Listopadowe Mamusie 2026 ♥️⏸️
-
WIADOMOŚĆ
-
@beezy - espiro else ale jeszcze nie zamówiłam bo waham sie nad carello atom s 😅 roznia sie kółkami a tak praktycznie to samo. Jeden ma żelowe drugi gumowe i tu taki dylemat😃
Z tymi smoczkami to tak bardzo zalezy od dziecka.. ja pamietam ze mną na sali leżała kobieta i nie miała smoczka dla dziecka to pielęgniarki dały jakiś smoczek dla większych dzieci bo mala tak płakała, ze nie szło jej uspokoić. Więc to tez warto mieć ze sobą w razie W.
@Valeria - tez nienawidzę jak ktos sie tak wypowiada o cc albo kp. Nie wszystko w życiu mozna zaplanowac i nie wszystko jest tak jakbysmy chcieli. A naprawdę mozna takim gadaniem duzo złego zrobic zwłaszcza świeżo upieczonej mamie ktora jeszcze nie wie co i jak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca, 14:38
Velaria lubi tę wiadomość
-
Kasieek, ja miałam w wyprawce do szpitala spakowany smoczek, synek dostał na oddziale od położnych taki dla wcześniaków, ale praktycznie w ogóle nie używał. Obok niego leżała dziewczynka, której bez smoczka nie dało się uspokoić, a tamta mama akurat była przeciwniczką smoczka. W niektórych kwestiach naprawdę bardzo mało od nas zależy.
Oj tak, nie zapomnę dobrych rad o koleżanki na temat kp. Że to najlepsze co mogę zrobić dla swojego dziecka itp. Ja wtedy 12 dzień w szpitalu, dziecko w inkubatorze pod lampą, odruch ssania nadal marny, jedyne o czym marzyłam to wyjście do domu. Oczywiście koleżanka duże, donoszone dziecko, poród sn bez komplikacji, po 2 dniach w domu - zupełnie inna sytuacja. -
Długo mnie nie było. Będę nadrabiać wieczorem czytanie.
Odnośnie dobrych rad to rozumiem świeże mamy, jesteśmy niepewne i łatwo w nas wyrobić poczucie winy i poczucie beznadziejności.
To moje czwarte dziecko. Jestem matką od 15 lat. Co prawda zawsze rodziłam naturalnie i zawsze długo karmiłam i nie tak długo żeby się znowu czepiali 😂 Dzieci jedzą zdrowo, są zdrowe, bardzo dobrze się uczą, są harcerzami... a i tak od czasu do czasu dostaję "dobre rady". Jak gdybym sobie nie radziła 🤣 Dziś już nawet na nie nie zwracam uwagi. Z czasem wyrobiłam sobie totalną olewkę na nieproszone rady od obcych. A od znajomych czy rodziny od razu komentuję "Mam inne zdanie w sprawie wychowania dzieci", "Ani ja ani one sobie tego nie wyobrażamy", "To nie w naszym stylu". Spokojnie i bez obrazy. Życzę Wam, świeże mamy, wyrobienia sobie tego jak najwcześniej. To Wasze dzieci, Wasz styl życia, Wasze decyzje. I gdy od razu pokazujecie, że nie chcecie rad w jakimś temacie to one znikają. I jest spokój.
Wyobraźnia87, yoreva, dark, Kleo10, Velaria, Mrowka lubią tę wiadomość
-
Ja zawsze mówię, że rady można dawać tym którzy o nie proszą. Jesli nikt Cię nie pyta o zdanie to znaczy że nie chce go poznać 😉
yoreva, dark, Kleo10, Velaria, stayaway lubią tę wiadomość
starania od 2024 r
08.2025 I procedura IVF świeży transfer blastki 4.2.3
5dpt II
6dpt beta 21,1
8dpt beta 71,3
11 dpt beta 200,1
18 dpt beta 2646,1
27 dpt beta 25904
7+5 💔
01.2026 kolejna procedura
03.2026 transfer ❄ 4.1.2
5dpt II
8dpt beta 116,7
10 dpt beta 237,8
16 dpt beta 2551.1
27 dpt beta 56747 mamy ♥️
-
Velaria, to już całkiem zaawansowany etap wyprawki za Tobą

My na razie mamy fotelik z obrotowa baza, łóżeczko i przewijak. Ostatanio też zamówiłam na Vinted śpiworek z wełna.
