X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • e_v_e Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pinsleepe wrote:
    Ewelina, czy lekarz powiedział, dlaczego uważa, że to może być poród przedwczesny? I dlaczego w takim razie nie kładzie Cię na oddziale? Bo jeśli nie, to chyba debil nie lekarz. No chwila, albo to nic takiego, w badaniu nie widać żadnych nieprawidłowości, albo coś jest na rzeczy i obserwujemy. A nie "może pani urodzi dziecko w 24 tygodniu, dziękuję, do widzenia, NASTĘPNA!". Ja mam twardnienia od bardzo wczesnych tygodni ciąży, pamiętam na początku kulkę wielkości mandarynki w podbrzuszu. W 7 tygodniu mocno czułam i miałam silny ból jak na okres, też nic z tego powodu się nie stało. Teraz codziennie mi twardnieje brzuch i nie robi to już na mnie większego wrażenia.

Dziewczyny, czy są jakieś kremy/maści do pielęgnacji sutków, których nie trzeba zmywać przed karmieniem?

Ja kupiłam Maltan, czytałam że jest bardzo polecany zarówno przez położne jak i przez dziewczyny, nie trzeba go zmywać i warto tak ok 1 miesiąc przed porodem smarować sobie profilaktycznie, podobno dzięki temu nie ma się poranionych sutków:)

w57vhgqsvnsaad78.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E to gruba przesada. Ja mam twardnienia od 14tc, aż że mnie łapią czesto i trzymają to mam brać no-spe doraźnie i magnez. Są dni, że mam spokój i twardnień mocno nie odczuwam, a tak jak dziś leżę bo w pozycji leżącej brzuszek miękki. Gin mnie badał i nic tak nie straszył, ważne, by szyjka się bardzo nie skracała.
    Pinsleepe ma rację to albo Cię Ewelinka na ip badają jest ok i wypuszczają, albo jak straszą to powinni zostawić. Odpoczywaj i czekaj na wizyte u swojego gina, on pewnie Ci to spokojniej wytłumaczy.

Pinsleepe ja kupiłam Matlan nie trzeba go zmywać, jest napisane, że nie wpływa na układ pokarmowy i czytałam w necie też, tylko ja go kupiłam taniej na Gemini po 10zł.
    http://www.doz.pl/apteka/p14746-Maltan_pielegnacja_brodawek_sutkowych_w_okresie_ciazy_i_karmienia_40_ml

O widzę że Eve tez go poleca :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2014, 19:05

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelinka_shn wrote:
    madlen ktg mi nie robił... aaa i w ogóle mi powiedzial ze jak się skurcze zaczynają to nie da rady ich zatrzymać... i jest porod. Przeciez tyle sie słyszy o powstrzymaniu skurczy porodowych... w czwartek mam nadzieje że moj lekarz mi powie cos bardziej optymistycznego...

Wiesz co? ja myślę że trafiłaś na jakiegoś dziwnego lekarza...czekaj sobie spokojnie do czwartku i na pewno Twój lekarz wszystko CI wytłumaczy...ale naprawdę wydaję mi się, że nie masz powodu do niepokoju:)

relgh3714vlmssyj.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej koleżance wstrzymali poród od 30 do 34 tyg kiedy dziecko juz miało szanse samodzielnego przeżycia, ale u mnie tez dziwne podejscie maja, ale ja nie widzie tutaj nic dziwnego/złego co mogłoby niepokoić, u mnie tez gdzieś na tym etapie się skróciła szyjka ponad cm ;) i było wsio ok dopiero jak za szybko sie skraca albo rozwiera a macica ćwiczy przed porodem stad twardnienia mogą być, ale z tego co wczesniej opisywałaś to wygląda mi to na wypychanie się dzieciątka ;) nie panikuj i nie stresuj się mu na pewno będzie ok :*

Ja też polecam maltan :D

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Widzę, że pojawił się znowu temat krwi pępowinowej, na który miałam porozmawiać z fachowcami :) i zapomniałam. Tzn. zapomniałam Wam napisać :)
    Otóż zdaniem prof. Wiktora Jędrzejczaka (info) (wybitnego specjalisty w dziedzinie hematologii i transplantologii) jest to niewarte zachodu - chodzi o aspekt finansowy - bo nikomu poza portfelem to nie szkodzi, ale pomóc też raczej nie pomoże.
    Jeśli chodzi o ew. przeszczep - jeżeli dziecko zachoruje np. na białaczkę to było tylko kilka takich przypadków na świecie. Szybko (bo ok. 30kg) dziecko jest za duże względem ilości komórek macierzystych w zmagazynowanej krwi pępowinowej. Jeżeli dziecko ma białaczkę w wieku np. 5 lat to znaczy, że jego szpik ma silną predyspozycję do takiego schorzenia - czyli jest duże ryzyko, że jeszcze raz będzie białaczka w wieku lat 10 (czyli komórki macierzyste z krwi pępowinowej też będą miały ten defekt).
    Jeśli natomiast chodzi o ew. możliwości "medycyny przyszłości", regeneracji itp, to nie wiem czy w przyszłości będą chcieli korzystać z komórek zamrożonych od np. 50 lat czy wezmą świeże z organizmu, namnożą itp. (to jakby teraz zastanawiać się czy dać komuś komórki zamrożone w 1972r-jakoś brzmi to nieszczególnie).

