X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • ChciałabymJuż Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen to super, że jest lepiej :) I pewnie z dnia na dzień będzie jeszcze lepiej :) A w ogól to super wyglądasz :) a z tym wózkiem ech.. tylko pozazdrościć :P Ucałuj te swoje maleństwa od nas :)

Madlen222 lubi tę wiadomość

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2014, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    Kołatanie serca jest zwiastunem porodu:) w ogóle poniżej znaleźne zwiastuny, których uczą na akademiach medycznych:

Zwiastuny porodu
    1. obniżenie się dna macicy na 3-4 tygodnie przed porodem
    - u pierwiastek na ok. 4 tyg.
    - u wieloródek na 2 tyg.
    2. dno macicy obniża się do wysokości z 34 tyg. ciąży, towarzyszy temu
    - zmniejszenie się wielkości obwodu brzucha
    - oddychanie jest łatwiejsze, mija duszność
    - zmniejsza się ucisk na żołądek
    - zwiększa się ucisk na pęcherz moczowy
    3. wstawianie się główki płodu do wchodu miednicy u pierwiastek na 3-4 tyg. przed porodem, główka traci swe swobodne ułożenie, przygina się, potylicą wstawia się do wchodu miednicy
    4. skurcze przepowiadające występują w ostatnich dniach przed porodem, są one nieregularne, niebolesne
    5. centralizacja i dojrzewanie szyjki macicy – szyjka staje się miękka, podatna i rozciągliwa, przemieszcza się do osi kanału rodnego, dochodzi do częściowego lub całkowitego zgładzenia części pochwowej, a ujście zewnętrzne szyjki swobodnie przepuszcza u pierwiastki jeden palec (1,5 cm), u wieloródki 2 palce (3 cm)
    6. pierwsze ,,znaczenia” - odejście krwistego śluzu z pochwy i wydalenie czopu śluzowego zamykającego kanał szyjki macicy
    7. dodatkowe objawy zbliżającego się porodu to:
    - kołatanie serca
    - bóle głowy
    - niepokój
    - bóle w okolicy kości krzyżowej
    - brak łaknienia
    - nudności
    - wymioty
    - parcie na odbytnicę

No Ewelina,patrzac na te objawy,musialabym urodzic juz ok 2tyg temu ;-)

Agata92, Milaszka lubią tę wiadomość

• Eve Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czytałam te objawy już wielokrotnie i powinnam wg nich już dawno urodzić, a tu cisza.

Agata92, ÓptimusPrime, xpatiiix3, Agusia ;) lubią tę wiadomość

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
  • sylvi Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie kręgosłup boli od 2 tygodni, szczególnie po nocy, jak wstaje do łazienki to chodzę jak przetrącona

a od paru dni pobolewa mnie dno macicy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 21:05

ckai3e3k2pedhvnb.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    Kołatanie serca jest zwiastunem porodu:) w ogóle poniżej znaleźne zwiastuny, których uczą na akademiach medycznych:

Zwiastuny porodu
    1. obniżenie się dna macicy na 3-4 tygodnie przed porodem
    - u pierwiastek na ok. 4 tyg.
    - u wieloródek na 2 tyg.
    2. dno macicy obniża się do wysokości z 34 tyg. ciąży, towarzyszy temu
    - zmniejszenie się wielkości obwodu brzucha
    - oddychanie jest łatwiejsze, mija duszność
    - zmniejsza się ucisk na żołądek
    - zwiększa się ucisk na pęcherz moczowy
    3. wstawianie się główki płodu do wchodu miednicy u pierwiastek na 3-4 tyg. przed porodem, główka traci swe swobodne ułożenie, przygina się, potylicą wstawia się do wchodu miednicy
    4. skurcze przepowiadające występują w ostatnich dniach przed porodem, są one nieregularne, niebolesne
    5. centralizacja i dojrzewanie szyjki macicy – szyjka staje się miękka, podatna i rozciągliwa, przemieszcza się do osi kanału rodnego, dochodzi do częściowego lub całkowitego zgładzenia części pochwowej, a ujście zewnętrzne szyjki swobodnie przepuszcza u pierwiastki jeden palec (1,5 cm), u wieloródki 2 palce (3 cm)
    6. pierwsze ,,znaczenia” - odejście krwistego śluzu z pochwy i wydalenie czopu śluzowego zamykającego kanał szyjki macicy
    7. dodatkowe objawy zbliżającego się porodu to:
    - kołatanie serca
    - bóle głowy
    - niepokój
    - bóle w okolicy kości krzyżowej
    - brak łaknienia
    - nudności
    - wymioty
    - parcie na odbytnicę

no to mnie chyba prędko nie grozi ;)

Wysłany: 26 października 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendula a w którym szpitalu zamierzasz rodzić? :)

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChciałabymJuż wrote:
    Lavendula a w którym szpitalu zamierzasz rodzić? :)

ujastek, a Ty?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 21:35

ChciałabymJuż, kittykate lubią tę wiadomość

Wysłany: 26 października 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendula wrote:
    ujastek, a Ty?

Rydygier :)

Lavendula lubi tę wiadomość

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • Mamadomina Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bezbolesne skurcze cały dzień dzisiaj....z ktg wynikało że silne, a łożysko na ścianie przedniej - odwrotnie niż u Pati - w Iszej ciąży bóle okrutne krzyżowe a łożysko na tylnej. Chociaż teraz to już też krzyżowe mialam, ale nie dzisiaj, hmn....a może by tak w Dzień Niepodległości urodzić?