Do tego trochę ubranek, ale kupione bez ładu i składu. Ciągle nie mam weny żeby usiąść do listy wyprawkowej i jakoś sobie ten temat rozpisać i uporządkować.
Myślę, że po urlopach, czyli w drugiej połowie lipca zabiorę się już za to bardziej konkretnie.
White, super, że szyjka w porządku! Na pewno duża ulga, że jest ok 🥰
Ja byłam dziś kontrolnie na wizycie w luxmedzie. Jutro jedziemy w Tatry i chciałam się upewnić, że wszystko jest okej. Młody waży już 273g, ma około 20 cm 🧡🧡 Szyjka długa (ponad 4cm!) i zamknięta, a łożysko wysoko. Także z czystą głową zaczynam mini urlop.
W następnym tygodniu mam wizytę o lekarki prowadzącej, więc też na świeżo sprawdzę jak tam wszystko w środku po wędrówkach 💪
Beezi, White1, dark, Kleo10, Velaria, stayaway, yoreva lubią tę wiadomość
-
My tez po wizycie - maly wazy 300g i leży sobie odwrócony pupcia do świata 😅 od najmniejszego wywalone na wszystko 😅 a z reszty to szyjka długa zamknięta, przytyłam 1.5 kg przez miesiac wiec jest ok
karczoch321, Beezi, White1, dark, Velaria, stayaway, yoreva, Mrowka lubią tę wiadomość
-
Super wieści
ja mam wizytę w sobotę i jestem ciekawa, pewnie dłuższa, bo pewnie posprawdza sobie dokładniej przed prenatalnymi wszystko.
Co do ubrań ciążowych, to teraz spokojnie można się ubierać na normalnych działach i przynajmniej na następne lato też będą dobre 😬👌 takie klasyczne proste, obcisłe, elastyczne sukienki, spódnice, które da sie na brzuch naciągnąć, luźne spodnie na gumce do noszenia pod brzuchem, sukienki oversize 👌 ja mam parę łupów z Reserved i stradivariusa, a tak to z poprzedniej ciąży (używane od tego czasu regularnie). Lato przetrwamy luźno 😎
Kleo10 lubi tę wiadomość
PAI-1, MTHFR - homo❌
10.2023 🎀❤️ -
Cześć, tak u nas dzisiaj wizyta i wszystko ok ❤️ cieszymy się jak po zdanym egzaminie (tak mamy po każdej wizycie 🙈🥹). Młoda około 240g, wychodzi dokładnie na 19 tygodni z pomiarów, tak jak z om. Kolejna wizyta to już połówkowe.
Ja korzystam z przywilejów 2 trymestru i realizuje wszystkie grubsze plany noworoczne, które mieliśmy zanim zaszłam w ciążę - wyjazdy, remont.
Z wyprawki narazie w planach tylko okoloremontowy przegląd szaf po córce i zostawienie ok rzeczy dla małej.
Natomiast dla siebie wyłapałam ostatnio w sklepie stacjonarnie 2 pary spodni z luźną gumką - swoje dotychczasowe już musiałam pożegnać i odłożyć do szafy. 🥲
Dzisiaj dużo dobrych informacji z wizyt u Was, ogromnie się cieszę, też z tego, że dużo mamy tutaj już takich praktycznych tematów, super wymiana doświadczeń.
