X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wichrowe ja mam stale wypłaty na l4 z tytułu ciazy. Jest to 100% zasilku chorobowego z liczonego z ostatnich 12 m-cy. Kiedyś dostałam mniej więc zadzwoniłam i okazało się że nie zauważył na l4 kodu B i policzyli 80%. Dostałam wyrównanie.

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • Mama2kituszek Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis, no powiem Ci, że ja też czuje małą identycznie jak dotąd, w życiu bym się połapała. I też juz jakoś przywykłam do tej myśli. Teraz sie denerwuje, że ominełam większość zajęc ze SR i nawet nie wiem jak się oddycha przy skurczach;p W sumie decyzja nie zapadla, za dwa tyg musialabym pewnie lekarce określić, co wybieram.. Mój Mąż to się w sumie cieszył, że go drugi raz ta przyjemność ominie:)

Mamatobe u nas tez przeziębieniowo. Córka w domu i się inhalujemy z nadzieją, że szybko kaszel przejdzie. Ja też cińko:( Zdrówka Ci życzę!

Kaczorka, a miałam nadzieję, że naliczają 80 % od podstawy z umowy:(

Mamatobe♥ lubi tę wiadomość

3jgx3e3kk4xchmg3.png
    Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*]
  • antonna Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis wrote:
    Mama2kituszek dziękuję, miło mi :) Fajnie że u Ciebie maleństwo się jednak obróciło! U mnie raczej marne szanse bo waga malucha... no szacuje się spora. W poniedziałek na wizycie niecałe 3300g. Cały czas czuję główkę pod lewym żebrem :P

Poważnie 3300 g? :D A ja myślałam, że moja to będzie klopsik :D To zostały Ci równo 3 tygodnie do porodu - szok!

👧 2017
    👧 2021
    👶 2022
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Invis co do mrożenia obiadów :D u mnie całe życie zamrażalnik pełny, ale na obiady szybkie odmrażanie polecam : Kotlety mielone, grochówka, pierogi, kopytka, leczo. Możesz też w słoiki, tyle że nie zawsze się zassie i mi ostatnio poszły wszystkie z fasolką po bretońsku od teściowej :D

Invis lubi tę wiadomość

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • Invis Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna no równo 3 tygodnie, i wiem że zleci błyskawicznie! Dlatego ciągle myślę i główkuję co by tu jeszcze zawczasu załatwić, co by mieć do i po porodzie wolną głowę.

Mama2kituszek a masz możliwość CC mimo tego, że mała obróciła się główką w dół?

7u229jcgjnezkwya.png
    tb739vvjaxst5oik.png
    14gmqh4s3wl30kr1.png
  • Skyonearth86 Koleżanka

Wysłany: 4 października 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja trochę pomrozilam, pierogi, gulasz, nawet lasagne mi sie udało :)
    Mam duzo mięsa i duzo owoców pomnożone, wiec przeżyjemy :) ale trochę liczę na mamę i teściowa Hahaha i na umiejętności mojego męża :) mamy Thermomix i do tego kilka książek w których jest wszystko napisane jak chłopu na między wyłożone, wiec mam nadzieje, ze da radę :) MUSI :)

16udskjo1bkad87p.png
  • jacky88 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez polecam mrozenie obiadow na zapas, oj przydadza sie. Ja tez powoli sie za to biore, dzis gotuje gar gulaszu i tez czesc do zamrazary. Pulpeciki juz zamrozone. Musze jeszcze sie zmusic i powybierac warzywa na dzialce i tez pomrozic do zup marchewke pieteuszke selery pory buraczki zeby byly gotowe bo u mnie chlopaki strasznie 'zupowi', zwlaszcza ten najmniejszy :-)

c55fflw18twvhf6h.png
  • Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zamrożone leczo na jeden obiad, miałam plany by mrozić te obiady które robię i do mrożenia się nadają. No i z planu jeden pojemnik wyszedł - zawsze coś ;p może uda się jeszcze cokolwiek dorobić, jakieś kotlety na szybko albo zupę krem. U nas się w ogóle nie mrozi jedzenia, ja mam tylko mrożoną dynię i pure z niej, ewentualnie mrożę truskawki zmiksowane albo grzyby. Pewnie wrzucimy jakieś warzywa na patelnię w torebkach, ewentualnie pierogi ze sklepu jak będzie już mocno "gorszy dzień"

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • agagaga Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja od księgowej mam info takie, że do macierzyńskiego liczy się 80% z wszystkich wpływów, nie tylko podstawa. Wszelkie dodatki nadgodziny itp. Ja mam pensję zawsze w dwóch transzach i mam nadzieję, że będzie ona liczona właśnie po wyliczeniu średniej z całości. Powiedzcie, że moja księgowa ma rację :)
    80% w przypadku mojej deklaracji, że idę od razu na rok. A taki mam plan

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2017, 13:32

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

f2w3vfxm1kp3ovpn.png
    zem3uay3hlrrfik1.png
  • Mama2kituszek Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to pozazdrościć takiej dobrej organizacji!!

