X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj tak ja wczoraj czekajac do rejestracji na usg po karteczke wepchnely sie przedemnie 2 stare baby az wkońcu przy 3 sie wkurzyłam i na cały głos powiedziałam "no tak mocherowe berety kolejka nie obowiązuje" No coż spojżały się jakbym mi mężów powybijała ale byłam juz na tyle wredna że podeszłam do okienka i powiedziałam że ta Pani tu nei stała a ja dłużej czekać i przepuszczać starych bab nie będę.

Paju, blue00, Eve, xpatiiix3, Maga31, Florentine, Viviana, Dotty84, AgataP, anusiaa90, Fidelissa, e_v_e lubią tę wiadomość

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie dziewczyny co kupiły kombinezon w smyku bambi kupujecie jeszcze jakiś grubszy??? Zastanawiam się czy nie będzie on za cieniutki na zimę

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dzisiaj lenia i nic mi się nie chce. Co gorsza, to muszę pracować jeszcze. Zazdroszczę tym, co sobie już w domku siedzą. Jeszcze miesiąc i też sobie będę siedziała :D

Maga31 lubi tę wiadomość

• Paju Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się już nudzi w domu :P

l22n9vvjobnovmi4.png
    ❤️ Szymek 01.11.2014
    ❤️ Franek 31.10.2016
    ❤ Adelka 15.11.2021
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i mi sie do szkoły nie chce nie wyobrażam sobie cały dzień na twardym krześle... ;P i jeszcze z tak ch*jowym samopoczuciem... ;) zjadlam sobie sajgonki dwie i starczy ;P

Blee mohery tepic to robactwo trzeba...

AgataP lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eve wrote:
    Obejrzałam ten film w wiaderku i rodzi się pewien problem, nie wolno moczyć kikuta pępowiny, więc jak wykąpać dziecko w wiaderku zanim to odpadnie? wody na dno to i tak będzie płakało bo będzie mu zimno. Z kolei starsze dziecko, przynajmniej u mnie tak było, lubiło sobie wierzgać nogami albo leżeć na brzuszku w wannie, więc też odpada. Pozostanę przy wanience i wannie:)

Już od jakiegoś czasu zmienione zostało podejście do kikuta pępowiny - i można go moczyć, przemywać itp :)
    Nawet na filmiku ten maluszek ma kikut :)
    A woda w wiaderku musi być do ramionek, żeby maluszek czuł się dobrze! :)

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • caterina Koleżanka

Wysłany: 17 września 2014, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lafar_ra wrote:
    Z chlebem eksperymentuje dzisiaj pierwszy raz jadłam razowy żytni niby nie barwiony i nie docukrzany. Już nie wiem co mam jeść wydaje mi się że cukier mi wszystko podnosi, chodzę cały czas głodna i martwie się że małemu szkodze, a do poradni się dodzwoniłam wizyta w przyszłym tygodniu wrrr
    Ja żytniego nie mogę też cukry miałam po nim duże.
    Kupiłam też kiedyś taki IG niby dla cukrzyków ale też cukry poszybowały w górę.
    I przyznam się szczerze że ja też do najedzonych nie należę. Cały czas myślę co bym zjadła.Posiłkuję się trochę szarlotką z mąki z amarantusa i zmielonymi migdałami słodzoną odrobiną cukru z brzozy.
    Normalnie masakra.
    A w poradni nie mogli cię wcisnąć wcześniej. Cholera mnie trafia na tą znieczulicę. Człowiek mówi że w ciąży a oni termin na nie wiadomo kiedy dają.

wnidl6d8vwkrzqrv.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mamusie:)
    Wg belly zaczynamy 34 :)
    Vivi fajny sen :) szkoda ze nie mieszkamy blizej siebie, bo pewnie stałby sie rzeczywistością :)
    Pati kochana jestes dzielna, hormony za chwile sie uspokoją i wszystko bedzie jak należy :* dobrze! ze pobrała ci mocz! ale mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok :)
    Nastka ja mam bambi i jeszcze jeden mały 56 ale go dostałam. Z materiału wiatroszczelnego. na zime kupie większy jeszcze jeden bo w bambi moze byc zimno. Moze na allegro popatrze.
    Nata fajne te staniki.

xpatiiix3, lkc, Viviana, Paju lubią tę wiadomość

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak to jest z tym urlopem tacierzyńskim?? Tata ma prawo do dwóch dni okolicznościowych + 14 dni kalendarzowych urlopu tacierzyńskiego, ktoś kiedyś pisał o pielęgnacyjnym?? Skoro jest taka szansa chcemy wykorzystać wszystko co można :) normalnie państwa nas robi, to teraz nasza kolej

Maga31, Fidelissa lubią tę wiadomość

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie teściowa dzwoniła, że w smyku była i kupiła dla małego komplecik na 56 i czy może być rozmiar bo tak jej się kolor podobał, a większego nie było :-) szczerze to się ucieszyłam bo miałam takie nowe małe dokupić ze dwa, żeby do szpitala były :p mówi, że ma w domu jeszcze większe z weluru i ręcznik wielki 100x135 kupiła. Kurna też mi się nic nie chce...może się chociaż umaluje, to poczuje że coś zrobiłam chociaż dla siebie :)

mada_lena, lkc, Florentine, Fidelissa lubią tę wiadomość

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madal3nka słońce hormony po porodzie jeszcze bardziej buzują niż w ciąży, wiec nie pociesze :)

mada_lena lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • maaartinka Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia z tego co się orientuje jest jeszcze dodatkowo 2 tyg L4 żeby mężczyzna mógł się zająć kobietą po porodzie :)

Agusia ;) lubi tę wiadomość

201411191762.png
  • Lafar_ra Przyjaciółka

Wysłany: 17 września 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caterina wrote:
    Ja żytniego nie mogę też cukry miałam po nim duże.
    Kupiłam też kiedyś taki IG niby dla cukrzyków ale też cukry poszybowały w górę.
    I przyznam się szczerze że ja też do najedzonych nie należę. Cały czas myślę co bym zjadła.Posiłkuję się trochę szarlotką z mąki z amarantusa i zmielonymi migdałami słodzoną odrobiną cukru z brzozy.
    Normalnie masakra.
    A w poradni nie mogli cię wcisnąć wcześniej. Cholera mnie trafia na tą znieczulicę. Człowiek mówi że w ciąży a oni termin na nie wiadomo kiedy dają.

