Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megimeg wrote:
    cześć dziewczyny,

jestem po wizycie, maluch ma się dobrze, prawie 6cm wierzgającego szcześcia;)
    Widziałam stópki - coś niesamowitego. We wtorek mam usg prenatalne, zostało mi nakazane wypić melise przed, bo mój puls wysoki oczywiście i malec wierzga ostro, kurde czyli jednak odczuwają nasze stresy :(
    Nasz dzidziuś w 12 tc miał dopiero 4,3 cm. Ale ginekolog mówił ze wszystko w normie. Nasz maluch się napewno jeszcze zabierze bo my wysocy jesteśmy;) a wam też ginekolog budził malucha do usg? :) jak to fajnie wyglądało jak poruszyła mi brzuchem i mówi 'pobudka, i zaraz podskoki i obroty ale do zdjecia się nie chciał ustawić ;)

2zfr1s0.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zona92 wrote:
    Nasz dzidziuś w 12 tc miał dopiero 4,3 cm. Ale ginekolog mówił ze wszystko w normie. Nasz maluch się napewno jeszcze zabierze bo my wysocy jesteśmy;) a wam też ginekolog budził malucha do usg? :) jak to fajnie wyglądało jak poruszyła mi brzuchem i mówi 'pobudka, i zaraz podskoki i obroty ale do zdjecia się nie chciał ustawić ;)

Nasz się sam w trakcie obudził - nie obracał się, ale machał rączkami i nóżkami :)

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sskorka24 wrote:
    A pytanie do dziewczyn które zdecydowały ze nie robią badać prenatalnych . Macie za sobą jakieś poronienie? Bo ja też się zastanawiam czy je robić. Raczej jestem na nie tylko myślę o tym poronieniu i to mnie tak trochę skłania do zrobienia.
    No to jest moja pierwsza ciąża i jak do tej pory nie miałam żadnych niepokojących objawów. Ale myślę że po poronieniu to badanie prenatalne powinno być nawet wskazane..ale nie tylko Usg ale bardziej to z krwi albo punkcja bo czytałam gdzieś ze może się okazać że to nie przez jakieś czynniki zależne od przyszłej mamy dochodzi do poronienia ale zarodek jest z ciężką wadą genetyczną i się nie utrzymuje. Ale Sstokrotka24 bądźmy dobrej myśli :)

2zfr1s0.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _polin no właśnie rączki i nóżki to były prześliczne. Uśmiechałam się z mężem do monitora jak nie wiem :) Ciekawe czy będzie chłopak czy dziewczynka :)

_polin lubi tę wiadomość

2zfr1s0.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1 ciążę poronilam w 6 tyg ale nie było jeszcze zarodka na usg. Teraz wszystko rozwija się tak jak powinno. Zapytam lekarza co on myśli o badaniach.

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sskorka24 wrote:
    1 ciążę poronilam w 6 tyg ale nie było jeszcze zarodka na usg. Teraz wszystko rozwija się tak jak powinno. Zapytam lekarza co on myśli o badaniach.
    No najlepiej z lekarzem porozmawiać o watpliwosciach:) ale z tego co widzę to już dobijasz do "bezpiecznego " okresu stabilnej ciazy. Trzymam kciuki daj znać co postanowiliscie:)

2zfr1s0.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź :) wizytę mam 5 maja dopiero. Do tej pory lekarz nic nie wspominał o prenatalnych. Na następnej wizycie ustalimy i jak coś to jeszcze zdążę zrobić :)

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sstokrotka24 ale po jednym tak wczesnym poronieniu to może nie potrzebne to badanie. Ale jak zdecydujecie :) mam dwie koleżanki które też nie utrzymały pierwszej ciąży a teraz jedna ma już zdrowego malucha w domu a druga niedługo rozwiązanie. Wiesz bardziej miałam na myśli o tym wskazaniu do prenatalnych jak juz sie takiego bardziej rozwiniętego maluszka poroni.(np 3-4 mc ) Ale nie wiem to temat rzeka. Może któraś z dziewczyn jest w podobnej sytuacji

2zfr1s0.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczę jak lekarz się do tego odniesie :) a powiedz mi jak u Ciebie z bólem piersi? Bo cały czas mnie bolały a dziś jakby mniej

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie bo ja jestem na 2 forach bo mam termin na przełomie październik/listopad. Macie już jakieś brzuszki? :) bo na październikowych juz niektóre dziewczyny fotki ze sporymi brzuszkami dodają :) u mnie jeszcze nic nie widac tyle ze troszkę dół brzucha się bardziej wypełnił. A wy jak tam? Będzie dziś jakieś foto brzuszka? ;)

