X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • mietata Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina099 wrote:
    Ja tez dzisiaj odebrałam wyniki TSH i wyszło 3.0 ( ponad miesiąc temu miałam 2.3, inne laboratorium). I jestem w stresie. Laboratorium dla 1 trymestru podaje do 4.6 ale ostatnio mówiliście ze to jest dużo za dużo. Od dzisiaj zaczęłam brać witaminy w tym jod. Czytałam tez ze TSH lubi skakać i może być tez zależne np od stresu.. teraz tak myśle ze mogłam zrobić ft4
    Napisałam już do mojej gin czekam na odpowiedz. Zobaczymy co odpisze.
    Chce albo powtórzyć za tydzień i zobaczyć czy jod czy coś dał a jak nie to umówić się od razu do endokrynologa. Chociaż jak dziś pytałam w 2 placówkach to terminu basardzo odległe. Będzie trzeba brać na litość ;)

Zapisz się na wizytę do endokrynologa, on się tym zajmuje, ginekolog ci tu niepotrzebny. Przy zapisach mów że jesteś w ciąży i masz wysokie TSH i nie możesz czekać. Ktoś tu wspominał, że to działa i przyjmują poza kolejnością.

Tak TSH lubi skakać, ale nie wiesz czy to 3 to najwyżej do jakiego skacze czy najniżej.
    Tu nie chodzi o strasznie, zrobisz co zechcesz, ja jednak przy tsh 3 nie czekałabym na rozwój wypadków tylko już działała. Jeśli nawet dostaniesz euthyrox na zbicie to on bardzo szybciutko działa, po co tracić czas...

a i nie patrz na normy, one od czapy są, każdy lekarz endo ci powie, że najlepiej mieć około 1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2017, 16:04

Holibka, enne90 lubią tę wiadomość

endometrioza (3/4 st.), hiperinsulinemia, niedoczynność tarczycy, AMH 0,9
    IVF ICSI - 15.02.2017 transfer 4A, raz a dobrze :) p19uugpj3ngcys2q.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny.
    I stał się cud, znalazło się miejsce na jutro do endokrynologa :) co prawda msze kawałek podjechać. Ale dla mojego spokoju a przede wszystkim zdrowia żaden problem :)

Holibka lubi tę wiadomość

• IZA92 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lillu przykro mi :(

Ja dostałam zalecenie zrobienia ft3 i ft4, a 18 kwietnia da mi skierowanie do endokrynologa.

I tak się zastanawiam, czekać do tego 18 na skierowanie czy załatwiać sobie wizytę już?

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mietata wrote:
    Zapisz się na wizytę do endokrynologa, on się tym zajmuje, ginekolog ci tu niepotrzebny.

Tu nie chodzi o strasznie, zrobisz co zechcesz, ja jednak przy tsh 3 nie czekałabym na rozwój wypadków tylko już działała. Jeśli nawet dostaniesz euthyrox na zbicie to on bardzo szybciutko działa, po co tracić czas...

a i nie patrz na normy, one od czapy są, każdy lekarz endo ci powie, że najlepiej mieć około 1

No właśnie, nikt nie idzie z bolącym gardłem do okulisty, podobnie wygląda konsultowanie TSH z ginekologiem. Wiadomo, że jest to powiązane, ale lepiej zdać się na specjalistę. Mnie mój gin-endo bardzo zawiódł chcąc leczyć na toksoplazmozę, której nie miałam, dlatego poszłam do zakaźnego. Powtarzam kolejny raz - ograniczone zaufanie to dobre podejście ;)

U mnie też euthyrox ładnie zbił TSH w około 2 tygodnie. Jodem to można suplementować zdrową tarczycę. Kosztami się nie martw, to tani lek.

Normy są ponoć sprzed około 20 lat, takie info dostałam od 2 niezależnych lekarzy. Tylko dlaczego tych norm nikt nie zmieni?

age.png

age.png
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jestem dosyć ciemna w tych wszystkich badaniach itp, Wiec jeśli widziałam ze są w normie to są;) jeszcze dużo wiedzy do zdobycia przede mną :) dobrze, ze jest takie forum.
    A wlanie, może polecacie jakaś fajna książkę o ciąży?

• Paulina099 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza, z tego co dziewczyny piszą to chyba im szybciej tym lepiej :) a zapewne zaoszczędzi Ci to dużo stresu i zastanawiania się :)

• Kaczuszka86 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko pewnie będzie zależeć od ft3 i ft4

mhsv9vvj9veszbog.png
    25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
    23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
    31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
    19.11.2017 nasz największy skarb Norbert <3
  • mietata Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza, ale ty masz lekką nadczynność, to nie jest jakiś dramat. Moje tsh też spadło teraz do 0,37 i lekarz nie kazał panikować. Powtórz może za kilka dni samo tsh i zobacz czy nadal takie niziutkie.

• Zuza91 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kameelka wrote:
    po wizycie wszystko wygląda tak jak powinno terminy OM i USG pokrywają się wiec jest db.
    Invis uprzejmię poproszę o serduszko:) !!!
    pzdr

Super! Gratuluję serduszka <3

klz9hdgefsr87l0p.png
  • Zuza91 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly_Ana wrote:
    Ja już po wizycie.
    Mój maluszek urósł od ostatniej wizyty tylko 1mm. Wg usg wciąż wychodzi 6t, wtedy też wyszedł 6t.
    Nie widać, ani nie słychać bicia serduszka (ginka włączała to do słuchania nawet). Wygląda na to że przestał się rozwijać. Mam wizytę za tydzień kontrolną i ma mi dać wtedy skierowanie na zabieg.

