Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyewelina_d wrote:Kołatanie serca jest zwiastunem porodu:) w ogóle poniżej znaleźne zwiastuny, których uczą na akademiach medycznych:
Zwiastuny porodu
1. obniżenie się dna macicy na 3-4 tygodnie przed porodem
- u pierwiastek na ok. 4 tyg.
- u wieloródek na 2 tyg.
2. dno macicy obniża się do wysokości z 34 tyg. ciąży, towarzyszy temu
- zmniejszenie się wielkości obwodu brzucha
- oddychanie jest łatwiejsze, mija duszność
- zmniejsza się ucisk na żołądek
- zwiększa się ucisk na pęcherz moczowy
3. wstawianie się główki płodu do wchodu miednicy u pierwiastek na 3-4 tyg. przed porodem, główka traci swe swobodne ułożenie, przygina się, potylicą wstawia się do wchodu miednicy
4. skurcze przepowiadające występują w ostatnich dniach przed porodem, są one nieregularne, niebolesne
5. centralizacja i dojrzewanie szyjki macicy – szyjka staje się miękka, podatna i rozciągliwa, przemieszcza się do osi kanału rodnego, dochodzi do częściowego lub całkowitego zgładzenia części pochwowej, a ujście zewnętrzne szyjki swobodnie przepuszcza u pierwiastki jeden palec (1,5 cm), u wieloródki 2 palce (3 cm)
6. pierwsze ,,znaczenia” - odejście krwistego śluzu z pochwy i wydalenie czopu śluzowego zamykającego kanał szyjki macicy
7. dodatkowe objawy zbliżającego się porodu to:
- kołatanie serca
- bóle głowy
- niepokój
- bóle w okolicy kości krzyżowej
- brak łaknienia
- nudności
- wymioty
- parcie na odbytnicę
No Ewelina,patrzac na te objawy,musialabym urodzic juz ok 2tyg temuAgata92, Milaszka lubią tę wiadomość
-
ewelina_d wrote:Kołatanie serca jest zwiastunem porodu:) w ogóle poniżej znaleźne zwiastuny, których uczą na akademiach medycznych:
Zwiastuny porodu
1. obniżenie się dna macicy na 3-4 tygodnie przed porodem
- u pierwiastek na ok. 4 tyg.
- u wieloródek na 2 tyg.
2. dno macicy obniża się do wysokości z 34 tyg. ciąży, towarzyszy temu
- zmniejszenie się wielkości obwodu brzucha
- oddychanie jest łatwiejsze, mija duszność
- zmniejsza się ucisk na żołądek
- zwiększa się ucisk na pęcherz moczowy
3. wstawianie się główki płodu do wchodu miednicy u pierwiastek na 3-4 tyg. przed porodem, główka traci swe swobodne ułożenie, przygina się, potylicą wstawia się do wchodu miednicy
4. skurcze przepowiadające występują w ostatnich dniach przed porodem, są one nieregularne, niebolesne
5. centralizacja i dojrzewanie szyjki macicy – szyjka staje się miękka, podatna i rozciągliwa, przemieszcza się do osi kanału rodnego, dochodzi do częściowego lub całkowitego zgładzenia części pochwowej, a ujście zewnętrzne szyjki swobodnie przepuszcza u pierwiastki jeden palec (1,5 cm), u wieloródki 2 palce (3 cm)
6. pierwsze ,,znaczenia” - odejście krwistego śluzu z pochwy i wydalenie czopu śluzowego zamykającego kanał szyjki macicy
7. dodatkowe objawy zbliżającego się porodu to:
- kołatanie serca
- bóle głowy
- niepokój
- bóle w okolicy kości krzyżowej
- brak łaknienia
- nudności
- wymioty
- parcie na odbytnicę
no to mnie chyba prędko nie grozi -
U mnie bezbolesne skurcze cały dzień dzisiaj....z ktg wynikało że silne, a łożysko na ścianie przedniej - odwrotnie niż u Pati - w Iszej ciąży bóle okrutne krzyżowe a łożysko na tylnej. Chociaż teraz to już też krzyżowe mialam, ale nie dzisiaj, hmn....a może by tak w Dzień Niepodległości urodzić?
