X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj tak ja wczoraj czekajac do rejestracji na usg po karteczke wepchnely sie przedemnie 2 stare baby az wkońcu przy 3 sie wkurzyłam i na cały głos powiedziałam "no tak mocherowe berety kolejka nie obowiązuje" No coż spojżały się jakbym mi mężów powybijała ale byłam juz na tyle wredna że podeszłam do okienka i powiedziałam że ta Pani tu nei stała a ja dłużej czekać i przepuszczać starych bab nie będę.

Paju, blue00, Eve, xpatiiix3, Maga31, Florentine, Viviana, Dotty84, AgataP, anusiaa90, Fidelissa, e_v_e lubią tę wiadomość

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie dziewczyny co kupiły kombinezon w smyku bambi kupujecie jeszcze jakiś grubszy??? Zastanawiam się czy nie będzie on za cieniutki na zimę

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dzisiaj lenia i nic mi się nie chce. Co gorsza, to muszę pracować jeszcze. Zazdroszczę tym, co sobie już w domku siedzą. Jeszcze miesiąc i też sobie będę siedziała :D

Maga31 lubi tę wiadomość

• Paju Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się już nudzi w domu :P

l22n9vvjobnovmi4.png
    ❤️ Szymek 01.11.2014
    ❤️ Franek 31.10.2016
    ❤ Adelka 15.11.2021
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i mi sie do szkoły nie chce nie wyobrażam sobie cały dzień na twardym krześle... ;P i jeszcze z tak ch*jowym samopoczuciem... ;) zjadlam sobie sajgonki dwie i starczy ;P

Blee mohery tepic to robactwo trzeba...

AgataP lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eve wrote:
    Obejrzałam ten film w wiaderku i rodzi się pewien problem, nie wolno moczyć kikuta pępowiny, więc jak wykąpać dziecko w wiaderku zanim to odpadnie? wody na dno to i tak będzie płakało bo będzie mu zimno. Z kolei starsze dziecko, przynajmniej u mnie tak było, lubiło sobie wierzgać nogami albo leżeć na brzuszku w wannie, więc też odpada. Pozostanę przy wanience i wannie:)

Już od jakiegoś czasu zmienione zostało podejście do kikuta pępowiny - i można go moczyć, przemywać itp :)
    Nawet na filmiku ten maluszek ma kikut :)
    A woda w wiaderku musi być do ramionek, żeby maluszek czuł się dobrze! :)

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • caterina Koleżanka

Wysłany: 17 września 2014, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lafar_ra wrote:
    Z chlebem eksperymentuje dzisiaj pierwszy raz jadłam razowy żytni niby nie barwiony i nie docukrzany. Już nie wiem co mam jeść wydaje mi się że cukier mi wszystko podnosi, chodzę cały czas głodna i martwie się że małemu szkodze, a do poradni się dodzwoniłam wizyta w przyszłym tygodniu wrrr
    Ja żytniego nie mogę też cukry miałam po nim duże.
    Kupiłam też kiedyś taki IG niby dla cukrzyków ale też cukry poszybowały w górę.
    I przyznam się szczerze że ja też do najedzonych nie należę. Cały czas myślę co bym zjadła.Posiłkuję się trochę szarlotką z mąki z amarantusa i zmielonymi migdałami słodzoną odrobiną cukru z brzozy.
    Normalnie masakra.
    A w poradni nie mogli cię wcisnąć wcześniej. Cholera mnie trafia na tą znieczulicę. Człowiek mówi że w ciąży a oni termin na nie wiadomo kiedy dają.

wnidl6d8vwkrzqrv.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mamusie:)
    Wg belly zaczynamy 34 :)
    Vivi fajny sen :) szkoda ze nie mieszkamy blizej siebie, bo pewnie stałby sie rzeczywistością :)
    Pati kochana jestes dzielna, hormony za chwile sie uspokoją i wszystko bedzie jak należy :* dobrze! ze pobrała ci mocz! ale mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok :)
    Nastka ja mam bambi i jeszcze jeden mały 56 ale go dostałam. Z materiału wiatroszczelnego. na zime kupie większy jeszcze jeden bo w bambi moze byc zimno. Moze na allegro popatrze.
    Nata fajne te staniki.

xpatiiix3, lkc, Viviana, Paju lubią tę wiadomość

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to jest z tym urlopem tacierzyńskim?? Tata ma prawo do dwóch dni okolicznościowych + 14 dni kalendarzowych urlopu tacierzyńskiego, ktoś kiedyś pisał o pielęgnacyjnym?? Skoro jest taka szansa chcemy wykorzystać wszystko co można :) normalnie państwa nas robi, to teraz nasza kolej

Maga31, Fidelissa lubią tę wiadomość

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie teściowa dzwoniła, że w smyku była i kupiła dla małego komplecik na 56 i czy może być rozmiar bo tak jej się kolor podobał, a większego nie było :-) szczerze to się ucieszyłam bo miałam takie nowe małe dokupić ze dwa, żeby do szpitala były :p mówi, że ma w domu jeszcze większe z weluru i ręcznik wielki 100x135 kupiła. Kurna też mi się nic nie chce...może się chociaż umaluje, to poczuje że coś zrobiłam chociaż dla siebie :)

mada_lena, lkc, Florentine, Fidelissa lubią tę wiadomość

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madal3nka słońce hormony po porodzie jeszcze bardziej buzują niż w ciąży, wiec nie pociesze :)

mada_lena lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • maaartinka Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia z tego co się orientuje jest jeszcze dodatkowo 2 tyg L4 żeby mężczyzna mógł się zająć kobietą po porodzie :)

Agusia ;) lubi tę wiadomość

201411191762.png
  • Lafar_ra Przyjaciółka

Wysłany: 17 września 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caterina wrote:
    Ja żytniego nie mogę też cukry miałam po nim duże.
    Kupiłam też kiedyś taki IG niby dla cukrzyków ale też cukry poszybowały w górę.
    I przyznam się szczerze że ja też do najedzonych nie należę. Cały czas myślę co bym zjadła.Posiłkuję się trochę szarlotką z mąki z amarantusa i zmielonymi migdałami słodzoną odrobiną cukru z brzozy.
    Normalnie masakra.
    A w poradni nie mogli cię wcisnąć wcześniej. Cholera mnie trafia na tą znieczulicę. Człowiek mówi że w ciąży a oni termin na nie wiadomo kiedy dają.

