Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas wszelkie zupki to zawsze w słoiki się pakowało, żeby na później były. Przydałoby się zamrozić choć kilka obiadków awaryjnie bo kurcze różnie to może być po porodzie. Na razie w zamrażarce same warzywka jednak. Wierze, że coś się uda jeszcze zamrozić. Poza tym teściowa niedaleko, nawet teraz rózniste zapasy nam przynosi, co mnie czasem denerwuje, ale z drugoej strony może być pomocne w tej sytuacji.
O jak dobrze, że wszelkie nadgodziny się liczą -
Chyba te hormony co nie działaly, teraz zaczęły. Płakać mi się tylko chce od kilku dni, zaczynam się wszystkiego bać... Może to też dlatego, że się stałam taka "inwalidką" co nawet na spacer nie może9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
nick nieaktualnyA ja ostatnio czytalam ze miod traci właściwosci powyżej 60 stopni - czyli jak się trochę to mleko czy grzanca odstawi do ostygniecia i dopiero doda miód to też będzie git:)
Ja trochę też mam zamrozonego - leczo, składniki w torebkach poktojone na zupy, ale nie gotowe zupy, dokupię warzywa na patelnię, pomidory w puszce - na takie szybkie obiady z makaronikiem. Właśnie piekę pasztet z selera i grzybow - zbierałam się długo i wreszcie się udalo
Dziś mi szoruje w jelitach - ze 4 razy już tam byłam i ciągle mi w brzuszku jeździ. Sorry, że tak wmporze obiadowej
Co do macierzynskiego - dzwonila do mnie kadrowa. Mowi, ze bedąc na L4 w momencie narodzin automatycznie uruchamia się macierzynski. Na zlozenie wnioskow jest 21 dni kalendarzowych. Jeśli wyslemy jesnoczesnie wnioski na macierzynski i wychowawczy - czyli pelen rok zwolnienia, to bedzie wyplacane przez caly ten rok 80% srwdniego wynagrodzenia (calosci) z ostatnich 12 miesięcy. Do wniosku trzeba dołączyć akt urodzenia - ja wysylam pocztą, kadrowa powiedziala, ze wystarczy kopia potwierdzona za zgodność z oryginałem. -
Mogłabym pokazać foty mojego kącika dla malucha, ale wolałabym to wrzucić na nasze drugie forum. Czy administratorki mają coś przeciwko? Może założysz Invis tam temat do wrzucania zdjęć pokoików? Czy sama mam się obsłużyć?👧 2017
👧 2021
👶 2022 -
Natalala wrote:Wichrowe dla mnie wypłaty za l4 to też teraz zagadka, bo nie były one w stałej wysokości w każdym miesiącu. Ostatnie dwa przelewy były dopiero identyczne. Ciekawe jak będzie teraz. A do firmy mi się nie chce po kwitki jechać jakoś...
Mleko z czosnkiem, ble. Koszmar z dzieciństwa. Potwierdzam za to dobrodziejstwo soku malinowego, z bzu, aronii do herbatki oraz naparu imbirowego.
Wszystko zależy czy miesiąc ma 30 lub 31 dni i czy wypłaca firma czy ZUS bo ZUS rozbija przelewy na ilość dni np 1 L4 mogło być na 27 dni a drugie na 30 i już różnica. Co do wypłaty na macierzyński to tak jak ktoś napisał: średnia z 12 ostatnich wypłat przed L4. Mi poprostu wychodzi 80% z tego co dostałam na L4Natalala lubi tę wiadomość
25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
19.11.2017 nasz największy skarb Norbert -
U mnie w firmie na macierzyński + rodzicielski trzeba złożyć odpowiedni papier z aktem urodzenia bo tak to dają z automatu macierzyński 100% na te 5-6 miesięcy. Wychowawczy to zupełnie inny urlop i nie jest płatny
Invis piękny pokoik. Też myślałam żeby wstawić łóżeczko pod skos ale właśnie patrzę że mam niżej poddasze
25.11.2013 [*] 8tc zaśniad częściowy
23.11.2014 [*] 9tc puste jajo płodowe
31.10.2015 [*] Ula 22tc niewydolność szyjki
19.11.2017 nasz największy skarb Norbert -
nick nieaktualnywichrowe_wzgórza wrote:Moł, zdecydowanie 40, tradycje pszczelarskie w rodzinie
Do pracy wyślę męża chyba. Nie mam ochoty się tam pokazywać.
