X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tydzień czekałam na gbs, w 35tc miałam pobrany, ujemny na szczęście. Nawet męża udało się dorwać i okazało się, że tak jak ma grupe krwi rh- no i nie potrzebnie miałam odczyn robiony.
    U mnie dwa razy podchodził do mierzenia na usg. Najpierw wyszło 2500 a później 2700 nie wiem co o tym myśleć. Duży nie będzie na pewno.
    I jak tak się tym wszystkim cieszyłam to się okazało, że mam morfologie najniższą od początku ciąży, już wiem dlaczego nie mam tak na nic siły...

Mi się udało do torby plażowej spakować wszystko, a dla małego mam do wybrania w drugiej.
    Ktg idealne, brak czynności skurczowych więc może nawet do terminu dotrwam...

Syn 10.2016
    Aniołek [*] 6tc6d 03.2018
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślałam na początku jak sie nic z pupą nie będzie działo, to żeby jej niczym nie smarować, a położna nam mówiła, żeby jednak smarować. I nie wiem czy tenm bephanten będzie dobry zapobiegawczo, czy lepiej zwykły jakiś krem nawilżający dla dzieci. Bo sudocrem to jak już jest odparzenie będę stosować, mam kupiony juz dawno bo jest najlepszy do gojenia odparzeń.

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bephanten albo alantan jest dużo lepszy niż sudocrem, sudocrem lubi wysuszać a też drogi.

Syn 10.2016
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do opuchlizny to mi trochę odpuściła, ale stopy mam wielkie jak dinozaur normalnie, jak mi takie zostaną to sie załamie, żadnych butów eleganckich co mam nie wcisnę, chyba.
    Mam dobrą wiadomość przedłużyli mi umowę :-)

A Lena jak kostek nie widać a wyniki masz dobre, to może zrób kwas moczowy, bo jak sie ma podwyższony to lubią puchnąć kostki. Ja miałam podejrzenie podagry i też zazwyczaj mam kwas wysoki i takie objawy były. Na pewno zgłoś lekarzowi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 12:20

Lena19938, aphrodita, Scorpiolenka lubią tę wiadomość

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    manda21 wrote:
    Bephanten albo alantan jest dużo lepszy niż sudocrem, sudocrem lubi wysuszać a też drogi.

Alantanm to taki zwykły na poparzenia i stłuczenia co sie stosuje czy jest jeszcze jakiś inny specjalny dla dzieci? Bo ten zwykły mam i on jest tani bardzo nawet.

A sudocrem zapewnia najlepszą warstwę ochronną na odparzeniu przed moczem i kupą, żeby sie gorzej nie robiło. Na rany, odparzenia czy nawet odleżyny działa cuda wiem z doświadczenia, dlatego mam go zakupionego juz dawno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 12:24

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alantan jest maść i krem, jak jest podrażnienie to spokojnie może być maść. On kilka zł kosztuje.

No sudocrem bardziej zabezpieczająco, jak jest bardzo źle to nie pomagał, ale może to kwestia indywidualna...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 12:28

Syn 10.2016
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • picollina Ekspertka

Wysłany: 18 października 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie, na poczatek smialo Alantan ten niebieski-krem, jak cos sie dzieje to mozna ten zielony-masc. Skuteczny i nie drogi. Ja osobiscie wole Bepanthen ale zawsze szukam w ofercie. Ja do szpitala biore wlasnie Alantan niebieski.

f2wl2n0a4zwzr8gi.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małamama miałam kwas moczowy robiony i wyszło ok. Myślę że to uroki ostatnich tygodni ciąży... Wiele z nas ma z tym problemy a inne nawet tego nie znają...

Ja biorę Linomag zielony do pupci. Sudocrem jest ostatecznością.

małamama lubi tę wiadomość

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linomag fajny ale brudzi strasznie. Z córką czasami używałam ale to na samym początku. U mnie idealnie sprawdził się Nicea s.o.s nawet moja mama dla siebie kupiła bo ma bardzo sucha skórę.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja zobaczę ten Linomag bo u mnie się sprawdza. Nie nakładam dużo więc i nie brudzi tak bardzo. Wypróbuje. Jak się nie sprawdzi to zainwestuje w Bepanthen

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i zgłupiałam juz nie wiem co kupić :-)
    Z myślą o piersiach zainwestuje może na początek w ten bephanten.

