X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • caśka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie legowisko - bujaczek dla małego. Super sie sprawdzilo z pierwszym dzieckiem. Kiedy robi się cos w kuchni to stawialam bujak na stol mala sobie patrzała na mnie widziała co robię i zasypiala czasem sama. I spokojnie mogłam gotowac sprzatac. Wszedzie chodziłam z tym bujaczkiem. Ja mialam taki z tako.

Marzena27 lubi tę wiadomość

57nu2yv.png
    sx4gq9q.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja pospałam 1,5 godz jak się obudziłam patrze nie ma Małej w pokoju i od razu na równe nogi a zapomniałam że leży u siebie w pokoju a mąż jest tam, usnęłam i jak się obudziłam to całkiem zamotana.
    Ja dziś pojadłam kilka nowych rzeczy oby noc była spokojna. Ściągnęłam 90ml :) ale kurde z jednego cycka 60 drugi 30 czemu taki jeden słabiej kurdę. Ja na cycku Małej też nie trzymam, nie wiem czy tak będę długo mieć mleko, ale ona zjada to ściągnięte i mi dziś usypia od razu i nie mam jak cycka dac by trochę pociągnęła.
    Mnie kręgosłup bardzo dokucza, powinnam iść na rehabilitację bo już mam dawno zaleconą ale teraz nie mam jak, a dziecko będzie coraz więcej ważyć i będzie trudniej, potem noszenie wózka itp. Narazie mam zakaz noszenia cięższych rzeczy po cc.

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas małej pomyliły się pory dnia i w ciągu dnia raczej śpi,a w nocy od 12 do 3-4 nie ma czasu na spanie.....tez dopada mnie zmęczenie ,najbardziej stresuje się ze maz mnie budzi jak mala płacze a ja nic spis w najlepsze...ja szczerze mówiąc nie wiem ile moja zjada bo jesteśmy na cycu ale chyba się najada bo zawsze jak skończy jeść to ma odlot:-)

Maga31 lubi tę wiadomość

iv09hdgenu0skffm.png
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odkryłam dlaczego bolał ja brzuszek jak chciała kupe od tego ze brałam żelazo położna kazała odstawić jak wyniki krwi beda dobre a są super:-) i jest tfu tfu poprawa:-)

Maga31 lubi tę wiadomość

iv09hdgenu0skffm.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do Mam karmiących zarówno piersią (tak, udało mi się pobudzić delikatnie laktację :)) jak i mlekiem mm... Czy wy podajecie swoim maluszkom witaminę K i D?
    Czy tylko D?

Na wypisie mam napisane tak:

Stosowanie witamin doustnie: Vit.K 1x1 kropla (kapsulka) od 8 d.ż. do 3 m.ż. (przy wyłącznym karmieniu piersią), Vit.D3 1x1 kropla (kapsułka)

No i właśnie mi to wygląda na to, że ta witamina K tylko jak się karmi jedynie piersią? A jak i pierś i mm to tylko dawać witaminę D???

Co wam doradzał lekarz?

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • madziulka112 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty ja wprawdzie karmię tylko piersią, ale tak też to zrozumiałam w moim wypisie, że jak dokarmiasz mm to tylko witamina d, ale może jestem w błędzie... sama nie wiem

ex2btv73x12fukei.png
    6sutvflo52wpzljo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie vir K daje sie,gdy wylacznie karmicie piersia,u mnie od 8 tyg zycia.
    Vit D daje sie od razu,niezaleznie czy piers czy mm
    Ale np w mojej mieszance ja mam i vit D i K juz.Ale i tak osobnoo DO BUZKI! podaje vit D raz dziennie.
    Vit D to jak swiatlo dzienne czy sloneczko ;-)

• natasza82 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja karmię tylko piersią i daje wit D i K, oprócz tego mi tez kazali jeść wit D

iv09hdgenu0skffm.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja właśnie wczoraj poruszałam ten temat z pediatrą i dowiedziałam się że tak do 300 ml mleka mm dawać k i d a jak dziecko je więcej niż 300 ml na dobę mm to samą D - ja będę modyfikować, raz dawać raz nie w zależności ile mm zje

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za pomoc dziewczyny! Strasznie się cieszę, że Was mam! To ogromne wsparcie:)
    My własnie jeszcze nie widzieliśmy się z pediatrą a na wypisie napisali, że jak coś to podawac od 8 dnia życia i trochę się przeraziłam, że nic nie wiem...

W takim razie raczej będę podawać samą D3, chyba że uda nam się ruszyć z laktacją na tyle, żeby trzymać się tylko piersi.

