Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, powiedzcie jak to było u was z tętnem płodu, czy któraś miała podobnie.
8+3 tętno 171
9+4 tętno 150
Słyszałam że dopiero 10-12 tydz tętno osiąga szczyt a wygląda że u mnie było wyższe w 8 tyg.
Doktor mówi że w normie tętno, ale martwię się dlaczego tak szybko zaczęło spadać
stayaway lubi tę wiadomość
-
karo11 wrote:Dziewczyny, powiedzcie jak to było u was z tętnem płodu, czy któraś miała podobnie.
8+3 tętno 171
9+4 tętno 150
Słyszałam że dopiero 10-12 tydz tętno osiąga szczyt a wygląda że u mnie było wyższe w 8 tyg.
Doktor mówi że w normie tętno, ale martwię się dlaczego tak szybko zaczęło spadać
Na badaniu tętno jest oceniane na podstawie bardzo króciutkiego pomiaru, a jest to parametr zmienny, dlatego podczas pierwszej wizyty mały człowiek mógł być bardziej aktywny i ruchliwy (tętno wyższe), a podczas drugiej może akurat spał albo był po spoczynku? Oba parametry są w zakresie normy, także myślę, że nie ma sieczym martwić, tym bardziej jeśli lekarz też mów, że to norma 🫶🏻 -
Hmm, co mnie zaskoczyło w objawach? Pomijając fakt mdłości, wymiotów i zmęczenia na, które byłam przygotowana, to zdecydowanie zmiana kubków smakowych 😅
Czuję się absolutnie jakby ktoś kubki smakowe mojego partnera włożył we mnie. Rzeczy, których nie trawiłam, a on uwielbia, teraz ja też uwielbiam!
Odrzuciło mnie totalnie od mięsa, toleruje teraz tylko krewetki i ryby, portfel płacze 🤣
mAnik lubi tę wiadomość
-
Mnie niestety zaskoczyło to jak każda ciąża może być różna, poprzednia bezobjawowa, a teraz nie dość że wszystkie możliwe objawy świata to te nieustanne plamienie. I pytanie kiedy to się skończy… ? Bo w zasadzie już nie powinno się dziać.
Ale z pozytywnych rzeczy, śledzę - jak pewnie większość z Was - akcje łatwoganga i moja córka dziś nagle pobiegła po skarbonkę i mówi że ona też chce wesprzeć te chore dzieci - dała mi pieniazka, a ja od niej wpłaciłam. Wzruszona i dumna byłam niesamowicie 🥹
Niaha, Biochemiczka, Powaga, Kleo10, Alicee98, mAnik, Rocky, karczoch321, Hel, Kairo, Paulina2612 lubią tę wiadomość
-
Ja miałam trzy bezobjawowe. Zawsze sobie doskonale radziłam, wszyscy och i ach bo ja i dom ogarnęłam, pracuję, dzieciaczki zadbane. W czwartej źle się czuję i czuję, że jestem na granicy. Ogarniam dom, jest czysty, dzieci zadbane ale czuję, że jest chaos, wszystko na ostatnią minutę, dużo zapominam. Czasem jestem zombie emocjonalnie. Mąż często wyjeżdża więc funkcjonuję trochę jak samotna matka. A nie umiem robić na pół gwizdka. Musi być dobrze 🙂 To się zajeżdżam. Organizm mówi stop. To ostatnie dziecko 😁
-
Zazdroszczę bezobjawowych ciąż 😁 to moja pierwsza i raczej ostatnia bo pierwszy trymestr źle zniosłam fizycznie co wpływało też na samopoczucie psychiczne. Ale jestem u bram 2 trymestru i musze przyznać, że jak ręką odjął większość dolegliwości, a nawet chce mi się ogarniać sprawy zawodowe/domowe/dbać o siebie - co nie miało wcześniej miejsca…
Mam pytanie do was - chciałabym zaopatrzeć się w kosmetyki, które moga pomóc w profilaktyce rozstępów - coś dobrze nawilżającego i najlepiej sprawdzonego na czas ciąży. Przytyłam już 4 kg i boję się co będzie dalej, wagę natomiast można z czasem zrzucić, gorzej jeśli skóra popęka z powodu tego tempa 🥲 -
