Listopadowe szczęścia 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
tomania2806 wrote:a jak dlugo macie zamiar brać kwas foliowy
U mnie w 15 tyg i 2 dniu gin kazał odstawić kwas i przejść już na witaminy, bo jak powiedział "wszystko co miało się wykształcić, już się wykształciło" i nie ma ponoć sensu brać... ja miałam kwas 5 mg
Nasz Aniołek 10.11.2015 [*] 6 tc-ciąża biochemiczna -
Hej
pytanie dot imion : wybrane już na kilka miesięcy przed poczęciem
brzuch : widać i to bardzo (to moja 1 ciąża) może ze względu na moją wagę wyjściową : 80kg ale pomimo wagi nigdy nie miałam wystającego brzucha. Macica chyba aż tak się jeszcze nie powiększyła żeby aż tak wypchnąć wszystkie narządy do przodu, dzidziuś jest jeszcze bardzo nisko.... ale nie nie wiem nie znam sięChociaż mogę spokojnie jeszcze wciągnąć brzuchol, nie jest twardy itd.
kwas foliowy na początku brałam 5mg ze względu na leukopenie, potem 2x 0,4mg a teraz ta sama dawka jest w Mama DHA, które można brać do końca ciąży.
Kwas foliowy nie zaszkodzi i nie da się go też przedawkować.
"Kwas foliowy jest dla nas tak istotny, ponieważ bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, nasza genetyczna matryca. Tym samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Kwas foliowy z witaminą B12 uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, ma zatem działanie krwiotwórcze. Bez niego grozi nam anemia. Naukowcy uważają również, że witamina B9 prawdopodobnie chroni organizm przed rozwojem nowotworów, obniża m.in. ryzyko występowania raka szyjki macicy." źródło - internety.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2016, 11:16
-
Witam Was Dziewczyny
Troszke mnie nie bylo, ale udalo mi sie Was nadrobic. Faktycznie tempo pisania znacznie zmalalo... Juz powoli dojrzewam do tego FB. Dacie namiary?
U mnie sennosc okropna. I nie chce odpuscic. Od dzisiaj przechodze na zdrowa diete, bo odkad jestem w ciazy zjadlam juz tyle slodyczy ilu nie zjadlam przez ostatnie 2 lata chyba. O dziwo narazie waga stoi w miejscu, ale musze przystopowac z jedzeniem...
Zaryzykowalam i pojechalam na dlugi weekend, mimo lotu samolotem i wszystko bylo ok. Tak informacyjnie jakby ktoras z Was tez sie zastanawiala, bo ja bardzo dlugo bilam sie z myslami.
Jestem na l4 od poniedzialku, ale u mnie bylo wskazanie.
No i wlasnie tu mam problem. Nie wiem czy ktoras z Was miala taka sytuacje w praktyce. Ze strony formalno - prawnej wiem jakie sa przepisy i jak to wyglada (jestem prawnikiem), ale zastanawiam sie jak to wyglada "na zywca".
Pracowalam w jednej firmie ponad 4 lata. Pod koniec stycznia rozwiazalam umowe za porozumieniem stron i już na poczatku lutego podpisalam kolejna umowe o prace, z rozpoczeciem wykonywania od 1 kwietnia. Prace chcialam zmienic juz wczesniej, (praca zapewniona), ale wtedy zaszlam w pierwsza ciaze, wiec stwierdzilam, ze nie ma co, ale po poronieniu stwierdzilam, ze teraz musze skorzystac i nie przypuszczalam, ze tak szybko zajde w druga ciaze. Teraz w praktyce wyglada to tak, ze od 1 kwietnia mam nowa umowe o prace, 04 kwietnia dowiedzialam sie o ciazy, a teraz jestem juz na l4. W nowej pracy mam tez wyzsze wynagrodzenie. No i zastanawim sie czy ktoras miala podobny przypadek? I czy faktycznie moga byc w praktyce problemy z wyplatami z ZUS?
Jestem podlamana, bo normalnie pracuje tyle lat, place podatki, a teraz sie boje, ze zostane z niczym.....
Posti77 wrote:Hej
pytanie dot imion : wybrane już na kilka miesięcy przed poczęciem
brzuch : widać i to bardzo (to moja 1 ciąża) może ze względu na moją wagę wyjściową : 80kg ale pomimo wagi nigdy nie miałam wystającego brzucha. Macica chyba aż tak się jeszcze nie powiększyła żeby aż tak wypchnąć wszystkie narządy do przodu, dzidziuś jest jeszcze bardzo nisko.... ale nie nie wiem nie znam sięChociaż mogę spokojnie jeszcze wciągnąć brzuchol, nie jest twardy itd.
kwas foliowy na początku brałam 5mg ze względu na leukopenie, potem 2x 0,4mg a teraz ta sama dawka jest w Mama DHA, które można brać do końca ciąży.
Kwas foliowy nie zaszkodzi i nie da się go też przedawkować.