Także żegnam się z Wami.
    Życzę Wam bezproblemowej ciąży i szczęśliwego zakończenia. Trzymajcie się <3

Straszliwie mi przykro :( Byłaś takim naszym cudem w tym wątku, gdzie nie było OK, a potem się okazało, że jest dobrze. Teraz pewnie szanse na to są nikłe, ale nadal będę trzymać kciuki. Jeśli się nie uda, to życzę Ci, żebyś szybciutko do nas wróciła ze zdrową, dobrze rozwijającą się ciążą. Ściskam mocno, trzymaj się jakoś <3

Lilly_Ana lubi tę wiadomość

klz9hdgefsr87l0p.png
  • Leslie Koleżanka

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lily tak mi przykro :(

Iza ja mam nadczynnosc i od dwoch latach jestem na lekach, od pozytywnego testu zmienilam tylko na takie ktore sie bierze w pierwszym trymestrze. Idz do endo bo tarczycy trzeba pilnowac. Szkoda ze nigdy wczesniej nie badalas bo nie wiadomo teraz czy to nadczynnosc czy odchylenia jakie sa czeste w ciazy.

Psotkakotka ja mam tak samo, jestem jednoczesnie glodna i jest mi niedobrze. To chyba taki urok naszego stanu ;)

Ja wczoraj bylam na cytologii i pani doktor przy okazji zrobila usg. Maluszek ladnie rosnie, serduszko bije 150 na minute. Jedyne co mnie troche martwi to ze znowu o 1 dzien rozjechal mi sie termin z om. Teraz jest juz 8 dni a bylo 7. W sumie pocieszam sie tym ze przy takich precyzyjnych pomiarach 1 mm robi roznice dnia. Przeciez gdyby cos bylo nie tak to dzidzius by sie nie rozwijal i przede wszystkim bylyby problemy z serduszkiem.

• IZA92 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh robiłam we wtorek w naszym ośrodku zdrowia, więc wyniki były dopiero dziś.

Jutro lub z początkiem przyszłego tygodnia powtórzę tsh i dorobię ft3 i ft4 w laboratorium - dla własnego spokoju.
    Najgorsze jest to, że muszę się prosić, żeby ktoś ze mną jechał, bo źle reaguję na pobieranie krwi :/

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IZA tylko idź z tymi wynikami do endo, bo samodzielnie interpretowanie ft3 i ft4 nie jest wskazane. Może przyspiesz tę wizytę z 18, na dzień an który będziesz miała wszystkie wyniki

• Holibka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IZA92 wrote:
    Najgorsze jest to, że muszę się prosić, żeby ktoś ze mną jechał, bo źle reaguję na pobieranie krwi :/

Oj to współczuję :/ w ciąży kłucia jest dużo niestety. Ja na studiach z przyjaciółką chodziłam jak miała jakieś badania bo zawsze bała się, że zemdleje. Niestety niektórzy tak już mają i trzeba z tym żyć. Może jakoś się przyzwyczaisz, przecież to dla maluszka, musisz być dzielną mamusią :)

age.png

age.png
  • Jooozefka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lily...tak mi przykro, że ciągle coś...ale nie przekreslaj jeszcze dziecinki...osz kurcze co się dzieje w tym listopadowym wątku....

Kameelka...a Tobie gratuluję serducha...super...

Ja czekam na sobotę...jak na zbawienie...staram się nie pisać w myślach czarnych scenariuszy, ale też nie chcę się przywiązywać...sobotnia wizyta wiele zmieni :) <3

Mama: c 2010; s 2011; c 2012 c 2017;
    i aniołków (*) 2009;2014
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mietata 18 kwietnia mam wizytę u ginekologa i wtedy chce mi dać skierowanie do endokrynologa. Ale wolę zrobić badania jutro/w przyszłym tygodniu i już próbować sobie łatwić wizytę u endo.

Holibka no niestety, piszczenie w uszach, ciemno przed oczami, oblanie potem. I to występuje zaraz po pobraniu krwi lub kilka minut później. Więc wolę nie wsiadać za kierownicę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2017, 17:26

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • mietata Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iza, wow, nieźle. Ja robię po 2 zastrzyki dziennie, sama sobie, od stycznia...teraz to mogłabym robić za pielęgniarkę, ale jak mi krew pobierają to i tak odwracam głowę ;)

• antonna Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lily_Ana bardzo mi przykro :( Jakie to życie jest niesprawiedliwe! Jednym się udaje od razu, a innym po tak długim czasie i jeszcze jest źle :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2017, 17:44

Lilly_Ana lubi tę wiadomość

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Zgredek 12 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly czytam i nie wierzę:-( tak mi przykro, trzymaj sie kochana!!!!!!

😇😁😇😇😁
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie :) bobas równo 3 cm. Serduszko bije szybko i miarowo.
    A się lekarka doczepiła do mojej toxo i dała skierowanie na awidność. W razie gdyby było coś nie tak to do zakaźnego mnie wyśle.
    Ogólnie myślę żeby odwołać najbliższą wizytę u prywatnego, bo tu mi wyznaczyli kolejną na 27.04. Babeczka konkretna.

Jooozefka, Kaczuszka86, moremi, K@sia, Leslie lubią tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