U mnie póki co też niewiele objawów, poza sporadycznym zmęczeniem, delikatnymi plamieniami, obrzękiem piersi i wieczorami wzdętym brzuchem, najbardziej zaskoczyło mnie to że raz mnie swędziały sutki
dziwne uczucie, jeść jakoś specjalnie mi się nie chce, ale częściej odczuwam głód 
Też chętnie się dowiem od doświadczonych mamusiek na temat pielęgnacji aby zapobiec pojawianiu się rozstępów, nabawiłam się ich w okresie dojrzewania, teraz są trochę inne czasy i możliwości więc lepiej zapobiegać
-
Ja używałam olejku na rozstępy YourKaya i był super (praktycznie bezzapachowy, a na tym mi szczególnie zależało). Przytyłam 8kg i udało się bez rozstępów, nawet na brzuchu. Pojawiły się dopiero jakiś miesiąc czy dwa po porodzie 😵💫 Teraz są praktycznie niewidoczne, ale profilaktycznie zaczęłam już smarowanie brzuszka olejkiem
karczoch321, Ana lubią tę wiadomość
-
Niaha, kochana córa 🥹 ja też oglądam i co jakiś czas sobie popłakuje, piękna akcja chłopakom wyszła 💖
A co do rozstępów to gdzieś czytałam, że olejek migdałowy super się sprawdza. Ja na razie jestem mało regularna, bo mi się nie chce. Ale próbuje wykorzystać do końca balsam z masłem shea, a potem może kupię coś dedykowanego do ciąży/rozstepow. -
Pamiętajcie że rozstępy to niestety genetyka, jak mają się pojawić to i tak się pojawia niestety. Ja też mam z okresu dojrzewania rozstępy na piersiach i pośladkach, ale na szczęście w ciąży mi się więcej nie pojawiło 🙏 używałam jakieś randomowe kremy z rosmanna i szczotkę do szczotkowania na sucho (szczotkę raczej po porodzie używałam). Teraz też sobie kupiłam jakis krem, bo nawilżać skórę zawsze warto, ale nie fiksuję się na tym.34👩🏽36👨🏼
12/2022 42tc (cc) 🩵
02/2025 6tc 💔
08/2025 8tc 💔
02/2026 10dpo ⏸️, 12dpo beta 37.6, 14dpo beta 132.0, 16dpo beta 341.0, 23dpo beta 5944, 30dpo beta 30715
11.03 0.64cm🐞 + ❤️
16.03 1.30cm 🐝
26.03 2.36cm 🐌
09.04 4.47cm 🦋
22.04 6.74cm 🩵
30.04 8.40cm 🐥
11.05 130g 🦔
Ona
❗️ cross-match 36,6%
⚠️homocysteina, MTHFR (A1298) homo, PAI-1 hetero
✅ HLA-C1, anxa5, kariotyp, KIR Bx (brak 2DS3), ana1+, ana3-, antytrombina III, białko c&s, zespół antyfosfolipidowy, cd56, cd138
✅ B12, D3, ft4, żelazo, ferrytyna, kwas foliowy
💊euthyrox 50, jod, modulator homocysteiny, wit C+Zn, omega3, wit D, probiotyki, desloratadyna, encorton, prograf, progesteron
On
✅ HLA-C1, kariotyp, anxa5
✅Morfologia (4%), fDNA (13%), HBA (88%)
❗️ liczba, ruch, upłynnienie

-
Na pewno po części genetyka, ale tempo rozciągania skóry jest tutaj głównym czynnikiem. Kobietki czasami przez całą ciążę są szczuplutkie i mają jedynie okrągły brzuszek (albo się za dużo instagrama naoglądałam 😅), a ja już mam 4kg na plusie, brzuch wyraźnie widoczny (ciąża nie do ukrycia już na tym etapie) oraz wymienione staniki na większe, a to dopiero koniec 3 miesiącaBiochemiczka wrote:Pamiętajcie że rozstępy to niestety genetyka, jak mają się pojawić to i tak się pojawia niestety. Ja też mam z okresu dojrzewania rozstępy na piersiach i pośladkach, ale na szczęście w ciąży mi się więcej nie pojawiło 🙏 używałam jakieś randomowe kremy z rosmanna i szczotkę do szczotkowania na sucho (szczotkę raczej po porodzie używałam). Teraz też sobie kupiłam jakis krem, bo nawilżać skórę zawsze warto, ale nie fiksuję się na tym.
