X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • adk_1989 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michasia cudowny maluszek!!!! Teraz juz powoli takie fajne zdjęcia zaczną sie pojawiać :) mi wczoraj pobierał cytologię i strasznie mnie to bolało :/

michasia-K lubi tę wiadomość

ckaivfxm1aofa92y.png

atdcx1hp01myo4wh.png
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adk_1989 wrote:
    Te trzy USG są refundowane przez nfz i sa lekarze którzy uważają że to wystarczy. Kiedys nie robiło się wcale i też dawali rade. Uważam ze jednak jedno usg w troche wcześniejszym etapie niż 11-13 tydzien powinno być zrobione chociażby po to żeby stwierdzić prawidłowe ulokowanie zarodka czyli tak jak u mnie usg to trwalo dosłownie 3 sekundy (bez żadnego.szukania cialka żółtego, mierzenia czy napawanie oczu). Co do szkodliwości - jako takiej sie nie stwierdza jednak jest to jakies ingerowanie w organizm czy to poprzez przepuszczanie fal czy na tak wczesnym etapie ciąży jest to jednak usg transwaginalne a im mniej gmerania przy szyjce tym lepiej. Niemniej jednak jak trzeba to trzeba i juz, nie ma się co nad tym zastanawiać. Zresztą nawet jeśli nie jest szkodliwe to juz dla większego dziecka za pewne nieprzyjemne. Starszy syn bardzo źle reagowal na badanie, odwracal sie, kopal.mocno robił się niespkojny. Zresztą to samo ktg - nie dawalo sie nic zmierzyć bo tak walil w te peloty ze jedna trzymałam ja a drugą położna i tez rewelacji nie bylo :)

Mówicie ze bio oil taki fajny? Ja używałam palmersa i rozstępy sie zrobily ale nie spodziewałam sie niczego innego bo mam bardzo duże skłonności a brzuch miałam na koniec juz ogromny. Może tym razem spróbuję bio oil :)
    wczoraj byłam u mojej ginki, swietnej specjlistki zresztą dr hab itd... na 56 opinii na znanym lekarzu ma 56 pozytywów... mowila mi wczoraj, ze badania w Stanach robili czy usg jest szkodliwe, to bujda. Owszem włączanie dopplera we wczesnej ciazy tak... bo jakieś ultradzwięki idą, ale usg nie szkodzi dziecku i można je robić nawet codziennie. Nie wysyła to żadnych sygnałów. Minusem jest to, że gmera się w szyjce... równie dobrze wtedy każda powinna miec zakaz współżycia do porodu

Dada, Jolcia1985, pabelka88, Moko lubią tę wiadomość

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • Dada Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bzdura z wpływem fail na płod po usg

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Jolcia1985 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michasia jaki slodziak :-).
    Ja tez uwazam ze pierwsze usg w 13 tc to troche za pozno, zdatzaja sie rzeczy (np. krwiaki) ktore lepiej wykryc wczesniej.
    To podobnie jak z cytologia zalecana niby jest raz na 3 lata (refundacja) ale w przeciagu tego czasu tyle zlego moze tam sie rozwonac, moj lekarz rekomenduje cytologie raz w roku.

michasia-K, Moko lubią tę wiadomość

1 IUI X.2015 - :(, 2 IUI XI.2015 :(
    I.2016 - laparoskopia, histeroskopia
    05.11.2016 Antoś ❤
    20.06.2018 [*] 10tc Aniołek Basia 6tc
    10.11.2018 jest ❤️😃 bracik

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, że wcześniejsze usg niż 11-13 tydzień może tylko stwierdzić podstawowe rzeczy czyli bicie serduszka i ulokowanie kinderka no i uspokaja rodzica,jednak jeśli coś byłoby nie tak to i tak lekarze wiele nie sa w stanie zdziałać... Ważne jest usg genetyczne w 13tygodniu bo wtedy lekarz dokładnie jest wstanie obejrzeć naszego malucha i stwierdzić możliwe wady lub nie. Wszytsko w rękach Boga. :-)

Już się nie mogę doczekać 28kwietnia i widoku mojego małego bobaska :-)

