Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja tez nie zdradze imienia na forum a to z tego wzgledu, ze nie chce zeby potem co drugie dziecko sie tak nazywalo
. To tak jak z Zuzia czy Julka itp.
Mi by nie przeszkadzalo, ze ktores dziecko jeszcze sie tak nazywa jak moje natomiast przeszkadzaloby mi ze w klasie jest jeszcze 3 takich.
Zreszta ja jeszcze nie mam zadnego pomyslu zwlaszcza ze nie wiem jaka plec.
A co do Mieszka to... coz, kwestia gustu.
Ja bym tak napewno nie nazwala bo uwazam, ze teraz jest era migracji i czestych zagranicznych wyjazdow a to nie jest raczej latwe do wymowienia imie.
Ja na przyklad mam imie nie bardzo popularne ale wystepujace chyba na kazdym kontynencie i nigdy nie mialam problemu zeby ktos moje imie wymowil czy zapamietal. Natomiast jak przyjezdza na przyklad do Niemiec czy Anglii Przemyslaw czy Krzysiek to jest problem...i ja takiego problemu chce dziecku oszczedzic.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2017, 10:12
-
PsotkaKotka wrote:Ja tez nie zdradze imienia na forum a to z tego wzgledu, ze nie chce zeby potem co drugie dziecko sie tak nazywalo
. To tak jak z Zuzia czy Julka itp.
Mi by nie przeszkadzalo, ze ktores dziecko jeszcze sie tak nazywa jak moje natomiast przeszkadzaloby mi ze w klasie jest jeszcze 3 takich.
Zreszta ja jeszcze nie mam zadnego pomyslu zwlaszcza ze nie wiem jaka plec.
A co do Mieszka to... coz, kwestia gustu.
Ja bym tak napewno nie nazwala bo uwazam, ze teraz jest era migracji i czestych zagranicznych wyjazdow a to nie jest raczej latwe do wymowienia imie.
Ja na przyklad mam imie nie bardzo popularne ale wystepujace chyba na kazdym kontynencie i nigdy nie mialam problemu zeby ktos moje imie wymowil czy zapamietal. Natomiast jak przyjezdza na przyklad do Niemiec czy Anglii Przemyslaw czy Krzysiek to jest problem...i ja takiego problemu chce dziecku oszczedzic.
Serio?? Hihi, w Polsce jest 38mln ludzi na tym forum pewnie promil tej liczebności plus szansa, że ktoś zgapi też niewielka bo każdy ma inny gust, więc myślę, że to, że napiszesz nie będzie miało najmniejszego znaczeniaAle my kobietki w ciąży mamy różne przekonania i ja to rozumiem. My dla corci chcielibyśmy Paulinka albo Zosia, a dla synka Piotruś albo Pawełek. Pozdrawiam
moremi lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a powiedzcie mi po co wy ten Octenisept chcecie od razu kupowac?
Naprawde wystarczy jesli przez pare dni pepka sie nei moczy i NICZYM nie psika ani nie smaruje. Jesli zaczyna sie cos babrac to wtedy nalezy zastosowac srodek odkazajacy ale wczesniej nei ma sensu. A do tego nalezy dodac fakt ze glownym skladnikiem Oceteniseptu jest fenoksyetanol ktory jest szkodliwy, przechodzi przez skore, wnika do krwioobiegu.
Druga sprawa. Nie bierzcie mnie za ekowariatke bo nia nie jestem. Ale jesli naprawde zalezy wam na dobru waszych dzieci to myjcie je na poczatku sama woda i nie smarujcie niczym. Naprawde uwazacie, ze takie paro dniowe/tygodniowe maluszki sie tak brudza ze trzeba je myc detergentami? Naprawde uwazacie, ze slusznym jest dodawanie do wody plynow, mcie malenstwa mydlem i smarowanie go olejkami i balsamami? Po co???? Moim zdaniem to siedzi w waszej glowie. To wam sie wydaje, ze robicie dobrze, to wam sie to podoba. Bo ladnie pachnie i wyglada. Ale jesli chcecie naprawde dobrze to oszczedzcie im tego (chyba ze dziecko ma jakies alergie lub problemy skorne i zalecil to lekarz). Po co chcecie od pierwszych dni zycia pakowac w wasze dziecko chemie?