Powiedziała mi że to najbliższy wolny termin, żebyś wiedziała znieczulica straszna.

[relgi09k4h25cozc.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z poczty, ale zdradziecka pogoda, slońce ale taki wiatr, już pije zapobiegawczo mleko z miodem.
    Karmelek właśnie w krzyzu mnie czesto dopada ból tak jak opisujesz.
    Pati mierz cisnienie jak potrzeba, ja sama miałam zawsze 90/50, a ostatnio mam ciągle 110/70 także ciśnienie skacze w ciąży.
    Nastka ale Ty zdolna, świetne te literki, kurdę czemu ja tak nie umiem hehe.
    Paju zdrówka i jeszcze raz zdrówka.
    Agusia męzowi przysługuje 2 dni urlopu okolicznościowego 100% płatny, 14 dni urlopu tacierzyńskiego do wykorzystania do roku czasu, oraz zasiłek pielęgnacyjny po porodzie mój bierze 2 tygodnie, bo ja cesarka, ale po porodzie SN też się należy, on jest jednak płatny 80% jak zwolnienie, mój przez to straci też premię i tzw bykowe, ale musi wziąć bo nie mam pomocy po porodzie. To pielęgnacyjne wypisze mu lekarz rodzinny na mnie, ale w domu musicie mieszkać sami, jeśli masz kogoś innego co się może zaopiekować się Tobą w jednym gospodarstwie to nie może wziąć (tzn osobe niepracującą, albo na emeryturze, a jak inni domownicy pracują to może). I to się wypisuje od pierwszego dnia powrotu do domu ze szpitala. Może to wypisac także gin, albo w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2014, 10:45

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Eve Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podejście zostało zmienione owszem, ale później kikut robi się obślimaczały i śmierdzi kiszoną kapustą, fuj. Niestety doświadczyłam tego z synem, zasikał go sobie, więc normalnie zamoczyliśmy w kąpaniu i co się potem działo to już chce zapomnieć wątek zapachowy. Odpadł szybko dzięki bardzo częstemu przemywaniu czystym spirytusem, bo rozcieńczony czy octenisept nic nie dawały.
    Także z doświadczenia radze nie moczyć kikuta.

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
  • Amnezja Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ;) wrote:
    Dziewczyny jak to jest z tym urlopem tacierzyńskim?? Tata ma prawo do dwóch dni okolicznościowych + 14 dni kalendarzowych urlopu tacierzyńskiego, ktoś kiedyś pisał o pielęgnacyjnym?? Skoro jest taka szansa chcemy wykorzystać wszystko co można :) normalnie państwa nas robi, to teraz nasza kolej

Tatuś może jeszcze iść na L4 na opiekę nad żoną po porodzie(płatne 80%) i możesz jeszcze podzielić się z nim urlopem macierzyńskim,tylko będziesz musiała zrezygnować z części swojego urlopu. Na wykorzystanie 14 dni urlopu ojcowskiego tatuś ma czas do ukończenia przez dziecko 12m-cy.

iv099vvj4abuqmrh.png

iv099vvjdav4mq3w.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh Pati my kobiety mamy jednak przekichane ;) ale nasze Kruszynki nam wszystko wynagradza. Siostra moja 4 dnia po porodzie miała mega zalamke. Cały dzien agresor na przemian z płaczem. Ale szybko jej przeszło ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2014, 10:48

xpatiiix3, Fidelissa lubią tę wiadomość

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wam :)
    Mnie dziś mąż wybudził jak wychodził do pracy, bo nie umiał znaleźć dokumentów do samochodu, choć leżały tam gdzie zwykle ;) i tym sposobem chodzę dziś jakaś taka rozmemłana i nie wiem za co się zabrać... Próbowałam się położyć ale nie potrafię zasnąć, mimo, że w oczach piasek :/

sissii - sorki, ze teraz odpisuję na Twoje pytanie, ale wczoraj patrzyłam na mecz siatkówki - ale emocje!
    ja do wanienki nie dokupuje nic do podtrzymywania maluszka, myślę, że dam radę normalnie go myć :)

Dla dziewczyn mieszkających na Śląsku i mających niedosyt USG: w Realu w Mysłowicach będzie bezpłatne USG 3D/ 4D:
    http://terazmamy.pl/?p=804

Koszule do szpitala biorę 3 sztuki - w SR mówili, że po porodzie więcej się będziemy pocić, więc dobrze będzie się przebrać w coś świeżego ;)

sisiiii lubi tę wiadomość

wff2trd8302o6ogx.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za info, kochane jesteście :) ciekawa jestem czy przy L4 nie będzie problemu, bo zameldowana w domu rodzinnym a mieszkam z mężem u niego, nie zmieniałam meldunku i ciekawe co później z zarejestrowaniem dziecka?? Ale chyba dużo osób ma taką samą sytuację

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Eve Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko będzie zameldowane automatycznie tam gdzie Ty.

xpatiiix3 lubi tę wiadomość

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
‹‹ 1277 1278 1279 1280 1281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