Powiedziała mi że to najbliższy wolny termin, żebyś wiedziała znieczulica straszna.

[relgi09k4h25cozc.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z poczty, ale zdradziecka pogoda, slońce ale taki wiatr, już pije zapobiegawczo mleko z miodem.
    Karmelek właśnie w krzyzu mnie czesto dopada ból tak jak opisujesz.
    Pati mierz cisnienie jak potrzeba, ja sama miałam zawsze 90/50, a ostatnio mam ciągle 110/70 także ciśnienie skacze w ciąży.
    Nastka ale Ty zdolna, świetne te literki, kurdę czemu ja tak nie umiem hehe.
    Paju zdrówka i jeszcze raz zdrówka.
    Agusia męzowi przysługuje 2 dni urlopu okolicznościowego 100% płatny, 14 dni urlopu tacierzyńskiego do wykorzystania do roku czasu, oraz zasiłek pielęgnacyjny po porodzie mój bierze 2 tygodnie, bo ja cesarka, ale po porodzie SN też się należy, on jest jednak płatny 80% jak zwolnienie, mój przez to straci też premię i tzw bykowe, ale musi wziąć bo nie mam pomocy po porodzie. To pielęgnacyjne wypisze mu lekarz rodzinny na mnie, ale w domu musicie mieszkać sami, jeśli masz kogoś innego co się może zaopiekować się Tobą w jednym gospodarstwie to nie może wziąć (tzn osobe niepracującą, albo na emeryturze, a jak inni domownicy pracują to może). I to się wypisuje od pierwszego dnia powrotu do domu ze szpitala. Może to wypisac także gin, albo w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2014, 10:45

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Eve Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podejście zostało zmienione owszem, ale później kikut robi się obślimaczały i śmierdzi kiszoną kapustą, fuj. Niestety doświadczyłam tego z synem, zasikał go sobie, więc normalnie zamoczyliśmy w kąpaniu i co się potem działo to już chce zapomnieć wątek zapachowy. Odpadł szybko dzięki bardzo częstemu przemywaniu czystym spirytusem, bo rozcieńczony czy octenisept nic nie dawały.
    Także z doświadczenia radze nie moczyć kikuta.

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
  • Amnezja Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ;) wrote:
    Dziewczyny jak to jest z tym urlopem tacierzyńskim?? Tata ma prawo do dwóch dni okolicznościowych + 14 dni kalendarzowych urlopu tacierzyńskiego, ktoś kiedyś pisał o pielęgnacyjnym?? Skoro jest taka szansa chcemy wykorzystać wszystko co można :) normalnie państwa nas robi, to teraz nasza kolej

Tatuś może jeszcze iść na L4 na opiekę nad żoną po porodzie(płatne 80%) i możesz jeszcze podzielić się z nim urlopem macierzyńskim,tylko będziesz musiała zrezygnować z części swojego urlopu. Na wykorzystanie 14 dni urlopu ojcowskiego tatuś ma czas do ukończenia przez dziecko 12m-cy.

iv099vvj4abuqmrh.png

iv099vvjdav4mq3w.png
  • mada_lena Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh Pati my kobiety mamy jednak przekichane ;) ale nasze Kruszynki nam wszystko wynagradza. Siostra moja 4 dnia po porodzie miała mega zalamke. Cały dzien agresor na przemian z płaczem. Ale szybko jej przeszło ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2014, 10:48

xpatiiix3, Fidelissa lubią tę wiadomość

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wam :)
    Mnie dziś mąż wybudził jak wychodził do pracy, bo nie umiał znaleźć dokumentów do samochodu, choć leżały tam gdzie zwykle ;) i tym sposobem chodzę dziś jakaś taka rozmemłana i nie wiem za co się zabrać... Próbowałam się położyć ale nie potrafię zasnąć, mimo, że w oczach piasek :/

sissii - sorki, ze teraz odpisuję na Twoje pytanie, ale wczoraj patrzyłam na mecz siatkówki - ale emocje!
    ja do wanienki nie dokupuje nic do podtrzymywania maluszka, myślę, że dam radę normalnie go myć :)

Dla dziewczyn mieszkających na Śląsku i mających niedosyt USG: w Realu w Mysłowicach będzie bezpłatne USG 3D/ 4D:
    http://terazmamy.pl/?p=804

Koszule do szpitala biorę 3 sztuki - w SR mówili, że po porodzie więcej się będziemy pocić, więc dobrze będzie się przebrać w coś świeżego ;)

sisiiii lubi tę wiadomość

wff2trd8302o6ogx.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za info, kochane jesteście :) ciekawa jestem czy przy L4 nie będzie problemu, bo zameldowana w domu rodzinnym a mieszkam z mężem u niego, nie zmieniałam meldunku i ciekawe co później z zarejestrowaniem dziecka?? Ale chyba dużo osób ma taką samą sytuację

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Eve Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko będzie zameldowane automatycznie tam gdzie Ty.

xpatiiix3 lubi tę wiadomość

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
‹‹ 1277 1278 1279 1280 1281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