Jeśli zatem macie na zbyciu kilka tysięcy, to można sobie krew zbankować, nikomu to nie zaszkodzi.
    Ja nie bankuję. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2014, 20:24

pinsleepe, ewelina_d, Maga31, Marzena27, Lavendula, Nata, RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • karmelek Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja tez myśle że ten lekarz sporo przesadzil ;) szyjki też wcale nie masz aż tak krótkiej ;) spokojnie do czwartku poczekaj nie przemęczaj się i odpoczywaj i na wizytę ;)

oj seriale :) zawsze trochę czasu zleci :) ja czekam na "na wspólnej" i na "przyjaciółki " :) i czasem na "M jak miłość" zerkam...

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana - dzięki za perspektywe :) moj szwagier jest naukowcem i pracuje nad zastosowaniem komorek macierzystych, ale pozyskanych już w zyciu doroslym. Sprobuje podpytac jakie perspektywy na przyszlosc :)

Nata lubi tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • ewelinka_shn Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny ;**

w57vpc0zcrqzma1r.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplanka super to wszystko napisałaś:) przeczytałam mężowi i stwierdziliśmy że masz rację...wcześniej trochę nad tym myślałam, czytałam i sama nie byłąm entuzjastycznie nastawiona. Teraz gdy widzę co napisałaś jestem już przekonana że to raczej nie warte zachodu.

relgh3714vlmssyj.png
  • pinsleepe Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za polecenie tego Maltanu, chyba kupię.

Goplana, dzięki za opinię, bo ja podobne rzeczy słyszałam a jednak czułam się trochę jak wyrodna matka. To faktycznie droga zabawa a możliwości moim zdaniem... hipotetyczne.

Mąż składa wanienkę. Pan inżynier kiepsko się spisuje. Nikt się nie spodziewał, że taki kloc do nas przyjedzie. Nie będę z niego robić idioty, złożyć złożył, ale teraz próbuje zrobić tak, żebyśmy dali radę się wykąpać sami, bo do wanienki Antka raczej się nie zmieścimy.

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • madziulka112 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na tvn style są położne, za chwilę na tlc zaczyna sie porodówka,a na polsat café porody. Chyba będę skakać po kanałach

xpatiiix3, AgataP, mada_lena lubią tę wiadomość

ex2btv73x12fukei.png
    6sutvflo52wpzljo.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio ogladalam położne jakiś odcinek babka w wodzie rodzila i musiała wstać a położna złapała dziecko ale wczesniej się załatwiła do tej wody ja schodzilo dziecko po prostu z niej wycisnelo... hmm pływało wsio tam w tej wodzie, ta woda ochydna juz była a ona z tym dzieckiem z powrotem do tej wody weszła brr... No. jeszcze jedź sytuacja kiedy babka się zamknęła w sobie rzucała się po łóżku i wiszczała ja szalona nic do niej nei docierało ,a jak dziecko wychozill tzn główka już wyszła na chama zaciskala nogi malo co krzywdy nie zrobiła.. ;/ straszne...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2014, 21:07

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obejrzałam dziś na TVN Player 1 odcinek Narodzin i 1 odcinek Historii Narodzin. Nic w porównaniu z Porodami z Polsatu (które to obejrzałam na Ipli, wszystkie 6 odcinków:).
    Właśnie opisałam wrażenia;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2014, 20:54

Ewelina
    hhojzmj.png
  • Evik Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziulka i ja ogladam i latam po kanałach wlasnie:D kurcze mam taki dziwny ból brzucha po prawej stronie trwa on sekunde i pojawia sie co 15 sekund, nie takie skurcze typowe bo w jednej stronie tylko moze to dzidzia cos sie pcha?boli jak leze na plasko

AgataP lubi tę wiadomość

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • madziulka112 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam po prawej zaraz pod żebrami. Ewidentnie jakaś głowa mi się tam pcha... albo dupka

Lavendula lubi tę wiadomość

ex2btv73x12fukei.png
    6sutvflo52wpzljo.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie daję rady obejrzeć już porodów, kiedyś oglądałam na TLC namiętnie hehe, a teraz nie obejrzę, bo się denerwuję jak oglądam.
    Evik ja tak miałam z prawej strony mnie coś kłuło czy takie pikanie nawet a to Mała mi wkladała stopę, dopiero po 2-3 dniach skojarzyłam, że to ona tak mi się wciska.

Goplana lubi tę wiadomość

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez wlasnie skacze po kanalach tvn style polsat cafe i tlc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2014, 21:24

• KUNIAK Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja własnie wróciłam z wizyty(byłam nie u swojej lekarki,znalazłam nową która nie broni się rękami i nogami przed cesarką)
    Ale zaniepokoiło mnie że wg niej moja mała
    jest 2 tygodnie do przodu,waży już 1445 gr,i obwody ma takie jak w 30 tyg
    Jak nie przystopuje ze wzrostem do nast wizyty( 3 tyg) to będę miała ponowne badanie na cukrzycę ://

gg64l6d8uplrbvce.png
  • pinsleepe Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuniak, dziwna sprawa... A glukoza u Ciebie wyszła ok?

Zaczynam pakować walizkę do szpitala (rozmiar taki typowy na tanie linie lotnicze) i... połowę zajmuje szlafrok. Ciekawe.

AgataP, maaartinka, RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2014, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuniak a Twoja poprzednia gin nic nie mówiła na to, nie zwrociła uwagi?

relgkrhm1ojs0ctn.png
‹‹ 1008 1009 1010 1011 1012 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