Co do proszku do prania...no wlasnie. Kupujecie dla dziecka specjalny (i ja jestem za, plus dwukrotne plukanie) a potem myjecie dzieci i smarujecie kosmetykami....troche bez sensu....Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2017, 10:33
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
-
I jescze co do wyprawki:
- ten plan do butelek o ktorym INVIS cos wspomniala to fajna sprawa bo to jest poprostu enzym rozpuszczajacy proteiny mleka wiec napewno lepsze to niz jaki plyn do mycia naczyn.
- butelki, laktator sprzet sterylizujacy - kupcie sobei na poczatek jedna butelke bo zawsze moze byc tak ze wasze dziecko poprostu z butelki pic nie bedzie chcialo i ani butelki, ani laktator ani sterylizator wam sie nie przydadza i nieüpotrzebnie wydacie pieniadze.
- nozyczki/cazki do paznokci - ja wam bardzo bardzo polecam obrywanie pazurkow na poczatku (chyba nawet pare miesiecy sie da). Jest to o wiel wiele latwiejsze i przede wszystkim bezpieczniejsze niz obcinanie metalowymi narzedziami. Wiem, ze brzmi to barbarzynsko ale sprobujcie (obrywa si eoczywiscie tylko ta czesc znad paluszka- nie zrobicie dziecku zadnej krzywdy a robi sie to bardzo latwiutko bo te paznokietki sa na poczatku bardzo mieciutkie i odchodza poprostu pod naciskiem waszych paznokci przy samym paluszku.
INVIS - co to jest to gniazdko???
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2017, 10:31
-
nick nieaktualnyCo do octeniseptu to lepiej mieć już w domu, niż przez pluchę/zawieruchę musieć poginać na szybko do apteki z dzieckiem na rękach. Ja zresztą i tak mam go w domu na jakieś rany - kiedyś po zabiegu chirurg zalecił octeniseptem ranę i szwy przemywać.
Jeśli chodzi o imiona, to też uważam, że przesadą jest uważanie, że zdradzi się swój typ na forum i się wszyscy "rzucą" na to imię - tym bardziej, że żadna z nas nie jest z tego samego grona, jesteśmy rozrzucone po całej Polsce i nie tylkoi na tym etapie każdy ma już swoje typy. Ja dziewczynce (a póki co się na nią zapowiada
) dam na imię Oliwia Rita - stan na dziś
jeszcze ta forsowana przez męża Anastazja jest na tapecie i mój dawny typ - Weronika, i już raczej nikt tej listy nie zachwieje zdradzając w sekrecie, że podoba mu się imię Klara, Julia czy Genowefa:)
W lidlu będę jutro rano - po drodze do gina wpadnę w nadziei, że i te cienkie dżiny z pasem ciążowym i haremki jeszcze będą
Katarzyna87 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny chwalę sie, ze moje dziecie dzis sie do mnie odezwalo i zastukalo od srodka,mile uczucie
co do imion moj starszy jest Jasiek, mlodsza/ mlodszy poki co bezimienny, maz chce Franka, ja czuje ze bedzie dziewuszka i tu nie mamy swoich typow. Jesli chodzi o kapanie, smarowanie itp. po porodzie z syna zaczela schodzic cala skora, trzeba bylo go smarowac bo inaczej tragedia. Tylek mylam zwykla przegotowana woda. Z pepkiem mielismy przeboje, odpadl po 6 tygodniach a i tak wyladowalismy u chirurga, mimo zalecanej pielegnacji, bo bardzo na to uwazalam.
