X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jutro mamy usg główki prywatnie oczywiście bo dalekie terminy a kazali nam zrobić przed szczepieniem. A bioderka dzień przed Wigilia. Obu wizyt się boję.. mamy zalecenia kłaść na lewej stronie bo wg neurolog Mała obrała sobie prawą stronę i zaburza to symetrię. Jak zaczęła na wizycie rzucać moim dzieckiem to byłam przerażona! Mężowi aż szczęka opadła. Nie mam odwagi aż tak jej nosić albo przewracać. Będziemy to wszystko robić stopniowo i powoli :)

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie brałam skierowania. Od razu Idę prywatnie. Na jednej wizycie wszystko.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy bioderka 2 stycznia a 5 szczepienia. Bo to między 4a 6 tyg. trzeba zrobić a szczepienia po 6.

Mam problem bo krwawienie mi ustało i zaś pod górę, trzeba będzie jechać do gina żeby zobaczył co się dzieje. Pewnie dostanę coś na obkurczanie. :-(

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropo spania. Usypiamy miedzy 23 a 1 i Gabi budzi się co 3 lub 4 godziny. Spimy do 10. Przed 13 spacer - dziecko śpi godzinę w wózku na dworzu potem przekładam ją do łóżeczka i śpi jeszcze z 2 godziny budzi się na karmienie je godzinę i potem znowu śpi do wieczora. Najbardziej marudna jest wieczorem ale to dobrze, trochę się zmęczy :)

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małamama wrote:
    My mamy bioderka 2 stycznia a 5 szczepienia. Bo to między 4a 6 tyg. trzeba zrobić a szczepienia po 6.

Mam problem bo krwawienie mi ustało i zaś pod górę, trzeba będzie jechać do gina żeby zobaczył co się dzieje. Pewnie dostanę coś na obkurczanie. :-(

Bioderka między 6 a 12 tyg.

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • RinaC Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o bioderka to co lekarz to inne zdanie. Nam przy wypisie ze szpitala powiedzieli ze między 4 a 6 a później u pediatry tak jak Posti napisała ze między 6 a 12 wiec idziemy 2 dni przed skończeniem 6 tygodnia. W taki sposób wpisujemy się praktycznie w oba zalecenia;)

17u920mmbyd1a8aj.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem rozpustna. Mała zasnęła mi na piersi. Inaczej nie chciała nad ranem. Tata ułożył ją na kocyku i spaliśmy tak we trójkę aż do 12! Teraz mój kociak znowu przy piersi śpi. Ah... To takie złe i takie piękne jednocześnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2016, 19:28

Wirginia lubi tę wiadomość

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti77 wrote:
    Bioderka między 6 a 12 tyg.

Nam i w szpitalu i pediatra tak kazali, widać co kraj to obyczaj.

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas szpital między 4-6, a pediatra między 7-8, bo niby po tym czasie dopiero zmiany wychodzą - jak wszędzie, każdy mówi co innego. My byliśmy w 7.
    W sumie mamy z głowy już USG głowy, brzuszka i bioderka. Brzuszek do powtórki za pół roku, bo coś z nerką ale podobno nie groźne i miałam się nie zagłębiać więc tego nie zrobiłam :)
    W piątek szczepienie, cykam się trochę bo nie jestem przekonana do żadnej opcji. Niestety ilość wkłuć mnie nie przekonuje, bardziej skreślam NFZ ze względu na zawartość tiomersalu więc raczej 5w1 bez dodatkowych.

Ja już można powiedzieć wróciłam całkowicie do żywych - nawet ostatnio wyrwałam się do kosmetyczki zrobić pazurki. Lena wszystko się ustabilizuje - zobaczysz, tylko potrzeba czasu :)

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • picollina Ekspertka

Wysłany: 7 grudnia 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena a co w tym zlego ze malenstwo zasypia przy piersi? Moje zawsze tak zasypialy, dla mnie to cos naturalnego a nie złego. Zazwyczaj potem jak mocniej usnelo to odkladalam. Kieruj sie instynktem a nie ksiazkowymi madrosciami. Kazde dziecko jest inne, moze po prostu potrzebuje bliskosci mamy, jej zapachu, odglosu bicia serca, bo to jest cos co zna i co go uspokaja. Dajcie sobie troche czasu zeby siebie nauczyc nawzajem.

A u nas bioderka dopiero po 12 tyg., pierwsze badanie bylo od razu w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2016, 22:15

f2wl2n0a4zwzr8gi.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polin jesli chodzi o tiomerosal to tylko dtp na nfz zawiera go sladowe ilosci. Taka zawartosc raczej nie ma zadnego wplywu ale jak sie go obawiasz to lepiej 5w1.
    Ja wole dmuchac na zimne wiec do mnie to przemawia no i jeszcze to ze w 5w1 czy tam 6w1 krztusiec jest acelularny a na nfz jest pelnokomorkowy co moze wywolywac wiecej skutkow ubocznych.