Niczego nie mrożę, a miałam. Ale nie mam weny. -
nick nieaktualnyNatalala wrote:
Miód max 42 stopnie, w telewizorni nawet ostatnio mówili.serio, jak to usłyszałam w ddtvn to aż się zbulwersowałam. To fopiero mit z czasów babci Halinki.
-
Mamatobe - właśnie wcinam chlebek z twarożkiem i miodem
To tak w ramach zamiennika za sernik
Ja zazwyczaj jak piję herbatkę to do wrzątku dolewam połowę zimnej przegotowanej wody i dopiero wtedy dodaję miód i cytrynę.
Dla mnie to akurat dobre rozwiązanie, bo nigdy nie lubiłam pić gorącej herbaty
Wichrowe - też niedawno płakałam, bo poczułam się bardzo ograniczona. Zawsze lubiłam dużo łazić a teraz byle jaki spacer to prawie jak zdobycie szczytu górskiego. A jeszcze mąż - zamiast przytulić i współczuć - to rzucił komentarz, że jestem w ciąży i muszę to jakoś znieść/wytrzymać. No i nie wytrzymałam
A do pracy podeślę męża. Teraz też czasami zwolnienia zawoziOgólnie chyba czego go wycieczka po urzędach. Bo to i PESEL trzeba ogarnąć i dziecko zarejestrować i becikowe ogarnąć i ubezpieczenie.
-
U mnie też mąż zawozi zwolnienia, bo od kiedy jestem na zwolnieniu to leżę. Ale nawet nie mialabym ochoty się tam pokazywać, bo pewnie mają mnie za pindzię, która ledwo do pracy przyszła i od razu zaciążyła. Już naprawdę nie chce mi się tłumaczyć, że nie miałam tego w planach. Takie życie - chciałam ciążę to się nie dało, a ledwo podpisałam nową umowę o pracę, więc zabezpieczaliśmy się, to wpadliśmy
Ciekawa jestem jak to będzie jak wrócę. Pewnie będę nowej pracy szukać, bo zakładam, że nie będzie za ciekawieZresztą, i tak średnio mi się tam podobało. Nie ma co się martwić na zapas w sumie.
-
Kaczuszka zwolnienie zawsze dostaję na 21 dni a przelewy przychodzą zawsze z tego samego konta co normalne wypłaty. W sumie te różnice między miesiącmi nie sa kolosalne więc zbytnio się nie przejmuję.
Telewizornia nie zawsze mówi prawdętak samo jak internety
czasem ile ludzi tyle opinii
-
Aasha jestem w trochę podobnej sytuacji. W firmie pracuję już jakiś 3 rok, ale niecałe 3 miesiące przed ciążą zminiałam stanowisko, w sumie tyle co się wdrożyłam a tu niespodzianka. Ciekawe co ze mna zrobią za rok
bo różne cyrki sie juz tam działy i wszystkiego idzie sie spodziewać.
-
antonna wrote:Mogłabym pokazać foty mojego kącika dla malucha, ale wolałabym to wrzucić na nasze drugie forum. Czy administratorki mają coś przeciwko? Może założysz Invis tam temat do wrzucania zdjęć pokoików? Czy sama mam się obsłużyć?
Spróbuję dzisiaj dodać tematy i zakładki. Chyba że chcesz to dodaj, może będzie można później poprzenosic. No ale umawialismy się że ruszamy na tamtym forum z jedną datą żeby było jakoś spojnieTam póki co jest wątek na meldowanie sie się, jak się uda to przeniesiemy się jeszcze przed 01.11 ale obmyslam jak porobić kategorie, itd. Żeby miało to ręce i nogi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2017, 15:21
-
Ja pracowałam "całe" 7 miesięcy w nowej firmie. Ale się nie zabezpieczaliśmy. Gdybym chciała mieć taką pewną sytuację, to musiałabym jeszcze rok poczekać czy mi przedłużą umowę, a jak nie to powtórka z rozrywki.
A co do macierzyńskiego, to nie jest tak, że liczy się z bieżącej pracy tylko? W moim przypadku średnia z ostatnich 7 miesięcy, bez dochodów z poprzedniego miejsca pracy. Pewności nie mam, ale może ktoś potwierdzi.