X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie. To jest właśnie Luxmed wszystko jest osobno :(

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • monikamina Koleżanka

Wysłany: 6 lipca 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez chodze do Lux medu i u mnie lekarz ma usg. Robi mi usg na kazdej wizycie wuec chyba nie kazda placowka jest taka sama.

2nn3skjov6bvby4s.png zrz63e5ebzu8cjz8.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti77 wrote:
    Kas50 w 8tc szyjkę wg usg miałam 34mm teraz "na oko 20mm" wydaje mi się że równie dobrze w rzeczywistości może być 25mm.
    Natomiast skierowania na transwaginalne nie dostane bo nie ma podstaw.....
    To jednak duża roznica.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Posti77 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    To jednak duża roznica.

Zauważyłam ;) To mam panikować? Lekarz powiedział że jest ok.

monikamina w Warszawie? Wątpię. Niestety w Warszawie wygląda to gorzej niż źle... terminy są jak w nfz nawet nie wiem czy nie bardziej odległe. Na usg wolne wizyty są 1,5 miesiąca do przodu. Dobrze że chociaż w ciąży udaje mi sie zrobić wtedy kiedy wskaże gin.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2016, 13:21

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie wiedziałam, że na samolocie można zmierzyć nawet na oko szyjkę :) Tzn wiem, że coś tam da się zbadać, bo chyba tylko raz nie byłam na samolocie i zawsze słyszę, że szyjka okej, ale myślałam że to tylko zamknięcie.

Ja myślę, że jak to był pomiar na oko to nie wiem czy panikować. Jak osoba badająca nie panikowała to nie stresowałabym się dodatkowo, bo jakby było bardzo źle to raczej zmierzyli by Ci na USG bo to raczej jest wskazanie.

A w ogóle są jakieś objawy skracającej się szyjki?

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze że szyjka często skraca się bezobjawowo,czasem są twardnienia.
    Na samolocie mi akurat.gin sprawdza czy nie ma rozwarcia zewn.a przez usg długość i rozwarcie wewn. Najważniejszy jest pomiar szyjki w 23tc,dlugosc ponad 25-30mm minimalizuje ryzyko porodu przedwczesnego.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Shaili Koleżanka

Wysłany: 6 lipca 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam robiony pomiar szyjki w niedzielę bo brzuch mi twardniał i wyszło 2,98. Lekarz mówił że ok... Niestety nie wiem jaka długość miałam na początku ciazy bo lekarz badał szyjke tylko na samolocie a nie mierzył jej na usg. Z tymi szyjkami to same stresy... szkoda, że skracanie nie daje żadnych objawów, bo wtedy można by w porę zareagować, a tak co wizytę stres czy wszystko ok...

p19uugpj2n55j8nz.png

Nasz Aniołek 10.11.2015 [*] 6 tc-ciąża biochemiczna
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na ostatniej wizycie 2 dni temu czyli właśnie 23 tc, miałam badaną szyjkę na samolocie i gin powiedział tylko,że jest uformowana i zamknięta a nic nie wspomniał o długości.Szkoda,że nie zapytałam.Usg dopochwowego nie robi mi wcale tylko przez brzuch ocenę płodu.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • Ruzia Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti77 wrote:
    3cm mierzone przez usg czy na oko na samolocie?

Mierzone przez USG

Ruzia

mhsv2n0adhbxs4dq.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ginka z kolei bada i na fotelu i przez usg,wtedy jestem pewna że jest dobrze sprawdzona :-)
    Ale w 1ciąży mialam też badana tylko na fotelu.
    Gin na usg polowkowym też mierzyl mi szyjke ale przez usg brzuszne,chodzę do innego gina z kliniki.

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Shaili Koleżanka

Wysłany: 6 lipca 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 23+0 Mnie też zawsze tylko bada na samolocie i mówi że szyjka ok.twarda i zamknięta. Teraz w nd pojechałam na ip bo martwiło mnie częste twardnienie brzucha i tam lekarka zrobiła mi usg szyjki i mówiła że ma 2,98 jest twarda i zamknieta i że jest ok. Teraz postanowiłam sobie że na każdej wizycie będę prosiła o usg szyjki żeby wiedzieć w razie co czy coś się dzieje.

p19uugpj2n55j8nz.png

Nasz Aniołek 10.11.2015 [*] 6 tc-ciąża biochemiczna
  • Kagura Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziewczyny, ja z zupełnie innej beczki. Może któraś z Was interesowała się lekkimi wózkami. Jestem niska i do tego mam okulistyczne przeciwwskazania do dźwigania, więc potrzebuję czegoś naprawdę lekkiego (i najlepiej nie za grube tysiące...). Miałam ambitny plan kupić teraz głęboki a potem leciutką spacerówkę, ale na razie widzę, że ciężko w ogóle dostać wózek, który nie byłby wielofunkcyjny, a one w zasadzie ważą często więcej przez stelaż. Najpiękniej by było, gdyby waga nie przekraczała 10kg, ale zazwyczaj tyle ważą bez założonej gondoli. Trochę mnie przeraża wizja tachania tego po schodach :|. Na razie przekopałam może 1/3 internetów i szału nie ma... Kurczę, gdyby nie to, już bym miała przynajmniej 2 fajne wózki od znajomych, ale oba ważą ponad 15kg. Ciężkie życie kurdupla :P.

