X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe Szczęściary 2017
Odpowiedz

Listopadowe Szczęściary 2017

Oceń ten wątek:
  • wichrowe_wzgórza Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ta się jeszcze postanowiła uaktywnić i chce siku jeszcze bardziej :P

9 tc (*) 24.01.2016

3 córki :)
    06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie kupowałam żadnego fotela do karmienia jakoś sobie poradzę bez niego ;)

Aasha - ja z pracą jestem w podobnej sytuacji bo zmieniłam miejsce pracy i po 3 miesiącach zaszłam w ciążę tylko, że my się staraliśmy przez cały czas a najgorsze było to, że pracodawca mnie pytał o to podczas rozmowy o pracę i się nie przyznałam ale też nie wierzyłam, że się uda. A jak zaszłam w ciążę to od początku musiałam leżeć więc od razu l4... Pewnie nieźle im za skórę zalazłam...

atdc6iyemt9e9h2r.png

Wysłany: 4 października 2017, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozsadzi mi pęcherz :( jeden kibel i się baba zadekowała na prawoe 10 min jiż :((((

Edit - jak już wylazła to wyłaczyła mi światło... boże :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2017, 18:12

jacky88 lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • Zuza2323 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza91 - ja też dalej na luteinie dopochwowej 2x1 jestem. Tylko jak miałam infekcje grzybicza to na czas leczenia podjęzykową miałam a teraz znowu dopochwowa i tez mam obawy czy nie będzie to miało wpływu na poród.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2017, 18:11

atdc6iyemt9e9h2r.png
  • jacky88 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lisci malin nazbieralam i ususzylam ze swojej dzialki, mysle ze wystarczy 2 duze pojemniki. A olej z wiesiolka mam w kapsulkach 150 sztuk z firmy GAL bo wychodzi najekonomiczniej. Ale u mnie ten zestaw jeszcze troszke poczeka :-)

c55fflw18twvhf6h.png
  • Katarzynaa Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I rozumiem, że to stosuje się dopochwowo? Ile tych kapsułek dziennie? Pytałam dziś lekarza ale jego zdaniem seks jest najlepszy i w końcu zeszliśmy z tematu jak to nazwał zielska ;)

Syn <3
    8une9n73c1gicskt.png
    l2fx0iyhtgjk6f6y.png
  • jacky88 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam lykac doustnie 3 razy dziennie po 2 kapsulki.ps.moim zdaniem seks tez jest najlepszy :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2017, 18:25

c55fflw18twvhf6h.png
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 4 października 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam Was dziewczyny za zapał w mrożeniu obiadów. Ja się w pełni zdaję na męża, który będzie w domu po porodzie. W kuchni radzi sobie bardzo dobrze, choć nie lubi za często ujawniać swoich talentów ;)

Fotel uszak mam, ale z inicjatywy męża, więc on w nim będzie z dzieckiem siedział, żeby koszt się zwrócił :D

Ja też czuję ruchy przede wszystkim po bokach, a młode utkwiło główką w dół i to chyba już na dobre. Swoje kopytka ma po mojej prawej stronie i jak zacznie fikać rano albo wieczorem, to nie wiem co z sobą zrobić. Jak leżę na prawym boku, to prostuje i wciska nóżki w materac, a jak leżę na lewym, to wciska je w moje żebro. Oczekuję, że tuż po porodzie będzie już potrafił chodzić ;)

wiesiołek - pamiętam, że te kapsułki GAL używałam w celach kosmetycznych. Czy one są w jakikolwiek sposób zatwierdzone do stosowania dopochwowo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2017, 18:54

gg64k6nl113tz1vl.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojeju ale nasmarowałyści :D
    Ja dziś latałam cały dzień po mieście. Byłam w ciuchu i kupiłam znowu trochę ubranek, trafiły się naprawdę fajne. Nawet otulacz swaddle me był za 8zł, ale ostatecznie go nie wzięłam bo jakoś mnie nie orzekonał ten wynalazek. Za 30zł mam reklamówkę ciuszków, w ciucholandzie w końcu była jesienna kolekcja i długie rękawy i sweterkowe pajace :D

Do karmienia mam łóżko, rozważam kupno poduszki do karmienia, za radą kilku mam zamierzam karmić na leżąco i oszczędzać tym samym kręgosłup. A jak wyjdzie to się okaże :p