Invis, tak, mam wybór teraz, bo mialam pierwszą cesarkę, więc u nas bez problemu zrobiliby i drugą. Nawet wybierając poród sn musiałabym z tego co wiem, cos tam podpisać, że sama tak chcialam.
    3 tygodnie u Ciebie to już tak....blisko!!:))))))))))))

Invis lubi tę wiadomość

3jgx3e3kk4xchmg3.png
    Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*]
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skyonearth86 wrote:
    Ja polecam imbir, cytryna i miód, zalewamy wrzątkiem . Pycha i silnie rozgrzewa !
    Wywaliłabym z tego miód - powyzej 40 stopni traci własciwosci i staje sie zwyklym cukrem. Doby miód lepiej zjesc np ja kanapce :)

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agagaga wrote:
    Dziewczyny ja od księgowej mam info takie, że do macierzyńskiego liczy się 80% z wszystkich wpływów, nie tylko podstawa. Wszelkie dodatki nadgodziny itp. Ja mam pensję zawsze w dwóch transzach i mam nadzieję, że będzie ona liczona właśnie po wyliczeniu średniej z całości. Powiedzcie, że moja księgowa ma rację :)
    80% w przypadku mojej deklaracji, że idę od razu na rok. A taki mam plan

Liczą się wszelkie dodatki, nadgodziny od których były odprowadzane składki.

Heh, to ja mam dobrze - mamusia mi będzie gotować ;)

agagaga lubi tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • IZA92 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam "Świeżynki" :)
    Wichrowe, ja to lubię grzańca ale z % :D
    Ja pijam wrzątek + miód + cytryna + dużo imbiru, czasem dodaję torebkę czarnej herbaty.
    Ostatnio dodaję też właśnie domowy sok z malin lub czarnego bzu tak o do herbaty ;)
    Obiady nie mrożę, mieszkamy z moimi rodzicami i rodzeństwem - jedna kuchnia, więc jak matka gotuje to co za różnica czy szykuje dla jednej lub dwóch osób dodatkowo. Próbowaliśmy wpowadzić zasadę - ja gotuję dla mnie i dla męża, ona dla reszty, ale u Niej się nie da :D Uparta jest

Skyonearth86 lubi tę wiadomość

Emilka <3
    36t+2d 2879 gram
    w57v9jcgwb123pts.png
    hchy9jcgie5ahekl.png
  • Skyonearth86 Koleżanka

Wysłany: 4 października 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Wywaliłabym z tego miód - powyzej 40 stopni traci własciwosci i staje sie zwyklym cukrem. Doby miód lepiej zjesc np ja kanapce :)

O widzisz, dobrze wiedzieć - dzięki :)

16udskjo1bkad87p.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby traci właściwości, ale lepiej smakuje :P poza tym ja zawsze się kurowałam gorącym mlekiem lub herbą z miodem, zaburzyłaś mój światopogląd :D Ale dobre placebo nie jest zle :) Ja miód na "surowo" dodaję do musli.

Jeśli chodzi o mrożenie jedzenia, ja odpuszczam, bo jestem mało mobilna teraz do gotowania. Ale ten mój leżing to była niezła próba dla mojego męża i okazało się, że naprawdę świetnie gotuje! Np dziś na obiadek miałam przygotowany rosół i curry z kurczakiem :) A z racji, że pierwsze tygodnie z maluszkiem on planuje być z nami w domu, to jakoś się mocno tym nie przejmuję. Poza tym mamy stosunkowo blisko rodziców, więc wierzę, że w razie czego coś tam podrzucą. W czasie ciąży tak nawet robili :)

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Aasha Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps. a propos macierzyńskiego - cieszę się, że liczy się 12 miesięcy sprzed chorobowego, bo 2 miesiące przed chorobowym zmieniłam pracę na gorzej płatną (i to sporo - przeprowadzka do mniejszej mieściny). Dlatego pod tym względem będzie lux :)

akeu43r8y52gvtw7.png

ex2bio4p7ak0n2wo.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale bym sobie serniczka zjadła.. Albo drożdżówkę z serem!

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Mamatobe♥ Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Kanapka z twarogiem i miodem <3 Ale mi smaka narobiłaś ! :D

Kaczorka, wichrowe_wzgórza lubią tę wiadomość

Patryk <3
    zyniqif.png
    Ciąża -> Jedyny przyrost wagi, który cieszy kobiety <3
  • PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamatobe♥ wrote:
    Psotka, możliwe że to przez podróż. Też tak mam jak za długo siedzę w ciągu dnia. Wypoczywaj :) a jeszcze zapytam co bierzesz zamiast nospy ? Szczerze to nie mam nic takiego na skurcze w swojej apteczce. :)

Buscopan

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też poili gorącym mlekiem z miodem. I masłem. Dziwne te połączenia :P

Ja pięknie ogarniam łazienke - kosmetyki, biżuteria, akcesoria, pachnidła...

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
‹‹ 947 948 949 950 951 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