AKUxp2.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się interesowałam :) Bardzo zależy mi na lekkim wózku i mój typ to x-lander x-cite - waga spacerówki ze stelażem to 10.4 kg, sam stelaż 6.5, a gondola 4. U mnie padło na x-landera ze względu na to, że nie lubię modnych ostatnio gondoli z plastikiem. No i trzeba pamiętać, że to wózek miejski - ma piankowe koła, więc jak ktoś szuka wózka na ekstremalne tereny to odpada.
    Głównie pompowane koła zawyżają masę wózków, nie pamiętam już w jakim modelu ale widziałam gdzieś, że same pompowane koła ważyły 5kg! :) Cena nie jest jakaś super niska, ale zobacz też sobie Camarelo, np Sirion - waga gondoli - 4.1 kg waga stelaża – 4.9 kg, waga spacerówki - 4.3 kg i tutaj już masz pompowane koła i dłuższą gondolę co też wiele dziewczyn sobie chwaliło. Ogólnie polecam wybrać kilka modeli i pojechać do sklepu, pomacać, pojeździć. Ja byłam na targach i miałam okazję pojeździć x-lanedrem w terenie - po chodniku, po trawie. Nie wiem czy w sklepie pozwalają wyjechać no ale miło by było z ich strony. :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2016, 14:54

Kagura lubi tę wiadomość

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Kagura Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2016, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie najpierw chcę coś wyhaczyć, żeby sobie potem pooglądać. Łatwiej się potem na zakupy jedzie. Ostatnio byliśmy tak na żywioł w sklepie na chwilę, to akurat trafiłam na sprzedawczynię, która się nie bardzo w tym orientowała, więc mogłam tylko popatrzeć, który gabarytowo mniejszy, ale przecież nie będę wszystkich wózków podnosić w sklepie :D.
    Wózek może być jak najbardziej miejski, raczej wystarczy. Na pompowanych kołach też mi jakoś wybitnie nie zależy, bo zamierzam jednak korzystać z chodników przede wszystkim :). Gondola też wielka być nie musi, pewnie jak się tylko ciepło zrobi, to maluch będzie w spacerówce śmigał.
    Widzę, że z Camarelo coś się da wybrać. I jeszcze nie jest taki wielki szkok cenowy (szczególnie, jeśli udałoby się ustrzelić używany, chociaż to by wymagało sporo szczęścia pewnie :P). Przyszła babcia już się zaoferowała, że się do wózka dołoży, to pewnie da radę. Zresztą ten x-lander też całkiem-całkiem, będzie trzeba z małżem obgadać ;). Wielkie dzięki, _polin.

AKUxp2.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też szukałam juz wózka, ale cieżko dostać sam wózek z gondolą , żeby nie był wielofunkcyjny. A za nieduże pieniądze to juz w ogóle. Zainteresował mnie Baby design Lupo, albo Dotty czy któraś z Was miała taki, albo coś wie na ich temat? Opini jest wiele w necie, ale sama nie wiem.

Co do odczuwania ruchów maluszka to moja córcia jest chyba bardzo leniwa, nie wiem czy ja ich tak nie odczuwam przez tłuszczyk na brzuchu, czy przez niskie ciśnienie, może mała sie tak nie wierci? Nie wiem jakie mogą być przyczyny. Zaczynam sie trochę martwić. Niby 22 tydzień w trakcie, ruchy powinny być wyraźniejsze i częstsze, a u mnie jakos kiepsko. :(

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cała przyjemność po mojej stronie :) Pewnie jeszcze coś by się znalazło, ale ja już się więcej nie zagłębiałam, bo dosyć szybko trafiłam na swój ideał. Ogólnie wydaje mi się, że mało jest takich prawdziwie lekkich wózków, ale też czytając opinie przyszłych rodziców mało komu zależy na małej wadze...

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Kagura Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt, wiele osób nie zwraca na to uwagi, chociaż natknęłam się już na komentarze osób, które były niezadowolone z tych wózków wielofunkcyjnych, właśnie przez wagę - ale to wychodziło dopiero przy użytkowaniu ;). Dlatego ja wolę się teraz trochę pogimnastykować przy szukaniu, bo skoro i tak małe szanse na sam głęboki, to chcę chociaż raz wydać pieniądze, a nie dwa.
    I jak tak patrzę na tego x-landera, to coraz bardziej mi się podoba... Zobaczymy, co mąż na niego powie. Pokazałam go mamie, mówi, że fajny i już mnie do sklepu wygania :D.

Małamama, niestety nic na ich temat nie wiem. Ważą prawie 15kg, więc nie znajdują się w kręgu moich zainteresowań :P. Podoba mi się w nich na pewno to, że rączkę do noszenia mają nad budką gondoli, bo dzięki temu nie ma dziury, przez którą może padać :).

U mnie też szału z ruchami nie ma - chyba że na dłużej przysiądę albo się położę. No, jeszcze jak zjem lub wypiję coś słodkiego. A tak, to mam spokojne dziecko na razie ;P. Podobno ruch dzieci usypia, więc jeśli jesteś dużo w ruchu, to może sobie śpi :).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2016, 18:02

małamama lubi tę wiadomość

AKUxp2.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2016, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w brzuchu szaleństwo juz prawie 2tyg od rana do wieczora....z Leonem tak nie miałam..bedzie mały diabeł..

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lipca 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2023, 22:51

• Posti77 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam się na usg transwaginalne na jutro. Bo przeczytałam całe internety i wynika z tego że z szyjką 2cm zaraz będę rodzić :P Mam nadzieje, że wymiar nie potwierdzi się na usg a będzie tylko większy ;) Nie wyobrażam sobie pójść na zwolnienie :( ale jak będzie trzeba - zapłakana ale pójdę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 08:57

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
‹‹ 300 301 302 303 304 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