X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jest Posti,dla dobra Maleństwa trzeba zrobić wszystko,a poza tym do porodu jednak bliżej niż dalej. :)

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze robisz. Lepiej zrobic dodatkowo usg i sie uspokoic niz byc w niepewnosci. Ja na nastepnej wizycie tez poprosze o sorawdzenie szyjki.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Kagura Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti, trzymam kciuki, żeby wszystko było w porządku. To na pewno błąd pomiaru albo coś :).

Ja też się stresuję, bo wczoraj mąż wrócił z wiadomością, że dziewczyna od niego z pracy trafiła do szpitala z zapaleniem opon, podobno była w poważnym stanie... Niestety nie wiedział nic więcej, ale mam nadzieję, że nikt się nie zarazi. Okres wylęgu choroby trwa do 10 dni, więc zobaczymy. Oby szybko wyzdrowiała, bidulka :|.

AKUxp2.png
  • kicia 123 Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2016, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam
    mam termin na 13 listopada
    też martwię się szyjką mimo iż na ostatniej wizycie było 4,75 cm ale ja strasznie panikuje, mi lekarz robił usg przezpochwowe i w ten sposób mierzył długość a recznie to tylko sprawdzał czy twarda i takie tam
    ogólnie teraz to często czuję kłucie na wysokości pępka i po bokach mnie ciągnie tak od piersi w dół jakby mi skóry brakowało moja stąd moja panika

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2016, 22:44

iv09cwa1rrl9vhg6.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kicia no co Ty ! ale się wkręcasz. To co ja mam powiedzieć kiedy lekarz powiedział mi że szyjka ma 2cm! O 4,75cm nawet nie marze. Mając 3-4cm będę bardzo szczęśliwa. Kłucie może wiązać się z powiększającą się macicą. Wiązadła na pewno się rozciągają. Nie panikuj i nie stresuj się. Urodziłaś dwójkę dzieci i teraz też wszystko skończy się dobrze. Głowa do góry ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 08:11

kicia 123 lubi tę wiadomość

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • MłodaDama Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chore ale ja dziewczyny od poczatku nie wiem jak sie ma tzn ile cm ma moja szyjka I tylko badanie na fotelu lekarz utwierdzal ,ze jest dobrze bez zmian itd I tyle. Wiem tylko ze koncem czerwca byla miekka /zamknieta I lekarke nic nie niepokoilo I mnie w sumie tez :P w pierwszej ciazy tez tylko raz dowiedzialam sie w 23 tyg jak wyladowalam w szpitalu z powodu rzekomo skracajacej sie szyjki bo mialam bole I twardnienia ze nic sie nie dzieje I ma 4cm :) takze masakra z jednej strony ,bo to troszke wydaje sie dzis podstawa wiedziec cos o szyjce wiecej niz tylko z badanka na fotelu a jednak . Jesli np mialabym jakies bole czy cos mega by mnie nie pokoilo nie wiem klucia czy cos to meczylabym lekarza o zmierzenie a tak po prostu jest jak jest.

No wlasnie a propo twardnien brzucha. W pierwszej ciazy zaczely sie te twardnienia rowno z 20 tyg I teraz chyba tez , bo wczoraj mialam dlugi spacer I po powrocie po prostu brzuch mialam jak kamien. Masakra ale staram sie nie panikowac mam magnez w razie w nospe takze luz. A wizytuje juz w nastepny piatek:)
    Pozdrawiam

3i49tv73dij0ph5n.png

f2wl2n0aq925hkns.png

om/tickers/bdhz0tsdh6vmhr9d.png[/img][
  • _polin Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po kolejnej wizycie - myślałam, że nie będzie USG, bo niedawno było połówkowe, a jednak :)
    Moje szczęście ma już 682g i ma śliczny nosek - już się w nim zakochałam :)

Z dzidziolkiem wszystko okej, a u mamusi różnie - wyszły mi bakterie w moczu, muszę powtórzyć, bo nie mam objawów. Czy to w jakiś sposób może zaszkodzić dzidzi, nawet jeśli przebiega bezobjawowo?
    I u mnie nie obejdzie się bez żelaza w tabletkach. Niby to nie są jakieś ogromne spadki (hemoglobina 11,6 norma 12, hematokryt 35 norma 37) a odczuwam to ogromnie, najchętniej spałabym cały dzień, a i apetyt mi spada. No cóż trzeba jeść więcej mięska na które w ogóle nie mam ochoty...

A i co do szyjki, ja teraz też mam badaną tylko na samolocie, wcześniej miałam kilka razy mierzoną.

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga zadam głupie pytanie :
    po co kupuje się butelki dla niemowlaków? skoro karmimy piersią?
    bo bolą sutki czy jak nie będzie nas w domu czy jak jest problem z pokarmem?

pytanie 2- też powinnam kupić?
    pytanie 3 - muszę kupić specjalistyczny sterylizator do butli czy wystarczy garnek z wrzątkiem?