Pani Moł, rodzynka66, Mama2kituszek, Asikk, Asia_89, moremi lubią tę wiadomość
-
Zuza2323
Ja tam bym się nie przejmowała. Daj dziecku na imię, jak tylko Ci się podoba. A znajomą się nie przejmujJa mam córkę Julię, a moja bardzo dobra znajoma też tak nazwała swoją i teraz się z tego śmiejemy
PsotkaKotka ma rację z tym Octaniseptem. Ja go miałam w domu, bo sama raz stosowałam. Ale pępka niczym nie psikałam, sam pięknie wysechł i odpadł.
My wreszcie podjęliśmy decyzję odnośnie imion:
córka - Olivia
syn - Max
Katarzyna87 lubi tę wiadomość
-
Stwierdzam fakt iż zaczyna się robić u nas bardzo nie przyjemnie na grupie. Jedna mądrzejsza od drugiej, jedna obraza druga no bez sensu!!!! Chcecie zeby panowała tu taka atmosfera???
Mi sie przestało podobać zachowanie co poniektórych z Was i nie pisze tego złośliwie ale uważam że bez sensu jest przytykanie komuś w sposób złośliwy że ma sie inne zdanie. Kurcze szanujmy się bo kto wie czy kiedyś się któreś z nas nie będą chciały np na żywo zapoznać.
Zuza co do tej Twojej koleżanki to troszkę nie ładnie się zachowała skoro wiedziała że chcecie tak nazwać córkę i jesteście z bliskiego grona to nie powinna podbierać imienia. Zapewne było to jakieś imię wyszukane skoro podbiera. Dziwna sytuacja u nas nie ma czegoś takiego i napewno taka osoba byłaby wykluczona z grona naszych znajomych.
Co do oceniseptu to niestety Psotkakotka w Polsce jest zalecane psikanie i odkażanie pępka dziecka i nawet robią to dwa razy dziennie w szpitalu. Jestem na bieżąco bo mam miesięczną bratanice. A potem i tak się przyda takie coś w domu ja jak robię paznokcie bo robię to hobbystycznie w domu mam wrazie czego butelkę tego preparatu bo zdarzają się klientki którym skórki po samym dotknięciu odrazu krwawią i psikam tym aby odkazić im dłonie. Sprzęt też psikam właśnie tym i specjalnym środkiem do dezynfekcji i potem własnie sterylizator. Jak się zatnę czy mój to tez idzie w ruch ocenistept także napewno się nie zmarnuje.
CO do mydełka to są delikatne jak np babydream z rossmana które maja najmniej szkodliwych substancji i są najbardziej naturalne jeśli chodzi o skład. Dziecko które ulewa jakoś nie wyobrażam sobie wymyć samą wodą bo przecież to mleko kiśnie i śmierdzi więc tak troszkę fujjjjjjj samą wodą.
U mnie tez imię nie jest tajemnicą jesteśmy z innych miast i środowisk więc co za różnica czy np w Krakowie będzie drugie dziecko o tym imieniu.