• Karolka14 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adk_1989 wrote:
    Te trzy USG są refundowane przez nfz i sa lekarze którzy uważają że to wystarczy. Kiedys nie robiło się wcale i też dawali rade. Uważam ze jednak jedno usg w troche wcześniejszym etapie niż 11-13 tydzien powinno być zrobione chociażby po to żeby stwierdzić prawidłowe ulokowanie zarodka czyli tak jak u mnie usg to trwalo dosłownie 3 sekundy (bez żadnego.szukania cialka żółtego, mierzenia czy napawanie oczu). Co do szkodliwości - jako takiej sie nie stwierdza jednak jest to jakies ingerowanie w organizm czy to poprzez przepuszczanie fal czy na tak wczesnym etapie ciąży jest to jednak usg transwaginalne a im mniej gmerania przy szyjce tym lepiej. Niemniej jednak jak trzeba to trzeba i juz, nie ma się co nad tym zastanawiać. Zresztą nawet jeśli nie jest szkodliwe to juz dla większego dziecka za pewne nieprzyjemne. Starszy syn bardzo źle reagowal na badanie, odwracal sie, kopal.mocno robił się niespkojny. Zresztą to samo ktg - nie dawalo sie nic zmierzyć bo tak walil w te peloty ze jedna trzymałam ja a drugą położna i tez rewelacji nie bylo :)

Mówicie ze bio oil taki fajny? Ja używałam palmersa i rozstępy sie zrobily ale nie spodziewałam sie niczego innego bo mam bardzo duże skłonności a brzuch miałam na koniec juz ogromny. Może tym razem spróbuję bio oil :)
    Ją na samiutkim początku też używałam palmersa ale zapach strasznie mnie drażnił ;-) koleżanki ,które używały bio albo wogole nie miały rozstępów albo bardzo malutko :-) spróbować nie zaszkodzi co nie?:-)

7u22s65gmika7d3f.png
  • adk_1989 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A prawda jest taka ze powinno sie chodzić do takiego lekarza któremu sie ufa i polegać na jego zdaniu i wierzyć ze robi dla nas to co najlepsze :) takich różnic w prowadzeniu ciąży przed nami jeszcze setki :)

Karola w 13 tyg to juz taki.porzadny bobas bedzie :) bedzie co oglądać :)

ckaivfxm1aofa92y.png

atdcx1hp01myo4wh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adk_1989 wrote:
    A prawda jest taka ze powinno sie chodzić do takiego lekarza któremu sie ufa i polegać na jego zdaniu i wierzyć ze robi dla nas to co najlepsze :) takich różnic w prowadzeniu ciąży przed nami jeszcze setki :)

Karola w 13 tyg to juz taki.porzadny bobas bedzie :) bedzie co oglądać :)

Brawo Ty! Mądra kobitka z Ciebie, też uważam, że zaufanie do lekarza to jedna z podstawowych spraw w Ciazy :-) Dzięki Ci za ten post.

Tak będzie już co oglądać mam nadzieje też dowiedzieć się płci,hihi po ciuchutku liczę, że teraz do pary będzie synek ale najważniejsze aby było zdrowe.

• Jolcia1985 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo ufam swojej pani doktor :-) pierwszy raz spotkalam tak cudownego lekarza (ginekologa), najpierw walka o dzicie a teraz opieka nad dzidzia w ciazy :-).
    Ja myslalam o zakupie olejku hipp na rozstepy dla kobiet w ciazy, ma bardzo naturalny sklad bez zbednych ulepszaczy, opinie tez ma dobre.

1 IUI X.2015 - :(, 2 IUI XI.2015 :(
    I.2016 - laparoskopia, histeroskopia
    05.11.2016 Antoś ❤
    20.06.2018 [*] 10tc Aniołek Basia 6tc
    10.11.2018 jest ❤️😃 bracik

• takasobieja Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale nie opowiadajcie że najlepiej robić tylko 3 razy usg :D to jest minimum jakie daje nam nfz. Ja jestem dziś 8+0 a miałam już 5 razy usg... przez krwawienia... które bóg wie skad są. Nfz daje nam 3 razy bo dla nich to pieniądz. Pod koniec ciązy powinno się kontrolę mieć co 2 tyg. A uważam, ze usg pierwsze powinno się robić szybciej żeby wiedzieć czy zarodek jest prawidłowo umieszczony w macicy... do 13 tc z ciążą pozamaciczną możnaby już wąchać kwiatki od spodu :). Wiadomo wszystko w granicach rozsadku...