Niezmiennie też trzymam kciuki za wszystkie z nas, które potrzebują teraz więcej spokoju i wsparcia. ❤️
Kleo10, Alicee98, Velaria, Beezi, karczoch321, yoreva, White1 lubią tę wiadomość
-
My po prenatalnych - wszystko dobrze, mój synuś waży juz 450g i jest bardzo długim dzieckiem (ja mam 180cm, mąż 186cm, dlatego małego dziecka się nie spodziewaliśmy 😀), lekarka śmiała się że ma bardzo długie nogi - na wykresie statystycznym długość jego nóg jest poza skalą 😂 poza tym wszystko w porządku, dzidzia chciała spać, wtulony twarzą do łożyska. Mi po pierwszych prenatalnych wyszło pośrednie ryzyko preeklampsji i hipotrofii - dzisiaj sprawdzali mi w tym kierunku dodatkowe przepływy, zapłaciłam jeszcze 4 stoweczki za oznaczenie jakiegoś czynnika z krwi w związku z tą preeklampsja 😵💫 choć szczerze myślę, że nic z tego mnie nie dotknie, a zostałam zakwalifikowana do statystyki, jak w testach pappa. Przynajmniej tak manifestuję 🤷🏼♀️
Beezi, stayaway, Kleo10, karczoch321, yoreva, dark, White1, Biochemiczka lubią tę wiadomość
05.25 6 tc 👼
10.25 13 tc 👼
01.26 cb 💔
👩🏻29
AMH 0,8 -> 0,98 -> 1,3
kariotyp, fraX, trombofilia wrodzona ✅
ginekologicznie, endokrynologicznie ✅
endometrioza ❌
pozytywny antykoagulant tocznia ❌
👦🏻29
kariotyp, nasienie (morfologia, posiewy, genetyka) - ✅
21.02.26 - 9 dpo⏸️; beta = 7,49 🥹prog = 34,92
23.02.26 - 11 dpo; beta = 29,39 🥹
26.02.26 - 14 dpo; beta = 213,5 🥹
06.05.26 - zdrowy chłopiec 🩵🩵🩵
🍀🍀🍀🍀 -
Witamy się i my po wczorajszych prenatalnych - bobas waży 320g, wszystkie badania prawidłowe. Mały akrobata trzymał nogi na głowie, mamy mnóstwo wspaniałych zdjęć na pamiątkę!
Poprosiliśmy też lekarza aby nie mówił nam płci tylko napisał - wspominałam tu kiedyś, że chcemy w trójkę z mężem i córką zrobić sobie mini gender reveal. Ale, że balona-niespodziankę robiła mi bratowa, to namówiła mnie żeby zaprosić na spontanie najbliższych. Ona zrobiła całą ściankę balonowa, ja ogarnęłam jedzonko, o dziwo prawie wszyscy dopisali obecnością, więc było nas ostatecznie 17-nastu 😂
Przed przebiciem głównego balona, nagraliśmy też filmik gdzie każdy obstawia płeć. Było 15 głosów na chłopczyka i jeden (mój) na dziewczynkę - (gdzieś tam głęboko na to liczyłam 🙂) ale konfetti wyleciało niebieskie, tak więc będziemy mieli chłopczyka, wszyscy mi tu chyba go zmanifestowali 🙂
Narazie mi dziwnie, mam wrażenie, że nie będę umiała go obsługiwać, czuję się totalnie mamą dziewczynki i mam z córką taką mega więź, że muszę to sobie poukładać w głowie. Ale docelowo na pewno będzie pięknie 🙂 najważniejsze, że zdrowy 🥰
Dziewczyny gratuluję wszystkich udanych wizyt i podziwiam, że macie już tyle ogarnięte z wyprawki! Ja nie mam zupełnie nic, dziś dostaliśmy jakieś pierwsze bodziaki, smoczki, gryzaczek. Mam trochę rzeczy po córce, ale cóż, nie przydadzą się 😝
Kleo10, karczoch321, yoreva, dark, White1, Velaria, Beezi, Alicee98 lubią tę wiadomość
-
Jeju dziewczyny jak czytam że Wy macie już tyle wyprawkowych rzeczy to się boję że ja nie zdążę nic kupić haha 🤣 ale mam podobną sytuację bo kończymy z mężem budowę domu i myślimy się przeprowadzać końcem lata już może więc szkoda mi zamawiać wszystko i potem pakować i przenosić. Ale mniej więcej wiem co muszę kupić. Na pewno w tej ciąży kupię łóżeczko dostawne 😀 i laktator muszlowy 😀
