X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe mamuśki 2018
Odpowiedz

Listopadowe mamuśki 2018

Oceń ten wątek:
  • Angel1982 Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SuperGirl_83 wrote:
    Witajcie po świętach:)
    Jak samopoczucia wasze? Przejedzone jesteście?;)

Ja starałam się nie przejedać, ale wiadomo jak jest, jak się siedzi przy suto zastawionym stole ;)

Marta
    Mówisz, że najwięcej jest chorych dzieci u kobiet poniżej 35r.ż.? A nie powyżej?To mnie zdziwiłaś... Ja pewnie będę robić ten test ze względu na wiek właśnie - za trzy tygodnie skończę 35lat...

też mi się wlaśnie wydaje, że więcej chorych dzieci może być powyżej 35 r.ż. ale być może to nie do końca jest regułą...hmm..

ja we wrześniu będę mieć 36 lat i lekarka mi powiedziała, że będe miała genetyczne właśnie ze wzgl. na wiek. zobaczymy , jak będzie.
    Teraz czekam jak zbawienia aby w czwartek zobaczyć moją fasolkę i ujrzeć bijące serduszko...

3jvzio4p1o0pfe4r.png
  • Angel1982 Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monazis wrote:
    Stresant co do piersi to u mnie mega ból i są dużo większa ale to akurat plus ☺️
    W czwartek usg trzymajcie kciuki żeby było serduszko
    Byłam w 6w 6d i nie było serduszka
    Trzymajcie kciuki a u was w którym tygodniu pojawiło się serduszko ?

ja mam w czwartek wizytę i mam nadzieję już ujrzeć fasolkę i serduszko. Lekarka moja po usg stwierdziła, że moja ciąż młodsza o 2 tyg. wuięc teraz wiek płodu to 7 tydz. więc serduszko powinno być...

kciukam za Twoją wizytę czwartkową :)

3jvzio4p1o0pfe4r.png
  • MartaBS Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aria- ja napewno zrobiłabym NIFTY/Harmony, właśnie dlatego ze wiek drastycznie może zmienić wyniki a pewność będziesz miała po inwazyjnym badaniu ktore wiadomo ze jest ryzykowne.
    Nawet my się z mężem zastanawiamy nad badaniem wolnego plodowego DNA, żeby być spokojnym. Ale poczekamy do testu Pappa, zobaczymy wyniki i zdecydujemy :-)

Happywife - podejście jak Wasze jest godne podziwu bo niewiele młodych ludzi na to stac (nawet ja nie dałabym rady z chorym dzieckiem i nie zdecydowalabym sie), wiec brawo dla Was i pewnie ze dodatkowe badania narazie zbędne dla Was :-) wierzę że maluszek będzie zdrowy :-)

26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
    21.10.2018 córka 🍼
    age.png

08.12.2024 cień ⏸️
    12.12.2024 wyraźne ⏸️
    27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
    Ryzyka niskie, będzie synek 💙
    15.02.2025 prenatalne + pappa

preg.png
  • Angel1982 Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stresant wrote:
    Dziewczyny jak u Was z piersiami bolą czy nie? w mnie mega bolały i urosły ze 2 rozmiary na początku a teraz nic...cisza wszystko przeszło....tak bardzo sie boje ze to juz koniec.....naczytałam sie na internecie, ze to nic nie znaczy, ze z kropka moze byc wszystko ok....ale i tak sie stresuje, 3 poronienia za mna własnie w tym czasie..... zeby juz był ten czwartek

u mnie piersi czuję jakby lekko nabrzmiałe, swędza mnie prawie codziennie ;) i czasami mam wrażliwe sutki. Nie jest objaw codzienny, ale nie czytam internetu żeby nie ześwirować ;)

3jvzio4p1o0pfe4r.png
  • MartaBS Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tą większością napisze jeszcze raz:

Większość dzieci z chorobą genetyczną typu Zespół Downa, Edwardsa i Patau RODZI się u kobiet poniżej 35rż.

RODZI się, ale nie PRZYTAFIA się.

Więcej chorych dzieci PRZYTAFIA się kobietom po 35rż, ale dzięki temu że te kobiety się badają, dużo ciąż jest terminowych w związku z czym kobiety po 35rż W TERMINIE rodzi MNIEJ dzieci chorych niz kobiety młode bo one się nie badają i nie mają szansy później ciąży terminowac (wiec rodzą więcej chorych dzieci niż te po 35rż).