Idę robić pomidorówkę ;) ps. Wróciły do mnie smaki z pierwszego trymestru - grejpfrut i kalarepa :D

Invis pokoik piękny, bardzo moje klimaty. Ja postawiłam na kropki :p u mnie Króluje biel, szarość i czerń. Jak będzie szafa to chętnie wrzucę fotki, szafę obiecali montować końcem przyszłego tygodnia :D Chciałabym jeszcze kupić jakąś ładną szaro białą pościel dla nas, bo mamy same pstrokacizny jeszcze z czasów panieński-kawalerskich i mnie drażnią wizualnie i czekam aż się w końcu rozpadną.

Czy pošciel z ikei jest sensownej jakości?

Moreli ciekawy tekst.

Co do smaków to polecam mój hit z ostatnich dni: kanapki z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym lub wiśniowym.

age.png

age.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesiołek - na szkole rodzenia położna polecała oeparol i taki mam. Też mam opory przed stosowaniem dopochwowym, chętnie poczytam opinie.

Mój mały jest głową w dół i ponoć mocno wstawiony w kanał, ruchy czuję trochę powyżej pępka, mały rozpycha się też na boki na wysokości pępka. Co do obaw o zgniecenie to ja jak się pochylam boję się że go przygniatam :p

Jak dużo nowych dziewczyn! Witajcie :) czemu tak późno się ujawniacie? :D

age.png

age.png

Wysłany: 4 października 2017, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pernilla, to sam olej i otoczka, więc na pewno dopochwowo nie szkodzi, ale też nikt nie będzie rego zatwierdzał specjalnie ;)

Ja po wizycie. Wywiad zebrany, będzie czekał na izbie, jak dotrwam to posłuzy i do kwalifikacji do DN.
    GBS - wynik należy po prostu samodzielnie odebrać. Przynajmniej u mnie, ale to była moja ostatnia wizyta. Jeśli wyjdzie dodatni, to od odejścia wód mamy 2 godziny na szpital - bo trzeba podać antybola.

Wypadnięcie pępowiny - zdarza się niezwykle rzadko i zagrożenie tym widać już wcześniej w badaniach i usg (np.przy wielowodziu). W standardowych przypadkach jak np.moj, praktycznie nje ma na to szans, główka u mnie ładnie przyparta wiec nie byłoby nawet jak. No i ta głowa też może u mnie powodować dyskomfort który mam.

Na tym etapie wróżenie z fusów jeśli chodzi o poród - szyjka ladna, 2 cm, całkiem zamknięta.

Jeśli są skurcze i bolą - nospa, doraźnie 2xmax ale nie przekraczać 3 na dobę. Plus magnez, kąpiel. Jeśli nie przechodzi po 3-4 godzinach - można skontrolować.

KTG dopiero w terminie porodu, czyli 04.11 jeśli do tego czasu nic się nie zadzieje :P

Holibka lubi tę wiadomość

9 tc (*) 24.01.2016

06.11.2017
    01.07.2020
    07.01.2023
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 4 października 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti wrote:
    Macierzyński liczy sie z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających urlop macierzyński. Podstawę stanowią oprócz zasadniczej składniki otrzymywane niezależnie od nieobecności. To czy wypłacana premia w okresie poprzedzającym 12 miesięcy będzie stanowiła podstawę będzie zależało od tego za co była wypłacona i jak jest opisana w regulaminie wynagradzania czy ZUZPie spółki. Do podstawy bierze sie tylko miesiące od obecnego pracodawcy wiec czasem podstawa może byli liczona np tylko z 2 miesięcy. Gdyby cos to pytajcie bo mam pod sobą Dzial płac :)!

