X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megimeg wrote:
    cześć dziewczyny,

jestem po wizycie, maluch ma się dobrze, prawie 6cm wierzgającego szcześcia;)
    Widziałam stópki - coś niesamowitego. We wtorek mam usg prenatalne, zostało mi nakazane wypić melise przed, bo mój puls wysoki oczywiście i malec wierzga ostro, kurde czyli jednak odczuwają nasze stresy :(
    Nasz dzidziuś w 12 tc miał dopiero 4,3 cm. Ale ginekolog mówił ze wszystko w normie. Nasz maluch się napewno jeszcze zabierze bo my wysocy jesteśmy;) a wam też ginekolog budził malucha do usg? :) jak to fajnie wyglądało jak poruszyła mi brzuchem i mówi 'pobudka, i zaraz podskoki i obroty ale do zdjecia się nie chciał ustawić ;)

2zfr1s0.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zona92 wrote:
    Nasz dzidziuś w 12 tc miał dopiero 4,3 cm. Ale ginekolog mówił ze wszystko w normie. Nasz maluch się napewno jeszcze zabierze bo my wysocy jesteśmy;) a wam też ginekolog budził malucha do usg? :) jak to fajnie wyglądało jak poruszyła mi brzuchem i mówi 'pobudka, i zaraz podskoki i obroty ale do zdjecia się nie chciał ustawić ;)

Nasz się sam w trakcie obudził - nie obracał się, ale machał rączkami i nóżkami :)

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sskorka24 wrote:
    A pytanie do dziewczyn które zdecydowały ze nie robią badać prenatalnych . Macie za sobą jakieś poronienie? Bo ja też się zastanawiam czy je robić. Raczej jestem na nie tylko myślę o tym poronieniu i to mnie tak trochę skłania do zrobienia.
    No to jest moja pierwsza ciąża i jak do tej pory nie miałam żadnych niepokojących objawów. Ale myślę że po poronieniu to badanie prenatalne powinno być nawet wskazane..ale nie tylko Usg ale bardziej to z krwi albo punkcja bo czytałam gdzieś ze może się okazać że to nie przez jakieś czynniki zależne od przyszłej mamy dochodzi do poronienia ale zarodek jest z ciężką wadą genetyczną i się nie utrzymuje. Ale Sstokrotka24 bądźmy dobrej myśli :)

2zfr1s0.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _polin no właśnie rączki i nóżki to były prześliczne. Uśmiechałam się z mężem do monitora jak nie wiem :) Ciekawe czy będzie chłopak czy dziewczynka :)

_polin lubi tę wiadomość

2zfr1s0.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1 ciążę poronilam w 6 tyg ale nie było jeszcze zarodka na usg. Teraz wszystko rozwija się tak jak powinno. Zapytam lekarza co on myśli o badaniach.

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sskorka24 wrote:
    1 ciążę poronilam w 6 tyg ale nie było jeszcze zarodka na usg. Teraz wszystko rozwija się tak jak powinno. Zapytam lekarza co on myśli o badaniach.
    No najlepiej z lekarzem porozmawiać o watpliwosciach:) ale z tego co widzę to już dobijasz do "bezpiecznego " okresu stabilnej ciazy. Trzymam kciuki daj znać co postanowiliscie:)

2zfr1s0.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź :) wizytę mam 5 maja dopiero. Do tej pory lekarz nic nie wspominał o prenatalnych. Na następnej wizycie ustalimy i jak coś to jeszcze zdążę zrobić :)

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sstokrotka24 ale po jednym tak wczesnym poronieniu to może nie potrzebne to badanie. Ale jak zdecydujecie :) mam dwie koleżanki które też nie utrzymały pierwszej ciąży a teraz jedna ma już zdrowego malucha w domu a druga niedługo rozwiązanie. Wiesz bardziej miałam na myśli o tym wskazaniu do prenatalnych jak juz sie takiego bardziej rozwiniętego maluszka poroni.(np 3-4 mc ) Ale nie wiem to temat rzeka. Może któraś z dziewczyn jest w podobnej sytuacji

2zfr1s0.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczę jak lekarz się do tego odniesie :) a powiedz mi jak u Ciebie z bólem piersi? Bo cały czas mnie bolały a dziś jakby mniej

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie bo ja jestem na 2 forach bo mam termin na przełomie październik/listopad. Macie już jakieś brzuszki? :) bo na październikowych juz niektóre dziewczyny fotki ze sporymi brzuszkami dodają :) u mnie jeszcze nic nie widac tyle ze troszkę dół brzucha się bardziej wypełnił. A wy jak tam? Będzie dziś jakieś foto brzuszka? ;)

