Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie wiem, mogło się zmienić ale u nas 4 lata temu dziecko automatycznie było meldowane tam gdzie matka. A też mamy z mężem różne meldunki, a mieszkamy jeszcze gdzieś indziej.
I już rozumiem co z meldunkiem:
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/mama-po-porodzie/niezbedne-formalnosci-po-urodzeniu-dziecka_34917.html
jak chcesz żeby było tam gdzie mąż to musisz być obecna przy zgłaszaniu, jak nie jesteś to automatycznie przy Tobie będzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2014, 11:07
Agusia ;) lubi tę wiadomość
👨25/08/2010 Szymon💙
👦07/11/2014 Aleksander💙
👧08/01/2022 Klara ❤️
-
nastka151 wrote:dziewczyny jak to jest z urlopem z zeszłego roku mam go wykorzystać do końca września tego roku ale wiadomo na L4 nie wykorzystam go. Teraz pytanie to co wypłacą mi w październiku za niego czy jak??
Zaległy urlop wypoczynkowy wykorzystasz dopiero po urlopie macierzyńskim. -
nastka151 wrote:a szkoda bo i tak mnie zwolnią po macierzyńskim u nas nie wolno zachodzić w ciążę.
Ale to urlop zaległy bierzesz od razu po macierzyńskim, także nie zwolnią Cie wtedy, pracodawca ma obowiązek udzielić po macierzyńskim cały zaległy urlop, napiszesz aby podanie, będziesz mogła wybrać za 2013 rok, 2014 i 2015 cały urlop od razu, a tego się nazbiera. Poza tym nie do końca się pamiętam, ale chyba po powrocie z macierzyńskiego jest się chronionym jakoś prawnie przez jakiś okres. Ja też nie mam do czego bardzo wracać, ale to będę myśleć jak przyjdzie na to pora.Fidelissa lubi tę wiadomość
-
Jest się chronionym jak zmniejszy się etat, można napisać podanie o zmniejszenie wymiaru do 7/8 i wtedy jest się chronionym, ja mam gdzie wrócić ale dojeżdżałam 3 h w jedną stronę i będę musiała zrezygnować
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2014, 12:03
-
wywaliłam reklamówkę starych kosmetyków, jezu jakie ja rzeczy w szafce trzymałam to mnie krew zalewa :p chyba przejdę się do pepco, myślałam o umyciu okna w sypialni ale jednak mi się nie chce. spiję herbatę i przejdę się na zakupy.
-
dlatego ja po macierzyńskim ide na swoje. Pomysł już mam także jakoś sobie poradzę. A narazie zajęłam się robótkami ręcznymi. Chwilę temu wystawiłam na fb zdjęcie zawieszki i juz mam od znajomych 5 zamówień. Co prawda po kosztach produktów ale przynajmiej mam zajęcie:)
ÓptimusPrime, Maga31, Fidelissa, Lavendula, sylvi lubią tę wiadomość
-
Agusia masz rację, można zmniejszyć etat pisząc podanie i przez 12mc jest się wtedy chronionym. Ale po powrocie z macierzyńskiego jak się dostanie od razy wypowiedzenie to pracodawca jest na przegranej pozycji, jedynie moga kombinowąć likwidacją stanowiska, co często pracodawcy stosują.
Nastka może znajdziesz inną pracę w tym czasie
Agusia ojejku bardzo daleko masz do pracy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2014, 12:06
-
Co za dzień dzisiaj, leciałam do poradni z samego rana, oczywiście w tramwaju wszystkie miejsca siedzące zajęte i nikt nie wstanie, a było całe mnóstwo młodych ludzi, nie same mohery! Nawet jakiś szczyl wyżelowany z słuchawkami na uszach (nie wiem po co mu one bo cały tramwaj slyszal czego slucha) siedzial na miejscu dla kobiet w ciąży, stanelam perfidnie obok niego ale oczywiscie nawet nie drgnął...
W poradni kolejki nie było, ale moje ciśnienie 144/94 ! W życiu takiego nie miałam. Zważyli mnie - 60,5kg wiec już +7 mamyszyjka długa i zamknieta, no i co pozytywne dostalam skierowania na wszystkie badanka
Nata, xpatiiix3, Viviana, lkc, karmelek, Maga31, Fidelissa, sisiiii, sylvi lubią tę wiadomość
-
nastka151 wrote:dlatego ja po macierzyńskim ide na swoje. Pomysł już mam także jakoś sobie poradzę. A narazie zajęłam się robótkami ręcznymi. Chwilę temu wystawiłam na fb zdjęcie zawieszki i juz mam od znajomych 5 zamówień. Co prawda po kosztach produktów ale przynajmiej mam zajęcie:)
Nastka, powinnaś narzucić sobie jakiś zysk! Przecież nie możesz wychodzić na tym na zero
Masz talent i korzystaj z niego!! -
nick nieaktualny
-
Agusia - niestety jeszcze nie wiem czy koszula jest na guziki czy napy... bo jeszcze na nią czekam
Patii - mierz ciśnienie w domu, ja w poradni zawsze mam ponad normę, a potem w domu bardzo przyzwoite, to częste zjawisko, więc trzymam kciuki, aby Twoje nadciśnienie też było tylko szpitalno-poradniane
. A czy nie możesz sobie jakoś załatwić wcześniej skierowania do szpitala w którym chcesz rodzić? Np. prywatnie...
Karmelek - ja też się stresuję, że jak już zdecyduję się na sn to potem może nie być odwrotu... zdania rodzącej, błagającej o cesarkę nikt niestety nie bierze na poważnie... ale póki co jednak nastawiam się na sn.
Moje wicie gniazda, przeniosło się ze mną do rodzicówi wywalam moje stare rzeczy z rodzinnego domu - póki co wyszło już z 10 worków na śmieci ciuchów i innych szpargałów. Teraz trzeba to schować do przyjazdu męża i razem z nim w konspiracji pozbędziemy się tego - inaczej nie da rady moi rodzice to straszne chomiki, gromadzą co się tylko da... zupełnie jakby przeżyli jakąś wielką rewolucję, wojnę albo inną klęskę
Dobrze, że ja w sobie już dawno zwalczyłam tę skłonność, choć pewnie zawsze lepiej by było mieć jeszcze mniej sentymentu do starych rzeczy
lkc, karmelek, Maga31, Fidelissa, sisiiii lubią tę wiadomość
-
Ja schorowana hehe jeszcze nie jest tak źle:P:P:P:P Wogóle po tym wycieku krwi czuję się bardzo dobrze aż dziwne:P:P:P:P Kij wie co to było ale skoro na badanach nic nie wyszło wszytsko w normie to stwierdziłam że nie ma co się martwić bo to raz nic nie daje a dwa zabera całą energię.
Biznes to będzie sklep z butami dla kobiet i torebki. Już mam cały biznes plan napisany tylko czekać aż macierzyński się skończy i starać się o dotację z UE.
ÓptimusPrime, Maga31, Fidelissa, xpatiiix3, sisiiii, sylvi lubią tę wiadomość