Listopadowe szczęścia 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej.
Chciałam sie was zapytac czy miałyscie badania prenatalne w postaci dokładnego USG?
Czy jezeli nie robiłam tego badania to bardzo zle? Lekarz mi powiedział ze daje mi tyle procent pewnosci ile moze czyli ok 78% ze wszystko jest ok, ale zaproponował mi dokładniejsze badanie USG, które dałoby mi 98% pewności ze jest wszystko ok.
Nie poszłam na te badania bo nie mialam na to funduszy (koszt 450 zł) i nie wiem czy dobrze zrobiłam. Teraz jestem w 14 tygodniu. -
Dona ja takiego dokladnego usg nie mialam ani w pierwszej ciazy ani teraz nie robilam. Szkoda stresow jak dla mnie ale za to robie polowkowe co prawda bardziej dla pamiatki itd ale przy okazji sprawdze co u malucha jak fika jak serduszko sie ma itd. Z synkiem za to usg placilam 400zl wlasnie ale teraz szukam jakies tanszej placowki . Moze uda mi sie zalatwic za darmo to badanie bo mam wade serca ktora kwalifikuje to badanie na nfz ; P ale to sie okaze . Takze ja bym sie nie martwila
-
kas50 wrote:Mnie dopada znowu jakaś infekcja grzybicza:( w 11tc leczylam grzybka Pimafucinem,4tyg.spokoju i znowu ten serowaty śluz:( szlag mnie trafi:/
Ja też co chwilę borykałam się z grzybkiem. Teraz po wyleczeniu biorę profilaktycznie lactovaginal 1-2 razy w tyg.i póki co odpukać od paru tyg.mam spokój.
Nasz Aniołek 10.11.2015 [*] 6 tc-ciąża biochemiczna -
Shaili wrote:Ja też co chwilę borykałam się z grzybkiem. Teraz po wyleczeniu biorę profilaktycznie lactovaginal 1-2 razy w tyg.i póki co odpukać od paru tyg.mam spokój.
-
kas50 wrote:Ja mialam 4tygodnie spokoju i znowu:/ chyba już do końca tak będzie,widocznie podatna jestem na to dziadostwo
Mnie też lekarka powiedziała, że jeśli od początku borykam się z grzybkiem to prędzej czy później się nawróci, dlatego po leczeniu nystatyna zapisała mi profilaktyczne ten lactovaginal i póki co daje radę. Zmieniłam też płyn do higieny intymnej na białego Jelenia.
Ja po kuracji Pimafucinem bralam Invag przez tydzień i teraz 2x w tygodniu. Chyba będę musiala całkowicie odstawić słodycze,co będzie dość trudne:/
A czym wyleczylas tego grzybka? Zwykla nystatyna? Jak długo bralas?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 13:48
-
Mnie pomogła nystatyna. Po nyststynie dostałam probiotyk Medivag, a teraz biorę ten lactovaginal. Cały czas "jadę" na jakiś probiotykach i tak pewnie będzie do końca ciąży...
Tak zwykła nystatyna. W opakowaniu jest chyba 10 tabletek i brałam ja przez 10 dni, codziennie po jednej. Mnie pomogło. Jedyny jej minus to kształt, dosyć ciężko się ją aplikuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2016, 13:57
kas50 lubi tę wiadomość
nick nieaktualnyNa szczęście infekcji nie mam. Dzis tak mnie kuło pod macica. Stwierdziłam im mniej czasu wolnego tym maluszka częściej czuje. Juz nie mogę się doczekać zakupów ciążowych i zakupów dla maluszka.
Oglądałam filmiki na yt jak ubierają noworodka pierwszy raz;) juz nie mogę się doczekać.
A wiecie jak jest ze szkola rodzenia ? One sa płatne, jak często zajęcia ? A jeszcze co z l4. Czy zus zrozumie, ze jestem na szkole rodzenia. -
Jesli masz l4 w ktorym nie masz napisane ze masz lezec to mozesz chodzic gdzie chcesz. W razie kontroli przy braku obecnosci mozesz sie usprawiedliwic zakupami wizyta u lekarza czy sxkola rodzenia. Szkoly sa raczej platne chociaz podbno sa tez w niektorych miastach bezplatne. Trzeba szukac.