Karolka14, Jolcia1985, Moko lubią tę wiadomość

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale nie opowiadaj mi, że przy zdrowo rozwijających się ciazach jeśli nie było poronien, poprzednia ciąża była wzorowa, mama i lekarz są spokojni jest sens robić więcej niż 3usg. Ja jestem obecnie w 10tc i nie miałam ani jednego usg dopiero 28kwietnoa i absolutnie nie czuję się z tym zle.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne,że jeśli kobieta miała problem z zajsciem w ciaze lub, kiedykolwiek poronila, bądź miała krwawienia trzeba to sprawdzić i to nawet często kontrolować, ale ja tu odpisywałam konkretnie swój przypadek zdrowo rozwijającej się ciąży bez wcześniejszych przykrych sytuacji. W waszym przypadku rozumiem częste usg. W swoim natomiast nie widzę potrzeby robienia wcześniejszego usg ;-)

• adk_1989 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo palmers śmierdzi :/ jak juz kupiłam to zużyje a szybko mi idzie :) następny w kolejce bedzoe bio oil.

Ale mi się pompka w żołądku włączyła! Jestem non stop głodna! Ale nie zjem byle czego :D a na mięso nie mogę nawet patrzeć bo mam od razu odruch wymiotny - plus jest taki ze mąż sam musial zrobić obiad a ja leżałam i pachniałam :)

sara_nar lubi tę wiadomość

ckaivfxm1aofa92y.png

atdcx1hp01myo4wh.png
  • Sówka_83 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :-)

Ja dzisiaj idę na podgląd bąbla :-)

Dziewczyny jaki ten balsam Bio-oil stosujecie? Moze wkleicie jakiś link? ;-)

Ja póki co nie stosuję nic konkretnego ale pewnie już by pasowało. A jak Wy te balsamy stosujecie? Na całym ciele czy tylko newralgicznych miejsca?

p19u3e3kdr6ipbhx.png
    3i49tv73mtgklla9.png
  • Karolka14 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:
    No ale nie opowiadajcie że najlepiej robić tylko 3 razy usg :D to jest minimum jakie daje nam nfz. Ja jestem dziś 8+0 a miałam już 5 razy usg... przez krwawienia... które bóg wie skad są. Nfz daje nam 3 razy bo dla nich to pieniądz. Pod koniec ciązy powinno się kontrolę mieć co 2 tyg. A uważam, ze usg pierwsze powinno się robić szybciej żeby wiedzieć czy zarodek jest prawidłowo umieszczony w macicy... do 13 tc z ciążą pozamaciczną możnaby już wąchać kwiatki od spodu :). Wiadomo wszystko w granicach rozsadku...
    Dokładnie :-) opieka zdrowia wszędzie szuka oszczędności nie mówię żeby latać na USG co chwilę ale w tych pierwszych tygodniach warto sprawdzić czy ciąża rozwija się prawidłowo

7u22s65gmika7d3f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez ten jadlowstret spadlam z wagi do 55kg, dobrze że owoce mogę jesc to trochę witamin jem, masakra bo gotowanie to dla mnie koszmar, tyle zapachów, że mnie odrazu odrzuca...

• Wirginia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Wg mnie najważniejsze żeby chodzić do lekarza, któremu sie ufa :)
    Ja mam całkowicie pokrecona historię. Ponad rok nie mogłam zajść w ciążę. Wszystko było okej oboje zdrowi do czasu az zaczęliśmy się badać. Mąż miał średnie wyniki, ale jest plodny. A u mnie na wizycie kontrolnej sie okazało ze dr podejrzewa endometrioze. W wieku 23 lat usłyszałam ze jesli sie potwierdzi to nie może mi obiecać ze będziemy mieli dzidziusia. :( wyszlam z gabinetu załamana i zaplakana.. i ze skierowaniem do szpitala na laparoskopie do pobrania wycinków. Kolejkę miałam na lany poniedziałek (2 miesiące czekania). I juz się powoli pakowalam.. z takim wielkim pragnieniem ze zrobią mi betę i wyślą do domu bo sie okaże ze jestem w ciąży. Byłam w spowiedzi, przyjęłam namaszczenie chorych przed operacją i dziewczyny tydzień przed świętami zrobiłam test. Wyszedł pozytywny! Pojechalam do szpitala, pielęgniarki gratulowaly, od razu dr która miala dyżur zrobila mi usg. Nie bylo nic widać. Później kolejne usg juz u mojej lekarki, byl pecherzyk i ciałko żółte, ale serduszko jeszcze nie biło. Teraz we wtorek mam kolejną wizytę i modlę się żeby juz usłyszeć bicie serduszka mojego maleństwa :) wierzę, że Bóg ma w moim przypadku wielkie działanie. To prawdziwy cud :) teraz proszę żeby nasz dzidziuś był zdrowy :)
    Wybaczcie ze sie tak rozpisalam, ale chciałam sie z Wami podzielić moją historią :)