Tu chodzi o różnicę pomiędzy PRZYTRAFIENIEM się chorego dziecka a jego URODZENIEM :-)

Nie wiem czy jasno napisałam :-P

21.10.2018 córka 🍼
    age.png

08.12.2024 cień ⏸️
    12.12.2024 wyraźne ⏸️

preg.png
  • MartaBS Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie mi jeszcze jak Wy liczycie tc.
    Na pierwszym usg <3 lekarz zmierzył ze to 6t3d.
    Po dwóch tygodniach powinno być 8t3d a zmierzył i wyszło 8t6d.
    Nie wiem ile moja ciąża ma :-P
    Mam się trzymać pierwszego usg i tego terminu porodu z pierwszego? Się pogubilam :-P

21.10.2018 córka 🍼
    age.png

08.12.2024 cień ⏸️
    12.12.2024 wyraźne ⏸️

preg.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaBS, ja po prostu mam w sobie przeczucie, że wszystko będzie dobrze. Tego się trzymam i o to codziennie razem się modlimy.

Każdy ma prawo wyboru i każdy robi tak jak czuje.

Ja też mam problem z tym liczeniem tygodni. Jak byłam na pierwszej wizycie to wg usg był to 6w0d i było to 13.03, drugą wizytę miałam 29.03 i wtedy był już 8w6d.
    Jak ktoś się mnie pyta w którym tygodniu jestem to też mam problem :D

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się trzymam terminu z ostatniej miesiączki, terminy z USG co chwilę będą się zmieniać o kilka dni ;)

Co do USG genetycznego i pappa to się zastanawiamy. W pierwszej ciąży robiliśmy i zupełnie nic to nie wniosło poza potwierdzeniem przez kolejnego lekarza, że wszystko jest ok. Dostaliśmy też "szanse na różne choroby genetyczne naszego dziecka", były baaaaaardzo niskie, ale nie zerowe, więc nie robiąc badań inwazyjnych i tak nie było 100% pewności (nigdy nie wyjdą zerowe szansę z tego badania). Aha no i na 70% dowiedzieliśmy się, że będzie dziewczynka co się potwierdziło. Chyba sobie tym razem odpuszczę te badania, ale najpierw pogadam ze swoim ginem

• Mała_Mii Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ;) chwile mnie nie było tutaj ;)
    My tez będziemy robić badanie nifty taki mamy przymus w Holandii , w poprzedniej ciąży tez miałam robić od tak żeby mieć pewność ale niestety po obrazie usg było widać ze jest coś nie tak i zrobili mi biopsje odrazu , chociaż mogłam poczekać 2 tyg do amnio .. tak wiec nawet inwazyjne możemy zrobić , ale w naszej klinice w której jestem prowadzona powiedzieli ze nie będą narażać maluszka jeśli na usg i nifty wyjdzie dobrze ;) zwłaszcza ze po porodzie Gabrysia robiliśmy kariotypy , krzyżówki i wyszło ze jeszytko okej a to pech poprostu ;) tak wiec za tydzień we wtorek normalne usg , jutro umawiam się na prenatalne ;p dzisiaj zadzwoniłam ale było już za późno bo tylko do 12 rejestracja ;D tylko mam nadzieje ze nie będą kazać ki robić zaraz na drugi tydzień jak tylko pełne 11 tyg skończę ;D a ja niestety teraz muszę się wszytko dopasowywać jak klinika mówi ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 14:02

74dih371hf2p7o0h.png[/url]
    20151107020717.png[/url]
    18.12.2017 -14t6d [*] Gabrys;*
    26.10.2018 Nathan ❤️ 47cm , 3080gram 12:33 ❤️❤️
    20.11.2018 51cm 3520g ❤️
    18.12.2018 54cm 4530g❤️
    25.01.2019 59cm 6020g ❤️
  • Mała_Mii Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swoją droga co do częstości zachorowań wad genetycznych .. już nie ma reguł naprawdę ... ja w wieku 25 lat urodziłam synka z zes Edwardsa , i mało tego będąc na czerwcowkach było nas 4 ! Wszytkie poniżej 35lat i 2x zes Edwardsa 1x zes turnera 1raz zes patay ... to straszne bo tylko jedna miała 30 lat skończonych .. ostatnio poznałam dziewczynę ma 23 lata ! I jej synek miał wadę genetyczna na chromosomie 6 ... ona leżała na sali z kobieta której dziecko nie miało czaszki tez przed 35 Tz ... a na forach jest mnóstwo dziewczyn młodziutkich po20 z tym problemem ... wiec moim zdaniem matki która to przeżyła .. to ze po35 roku życia wzrasta to już się nie sprawdza .. może kiedyś tak było a tetaz żyjemy w czasach gdzie chemi i tego świństwa wszędzie jest dookoła kobiety maja różne mutacje choroby itd ... i to młode .. wiec chyba trochę się już pozmieniało

