam mu nie bierz, bo bedziesz zapierniczal na pszok zamiast kokezanki. 🙃 ogolnie jestem totalnie fanka drugiego zycia dla ubran i sama kupuje wiekszosc na vinted, ale kupuje cos co serio nadaje sie na drugie zycie, a nie jakies sprane, zmechacone szmaty, czasem niedoprane. No sorry ale mi by bylo glupio cos takiego komus wciskac. 😅
Fabregasowa, Fabregasowa, Asia091, Kasiek7, Paulivvv, Domisiek, Dahlia, AnaPyza, Klekotka, Bećka, kalinok lubią tę wiadomość
-
Kanola wrote:Zumi, pamiętam że chyba Jasiu ma taką cudowna czuprynke na głowie, mieliście ciemieniuche? Jak sobie z nią radzilas przy takich włoskach? No nie umiem dodać zdjęcia ;p
ale moja wygląda jakby miała łupież, zdmuchuje jej to z włosów i używam twardszej szczotki do wyczesywania, ale niczym nie smaruje.
U nas też taki "łupież", używam szamponu z Momme i po prostu dłużej mu szoruje te kudły w kąpieli 😁 póki co łuski zniknęły, czasem coś się białego sypnie ale to nie jest ciemieniucha. Myjemy go całego codziennie i może to jest też klucz do sukcesu?
Anilorak88 lubi tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12

-
Anilorak88 wrote:My się wybieramy na 3-4 dni w maju do Szczawnicy zobaczyć jak Wojtek w obcym miejscu i w ogóle jak wyjazd z maluchem. Szczawnice bardzo lubimy, mamy jakies 2h drogi więc względnie blisko no i mozna wózkiem nad Grajcarkiem jeździć. Potem planujemy przelom sierpnia i września na dłuższy wypad nad Bałtyk ale gdzie konkretnie to jeszcze nie wiem. Musze poszukac miejscowość z fajnym deptakiem albo promenadą co by wózek dał radę.
Wojtuś ma juz swiadome uśmiechy i spojrzenia i tez zawsze przed ulaniem, rzygiem lub kupą ma uśmiech od ucha do ucha.
Polecam Świnoujscie, najszersze deptaki i szlaki spacerowe i promenada. Plaża jest szeroka i płaska i ludzie nawet po piasku jeździli wózkami 😁. My byliśmy w sierpniu teraz więc recenzja na świeżo.
Też się wybieramy do Szczawnicy w czerwcu albo w sierpniu ❤️
Anilorak88, izzou97 lubią tę wiadomość
👩🦱29🧑32
08.2024 rozpoczęcie starań o pierwszą dzidzię
30.09.2024 💔 5 tydz. cb
25.01.2025 💔 6 tydz. był pęcherzyk
02.03.2025 ⏸️😍
12.03.2025 🩺⚪0,48 cm pęcherzyk 😍 (5+2)
21.03 2025 🩺💗jest serduszko, zarodek 0,55 cm (6+2)
18.04.2025 🩺🐥 3,46 cm człowieczka (10+0)
08.05.2025 🩺będzie chłopczyk 💙 (13+0)
12.05.2025 🩺 I prenatalne 7,2 cm zdrowego bobasa 💙 (13+4)
07.07.2025 🩺 II prenatalne 430 g bobasa 💙 (21+4)
02.09.2025 🩺 III prenatalne 1568 g kawalera 💙 (29+3)
termin 12.11.2025 🙏🏻
indukcja 5.11.2025 🏨
narodziny Jasia 6.11.2025
🏥Cukrzyca ciążowa, Hashimoto, MTHFR (C677) i (A1298) ➡️ hetero, Czynnik V R2 (H1299) ➡️ hetero
💊Clexane 4000 j.m, Sorbifer durules, Letrox 50/75, Prenatal Duo/Pueria Duo active, Aspargin, Sanprobi Superformula, Laktoferyna, Witamina B12