X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • caśka Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badanie na paciorkowca będę miała na ostatniej wizycie 29.10.
    Mam nadzieje że ok wyjdzie, cokolwiek jest ten paciorkowiec i skąd się bierze.

57nu2yv.png
    sx4gq9q.png
  • Agata92 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się dzisiaj :)

Mada_lena Hania jest cudowna, taka śliczna i słodka :)

Pati super, że już wychodzicie. Na pewno Marcel zakocha się w siostrzyczce i będzie się nią opiekował :)
    AgataP wrote:
    wstalam... ale cala noc meczyly mnie skurcze i nad ranem to juz prawie do szpitala jechalam rodzic...przeszlo kolo 8.00 ,teraz siedze taka rozwalona i niewyspana,no coz to juz tak bedzie.Zazdroszcze Tym ktore juz urodzily ,bo ja siedze jak na bombie teraz...tez juz bym chiala urodzic.

Agata ja miałam to samo, tylko że pojechałam nad ranem na IP. Okazało się, że to przedwczesny alarm. Teraz odsypiałam nieprzespaną noc. Co do urodzenia to ostatnio na wizycie dostałam przyzwolenie od lekarza na "popracowanie" z mężem nad szybszym porodem i mam zamiar dzisiaj to zrobić, bo już mnie powoli wykańczają te alarmy :/ Mam nadzieję, że się uda :)

Fidelissa, AgataP, xpatiiix3 lubią tę wiadomość

njr11rs.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata92 myślisz że to pomoże jak się u Ciebie sprawdzi to i ja chętnie przyspieszę troszkę bo ten ból mnie wykończy chyba.

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • Agata92 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nastka, mam taką nadzieję :) znajomi i lekarz polecają więc spróbuje ale przyznam się że 2 dni temu już raz próbowaliśmy i nic nie wyszło z tego. Może porządny masaż piersi jak dorzucimy w gratisie to będzie bardziej skuteczne :)

AgataP, Marzena27, Agusia ;), Fidelissa lubią tę wiadomość

njr11rs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata92 wrote:

Agata ja miałam to samo, tylko że pojechałam nad ranem na IP. Okazało się, że to przedwczesny alarm. Teraz odsypiałam nieprzespaną noc. Co do urodzenia to ostatnio na wizycie dostałam przyzwolenie od lekarza na "popracowanie" z mężem nad szybszym porodem i mam zamiar dzisiaj to zrobić, bo już mnie powoli wykańczają te alarmy :/ Mam nadzieję, że się uda :)

Cos te Agaty sie razem rozapuja chyba :P no ja powiem ze tez bede probowac i pracowac nad rozpakowaniem sie z hippisem...bo normalnie oszaleje,takie falszywe alarmy wprowadzaja meeega napiecie...tak jakby juz nie bylo stresa.

prosze oto historia Ninjy :P podrukuje to na papierze zdjeciowym alboooo kupie ramki i powsadzam tworczo jakos w ramki ...zeby bylo ladnie to hippis musi mi pomoc :)

zkohtu.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2014, 14:13

Mag.1990, Agata92, Isia14, Marzena27, sisiiii, ÓptimusPrime, blue00, Nata, Viviana, Milaszka, Amnezja, natasza82, Goplana, Mamadomina, anusiaa90, xpatiiix3, Madlen222, Maga31, lkc lubią tę wiadomość

• nastka151 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgataP super fotoreportarz. Fajnie by wyglądał w dużej antyramie na ścianie w pokoiku:) Ja muszę popracować nad swoim ale ostatnio przez bóle nie chce mi się nawet ręka ruszyć.