Moko, katerineczka, małamama lubią tę wiadomość

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • MłodaDama Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciazy smarowalam sie palmersem I w sumie nie regularnie I coz mam rozstepy po 3 paski taki na boczkach a tam najmniej smarowalam ale czy to zasluga palmersa ,ze brzuch mam czysty to ja nie wiem. Ale w tej ciazy chyba przerzuce sie na cos innego moze olejek z migdalow albo ten bio oil ,chce cos bardziej lekkiego. Ciezko mi bylo smarowac brzuch takim kremem na koncowce kiedy mi tak twardnial. Nie chcialam go masowac.

Co do usg ja podziwiam Cie Karolka ,ze potrafisz tak wytrwac. Moja poprzednia ciaza tez bezproblemowa . Zadnych zlych oznak przed tem I teraz wiec tez moglabym sobie tak czekac do prawie konca maja ale w zyciu bym nie wytrzymala chocby wlasnie z racji sprawdzenia czy wszystko tam dobrze I na miejscu. Poprzednis ciaza mogla byc super a teraz cos moglabym przeoczyc co poki co nie dawalo znakow I co potem. Ja mialam jedno w 6tyg I teraz drugie bedzie w 9 tyg a nastepne akurat na 14tydz . Takze podziwiam ale nie neguje kazdy robi co uwaza za sluszne I tyle. Jestes spokojna to swietnie oby tylko bylo wszystko dobrze przy Twoim pierwszym Usg w 13tyg.

3i49tv73dij0ph5n.png

f2wl2n0aq925hkns.png

om/tickers/bdhz0tsdh6vmhr9d.png[/img][
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sówka_83 wrote:
    Witam :-)

Ja dzisiaj idę na podgląd bąbla :-)

Dziewczyny jaki ten balsam Bio-oil stosujecie? Moze wkleicie jakiś link? ;-)

Ja póki co nie stosuję nic konkretnego ale pewnie już by pasowało. A jak Wy te balsamy stosujecie? Na całym ciele czy tylko newralgicznych miejsca?

Ja na razie smaruje sie zwykła oliwka dla dzieci i niemowląt :) w wielu artykułach sie doczytalam ze daje świetne nawilżenie i w aptekach panie mówiły to samo. Koleżanka tez tylko oliwka sie smarowala. Zobaczę później, może jak brzuszek zacznie bardziej rosnąć to kupie ten bio oil. :)

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • adk_1989 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wirgini wspaniala historia!!!

Ja wlasnie wcinam pokarm bogów - chleb z masłem i cukrem :D ja generalnie mogę jeść jeszcze normalnie oprócz mięsa. Czekam na pierwszego pawia, daje sobie jeszcze jakis tydzień moze mniej :)

A jesli chodzi o nfz i opiekę nad ciezarnymi to akurt tu nie można narzekać! Generalnie jesli chodzi o zakres wykonywanych badan i samo.podejscie to mamy luksus. W Anglii z plamieniem pójdziesz do szpitala w 10tyg to nikt ci nic nie zrobi. Odeślą do domu bo to jeszcze dla nic nie jest ciąża do ratowania. W wielu krajach nie można w takich sytuacjach liczyć na pomoc. A u nas? Same.zobaczcie jak u nas na forum - niezliczona ilość badan, pobyty w szpitalu. Naprawde nie ma co narzekać.

Wirginia, haneczka89 lubią tę wiadomość

ckaivfxm1aofa92y.png

atdcx1hp01myo4wh.png
‹‹ 149 150 151 152 153 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