Listopadowe szczęścia 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
megimeg wrote:cześć dziewczyny,
jestem po wizycie, maluch ma się dobrze, prawie 6cm wierzgającego szcześcia;)
Widziałam stópki - coś niesamowitego. We wtorek mam usg prenatalne, zostało mi nakazane wypić melise przed, bo mój puls wysoki oczywiście i malec wierzga ostro, kurde czyli jednak odczuwają nasze stresyjak to fajnie wyglądało jak poruszyła mi brzuchem i mówi 'pobudka, i zaraz podskoki i obroty ale do zdjecia się nie chciał ustawić
-
zona92 wrote:Nasz dzidziuś w 12 tc miał dopiero 4,3 cm. Ale ginekolog mówił ze wszystko w normie. Nasz maluch się napewno jeszcze zabierze bo my wysocy jesteśmy;) a wam też ginekolog budził malucha do usg?
jak to fajnie wyglądało jak poruszyła mi brzuchem i mówi 'pobudka, i zaraz podskoki i obroty ale do zdjecia się nie chciał ustawić
Nasz się sam w trakcie obudził - nie obracał się, ale machał rączkami i nóżkami
-
sskorka24 wrote:A pytanie do dziewczyn które zdecydowały ze nie robią badać prenatalnych . Macie za sobą jakieś poronienie? Bo ja też się zastanawiam czy je robić. Raczej jestem na nie tylko myślę o tym poronieniu i to mnie tak trochę skłania do zrobienia.
-
sskorka24 wrote:1 ciążę poronilam w 6 tyg ale nie było jeszcze zarodka na usg. Teraz wszystko rozwija się tak jak powinno. Zapytam lekarza co on myśli o badaniach.
-
sstokrotka24 ale po jednym tak wczesnym poronieniu to może nie potrzebne to badanie. Ale jak zdecydujecie
mam dwie koleżanki które też nie utrzymały pierwszej ciąży a teraz jedna ma już zdrowego malucha w domu a druga niedługo rozwiązanie. Wiesz bardziej miałam na myśli o tym wskazaniu do prenatalnych jak juz sie takiego bardziej rozwiniętego maluszka poroni.(np 3-4 mc ) Ale nie wiem to temat rzeka. Może któraś z dziewczyn jest w podobnej sytuacji
-
A właśnie bo ja jestem na 2 forach bo mam termin na przełomie październik/listopad. Macie już jakieś brzuszki?
bo na październikowych juz niektóre dziewczyny fotki ze sporymi brzuszkami dodają
u mnie jeszcze nic nie widac tyle ze troszkę dół brzucha się bardziej wypełnił. A wy jak tam? Będzie dziś jakieś foto brzuszka?
-
hejka
prenatalka tez ma sens, bo wtedy wiadomo ze np.dziecko jest chore, a niektore wady mozna leczyc jeszcze wewnątrzmacicznie i zapewnić lepszy start dzidziusiowi w przyszłosc
ja mam prenatane za darmo i krew i usg- mimo ze mam dopiero 28 lat, skorzystam (Pani dr troche przekłamała w skierowaniu)
moja kolezanka miala prenatalne w ciazy i wyszło jej 50 % ryzyka w urodzeniu dziecka z wada...miała 40 lat. Dziecko zdrowe jak rydz, swietnie sie rozwija. No ale stres miała całą ciążę
ktoś pytał jak dajemy rade z dziecmi? Mój ma 15 msc... no dajemy radejakos trzeba
jest mobilizacja i szczerze mowiac, nie ma czasu zbytnio na myslenie o dolegliwosciach w tej ciazy...
fakt faktem mdli mnie na okragło,pawia nie było zadnego...zoładek scisniety i zero apetytua waga jak przed ciaza, tak i teraz stoi w miejscu
a wizyta dopiero poczatkiem maja...
Wirginia, a to Twoj lekarz nie chce robić usuniecia tego polipa podczas c.c?? moze skonsultuj ta sprawe gdzie idziej? Np. z jakims lekarzem ze Szpitala Klinicznego? Katowice Ligota? Zabrze? -
Ja robię badania prenatalne ze względu na wiek.Właśnie wróciłam z rozmowy z genetyczką i USG i test Pappa mam w środę 27.04.
Według mnie jeśli nie ma wskazań i gin mówi ,że na USG wszystko dobrze to nie ma sensu robić testu pappa i niepotrzebnie się stresować.Ja niestety muszę to przejść ale wierze że będzie dobrze. -
Wirginia z tymi polipami to różnie ją miałam na szyjce macicy wielkości rodzynka i teraz pod wpływem hormonów ciążowych całkowicie się rozszedł nie mam nic :+) może Tobie też zaniknie podobno często tak się dzieje
tego Ci życzę
aher lubi tę wiadomość
-
A mnie bolą jak najbardziej;) ale juz mniej. najbardziej rano a potem jak juz ubiore stanik to nie odczuwam. Kupiłam ostatnio troszkę wygodniejszy, bawełniany. I może to pomogło bo miałam tkliwe i nawet jak szłam po schodach to odczuwałem pobolewanie
moze mi się juz zaczął tzw miesiąc miodowy bo od piątku nie wymiotuje i mdlosci minimalne;) a Ty jak przechodzisz?
-
Scorpiolenka trzymamy kciuki
napewno zdrowy zbój będzie
Czarująca racja i napewno to uspokaja jak dobrze te badania powychodza. Ale jeśli chodzi o zespoły genetyczne to na nie się nie da niestety jeszcze wpłynąć ani ich leczyć. .co innego serduszko. Ale tu w niemczech ponoć na bad Usg genetyczne nie bada się go tylko dopiero na polowkowych. -
zona92 ja od konca 6 tygodnia że się tak brzydko wyraże "żygałam dalej niż widziałam"
od paru dni mdli mnie ale nie wymiotuje, mogę w miarę normalnie jeść, chociaż apetytu czasem nie mam. I też mam ogromną nadzieję że zostane przy mdłosciach a wymioty dadzą mi już spokój
-
eunice. wrote:Cześć dziewczyny, jeśli chodzi o prenatalne to ja dziecka bym absolutnie nie usunęła, ale badania chcę zrobić i widzę w nich sens- taki, że przecież raczej wyjdą dobrze i się uspokoję. Z tego, co się orientuję można wtedy też wykluczyć wady genetyczne, które prowadzą do poronień, więc będę czuła się bezpieczniej, będę mogła odetchnąć, że dziecku nic nie zagraża, że z jego zdrowiem jest ok, a jeśli okazałoby się, że coś jest nie tak to mam szanse się na to lepiej przygotować, poczytać coś o tych chorobach, jak wygląda opieka nad takim dzieckiem. Ktoś też tu wspomniał, że czasami wykrywa się wady, które można leczyć już w życiu prenatalnym. Ja badania robię dla własnego spokoju psychicznego, na szczęście mam je na NFZ z racji hashimoto.
Dziewczyny a jakie choroby w ogóle mogą wykluczyć testy z krwi? I w ogóle jakie robicie? Bo ja myślałam, że takie testy wykluczają tylko zespoły genetyczne na które i tak nie mamy wpływu. Nie omawiałam tematu szerzej z racji prawidłowego USG genetycznego, ale to moja pierwsza ciąża - chyba powinnam się bardziej dopytać