"Kwas foliowy jest dla nas tak istotny, ponieważ bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA, nasza genetyczna matryca. Tym samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek. Kwas foliowy z witaminą B12 uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, ma zatem działanie krwiotwórcze. Bez niego grozi nam anemia. Naukowcy uważają również, że witamina B9 prawdopodobnie chroni organizm przed rozwojem nowotworów, obniża m.in. ryzyko występowania raka szyjki macicy." źródło - internety.
No widzisz, a ja znowu slyszalam, ze po 13 tyg. keas moze zaszkodzic. Bezsensu. Ilu lekarzy tyle opinii.
U nas imie dla chlopca tez wybrane, dla dziewczynki juz prawie (wacham sie pomiedzy trzema...). I dalej sa ogromne nadzieje z mojej strony na dziewczynke. A przy ilosci spozywanych przez mnie slodyczy jest to chyba bardzo prawdopodne
U mnie prenatalne dopiero 21.05. Moze sie juz uda zobaczyc plecZ prenatalnymi wogole udalo mi sie przeeeeesuper, bo jest u nas jakas konferencja i lekarz zaproponowal mi prenatalne wlasnie w jej trakcie. Za "udostepnienie" brzucha, mam prenatalne za darmo
a do tego oglada je kilku profesorow na raz
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2016, 11:25
Moj Aniolek10 TC - 03.12.2015 (*)
-
Przyszły wyniki Pappa ryzyko ZD zmalalo do 1:8594 (wg usg 1:1240),więc chyba mogę odetchnąć
Katuni jeśli wynagrodzenie jest dużo wyzsze to zus może to skontrolowac i uznać że Ci się nie należy a ciążę zatailas i przyznac nizsze swiadczenie. Czytalam ostatnio na wp.pl że powaznie się za to biorą. Nie wiem jak w praktyce ale to pewnie dotyczy tych mega wysokich pensji. -
Katuni ja mam podobna sytuacje. 12 marca upłynął termin mojego wypowiedzenia 16 marca podpisałam Nowa umowę i też już jestem na l4 tylko ze mi póki co wypłaca pracodawca z tego względu ze zatrudnia więcej niż 20 osób. Nie wiem jak będzie jak mi się umowa skończy w czeerwcu czy mi ja przedłuża czy wtedy ZUS mnie przejmie i co wtedy będzie
-
sskorka24 wrote:Katuni ja mam podobna sytuacje. 12 marca upłynął termin mojego wypowiedzenia 16 marca podpisałam Nowa umowę i też już jestem na l4 tylko ze mi póki co wypłaca pracodawca z tego względu ze zatrudnia więcej niż 20 osób. Nie wiem jak będzie jak mi się umowa skończy w czeerwcu czy mi ja przedłuża czy wtedy ZUS mnie przejmie i co wtedy będzie
A umowe masz jaka? Na okres probny?
Posti77 wrote:katuni - możesz mieć kontrolę to po 1.
Po 2 ZUS wypłaca średnie wynagrodzenie z 3 ostatnich lat.
Kontrolowac to sobie mnie moga, bo nie mam lewego l4 tylko uzasadnione...
A chorobowe zus wyplaca 100% ostatniej pensji (czyli moje wynagrodzenie z nowej umowy). Teraz 33 dni pracodawca a potem wchodzi zus. Srednia z ostatniego roku wyplaca jak jest juz zasilek (czyli jak przejde na macierzynski).
Ja sie bardziej zastanawiam czy w praktyce ktoras miala taka sytuacje i czy faktycznie podwazyli zawarta umowe. Nie chcialabym takiej sytuacji...Moj Aniolek10 TC - 03.12.2015 (*)
-
sskorka24 wrote:https://mobile.facebook.com/groups/894287707349312?view=permalink&id=904514386326644&comment_id=904624139649002¬if_t=group_comment_reply¬if_id=1463117242025371&ref=m_notif tu jest link do fb
nie dziala mi ten link...
Znalazlam jeszcze link, ktory byl tu podwanay wczesniej i tez mi nie dziala... Jest ta grupa na FB jeszcze? czy juz nie przyjmujecie nowych czlonkow?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2016, 12:06
Moj Aniolek10 TC - 03.12.2015 (*)
-
Katuni nie stresuj się,L4 masz uzasadnione jedynie zus może podwazyc wysokosc zasilku.
Chorobowe jest też obliczane z ostatnich 12ms.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2016, 12:23
katuni lubi tę wiadomość
-
Dziieki
No staram sie nie przejmowac, ale nie chcialabym zostac na lodzie.... I wkurza mnie, ze przez to, ze niektorzy oszukuja, zeby wiecej dostac, to kontrole sa wzmozone i ja przez to tez moge ucierpiec
U mnie to bedzie tylko wynagrodzenie z kwietnia, ze wzgledu na nowa umowe i przerwe w ubezpieczeniu powyzej 30 dni.Moj Aniolek10 TC - 03.12.2015 (*)