A Ty tez z "mojej branzy" biolechnologicznej czy poprostu zglebiasz ten temat tak sobie? :)

Wirginia, kicia 123 lubią tę wiadomość

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak dla ciekawostki powiem Wam ze na poprzednim forum na ktorym bylam po urodzeniu synka. Jedno dziecko zachorowalo na krztusiec po szczepionce.

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2016, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radiszka Ty na co i kiedy szczepisz?

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepie 5w1 ale tak za 2 tyg pewnie bo przesowam to ze wzgledu na to ze moja jest wczesniakiem. Wzw ma taki sam sklad w platnych i na nfz. Wiec jak jest opcja 5w1 i wzw na nfz to poprostu wychodzi taniej ale w niektorych miejscach maja tylko 6w1 to wychodzi na to samo tylko placi sie drozej. No i mamy darmowe pneumokoki i moja dr chce szczepic na to bez wzgledu na moje zdanie ale ja sie nie dam i na pneumoki nie zamierzam zaszczepic.

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Radiszka a czemu pneumokoki nie ? Jestem ciekawa opinii osoby co sie zna, bo waham sie czy szczepic czy nie :)

Moja Kalinka tez jest wczesniakiem, wczoraj szczepilam ja 5w1.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2016, 00:13

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 01:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Mysza i jak się Mała czuje?

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • Mysza123 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 02:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o szczepienie to Wyglada na to ze (odpukac) jest ok. Wczoraj jedynie odrobine zaplakala przy ukuciu a potem zasnela :). Jest troszke marudna ale nie wiem czy to ma zwiazek ze szczepionka. Nie ma temperatury, sladu na nozkach tez nie ma, kazali smarowac altacetem miejsce po szczepionce. Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze :). Poki co obserwuje czy czasem ja wirus nie lapie na ktory zachorowal maz. Nie wiem po jakim czasie w razie co moze wyjsc choroba. Odizolowalam go od nas i czekam az wyzdrowieje, jestem wyrodna zona :P

🐭 28- endometrioza/ POF
    10.2016- córka 👧🏼

Reprofit Ostrava
    11.2022- ET- cb 🤍
    02.2023- FET- 🧡✨
    10.2023- 37tc- 2770g, 51 cm 🧸🎀🦋

age.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 02:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    radiszka wrote:
    Polin jesli chodzi o tiomerosal to tylko dtp na nfz zawiera go sladowe ilosci. Taka zawartosc raczej nie ma zadnego wplywu ale jak sie go obawiasz to lepiej 5w1.
    Ja wole dmuchac na zimne wiec do mnie to przemawia no i jeszcze to ze w 5w1 czy tam 6w1 krztusiec jest acelularny a na nfz jest pelnokomorkowy co moze wywolywac wiecej skutkow ubocznych.

A Ty tez z "mojej branzy" biolechnologicznej czy poprostu zglebiasz ten temat tak sobie? :)

Ja z wyksztalcenia biolog mikrobiolog, a ostatnie lata biochemik :-) ale wiedziec tez lubie wiec mimo wyksztalcenia pewnie bym zglebiala.

radiszka lubi tę wiadomość

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pneumokoki nie szczepie bo nie jestem zwolenniczka takich dodatkow. Argumenty ze w zlobku czy przedszkolu sie mi dzieci zaraza jak to lekarze nagminnie przestrzegaja - do mnie to nie przemawia. Poza tym w kilku panstwach UE juz wycofali ta szczepionke wiec gdzies to musza opchnac a gdzie jak nie u nas? A czytalam do tego ze przetarg na te refundowane "cudenka" ktore tak litosciwie nam zapewnil nfz wygrala firma ktora sprowadza je z Azji, np. Z Singapuru, wiec sklad napewno bedzie bardzo ciekawy.
    Jak znajde chwile to z kompa podesle Wam taki artykul na ten temat bo na tel go nie mam.
    Oczywiscie nikogo nie chce zrazac do tych szczepien bo decyzja nalezy do kazdej z Was. To jest tylko moje zdanie i moj wybor.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2016, 06:48

_polin, gama lubią tę wiadomość

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2016, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My będziemy mieć te droższe lepsze na pneumokoki. Ja szczepie bo córkę szczepilam i było ok to raz. W ogóle nam nie choruje. Od września idzie do przedszkola to pewnie zacznie przynosić chorobska.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
‹‹ 654 655 656 657 658 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