Beti, ja mam pytanie, a w zasadzie prośbę o rozwianie wątpliwości w związku z urlopem macierzyńskim i rodzicielskim. Przez długi czas byłam przekonana, że niezależnie, czy od razu zdecyduję się na macierzyński + rodzicielski, czy tylko na macierzyński, a potem na rodzicielski, to świadczenie nominalnie wyniesie w sumie tyle samo, czyli albo 52 tyg x 80% albo 26 tyg x 100% + 26 tyg x 60%. Ale dopadła mnie brutalna rzeczywistość i widzę, że w tym drugim przypadku to będzie jednak 20 tyg. x 100% + 32 tyg x 60%?

gg64k6nl113tz1vl.png
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 4 października 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Pernilla, to sam olej i otoczka, więc na pewno dopochwowo nie szkodzi, ale też nikt nie będzie rego zatwierdzał specjalnie ;)

Spojrzałam sobie na ten Oeparol dla przykładu. Tam dawkowanie (doustne) wygląda tak, że zawartość wyciska się z kapsułki, czyli jest możliwość, że osłonka się nie rozpuszcza? Ja chyba sobie jednak odpuszczę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2017, 19:44

gg64k6nl113tz1vl.png
  • moremi Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się znowu zastanawiam jak to będzie u mnie. Macierzyński skończył mi się na początku listopada ubiegłego roku, później miałam urlop i dwa zwolnienia, do pracy wróciłam w marcu, a pod koniec kwietnia byłam na zwolnieniu ciążowym. To co u mnie będą liczyć? Masakra :D

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Paulina099 Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza91 wrote:
    O widzisz, a zastanawiałam się, czy ktoś jeszcze bierze luteinę. Ja mam dopochwową 2x1 od 5 tc i cały czas mam ją brać, aż do końca 36 tc. Wiem że to głupie, ale zastanawiam się, czy nie będę miała przez to trudniejszego porodu,że ta szyjka będzie jakoś wyjątkowo długa, a marzy mi się urodzenie tuż po 37t c, na początku listopada ;)

Chciałam Zacytować a polubiłam. Ja tez jeszcze biorę luteinę. Od początku brałam 2x1. Od jakichś 2-3 tygodni tylko raz dziennie. I teraz na dniach mam kompletnie odstawic.

• PsotkaKotka Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak rozpoznajecie czy to skurcze przepowiadajace czy wygibasy dziecka? Bo moja to czasem tak sie wypina ze mi brzuch nsciaga i to boli i nie wiem czy jak ona sue rusza i brzzch twardnieje i boli to to skurcz czy dziecko. Skurcze porodowe bolaly zupelnie inaczej.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pernilla wrote:
    Beti, ja mam pytanie, a w zasadzie prośbę o rozwianie wątpliwości w związku z urlopem macierzyńskim i rodzicielskim. Przez długi czas byłam przekonana, że niezależnie, czy od razu zdecyduję się na macierzyński + rodzicielski, czy tylko na macierzyński, a potem na rodzicielski, to świadczenie nominalnie wyniesie w sumie tyle samo, czyli albo 52 tyg x 80% albo 26 tyg x 100% + 26 tyg x 60%. Ale dopadła mnie brutalna rzeczywistość i widzę, że w tym drugim przypadku to będzie jednak 20 tyg. x 100% + 32 tyg x 60%?
    Dokładnie tak: jeśli nie złożysz oświadczenia to masz prawo do 20 tygodni macierzyńskiego płatnego 100% a jeśli później złożysz wniosek o rodzicielski to będzie 60%. Można tez złożyć od razu na całość a jak sie wrocimwczesniej do pracy to przelicza i dopłacą

pernilla lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 4 października 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    A ja się znowu zastanawiam jak to będzie u mnie. Macierzyński skończył mi się na początku listopada ubiegłego roku, później miałam urlop i dwa zwolnienia, do pracy wróciłam w marcu, a pod koniec kwietnia byłam na zwolnieniu ciążowym. To co u mnie będą liczyć? Masakra :D
    Żeby była nowa podstawa zasiłkowa musisz być w pracy pełne 3 miesiące. Jeśli nie przepracowałaś pełnych trzech miesięcy to podstawa będzie tamta stara

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • pernilla Ekspertka

Wysłany: 4 października 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Beti.

Czyli jednak biorę całość od razu, a potem się zobaczy :)

gg64k6nl113tz1vl.png
  • tala77 Koleżanka

Wysłany: 4 października 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    78beti - to jest czysta magia :/
    A mając na umowie najniższa krajową to chyba lepiej się opłaca najpierw 100% a rodzicielski 60% ?
    I te wnioski o macierzyński i rodzicielski można złożyć razem? Nawet jak się umowa kończy w marcu?
    No kurcze jakoś czytam każdy inaczej twierdzi a ja bardziej zielona niż na początku

ckai9jcgrvnthk03.png
‹‹ 950 951 952 953 954 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