Tylko kurczę mam L4 do daty porodu a moja lekarka miala już sporo kontroli i musiałabym przejść od 7go listopada na macierzyński.....nie co ja gadam, ja urodze w ciągu 2 najbliższych dni/

Acha i jak nie przybierałam przez ostatnie 2 tyg, tak w dwa dni 2 kg wody mi sie odłożyło - booooooooskoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo jestem jak nadmuchany balonik

ChciałabymJuż, AgataP, Maga31, natasza82 lubią tę wiadomość

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png
  • kittykate Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendula wrote:
    ujastek, a Ty?

Lavendula ja tez na Ujastku! Masz tam jakiegos lekarza czy oplacasz polozna?
    Kurde wiecej ciezarowek z Krakowa widze w Listopadowkach... Na Grudniowkach jestem sama, wszystkie z polnocy Polski :(
    To Twoj pierwszy porod??

Kate

np55zzc.png

Wysłany: 26 października 2014, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamadomina wrote:
    U mnie bezbolesne skurcze cały dzień dzisiaj....z ktg wynikało że silne, a łożysko na ścianie przedniej - odwrotnie niż u Pati - w Iszej ciąży bóle okrutne krzyżowe a łożysko na tylnej. Chociaż teraz to już też krzyżowe mialam, ale nie dzisiaj, hmn....a może by tak w Dzień Niepodległości urodzić?

Tylko kurczę mam L4 do daty porodu a moja lekarka miala już sporo kontroli i musiałabym przejść od 7go listopada na macierzyński.....nie co ja gadam, ja urodze w ciągu 2 najbliższych dni/

Acha i jak nie przybierałam przez ostatnie 2 tyg, tak w dwa dni 2 kg wody mi sie odłożyło - booooooooskoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo jestem jak nadmuchany balonik

mamadomina a jak nie urodzę do daty porordu to nikt już nie przedłuży zwolneinia?

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • Mamadomina Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym, to zależy, czasami tak, można też iść do internisty po L4, tyle, ze nie chętnie lekarze dają po terminie. ale nie nastawiaj się, może Twój Ci akurat da.

ChciałabymJuż lubi tę wiadomość

Aga
    010i3e3kdjmb4cx1.png
  • Eve Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiedziałam, że jest taki problem ze zwolnieniem po terminie:/

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️

Wysłany: 26 października 2014, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dobrze, ze poruszyłaś ten temat bo nawet nie byłam swiadoma, że moze tak wyjść dziwnie. A tak poszperałam w necie i wyczytałam, ze lekarz nie może odmówić przedłuzenia l4 skoro jestem niezdolna do pracy. Tylko trzeba przyjść po terminie porodu. No bo skoro do terminu porodu nie byłam w stanie pracować to chyba w tych ostatnich dniach tym bardziej nie będę.. Ale na wszelki wypadek zapytam lekarki na najblizszej wizycie i ewentualnie swojego internisty.

Ale faktycznie dużo kobiet ma z tym problem... A to przecież łaski nie robią.

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • caśka Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez bola plecy, zwlaszcza jak trzeba wstac po dluzszym odpoczynku i ciezko nogi zlaczyc.. Oo maaaamo

Maga31 lubi tę wiadomość

57nu2yv.png
    sx4gq9q.png
  • nata1987 Przyjaciółka

Wysłany: 26 października 2014, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki!!!
    Chciałabym dołączyć do waszego forum. Termin mam na 6 listopada a według usg na 16. Czekam na moje pierwsze dziecko :)) jak sie czujecie? Dokucza wam bardzo końcówka ciaży??

ChciałabymJuż, Fidelissa, Maga31, xpatiiix3, Rybka Nemo, Milaszka, natasza82, Dotty84, misiaczk25, Agusia ;), Agata92, anusiaa90 lubią tę wiadomość

d69canli3gjdxceq.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kittykate wrote:
    Lavendula ja tez na Ujastku! Masz tam jakiegos lekarza czy oplacasz polozna?
    Kurde wiecej ciezarowek z Krakowa widze w Listopadowkach... Na Grudniowkach jestem sama, wszystkie z polnocy Polski :(
    To Twoj pierwszy porod??

Lekarza, położnej nie mam :)
    Tak, Pierwszy....

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 października 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caśka wrote:
    Mnie tez bola plecy, zwlaszcza jak trzeba wstac po dluzszym odpoczynku i ciezko nogi zlaczyc.. Oo maaaamo
    Znam ten bol...chociaz podczas samego lezenia tez boli :-)

• kittykate Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A bierzesz znieczulenie? Ja chodze do dr Korygi Sylwii, chce rodzic ze znieczuleniem...podobno nie robia problemow jesli mie ma przeciwskazan :) mam nadzieje ze to prawda lekarka tez mi mowila ze raczej problemu nie powinno byc...
    Ja najbardziej boje sie ze trafie akurat na dzien w ktorym mojej lekarki nie bedzie w szpitalu i wtedy polozna i lekarz wiadomo z przydzialu ale slyszalam ze rodzi sie tam w dobrych warunkach (co zreszta widzialam na dniach otwartych) a 4 lata temu lezalam tam na ginekologii co prawda tylko 2 dni ale opieka byla super... Wiec mam nadzieje ze tak bedzie wlasnie!

Lavendula lubi tę wiadomość

Kate

np55zzc.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z tym l4 to jest tak ze lekarz nie moze wystawic wiecej niz trwa ciaza (280 dni?) ale to trzebaby byc na zwolnieniu zanim sie w nia faktycznie zaszlo. Nie wydaje mi sie zeby lekarz odmowil zwolnienia. Ale w przypadku kiedy zwolnienie skonczy sie przed porodem to wchodzimy na macierzynski (tu dokladnie nie pamietam), w szpitalu lekarz pyta do kiedy bylo zwolnienie i wystawianam cos? z data od kiedy zaczynamy urlop. Tak tlumaczyla nam polozna.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
‹‹ 1769 1770 1771 1772 1773 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