Tylko kurczę mam L4 do daty porodu a moja lekarka miala już sporo kontroli i musiałabym przejść od 7go listopada na macierzyński.....nie co ja gadam, ja urodze w ciągu 2 najbliższych dni/
Acha i jak nie przybierałam przez ostatnie 2 tyg, tak w dwa dni 2 kg wody mi sie odłożyło - booooooooskoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo jestem jak nadmuchany balonikChciałabymJuż, AgataP, Maga31, natasza82 lubią tę wiadomość
-
Lavendula wrote:ujastek, a Ty?
Lavendula ja tez na Ujastku! Masz tam jakiegos lekarza czy oplacasz polozna?
Kurde wiecej ciezarowek z Krakowa widze w Listopadowkach... Na Grudniowkach jestem sama, wszystkie z polnocy Polski
To Twoj pierwszy porod?? -
Mamadomina wrote:U mnie bezbolesne skurcze cały dzień dzisiaj....z ktg wynikało że silne, a łożysko na ścianie przedniej - odwrotnie niż u Pati - w Iszej ciąży bóle okrutne krzyżowe a łożysko na tylnej. Chociaż teraz to już też krzyżowe mialam, ale nie dzisiaj, hmn....a może by tak w Dzień Niepodległości urodzić?
Tylko kurczę mam L4 do daty porodu a moja lekarka miala już sporo kontroli i musiałabym przejść od 7go listopada na macierzyński.....nie co ja gadam, ja urodze w ciągu 2 najbliższych dni/
Acha i jak nie przybierałam przez ostatnie 2 tyg, tak w dwa dni 2 kg wody mi sie odłożyło - booooooooskoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo jestem jak nadmuchany balonik
mamadomina a jak nie urodzę do daty porordu to nikt już nie przedłuży zwolneinia? -
Kurcze dobrze, ze poruszyłaś ten temat bo nawet nie byłam swiadoma, że moze tak wyjść dziwnie. A tak poszperałam w necie i wyczytałam, ze lekarz nie może odmówić przedłuzenia l4 skoro jestem niezdolna do pracy. Tylko trzeba przyjść po terminie porodu. No bo skoro do terminu porodu nie byłam w stanie pracować to chyba w tych ostatnich dniach tym bardziej nie będę.. Ale na wszelki wypadek zapytam lekarki na najblizszej wizycie i ewentualnie swojego internisty.
Ale faktycznie dużo kobiet ma z tym problem... A to przecież łaski nie robią. -
Hej dziewczynki!!!
Chciałabym dołączyć do waszego forum. Termin mam na 6 listopada a według usg na 16. Czekam na moje pierwsze dziecko) jak sie czujecie? Dokucza wam bardzo końcówka ciaży??
ChciałabymJuż, Fidelissa, Maga31, xpatiiix3, Rybka Nemo, Milaszka, natasza82, Dotty84, misiaczk25, Agusia ;), Agata92, anusiaa90 lubią tę wiadomość
-
kittykate wrote:Lavendula ja tez na Ujastku! Masz tam jakiegos lekarza czy oplacasz polozna?
Kurde wiecej ciezarowek z Krakowa widze w Listopadowkach... Na Grudniowkach jestem sama, wszystkie z polnocy Polski
To Twoj pierwszy porod??
Lekarza, położnej nie mam
Tak, Pierwszy.... -
nick nieaktualny
-
A bierzesz znieczulenie? Ja chodze do dr Korygi Sylwii, chce rodzic ze znieczuleniem...podobno nie robia problemow jesli mie ma przeciwskazan
mam nadzieje ze to prawda lekarka tez mi mowila ze raczej problemu nie powinno byc...
Ja najbardziej boje sie ze trafie akurat na dzien w ktorym mojej lekarki nie bedzie w szpitalu i wtedy polozna i lekarz wiadomo z przydzialu ale slyszalam ze rodzi sie tam w dobrych warunkach (co zreszta widzialam na dniach otwartych) a 4 lata temu lezalam tam na ginekologii co prawda tylko 2 dni ale opieka byla super... Wiec mam nadzieje ze tak bedzie wlasnie!Lavendula lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny z tym l4 to jest tak ze lekarz nie moze wystawic wiecej niz trwa ciaza (280 dni?) ale to trzebaby byc na zwolnieniu zanim sie w nia faktycznie zaszlo. Nie wydaje mi sie zeby lekarz odmowil zwolnienia. Ale w przypadku kiedy zwolnienie skonczy sie przed porodem to wchodzimy na macierzynski (tu dokladnie nie pamietam), w szpitalu lekarz pyta do kiedy bylo zwolnienie i wystawianam cos? z data od kiedy zaczynamy urlop. Tak tlumaczyla nam polozna.