-
nick nieaktualnyMoja ginekolog mnie urządziła na ten miesiąc leżąco... Juz nie chciała mi zmienić. W sumie dalej niż 5 minut od domu nie chodzę na zwolnieniu chodzącym. Ginekolog mowila mi, ze jak babeczka miala zwolnienie chodzące i nie zastali jej to kazali jej pokazac paragon z apteki. Jeszcze 3 tygodnie męczarni w domu.
-
Zawsze przeciez mozna powiedziec ze sie bylo u mamusi kilka dni. Mnie nikt nie kontrolowal. Co do urlopu to niewykorzystany nie przepada. Ja mam jeszcze za 2015 rok i sie tym nie przejmuje. Jak sie konczy macierzynski to wtedy mozesz go przrdluzyc o urlop zalegly. Ja tak robilam z corka. Konczyl mi sie macierzynski w marcu a do pracy wrocilam w maju. Jeszcze zostalo pare dni zaleglego. Dlatego teraz mam jeszcze za 2015 rok niewykorzystany. Jedynie opiekunczy nie przechodzi. Ostatnio wykorzystalam 2 dni zanim pojde na l4.
-
nick nieaktualny
-
Hejka, ja też sie borykałam z infekcją, ale po Pimafucinie przeszło i nic nie stosuje, żadnych probiotyków ani nic, na razie spokój.
Co do szkoły rodzenia to jest różnie, u mnie w szpitalu jest darmowa szkoła rodzenia dla chętnych, wystarczy sie zapisać po 20 tyg, ciąży. Jest chyba 8 spotkań, po 2 godziny czy jakoś tak. A jeśli masz na L4 wbita 2, że możesz chodzić, to sie do ciebie nie mogą przyczepić, jak masz 1 i musisz leżeć, to ci nie wolno nigdzie chodzić, do spaceru sie nawet przyczepią.
Gratuluje Ruzia -
nick nieaktualnyZazdroszczę, ze znacie juz płeć
tak mocno chciałam sie dowiedziec, a tu maly śpioch nie ruszał się. Dzisiaj dostalam pierwszego solidnego kopniaka, nie tylko muśnięcie. Oczywiście solidnego jak na 200 g szczęścia. Chciala bym juz osobowo zwracać się do brzuszka. A tu jeszcze 3 tygodnie. Następnego zwolnienia nie odpuszczę, musze miec chodzone, bo nawet z ta szkola rodzenia by byl problem
-
hejka, u mnie tez chyba jakies delikatne musniecia..ale nie wiem czy to nie jelita
a u kobietek, ktore maja wiecej tłuszczyku moga byc ruchy pozniej odczuwane... przy pierwszej ciazy tez pozniej- ok 20 tyg, w drugiej moga byc szybciej
dziewczyny, ktore zamawiaja z H&M Mama...jakie rozmiarowki bierzecie...? takie same jak nosicie czy wieksze? bo ja nie wiem co zrobicale są tam przesliczne sukienki
a ogrodniczki jak mi się podobaja
jesli chodzi o ten urlop...to jesli nie jest sie pelnego miesiaca na L4 to urlop mozna sobie wybrac, natomiast jesli dluzej niz miesiac to wtedy musisz wrocic na jeden dzien do pracy by móc wziąc urlop. Tak to chyba było, ja w poprzedniej ciazy tez miałam jakieś zawirowania....
teraz jestem na L4, chodzacym, ale planuje pojechac na wakacje(jesli tylko wszystko ze mna i z maluchem bedzie ok) licze na to, ze ZUSy do mnie nie wpadną
podacie mi link do grupy na facebooku??
-
czarująca taż mam chęć na coś z h&m i też choruję na ogrodniczki!
muszę się wybrać gdzieś dalej na zakupy bo u mnie nie ma h&m a tak to sobie przymierzę i będę wiedziała jaki rozmiar wziąć
ruchów jeszcze nie czuję ale to pierwsza ciąża (właściwie druga, ale pierwszą poroniłam) i pewnie dlatego, a poza tym nie wiem jakie to uczucie więc mogę nie wyłapać że to właśnie TOWiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2016, 10:17