AgataP lubi tę wiadomość

ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    musiałam dzisiaj odświerzycojego bloga bo już pajęczynkami zarósł:P:P:P

AgataP lubi tę wiadomość

ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mój szwagier jest naukowcem i pracuje nad komórkami macierzystymi i ich wykorzystaniem w leczeniu różnych chorób...co prawda pracuje nad tymi, które są pozyskiwane od osobników dorosłych, a nie z krwi pępowinowej, ale my postanowiliśmy poradzić się go w kwestii krwi pępowinowej (licząć, że co nieco nam rozjaśni).
    Oczywiście nie powiedział nam jednoznacznie "Tak, warto" czy też "Nie, nie warto", przytoczył jedynie kilka argumentów do rozważenia, natomiast każdy musi tę decyzję podjąć sam.

Otóż:
    - komórki macierzyste mają ogromny potencjał (wszystkie, czyli te z krwi i te pozyskiwane już z dorosłych osobników) - wciąż trwają nad nimi badnia, więc na pewno ich wykorzystanie będzie się stopniowo rozwijać (wraz z rozwojem prac naukowych na ten temat)
    - niestety nie do końca wiadomo jeszcze jak długo można je przechowywać zanim stracą swoje właściwości (badania nad tym trwają, ale temat jest na tyle świeży, że nikt jeszcze tego nie sprawdził :))
    - ilość komórek macierzystych pobieranych z krwi pępowinowej jest na tyle niewielka (ok 100ml), że może być potencjalnie wykorzystana tylko u małego dziecka (bodajże do 25-30kg), u większego byłaby nie wystarczająca...
    - krew pępowinową aktualnie wykorzystuje się do leczenia schorzeń typu białaczka, niestety jak powoli potwierdzają badania, komórki macierzyste pobrane od dziecka, które w późniejszym okresie zachorowało, juz na etapie krwi pępowinowej mogą być „genetycznie” obciażone tymi chorobami, a co za tym idzie ich przeszczepienie w późniejszym okresie może zakończyć się rozwojem tej samej choroby. W związku z tym uratować może tylko krew pępowinowa od innego, zdrowego dziecka.
    - najbardziej skuteczne wydają sie przeszczepy od minimum kilku dawców na raz (nie koniecznie spokrewnionych), w związku z tym duzy potencjał tkwi w państwowych bankach komórek macierzystych, gdzie możemy tę krew oddać (całkowicie bezpłatnie, ale tracimy niejako do niej prawa – natomiast w przyszłości w przypadku nieszczęścia jest szansa że ktoś nas lub nasze dziecko uratuje dzięki dawcom z takich banków)
    - oczywiście komórki macierzyste badane są od niedawna i jedyne co wiadomo to to, że tkwi w nich ogromny potencjał – jest więc szansa że w niedalekiej przyszłości naukowcy zapanują nad nimi i nauczą się jak najlepiej je wykorzystać...więc zawsze można spróbować.

To tyle od szwagra, możecie doczytać więcej w jakichś publikacjach medycznych, albo niezależnych źródłach (nie koniecznie na stronach i w reklamach samych banków komórek :))
    Ja uzupełniłam jego wiedzę o poniższy artykuł (który w sumie potwierdził w większości to co uslyszeliśmy od szwagra):
    http://www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie_w_ciazy/banki_krwi_prawdy_i_mity.html

My podjęliśmy już decyzję - każda z Was musi podjąć własną :) Mam nadzieję, że to wam pomoże :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2014, 14:13

ewelina_d, Marzena27, ÓptimusPrime, Isia14, Fidelissa lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    łomatkobosko skurcze mam znowu ideeee pod prysznic...nie sa mega bolesne ale co 5minut....dam znac pozniej co i jak..

blue00, Dotty84, Agata92, Marzena27, Agusia ;), ÓptimusPrime, Lavendula, Rybka Nemo, Fidelissa, xpatiiix3, Madlen222 lubią tę wiadomość

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata - trzymam kciuki <3

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2014, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam lubie podczytywac jak sie jakas akcja porodowa zaczyna heheh

ÓptimusPrime, Milaszka, Lavendula, madlen1705, Fidelissa, xpatiiix3, Madlen222 lubią tę wiadomość

• Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka trzymaj się tam.

