Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Iw-onka wrote:Zawsze można, dużo osób czyta a niekoniecznie pisze. Kiedy u Ciebie termin?
Witam w imieniu pozostałych dziewczyn
Termin mam na 9.11 wg Usg a wg OM 10.11 więc dużej rozbieżności nie maMieszkam w Norwegii i szczerze mówiąc forum nie raz ukoiło moje nerwy, tu niestety nie ma takiej opieki jak w Polsce
na wiele pytań niestety odpowiedzi szukałam w Internecie. To moje pierwsze dziecko więc pewnie same rozumiecie
Czekamy z mężem na dziewczynkę ❤
-
Dziewczyny,
Mam strasznie nietypowe i trochę krępujące pytanie....
Chodzi mi o okres po porodzie...mianowicie: po jakim czasie od porodu dostaje sie krwawienia ? Jeśli to jest powiedzmy odrazu i rodzimy SN to ok, ale co w przypadku CC, jestem kilka godzin unieruchomiona przez znieczulenie i pózniej zakaz wstawania i w takim wypadku co z moja higiena ? Czy ktos mi wymieni podpaski itp ?? -
Przy ułożeniu główką do góry tez mam wrażenie, ze zgniote dziecko gdy się zbyt mocno pochyle do przodu. Najgorzej w samochodzie, od kilku dni złapałam się na tym, ze próbuje jeździć (prowadzić
) na wpół leżąco właśnie przez ten dyskomfort pod zebrami...ech
Starszy brat 2015 ♡ -
Skyonearth86, nie pamiętam dokładnie jak to sie u mnie zaczęło i nawet nie wiem skąd sie wzięła pierwsza podpaska pode mną, ale chyba położne to załatwily.. I ogólnie pomagały,sprawdzaly jak sprawa z cewnikiem itp a po kilku/kilkunastu godzinach była pionizacja i siup pod prysznic w asyście pielęgniarki. Później juz na lajcie
Starszy brat 2015 ♡ -
wichrowe_wzgórza wrote:Dziewczyny, Moremi - jak to było z tymi bujaczkami? Typu fisher price czy coś. Niezdrowe całkiem? Zdrowe na kilkanaście minut?
Będę szukała jeszcze takiego obszernego wywiadu gdzie wytłumaczone jest wszystko pod względem neurologicznym, psychologicznym i rozwojowym.
Przyjmuje się, że pozycja jak w foteliku (a niestety taką wymusza się w tych lezaczkach) nie powinna być dłużej niż dwie godziny ciągiem, a i to tylko w sytuacji gdy np. podróżujemy. W domu leżaczek jak najkrócej i to powinno być około 15 minut. Funkcja wibracji wpływa bardzo niekorzystnie na rozwój malucha, podobnie niestety to bujanie. Jak już wsadzasz dziecko w leżaczek, to blokuj bujanie. Jak na razie jest chyba jeden leżaczek rozkładany na płasko ze sztywną podstawą (nie zapada się pod ciężarem dziecka) i o ile nie uruchamiasz wibracji i blokujesz bujanie, to ok.
W sumie masz kosz Mojżesza, więc ja bym leżaczek odpuściła. I tak w tym nie powinno się karmić z uwagi na ryzyko zadławienia, więc nie ma po co kasy wydawać.
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Skyonearth86 wrote:Dziewczyny,
Chodzi mi o okres po porodzie...mianowicie: po jakim czasie od porodu dostaje sie krwawienia ? Jeśli to jest powiedzmy odrazu i rodzimy SN to ok, ale co w przypadku CC, jestem kilka godzin unieruchomiona przez znieczulenie i pózniej zakaz wstawania i w takim wypadku co z moja higiena ? Czy ktos mi wymieni podpaski itp ??
Córcia ur. w 2011r. i dwa Aniołki [*] -
Skyonearth86 wrote:Dziewczyny,
Chodzi mi o okres po porodzie...mianowicie: po jakim czasie od porodu dostaje sie krwawienia ? Jeśli to jest powiedzmy odrazu i rodzimy SN to ok, ale co w przypadku CC, jestem kilka godzin unieruchomiona przez znieczulenie i pózniej zakaz wstawania i w takim wypadku co z moja higiena ? Czy ktos mi wymieni podpaski itp ??
Okres dostałam 15 miesięcy po porodzie
Tak, przychodzą pielęgniarki i pomagają we wszystkim. Dodatkowo masz pod sobą podkład, więc nawet jak coś poleci, to na podkład.-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
afrykanka, Pani Moł lubią tę wiadomość
-Jack, jestem w ciąży!
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
jacky88 wrote:W przypadku gdy decydujesz sie najpierw na macierzynski 20 tygodni i masz platne 100%, skladajac pozniejszy wniosek o rodzicielski pierwsze 6 tygodni rodzicielskiego jest platne 100%, kolejne tygodnie 60% (tak jak w przypadku gdy byl wczesniej dodatkowy macierzynski 6 tygodni platny 100%), wiec teoretycznie wychodzi to samo. jak bierzesz 80% caly rok badz 26 tyg 100% i reszte 60%.
No właśnie tak mi się wydawało, ale nie znalazłam nic w necie na potwierdzenie tego. Ale spojrzałam tylko tak na szybko, więc będę się jednak musiała zgłębić. Wolałam opcję 26 x 100% + 26 x 60%.
-
moremi wrote:9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Ja dostałam taki leżaczek Tiny Love https://bebito.pl/img/product_media/21001-22000/21267_1.jpg Nie jestem pewna, czy ma wystarczająco sztywną podstawę - muszę sprawdzić.
-
Ja dostałam taki leżaczek Tiny Love https://bebito.pl/img/product_media/21001-22000/21267_1.jpg Nie jestem pewna, czy ma wystarczająco sztywną podstawę - muszę sprawdzić.
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2018, 12:26
-
nick nieaktualny