Narazie zalążek mojej stronki na fb bo chwilowo walczę z zamówieniami sklepowymi ale jak się ogarnę będę tam wstawiać zdjęcia na bierząco. Także na chwilę obecną kolekcje które są w realizacji i które będą dostępne tylko na fb.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017581361446annggela lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Chodzi o imie Liwia. Nie mamy w otoczeniu nigdzie osoby o takim imieniu. A jesli chodzi o to czy pamietala, ze jej powiedzialam to tak pamietala bo jak ja zapytalam jak nazwie dziecko to powiedziala mi, ze tak samo jak ja
jakby byla to chociaz zwykla znajoma a nie tak bliska to mialabym to gdzies po prostu ja i tak uwazam to za swinstwo
-
Pani Moł dziękuje chociaż można połączyć je z każdym kolorem minky jaki sobie ktoś zażyczy:) ALe fakt z turkusem i miętą wyglądają cudnie
Wogóle tak chciałam chłopca a teraz mi się wszystkie ubranka podobają dla dziewczynki te kwiatki motylki ahhh a do "facetowskich" jakoś nie mam pociągu -
nick nieaktualnyTeż się rozpływam nad dziewczęcymi
Ale byliśmy ostatnio w odwiedzinach u znajomych, którym się urodził synek na poczatku maja i poszliśmy do smyka po prezent, po jakieś pajace i body, i chłopięce ciuszki też były baaardzo fajne, aż trudno było nam się zdecydowaćWiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2017, 12:28
-
W smyku byłam i podobały mi się z Kubusiem Puchatkiem rzeczy ale tak jeszcze nie mam odwagi kupić nic. ALe mam sterylizator który kupił mój mąż i stoi w honorowym miejscu a mój zawsze jak ktoś przyjdzie to mówi no patrze kupiłem dla syna. Ja zawsze śmiech bo dla mnie to zbędna rzeczy tak naprawdę ale niech się chłopak cieszy hihihihi
u nas akurat w otoczeniu są 3 Livie ale fakt mniej popularne niż Oliwia. Kurcze małpa z Twojej koleżanki naprawdę. -
Teraz Lewandowscy nazwali dziecko Klara to wysyp tego imienia jest dla dziewczynki tak jak kazdy sie zabija o wózek taki jak oni maja moja koleżanka bierze kredyt bo musi mieć taki jak oni bo to teraz modne a rodzi we wrześniu i się śmieje że do tego czasu ktoś inny sławny urodzi i co innego będzie chciała mieć. DLa mnie paranoja!!!!
-
PsotkaKotka wrote:I jescze co do wyprawki:
- ten plan do butelek o ktorym INVIS cos wspomniala to fajna sprawa bo to jest poprostu enzym rozpuszczajacy proteiny mleka wiec napewno lepsze to niz jaki plyn do mycia naczyn.
- butelki, laktator sprzet sterylizujacy - kupcie sobei na poczatek jedna butelke bo zawsze moze byc tak ze wasze dziecko poprostu z butelki pic nie bedzie chcialo i ani butelki, ani laktator ani sterylizator wam sie nie przydadza i nieüpotrzebnie wydacie pieniadze.
- nozyczki/cazki do paznokci - ja wam bardzo bardzo polecam obrywanie pazurkow na poczatku (chyba nawet pare miesiecy sie da). Jest to o wiel wiele latwiejsze i przede wszystkim bezpieczniejsze niz obcinanie metalowymi narzedziami. Wiem, ze brzmi to barbarzynsko ale sprobujcie (obrywa si eoczywiscie tylko ta czesc znad paluszka- nie zrobicie dziecku zadnej krzywdy a robi sie to bardzo latwiutko bo te paznokietki sa na poczatku bardzo mieciutkie i odchodza poprostu pod naciskiem waszych paznokci przy samym paluszku.
INVIS - co to jest to gniazdko???
Co do butelek i wszystkich innych gadzetow z tym zwiazanych,zgadzam sie.
Co mycia maluszka w samej wodzie,nie zgadzam sie bo woda w wiekszosci Polsce jest twarda i wysusza skore,wystarczy dodac troche emolietow. Smarowac oliwka ani niczym innym nie trzeba
Co do pazurkow to racja ze sa bardzo mieciutkie na poczatku i takich paznokci nie mozna dzieciom obcinac,same sie lamia i wystarczy odlamane usunac odrywajacto prawda. Ale nie martwcie sie kazdy szpital chyba teraz daje po wyjsciu kartke z wytycznymi,jak dbac o pepek,paznokcie,skore dziecka
a pozniej same bedziecie wiedzialy co jest dobre dla Waszych dzieci.
-
PsotkaKotka mam jeden w domu z błedem to jest kokon o którym pisze INVIS
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2724524726a5.jpg