-
Ja stosowałam w pierwszej ciąży Mustelę balsam i olejek, nie mam żadnych rozstępów, ale właśnie - przytyłam mało i chyba po prostu mam dobre geny, bo moja mama też nie ma rozstępów po ciążach. Myślę, że tu bardzo duża kwestia genetyki.
Karczoch, olejek ze słodkich migdałów jest faktycznie popularny, potem do masażu krocza i kąpieli dla dzieci, ale trzeba z nim uważać - ma badania naukowe, że może się przyczyniać do rozwoju AZS, więc nie jest polecany przy problematycznych skórach. -
Moja koleżanka bardzo poecala z PALMERS na rozstępy. Ja osobiście w pierwszej ciąży nie używałam nic i nie mam ani pół a inna koleżanka sie smarowała a i tak ma cały brzuch w rozstępach 🤨 wiec chyba genetyka dużo działa 😔
Ja tez oglądam Łatwoganga już pół dnia i mega! To jest niesamowite co sie dzieje 😍 czekam na ilu się skończyWiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia, 20:54
-
Naadziejaa wrote:Liczyłaś razem z weekendem? Czy od poniedziałku do piątku? Bo po 10 dniach mam wysłać meila z prośbą o przesłanie wyników meilem
I nie wiem jak liczyć. A zapomniałam dopytać 🤦♀️
Z weekendem
05.25 6 tc 👼
10.25 13 tc 👼
01.26 cb 💔
👩🏻29
AMH 0,8 -> 0,98 -> 1,3
kariotyp, fraX, trombofilia wrodzona ✅
ginekologicznie, endokrynologicznie ✅
endometrioza ❌
pozytywny antykoagulant tocznia ❌
👦🏻29
kariotyp, nasienie (morfologia, posiewy, genetyka) - ✅
21.02.26 - 9 dpo⏸️; beta = 7,49 🥹prog = 34,92
23.02.26 - 11 dpo; beta = 29,39 🥹
26.02.26 - 14 dpo; beta = 213,5 🥹
06.05.26 - zdrowy chłopiec 🩵🩵🩵
🍀🍀🍀🍀 -
Ja używam olejek z Musteli i bardzo miła i mięciutka jest skóra po nim. Zobaczymy czy efekty będą, ale zdaje sobie sprawę, że najwiecej do powiedzenia ma genetyka 😏
Też oglądam Łatwogang i sobie popłakuje, piękna akcja ❤️
Zaczęłam też dziś pierwszy sweterek na drutach dla bobasa, więc w ogóle wzruszający dzień
Hel, stayaway lubią tę wiadomość
-
Ja czekam na info o płci i będę dziergać kocyk z merinoKleo10 wrote:Zaczęłam też dziś pierwszy sweterek na drutach dla bobasa, więc w ogóle wzruszający dzień
Zrobię taki sam jak zrobiłam córci, tylko kolory zmienię
Hel, karczoch321, Kleo10, dark lubią tę wiadomość
-
Ja również w poprzedniej ciąży używałam mustelę, najczęściej balsam na całe ciało, a olejek na brzuch i piersi, nie mam żadnego rozstępu. Mają wersje zapachową i bez. U mnie jak u Beezi genetyka działa na korzyść, mama po kilku ciążach nie miała najmniejszych rozstępów. Ale zobaczymy, co się zadzieje w obecnej
Kleo10 lubi tę wiadomość