dark, Alicee98, Mrowka, Kleo10 lubią tę wiadomość
🙍♀️93’ 🙍♂️93’
10.2021 💔👼
10.2022 👧
Starania od 12.2024
07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
08.2025 ⏸️
08.2025 cp 💔
12.2025 drożność jajowodów
Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
Badania hormonalne 👍
Badanie nasienia 👍
Pozostałe wyniki 👍
🌸03.2026 ⏸️
7.03 (12dpo) beta 31,75
9.03 (14dpo) beta 95,17
11.03 (16dpo) beta 239,76
13.03 (18dpo) beta 569,37

-
Anett9300 wrote:Jeju dziewczyny jak czytam że Wy macie już tyle wyprawkowych rzeczy to się boję że ja nie zdążę nic kupić haha 🤣 ale mam podobną sytuację bo kończymy z mężem budowę domu i myślimy się przeprowadzać końcem lata już może więc szkoda mi zamawiać wszystko i potem pakować i przenosić. Ale mniej więcej wiem co muszę kupić. Na pewno w tej ciąży kupię łóżeczko dostawne 😀 i laktator muszlowy 😀
My mamy dlatego tylko tyle rzeczy, bo dostajemy 😅 nie przywozimy dużych rzeczy do nas do mieszkania tylko składuje w domu rodziców, bo mają na to przestrzeń 🙈 -
karczoch321 wrote:Ja byłam dziś kontrolnie na wizycie w luxmedzie. Jutro jedziemy w Tatry i chciałam się upewnić, że wszystko jest okej. Młody waży już 273g, ma około 20 cm 🧡🧡
Hejo. Ja wróciłam dopiero z Tatr. Też oczywiście wcześniej byłam u dwóch lekarzy, potwierdzić czy wszystko w porządku. Miałam krwiaka od początku ciąży, ale na szczęście się wchłonął. Wędrówki po górach się udały
Chłopczyk w brzuszku dał radę. Radzę Ci nie zakładać obcisłych rzeczy, miałam jeden top który opinał brzuch i w trakcie wspinaczki musiałam zdjąć bo źle się poczułam od ucisku. Miałam jeszcze bluzę więc byłam uratowana. 
Wczoraj usunęłam ząb, bo już bolał mocno i walczyłam z nim od miesięcy. Duomox w grze i wypoczywanie.
Czy wy czujecie już dzidzię? Ja po raz pierwszy wczoraj u dentysty na fotelu. Bulgotania, większe i mniejsze. Lekki dotyk❤️ stresowałam się. Dentysta mówi, że to ultradźwięki powodują ruchy dziecka.
Karolka87 lubi tę wiadomość
AMH 0,27 🙋🏻♀️34 lata 👦🏻 39 lat
I IVF 💉
I Transfer 22.11.25
10dpt Beta 0.1 💔
II Transfer 22.12.25 💔
II IVF 💉
I transfer 18.02.26 4.1.1 i 4.1.2
7dpt beta 54 ⏸️🙏🏻
8dpt 102
10dpt 346
17dpt 5272 USG dwa pecherzyki
24dpt 27836 USG jeden zarodek się wchłonął 💔
28dpt USG 💙 drugi uchowany zarodek z serduszkiem
29dpt 58348 💙 130/min
9tc+2 💙179/min 2.59cm
12tc+1 💙 170/min 5.46cm
12tc+4 💙179/ min 6cm
13tc+5 💙 168/min 7.21cm
15tc NIFTY zdrowy chłopiec 💙

-
Anett9300 wrote:Jeju dziewczyny jak czytam że Wy macie już tyle wyprawkowych rzeczy to się boję że ja nie zdążę nic kupić haha 🤣 ale mam podobną sytuację bo kończymy z mężem budowę domu i myślimy się przeprowadzać końcem lata już może więc szkoda mi zamawiać wszystko i potem pakować i przenosić. Ale mniej więcej wiem co muszę kupić. Na pewno w tej ciąży kupię łóżeczko dostawne 😀 i laktator muszlowy 😀
Heh mam to samo. Wyprowadzam się we wrześniu. Mamy jak narazie wózek i łóżeczko. Tyle😂 za dużo innych spraw na głowie, coś sądzę że dużo zakupów to będzie mąż robił sam po porodzie 😂AMH 0,27 🙋🏻♀️34 lata 👦🏻 39 lat
I IVF 💉
I Transfer 22.11.25
10dpt Beta 0.1 💔
II Transfer 22.12.25 💔
II IVF 💉
I transfer 18.02.26 4.1.1 i 4.1.2
7dpt beta 54 ⏸️🙏🏻
8dpt 102
10dpt 346
17dpt 5272 USG dwa pecherzyki
24dpt 27836 USG jeden zarodek się wchłonął 💔
28dpt USG 💙 drugi uchowany zarodek z serduszkiem