Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Luteinę podjęzykowo dostaję na ryczałt, czasami lekarz zapomni to się przypomnę. Różnica w cenie niestety nie jest jakaś oszałamiająca...
-
ja w poprzedniej ciąży miałam na ryczałt niestety w tej mam pełnopłatne i nie wiem czemu ;/ zależy pewnie od lekarza musze go przycisnąć na następnej wizycie. Przy Luteinie 100 dopochwowej jest róznica i to spora z refundacja 6zł a bez 55 zł za 30 tabletek
25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
19.11.2017 nasz największy skarb Norbert -
Kaczuszka86 wrote:ja w poprzedniej ciąży miałam na ryczałt niestety w tej mam pełnopłatne i nie wiem czemu ;/ zależy pewnie od lekarza musze go przycisnąć na następnej wizycie. Przy Luteinie 100 dopochwowej jest róznica i to spora z refundacja 6zł a bez 55 zł za 30 tabletek
Dokładnie, przy Luteinie dopochwowej różnica w cenie jest spora. Ja zawsze mam z refundacją. Szkoda, że Duphaston nie może być refundowany bo tego chyba idzie mi najwięcej :p
-
Dziewczyny, doradźcie mi proszę... od 3 kwietnia pracuje w nowej pracy, umowę podpisałam jeszcze zanim zaszłam w ciaze. Wczesniej pracowałam kilka miesięcy w innej firmie na umowę o prace. Tu mam umowę o prace na czas nieokreślony (tam tez miałam ). Okazało sie ze praca jest bardzo stresująca, tempo, i siedzenie po 10 godzin... lekarka ze względu na poronienie w wywiadzie zaleca zwolnienie, tylko teraZ bije sie z myślami jak to rozegrać... bo dobrze nie wyjdzie i tak. Pracodawca i tak i tak sie wkur.... dobro dziecka jest najwazniejsze, mam tego świadomość, tylko po prostu nie wiem jak to dobrze rozegrać. Jestem tu bardzo krotko. Poza tym boje sie ze ZUS na mnie wejdzie ... miała któraś z was taka sytuacje?
-
Aasha ja bym jednak nie ryzykowala z pracą skoro uważasz że może Ci zaszkodzić, że jest ponad Twoje siły. Ja również mam umowę na czas nieokreślony, nie patyczkowalam się i od początku poszłam na zwolnienie. Ciąża jest dla mnie w tym momencie ważniejsza. Nie obchodziloby mnie co sobie pomyśli szefostwo, myśl o sobie i o dziecku.
-
Kochane z tymi lekami jest maskara ja biorę duphason 3x2 = 6 tabletek to 2 op.idą w tydzień za jedno trzeba dać min 30zł czyli miesiąc czasu =120zł do tego clexane 0.6 3 op.na miesiąc 155zł za jedno opakowanie to już jest koszt 465 zł z duphasonem koszt 585 zł a już nie mówie że trzeba wliczyć witaminy,kwas foliowy jakieś badania cena wizyty.
Jakaś masakraWiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2017, 12:07
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Czyli rozumiem że pracujesz dopiero 3 dni? Kurcze to nie wiem. A nie ma jakiegoś okresu próbnego w tej umowie, tylko od razu na czas nieokreślony? Jeśli nie ma, a masz wskazania do L4 to raczej nic Ci nie zrobią jak pójdziesz. Gorzej później z powrotem do pracy po macierzyńskim, bo mogą być pamietliwi.
-
Tak. Planowałam poczekać z informowaniem przynajmniej do końca 1 trymestru, ale po 1 nie spodziewałam sie alienem presji, a po 2 chcą mnie wysłać za 2 tygodnie za granice, wiec i tak sie wyda bo sie nie zgodzę na lot samolotem. W zasadzie nie zależy mi zeby tu wrócić po macierzyńskim. Ale czuje ze sie wykopałam na maksa. Tylko gdybym przewidziała to wczesniej ze zajde w ciaze, to nie zmienialabyn roboty ;/ aj pogmatwane to, nie wiem co robic:-(
-
Hej dziewczyny,
Wczoraj nie wchodziłam na forum bo musiałam pojechać do Trójmiasta służbowo. Pojechałam wróciłam, wszystko ok, tylko po spotkaniach wszyscy chcieli pić piwo ;/ i tak musiałam lawirować butelką, którą dostałam, żeby wylewać zawartość gdzie tylko się da ;P - niezłe jaja.
Cześć Invis: według USG jest to 7tc, według miesiączki to już 8tc, a według mnie dopiero 6 ;P - bp ja dokładnie wiem kiedy się to stało ))) Termin porodu na 21.11.17
Dziś miałam wszystkie pobrania, więc niedługo będę miała już jakieś wyniki.