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • agata.gie Koleżanka

Wysłany: 18 października 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z kolei w szkole rodzenia mówili, żeby niczym nie smarować pupy "na zapas". Dobre chusteczki do wycierania zawierają substancje ochronne. A jeśli będzie się coś działo to niby Bepanthen najlepszy, a Sudocrem zanadto wysusza - to jest zdanie pani doktor pediatry-neonatologa z oddziału położniczego. Także jak widać, każdy ma jakieś swoje doświadczenia i myślę, że i tak pupy naszych maluchów same sobie wybiorą, czego chcą ;p

Wirginia, Paju lubią tę wiadomość

relg2n0apzfk2ghe.png
  • picollina Ekspertka

Wysłany: 18 października 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do opuchlizny, to ja już tak mam od jakiegoś miesiąca, palce u stóp i dłonie, a w poprzednich ciążach temat był mi obcy. Dodatkowo cierpną mi dłonie, od tygodnia to już wogóle nie mam czucia w palcach, najgorzej przy prowadzeniu samochodu, ciężko tak gdy nie czuje się rąk. No i oczywiście w nocy, drętwieją mi ręce po same łokcie, chwilami to aż swędzi i boli. Ale pocieszam się że to wkrótce minie. Po porodzie nie będę sypiała z troszke innego powodu :)

Lena19938 lubi tę wiadomość

f2wl2n0a4zwzr8gi.png
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    picollina pewnie uciska Ci gdzieś brzuszek na jakiś nerw

Ja osobiście bepanten bardzo lubię. Ja bym chciała na początku przemywać wacikami i wodą, żeby nie używać nawilżanych chusteczek przynajmniej w domu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 14:10

Syn 10.2016
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • Pytająca Koleżanka

Wysłany: 18 października 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zraniłam się w palec. Dość głęboko, ale też nie mega głęboko przy obieraniu ziemniaków. Krwi sporo było, bo opuszki mają to do siebie. Przemyłam długo pod bieżącą wodą, potem Octanisept i jałowy opatrunek. Teraz się martwię, że rana miała kontakt z ziemią (brudne ziemniaki). Wiem, przesadzam, ale wiecie jak jest z ciężarnymi, więc mnie upewnijcie, że nic więcej nie muszę robić i jesteśmy z maluchem bezpieczni.

dqprj44jms8c8veb.png
  • manda21 Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytająca dobrze jest przemyć wodą z mydłem, jak dobrze wypłukałaś i od razu to raczej nie powinnaś się martwić.

klauuudia lubi tę wiadomość

Syn 10.2016
    ckai9jcgluuotmoy.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi polozna w Niemczech mowila ze absolutnie zadnych kremow zadnych chusteczek oliwka tez nie nacierac dziecka... Jakos ciezko mi jej zaufac i wydaje mi sie ze bede robila po swojemu

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwykła woda utleniona i opatrunek i wszystko na pewno będzie ok. Octanisept też odkaża to na jedno wychodzi. Na pewno nic Wam nie grozi. Gdybyś sie skaleczyła jakimś starym pordzewiałym czy nie wiadomo jakim brudnym narzędziem to wtedy większa obawa, ale przy ziemniakach chyba nic nie grozi.

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A swoja droga pytanie do mam chlopcow orientowalyscie sie badz pytalyscie lekarza badz poloznej czy macie ´`naciagac`` siusiaczka , ja pytalam i oni tutaj w Niemczech nie kaza tego robic, ale polozna mi powiedziala, ze rzeczywiscie nie kaza ale jej synek musial miec operacyjnie nacinanego bo zarosl i plula sobie w brode, ze im wszystkim zaufala... I ze mam robic tak jak uwazam za sluszne ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2016, 14:44

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie w szpitalu i położna i neonatolog mówili o emolientach, żeby nawilżać, smarować i chronić bo ta skórka jest bardzo delikatna i wrażliwa. Ale przecież to też wszystko jakaś chemia jest. Życie samo zweryfikuje.

ex2buay3pdd4m8hy.png
‹‹ 477 478 479 480 481 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