2zfr1s0.png
  • czarująca Koleżanka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka ;)

prenatalka tez ma sens, bo wtedy wiadomo ze np.dziecko jest chore, a niektore wady mozna leczyc jeszcze wewnątrzmacicznie i zapewnić lepszy start dzidziusiowi w przyszłosc ;)

ja mam prenatane za darmo i krew i usg- mimo ze mam dopiero 28 lat, skorzystam (Pani dr troche przekłamała w skierowaniu :P)

moja kolezanka miala prenatalne w ciazy i wyszło jej 50 % ryzyka w urodzeniu dziecka z wada...miała 40 lat. Dziecko zdrowe jak rydz, swietnie sie rozwija. No ale stres miała całą ciążę :/ :/

ktoś pytał jak dajemy rade z dziecmi? Mój ma 15 msc... no dajemy rade :D jakos trzeba :D jest mobilizacja i szczerze mowiac, nie ma czasu zbytnio na myslenie o dolegliwosciach w tej ciazy...

fakt faktem mdli mnie na okragło,pawia nie było zadnego...zoładek scisniety i zero apetytu :( a waga jak przed ciaza, tak i teraz stoi w miejscu :| a wizyta dopiero poczatkiem maja... :O

Wirginia, a to Twoj lekarz nie chce robić usuniecia tego polipa podczas c.c?? moze skonsultuj ta sprawe gdzie idziej? Np. z jakims lekarzem ze Szpitala Klinicznego? Katowice Ligota? Zabrze?

nzjds65g957f1nq9.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię badania prenatalne ze względu na wiek.Właśnie wróciłam z rozmowy z genetyczką i USG i test Pappa mam w środę 27.04.
    Według mnie jeśli nie ma wskazań i gin mówi ,że na USG wszystko dobrze to nie ma sensu robić testu pappa i niepotrzebnie się stresować.Ja niestety muszę to przejść ale wierze że będzie dobrze.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • Karolka14 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wirginia z tymi polipami to różnie ją miałam na szyjce macicy wielkości rodzynka i teraz pod wpływem hormonów ciążowych całkowicie się rozszedł nie mam nic :+) może Tobie też zaniknie podobno często tak się dzieje :-) tego Ci życzę

aher lubi tę wiadomość

7u22s65gmika7d3f.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie bolą jak najbardziej;) ale juz mniej. najbardziej rano a potem jak juz ubiore stanik to nie odczuwam. Kupiłam ostatnio troszkę wygodniejszy, bawełniany. I może to pomogło bo miałam tkliwe i nawet jak szłam po schodach to odczuwałem pobolewanie :) moze mi się juz zaczął tzw miesiąc miodowy bo od piątku nie wymiotuje i mdlosci minimalne;) a Ty jak przechodzisz?

2zfr1s0.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scorpiolenka trzymamy kciuki :) napewno zdrowy zbój będzie :)

Czarująca racja i napewno to uspokaja jak dobrze te badania powychodza. Ale jeśli chodzi o zespoły genetyczne to na nie się nie da niestety jeszcze wpłynąć ani ich leczyć. .co innego serduszko. Ale tu w niemczech ponoć na bad Usg genetyczne nie bada się go tylko dopiero na polowkowych.

2zfr1s0.png
  • zona92 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarująca ale Ci się okazja trafiła z tymi badaniami. Na pampersy oszczędzisz troszkę;)

2zfr1s0.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2016, 12:30

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • _polin Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz nie mam zadnych objawow oprocz jakiegos dziwnego bolu chyba miednicy :-) cos mnie uciska, bo boli przy zmianie pozycji.

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • sskorka24 Ekspertka

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zona92 ja od konca 6 tygodnia że się tak brzydko wyraże "żygałam dalej niż widziałam" :D od paru dni mdli mnie ale nie wymiotuje, mogę w miarę normalnie jeść, chociaż apetytu czasem nie mam. I też mam ogromną nadzieję że zostane przy mdłosciach a wymioty dadzą mi już spokój :)

1usamg7yo3h3sz6b.png

pf0pxzdvu1j7ai74.png

34bwyx8dzyzole6u.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eunice. wrote:
    Cześć dziewczyny, jeśli chodzi o prenatalne to ja dziecka bym absolutnie nie usunęła, ale badania chcę zrobić i widzę w nich sens- taki, że przecież raczej wyjdą dobrze i się uspokoję. Z tego, co się orientuję można wtedy też wykluczyć wady genetyczne, które prowadzą do poronień, więc będę czuła się bezpieczniej, będę mogła odetchnąć, że dziecku nic nie zagraża, że z jego zdrowiem jest ok, a jeśli okazałoby się, że coś jest nie tak to mam szanse się na to lepiej przygotować, poczytać coś o tych chorobach, jak wygląda opieka nad takim dzieckiem. Ktoś też tu wspomniał, że czasami wykrywa się wady, które można leczyć już w życiu prenatalnym. Ja badania robię dla własnego spokoju psychicznego, na szczęście mam je na NFZ z racji hashimoto.

Dziewczyny a jakie choroby w ogóle mogą wykluczyć testy z krwi? I w ogóle jakie robicie? Bo ja myślałam, że takie testy wykluczają tylko zespoły genetyczne na które i tak nie mamy wpływu. Nie omawiałam tematu szerzej z racji prawidłowego USG genetycznego, ale to moja pierwsza ciąża - chyba powinnam się bardziej dopytać :)

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
‹‹ 203 204 205 206 207 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