A ja się ugotuję niedługo. Zawsze w mieszkaniu miałam pootwierane wszystkie okna (dziś dodatkowo ciepło) - a dwóch nie mogę otworzyć, bo jest plaga biedronek na bloku!
    I tylko drzwi balkonowe otwarte, bo akurat w tej części ich nie ma, ale zdechnąć idzie:/

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • asia099 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84, ja juz prawie mam podpisywac umowe, tylko tez różne artykuły czytam i chcialabym zeby nie były to pieniądze wyrzucone w błoto.A Wy sie zdecydowaliscie? Na jaki bank.

relgh371qq47owdh.png
    wwgzvfxmrhda6ta8.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie byłam oglądać oddział polozniczy w wybranym szpitalu i jestem mega zadowolona, jest czysto, sale odnowione z wygodnymi łóżko-fotelami, mąż też zadowolony :-) rozmawiałam Z położona, akurat trafiliśmy na dyżur z którą chciałam rodzić, jesteśmy umówione na termin :-) zostaliśmy oprowadzeni suuper, jestem spokojniejsza :-) jeszcze diabetologa i luzuje do poniedziałkudo wizyty u gina :-)
    Mada_lena slodziutka ta Wasza Hania, uroczy uśmiech :-)

Marzena27, Mag.1990, Isia14, Fidelissa, Maga31 lubią tę wiadomość

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do krwi pępowinowej my po długiej dyskusji i przeczytaniu różnych artykułów oraz opini osób które pobierały i przechowywały doszliśmy do wniosku że jest to zbędne. Z osób z którymi rozmawiałam na jednym z forum większość uznała że wyrzuciła kasę w błoto dla jakiejś mody. Oczywiście każdy ma swoją opinię i jego odczucie jest najważniejsze.

Lavendula, Fidelissa, Madlen222 lubią tę wiadomość

ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w ciągu godziny spadł mi brzuch aż w szoku jestem że sie taki niski zrobił. Jeszcze troszkę to będę kolanami obijać go:P Matko co to się narobiło teraz nawet pas ciążowy od spodni mi się nie trzyma...

Lavendula, xpatiiix3 lubią tę wiadomość

ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • Marzena27 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zrezygnowaliśmy z pobrania krwi, mimo wcześniejszego właściwie zdecydowania się na to. Moja przyjaciółka ma 3 letniego synka chorego na białaczkę (diagnoza w lutym tego roku). Tak się złożyło, że była wtedy już w ciąży z córeczką, która urodziła się w maju tego roku. Pierwsza myśl, aby pomóc małemu pobrać krew pępowinową podczas porodu. Nie było jednak w całym szpitalu (Kraków) onkologa, który doradziłby im to... według prof ordynatora nie miało to najmniejszego sensu. Szczegółów nie znam, z racji jej sytuacji mamy teraz ograniczony kontakt, natomiast daje to do myślenia. Skłaniam się ku temu, że nie ma to póki co sensu - wierzę, że kiedyś być może będzie?

ÓptimusPrime, Fidelissa lubią tę wiadomość

oar83e3kxk11r0ik.png

ex2bmg7yfkaymxmq.png

i81xxzdv8mhocgdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty,swietny post,dzieki!!!

Dotty84 lubi tę wiadomość

• Agata92 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata mam nadzieję, że to nie fałszywy alarm :)

Nastka ja tak od prawie tygodnia mam nisko brzuch. Myślałam, że to może oznaka nadchodzącego wielkimi krokami porodu ale jak widać się myliłam. :)

njr11rs.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 10 października 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata ale jakie dziwne uczucie jak tak spadł na dół. Wygladam śmiesznie az sama z siebie się nabijam teraz. I to z godziny na godzinę tak się zrobiło dziwnie.

ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
‹‹ 1580 1581 1582 1583 1584 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