Ja twardnień brzucha chyba nie mam, zresztą mam dużo sadła to może po prostu nie mogę "wykryć"..?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 10:00

kicia 123, małamama lubią tę wiadomość

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • MłodaDama Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kupila siostra komplet butelek Avent I bardzo sie przydalo choc wiedzialam ,ze od poczatku chce karmic piersia I nie ma mowy o niczym innym. Jednak duzo razy musialam wyjsc z mezem rozne sprawy pozalwtwiac czy chocby zakupy sam na sam odetchnac wiec butelka byla w razie w na moje odciagniete mleko. Tylko trzeba bardzo uwazac z podawaniem butelki byleby nie za czesto ,bo np moj synek przez czeste podawanie butli po 3 miesiacu zaczal odrzucac piers mleka robilo sie coraz mniej I lipa. Takze tylko sytuacje awaryjne. Ja przy tej dzidzi zaopatruje sie znowu w nowy komplet butelek mimo wszystko.
    Co do ich mycia ja zawsze do gara woda wrzatek I wyparzalam ale przyznam nie codziennie . Codziennie to poprostu mylam je w plynie I cieplej wodzie a wyparzalam hmm raz w tygodniu. Zadne tam sprzety do mycia nic.

Takze nie musisz kupowac od razu mozesz gdy maluch sie urodzi I jednak stwierdzisz ze Ci sie przyda tym bardziej ,ze te butelki mozna w roznych sklepach dostac czy aptece takze luz ale ja z swojego doswiadczenia wole je juz miec w domciu :)

Na herbatki potem tez sie przyda np koperek na kolki czy cos choc po 4 miesiacu to zamiast butli mowia ze fajnie takie napoje podawac w doidy cup ale ja z tego nie korzystalam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 10:22

Posti77 lubi tę wiadomość

3i49tv73dij0ph5n.png

f2wl2n0aq925hkns.png

om/tickers/bdhz0tsdh6vmhr9d.png[/img][
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki ;)

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polin w ciąży czasem wystepuje bakteriomocz bezobjawowy,wtedy gin daje jakiś antybiotyk na bakterie :-) robisz posiew moczu?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• _polin Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przyszłym tygodniu idę powtórzyć badanie ogólne moczu i może oddam na posiew. To może być z tego samego moczu czy to musi być jakiś specjalny? :) nigdy nie oddawałam na posiew :P Ogólnie dostałam instrukcję pobierania moczu z dezynfekcją cewki moczowej octeniseptem i zakryciem ujścia pochwy. Jeszcze tego mi brakuje do kolekcji w ciąży... :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 10:48

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • anian90 Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2016, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polin mi też wyszły bakterie w moczu, na początku gdy było mało leukocytów to brałam żuravit, a potem wyszło prócz licznych bakterii sporo leukocytów, więc zrobiłam posiew i okazało się że w moczu mam paciorkowca. Moja ginka mnie uspokoiła, że to nie zagraża, paciorkowce zagrażają jak są w pochwie gdy maluszek przechodzi przez kanał rodny a tak to niby nie ma tragedii. Ja dostałam furaginę, mam brać 3x2 tabletki i w czystości mi wyszły jakieś grzyby to dostałam macmiror. Także nie martw się :) dla spokoju możesz zrobić posiew i będziesz wiedziała co i jak :)

Pojemnik jałowy musisz kupić :) zapytaj w sumie w swoim lab bo są też takie specjalne pojemniki z płytką

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 10:54

_polin lubi tę wiadomość

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat wczoraj podjechałam do internisty po skierowanie na posiew. W przeszłości miałam przygody z bakteriami dlatego teraz warto sprawdzić. Lepiej późno niż wcale.
    Jutro rano oddam do analizy.

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super te pytania o butelki ;) sama zaczęłam się rozglądać za sterylizatorem i podgrzewaczem. U mnie raczej moze się sprawdzić, bo do kuchni mam daleko. A dziecko będę zostawiać mężowi pod opieką. W sumie ten avent mi się podoba.

Mam pytanie odnośnie glukozy, a nie chce juz dzwonić do laboratorium. Musiałam w aptece kupić ten proszek.
    To oni mi go jakoś rozrobią z woda ?
    W razie czego kupiłam cytrynę, nie wiem czy pozwolą użyć. I siedzi sie tam 2 h, zgadza się? Czy może wiecej. A nie ma problemu jak bym chciała zrobić toksoplazmozę i morfologię, tak?

_polin- gratulacje.;) dzidzia rośnie.

_polin lubi tę wiadomość

• aphrodita Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam butelki avent i sterylizator parowy do mikrofalowki. Ten sterylizator polecam wlasnie przy butelkach czy laktatorze. Smoczki tez na poczatku nim wyparzalam przy okazji. 3 min i po wszystkim. Ale kazdy sam decyduje co chce. Butelki avent natural sprawdzaja sie przy laczeniu karmienia. Ja musialam swoje mleko sciagac i dawac butelka potem i tak corka ladnie ssala ale pokarmu mialam malo.
    Mysle ze jedna butelke awaryjnie dobrze miec.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zxc morfologię i tokso zrobią Ci przy pierwszym pobraniu (przed wypiciem).
    Co do rozpuszczenia weź ze sobą małą wodę na wszelki wypadek. Ale powinni oni to już ogarnąć.
    Czytałam ,że cytryna fałszuje wynik i w wielu labo jest zabroniona :/
    1 badanie jak przyjdziesz, drugie po godzinie i trzecie po następnej godzinie.

Ja glukozę zrobię tak jak gin mi zalecił w 24/25tc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 12:04

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    F

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2023, 22:51

• kas50 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też idę na glukoze już za tydzień :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już drugi raz w tej ciąży będę robić krzywą cukrową i mam nadzieję ,że ostatni.Pierwszą miałam w 12 tyg i wyszła ok.Też macie zlecenie na obciążenie 75g glukozy czy 50g?

qb3ce6yd4c3es2kf.png
‹‹ 301 302 303 304 305 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