2zfr1s0.png
  • czarująca Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka ;)

prenatalka tez ma sens, bo wtedy wiadomo ze np.dziecko jest chore, a niektore wady mozna leczyc jeszcze wewnątrzmacicznie i zapewnić lepszy start dzidziusiowi w przyszłosc ;)

ja mam prenatane za darmo i krew i usg- mimo ze mam dopiero 28 lat, skorzystam (Pani dr troche przekłamała w skierowaniu :P)

moja kolezanka miala prenatalne w ciazy i wyszło jej 50 % ryzyka w urodzeniu dziecka z wada...miała 40 lat. Dziecko zdrowe jak rydz, swietnie sie rozwija. No ale stres miała całą ciążę :/ :/

ktoś pytał jak dajemy rade z dziecmi? Mój ma 15 msc... no dajemy rade :D jakos trzeba :D jest mobilizacja i szczerze mowiac, nie ma czasu zbytnio na myslenie o dolegliwosciach w tej ciazy...

fakt faktem mdli mnie na okragło,pawia nie było zadnego...zoładek scisniety i zero apetytu :( a waga jak przed ciaza, tak i teraz stoi w miejscu :| a wizyta dopiero poczatkiem maja... :O

Wirginia, a to Twoj lekarz nie chce robić usuniecia tego polipa podczas c.c?? moze skonsultuj ta sprawe gdzie idziej? Np. z jakims lekarzem ze Szpitala Klinicznego? Katowice Ligota? Zabrze?

nzjds65g957f1nq9.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię badania prenatalne ze względu na wiek.Właśnie wróciłam z rozmowy z genetyczką i USG i test Pappa mam w środę 27.04.
    Według mnie jeśli nie ma wskazań i gin mówi ,że na USG wszystko dobrze to nie ma sensu robić testu pappa i niepotrzebnie się stresować.Ja niestety muszę to przejść ale wierze że będzie dobrze.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • Karolka14 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wirginia z tymi polipami to różnie ją miałam na szyjce macicy wielkości rodzynka i teraz pod wpływem hormonów ciążowych całkowicie się rozszedł nie mam nic :+) może Tobie też zaniknie podobno często tak się dzieje :-) tego Ci życzę

aher lubi tę wiadomość

7u22s65gmika7d3f.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie bolą jak najbardziej;) ale juz mniej. najbardziej rano a potem jak juz ubiore stanik to nie odczuwam. Kupiłam ostatnio troszkę wygodniejszy, bawełniany. I może to pomogło bo miałam tkliwe i nawet jak szłam po schodach to odczuwałem pobolewanie :) moze mi się juz zaczął tzw miesiąc miodowy bo od piątku nie wymiotuje i mdlosci minimalne;) a Ty jak przechodzisz?

2zfr1s0.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scorpiolenka trzymamy kciuki :) napewno zdrowy zbój będzie :)

Czarująca racja i napewno to uspokaja jak dobrze te badania powychodza. Ale jeśli chodzi o zespoły genetyczne to na nie się nie da niestety jeszcze wpłynąć ani ich leczyć. .co innego serduszko. Ale tu w niemczech ponoć na bad Usg genetyczne nie bada się go tylko dopiero na polowkowych.

2zfr1s0.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarująca ale Ci się okazja trafiła z tymi badaniami. Na pampersy oszczędzisz troszkę;)

2zfr1s0.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 12:30

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • _polin Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz nie mam zadnych objawow oprocz jakiegos dziwnego bolu chyba miednicy :-) cos mnie uciska, bo boli przy zmianie pozycji.

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zona92 ja od konca 6 tygodnia że się tak brzydko wyraże "żygałam dalej niż widziałam" :D od paru dni mdli mnie ale nie wymiotuje, mogę w miarę normalnie jeść, chociaż apetytu czasem nie mam. I też mam ogromną nadzieję że zostane przy mdłosciach a wymioty dadzą mi już spokój :)

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eunice. wrote:
    Cześć dziewczyny, jeśli chodzi o prenatalne to ja dziecka bym absolutnie nie usunęła, ale badania chcę zrobić i widzę w nich sens- taki, że przecież raczej wyjdą dobrze i się uspokoję. Z tego, co się orientuję można wtedy też wykluczyć wady genetyczne, które prowadzą do poronień, więc będę czuła się bezpieczniej, będę mogła odetchnąć, że dziecku nic nie zagraża, że z jego zdrowiem jest ok, a jeśli okazałoby się, że coś jest nie tak to mam szanse się na to lepiej przygotować, poczytać coś o tych chorobach, jak wygląda opieka nad takim dzieckiem. Ktoś też tu wspomniał, że czasami wykrywa się wady, które można leczyć już w życiu prenatalnym. Ja badania robię dla własnego spokoju psychicznego, na szczęście mam je na NFZ z racji hashimoto.

Dziewczyny a jakie choroby w ogóle mogą wykluczyć testy z krwi? I w ogóle jakie robicie? Bo ja myślałam, że takie testy wykluczają tylko zespoły genetyczne na które i tak nie mamy wpływu. Nie omawiałam tematu szerzej z racji prawidłowego USG genetycznego, ale to moja pierwsza ciąża - chyba powinnam się bardziej dopytać :)

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
‹‹ 203 204 205 206 207 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