Miałam tez spotkanie z położną i powiedziała mi o tym teście PAPPA. Dla mnie to nowość, ja pierwszy raz słyszę o czymś takim, ale chętnie bym to zrobiła. Polecacie jakieś miejsce w wawie? Jest coś jeszcze co wiecie ze powinnam zrobić/sprawdzić a czego mi nie zbadają w luxmedzie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2017, 12:35
-
Aasha wrote:Tak. Planowałam poczekać z informowaniem przynajmniej do końca 1 trymestru, ale po 1 nie spodziewałam sie alienem presji, a po 2 chcą mnie wysłać za 2 tygodnie za granice, wiec i tak sie wyda bo sie nie zgodzę na lot samolotem. W zasadzie nie zależy mi zeby tu wrócić po macierzyńskim. Ale czuje ze sie wykopałam na maksa. Tylko gdybym przewidziała to wczesniej ze zajde w ciaze, to nie zmienialabyn roboty ;/ aj pogmatwane to, nie wiem co robic:-(
Kochana, nie planowałaś ciąży na złość pracodawcy i nie wiedziałaś, że już zajdziesz w ciążę. Nic złego nie zrobiłaś Skoro lekarz zaleca, to jak dla mnie musisz iść na L4 i tyle. Opcje są dwie:
1. Lekarz wypisuje Ci L4 płatne 80%, ale wtedy nie zaznacza na nim, że przyczyną jest ciąża. Nie musisz się z niczego tłumaczyć, tylko mówisz pracodawcy, że jesteś chora i dostałaś zwolnienie. Nie wiem, na jak długo masz dostać? Ja dostałam na razie na 2 tygodnie, więc na taki czas to nie byłoby podejrzane. Jak dostaniesz na dłużej, to już sami się domyślą, że ciąża
2. Idziesz do pracodawcy i szczerze mówisz, jak jest i że ciąża jest zagrożona, a lekarz kazał Ci iść na L4. W zależności do tego, co planujesz, możesz powiedzieć, że jak się lepiej poczujesz i lekarz nie przedłuży L4, to oczywiście wrócisz do pracy i dopiero pójdziesz na L4, gdy lekarz zaleci to ponownie, albo nie musisz nic mówić, tylko idziesz na L4 i sajonara. Dzidziuś jest najważniejszy.
Pamiętaj, że teraz nie myślisz już tylko o sobie, a dziecko na pewno kochasz bardziej, niż pracodawcę, któremu nic złego w sumie nie zrobiłaś - nie zaszłaś przecież w ciążę na złość firmie -
Aasha, ale jesteś w 8 tygodniu już...zaczynając pracę u nowego pracodawcy wiedziałaś że jesteś w ciąży....Nawet jak się dowiedziałaś w trakcie wypowiedzenia, to ta umowa przedłużyłaby się automatycznie...więc zmiana pracy to był słaby pomysł
Poczytaj trochę o swoich prawa, pracodawca nie może wymagać od ciebie godzin nadliczbowych ani wysyłać cię siłą na delegacje etc.
Żeby dostać płatne zwolnienie i tak musisz przepracować minimum 30 dni (tamten pracodawca chyba się nie liczy, ale lepiej zapytaj prawnika jak to dokładnie jest) i mimo, że nie miałaś złych zamiarów to ZUS może skontrolować ciebie i pracodawcę czy nie zrobiliście tzw "ustawki" tzn, że on cię zatrudnił tylko po to żebyś mogła pójść na zwolnienie i miała urlop macierzyński. Niestety jest wiele takich przypadków, że kobiety się sądzą potem z ZUSem.
Udaj się po poradę prawną, serio, bo to bardzo trudna sytuacja i lepiej dowiedzieć się u profesjonalisty jak to wygląda.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2017, 13:13
-
Aasha skoro masz umowę na czas nie określony to nie mogą cię zwolnić w ciąży. Może na początek wystarczy zaświadczenie o ciąży. Wtedy nie możesz pracować dłużej niż 8 godzin i nic dźwigać ani jeździć poza miejsce pracy bez twojej zgody. Wklejam kilka cytatów apropo tego co cię nurtuje:
"Wynagrodzenie chorobowe będzie przysługiwać, jeżeli okres obowiązkowego ubezpieczenia chorobowego wynosi co najmniej 10 lat lub pomiędzy okresami nie nastąpiła przerwa 30 dni."Prawo do wynagrodzenia chorobowego przysługuje pracownikowi po upływie tzw. okresu wyczekiwania, czyli 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego. W ten limit wlicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, o ile przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem wychowawczym, urlopem bezpłatnym, albo odbywaniem czynnej służby wojskowej przez żołnierza niezawodowego.
Jeżeli wymogi dotyczące nabycia prawa do wynagrodzenia chorobowego od pierwszego dnia zatrudnienia nie zostaną spełnione, wówczas dni choroby przypadające w pierwszych 30 dniach ubezpieczenia chorobowego, należy uznać za nieobecność usprawiedliwioną bez zachowania prawa do wynagrodzenia. Wynagrodzenie chorobowe należy wypłacić od 31 dnia podlegania ubezpieczeniu chorobowemu.
czyli nawet jak nie spełniasz wymogów to wychodziłoby na to że za miesiąc normalnie dostaniesz chorobowe. Warto jednak zasięgnąć porady specjalisty
19.11.2017 nasz największy skarb Norbert -
Dziewczyny, Wy jesteście bardziej obeznane niż ja. I dostanę szybciej odpowiedź od Was niż od mojej ginekolog. Czekam aż odpisze lub zadzwoni.
TSH 0,07 uIU/ml
norma 0,27-4,20, w ciąży <2,5
Toksoplazmoza IgG <0,130 IU/ml
<1.0 niereaktywny
Miałam zlecone tylko IgG.
Rozumiem, że z tarczycą jest coś bardzo nie tak i że tokspoplazmozy jeszcze nie przechodziłam?
-
Iza a robiłaś wcześniej tsh? wskaźnik ten bardzo lubi szaleć w tym czasie. Ja zawsze miałam 1 w poprzedniej ciąży spadło tez do kilku miejsc po przecinku ale ft3 i ft4 było ok. dostałam od endo wit d i jod. za dwa tyg gdy powtórzyłam było już 0,9
19.11.2017 nasz największy skarb Norbert