Jastin76 lubi tę wiadomość

74dih371hf2p7o0h.png[/url]
    20151107020717.png[/url]
    18.12.2017 -14t6d [*] Gabrys;*
    26.10.2018 Nathan ❤️ 47cm , 3080gram 12:33 ❤️❤️
    20.11.2018 51cm 3520g ❤️
    18.12.2018 54cm 4530g❤️
    25.01.2019 59cm 6020g ❤️
  • zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam podejście jak happywife. Ja chcę urodzić to dziecko chociażby tylko po to aby się z nim pożegnać, przytulić, poznać nawet przez sekundę, w końcu jest moje i będę kochać je w zdrowiu i chorobie. Ile dzieci rodzi się zdrowych, a później zarządzenie losu robi chytry żart i np. W wyniku wypadku lub komplikacji po teoretycznie zwyczajnej chorobie dziecko czy nawet dorosły staje się uzależniony od drugiej osoby. Także nigdy nie wiadomo co przygotuję nam życie. W chwili obecnej mam już jednego zdrowego syna, ale (tfu, tfu) nigdy nie wiem czy nic mu się w życiu nie stanie i nie będzie chory bądź niepełnosprawny, a przecież i tak będę go kochać. Dla mnie byłoby to nawet gorsze niż wiedzieć o chorobie zaraz po urodzeniu. Testu Papa nie robię. To głównie statystyka. Jak miałabym już coś wybrać to nifty, ale mi osobiście wystarczy szczegółowe USG w 20 Tc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 22:03

bacha8709 lubi tę wiadomość

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • plemniczka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Ja bylam dzisiaj u monej gin prowadzacej i wszystko super mimo braku mdlosci i w sumie nie bolacych cycków. Maluch przykoksowal i wyrownal z tygodniem z OM. Serce pieknie bije. Taj slodko machal raczkami i nozkami. No i ja w zwiazku z przebytymi poronieniami dostalam skierowanie na prenatalne. Test pappa tez bezplatny i teraz mam dylemat bo nie chcialam go robic no ale skoro mam skierowanie to lepiej juz by zrobic.

33wp5pu.jpg

Angel1982, AleksandraW, Mamusia_Ksawusia, Jastin76, kryha, bacha8709, inaa, .kropka., SuperGirl_83 lubią tę wiadomość

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
  • Angel1982 Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia 2018, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plemniczka wrote:
    Czesc dziewczyny. Ja bylam dzisiaj u monej gin prowadzacej i wszystko super mimo braku mdlosci i w sumie nie bolacych cycków. Maluch przykoksowal i wyrownal z tygodniem z OM. Serce pieknie bije. Taj slodko machal raczkami i nozkami. No i ja w zwiazku z przebytymi poronieniami dostalam skierowanie na prenatalne. Test pappa tez bezplatny i teraz mam dylemat bo nie chcialam go robic no ale skoro mam skierowanie to lepiej juz by zrobic.

33wp5pu.jpg

plemniczka śliczna dzidzia niech rośnie zdrowo :)

plemniczka lubi tę wiadomość

3jvzio4p1o0pfe4r.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plemniczka super fota ciesze sie ze wszystko ok :) oby do przodu....mam nadzieje ze ja jutro tez zobacze piekne serducho

plemniczka, Angel1982 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,pierwszy raz tu goszczę,termin mam na 29.11,święta spędziłam w szpitalu z powodu plamień i napięcia brzucha,wczoraj wyszliśmy,maluch ma 0.39 cm i serduszki bije 112 na min

plemniczka, SuperGirl_83 lubią tę wiadomość

• bacha8709 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plemniczka piękne foto.

Niech dzidzia rośnie zdrowo ;)

tb73i09k7qndi67f.png

atdci09kaw7c0xqk.png
  • happywife Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plemniczka, świetne wiadomości! Dzidzia ślicznie rośnie :)

w57vrjjg1zel16f1.png

Pozytywny test 23.02 <3
  • inaa Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plemniczka jaka piękna dzidzia <3 zazdroo ja za ponad godz mam wizyte i drżę ze strachu po moich nieudanych ciążach... matko chciałabym ujrzeć takie piekne usg !

thgf9n73strbq9ak.png

thgfyx8d9lmvw97c.png
    Aniołek (8tc)-3.2016 :* Kocham Cię !
    Aniołek (7tc)-12.2016 :* Kocham Cię !

• plemniczka Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny. Inaa trzymam kciuki za twoja wizyte dzisiaj i Stresant za twoja jutro

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
  • stresant Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inaa zaraz po wizycie daj znać, napewno wszystko będzie ok.

blue00 witaj.

z tego co czytam, to na tym forum ogrom nas " po przejściach" i każda się panicznie boji co przyniesie "jutrzejszy" dzień....a ja to chyba przodownikiem jestem w tym strachu :)

‹‹ 205 206 207 208 209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