LOVE YOU! <3

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OLA
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e5dfd42fc69f.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/cf72273858c7.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a75dda466a68.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/94b961307dfa.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/50cce6b059e2.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/aae4ebdbbec5.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/baee0f801950.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/54a141468f32.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 19:38

xpatiiix3, ÓptimusPrime, Maga31, Milaszka, santoocha, AgataP, ChciałabymJuż, Rybka Nemo, KUNIAK, Goplana, anusiaa90, natasza82, Agusia ;), Viviana, Florentine, Dotty84, Nata, ewelina_d, Madlen222, maaartinka, Marzena27, blue00, zupaztytki lubią tę wiadomość

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lkc,ale super pamiatka ;-) !!!
    Ten lizak... :-)
    A jakie wloski!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 19:42

lkc lubi tę wiadomość

• ewelina_d Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem załamana... Zamiast przybrać to w 2 dni Hania zeszła z 3320 na 3300...:-( mamy skierowanie do szpitala

Ewelina
    hhojzmj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinko,spokojnie!Pamietaj,im bardziej jestes roztrzesiona,tym wiekszy stres ma Hania. Jestes silna l kobieta i na pewno swietna mama dla Malej! Bedzie dobrze!!!

KUNIAK lubi tę wiadomość

• Evik Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lkc aaaale slicznosci a jakie ma włoski szoook:)
    Ewelinka wspieram, trzymajcie sie

lkc lubi tę wiadomość

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isia my chustujemy małego po domu. Też już coraz mniej śpi - oczy jak pinc złoty ;) i albo leży spokojnie,albo zaczyna krzyczeć to mąż go bierze podczas dnia do chusty (na razie stosujemy wiązanie z kieszonką z przodu),w chuście momentalnie jest cisza.. wiec polecam :D.
    Ale mąż w poniedziałek wraca już do pracy i będę musiała sama jakoś sobie poradzić...Kurde ile można dźwigać po cc? chyba te 3,5 kg mi nie zaszkodzą?

co do witamin - jeśli karmimy wyłącznie piersią to witD od 3dż a od 8 dż do 3 miesiąca - wit D+K

w mm jest już wit K więc,jak pije mm to tylko dajemy wit.D

ja dodatkowo wit.D mam w tabletkach tych co zażywałam w ciaży, i kwasy DHA i mam je nadal zażywać :)

pochwalę się: dziś nam odpadł kikut :)a przemywałam octaniseptem tylko ;)

pati - super ze to "tylko" wirusówka i ze jesteście już w domku :)

Isia14, KUNIAK, Marzena27 lubią tę wiadomość

wff2trd8302o6ogx.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobra,czas na następne karmienie...

ewelina - trzymam kciuki!pamietaj, ze takie ważenie częste nie jest miarodajne więc się nie przejmuj....,my kontrolujemy wagę co 2 tyg ...

wff2trd8302o6ogx.png
  • Isia14 Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2014, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, trzymajcie się!

Elfik <3
    FRbCp1.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    Jestem załamana... Zamiast przybrać to w 2 dni Hania zeszła z 3320 na 3300...:-( mamy skierowanie do szpitala
    Ojej, wiem że jesteś pewnie bardzo zaniepokojona, bo u dorosłych skierowania do szpitala nie wydaje się zbyt często, ale noworodki i niemowlęta trafiają tam właściwie przy każdej problemowej okazji. W każdym razie u Hani wydane jest nader szybko :), bo prawie wszyscy pediatrzy kłapią w koło, żeby dzieci nie ważyć częściej niż co tydzień (tzn ważyć można ale wyciągać wnioski co tydzień :) ) , a 2 dni mogły nie dać żadnej miarodajnej informacji - wystarczyło że za pierwszym razem zważona była przed siusiu i kupką, a potem po wypróżnieniu, a ze przyrost masy niewielki to mogło i nawet wyjść na minus. W podobnym schemacie nasz Aloszka przybrał w ciągu nocy prawie 70g :) - co jest oczywiście mało prawdopodobne, zwłaszcza że za chwilę zrobił takie kupsko, że pieluszka ważyła 60g :)
    Spokojnie i głowa do góry. A może i u Was przypadł czas kryzysy laktacyjnego 3 tyg? Jeśli byś to podejrzewała, to aby nie wchodzić w mm, szybko skontaktowałabym się z konsultantem laktacyjnym.
    W ogóle pediatrzy najczęściej nie mają pojęcia o laktacji i żywieniu dzieci... często mają różne nieaktualne informacje, które co prawda sprawią, że maluch szybko będzie przybierał na wadze, ale za to laktację szlag trafi...

Maga31, Marzena27 lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty - Super, że udało się rozkręcić laktację :), wiem że wymaga to dużego nakładu sił i czasu, a wiadomo i z jednym i z drugim deficytowo po porodzie :D, dlatego tym bardziej gratuluję. Rozkręcałaś sama, czy z jakimś doradcą laktacyjnym? Jaki masz schemat działania?

Patii - dobrze, że z Marcelkiem lepiej, rozumiem Twój niepokój... Boże ja to dopiero teraz rozumiem jak matka musi się ciągle czymś zamartwiać...

U nas już zaliczona kolejna panika po pobraniu krwi u Aloszki, raz że bilirubina znowu mu wzrosła, a dwa - miał liczne odchylenia w morfologii - przestraszyłam się nie na żarty, całą noc nie spałam... Rano u pediatry i po licznych konsultacjach przez głuchy telefon z neonatologami okazało się, że bilirubinę olać skoro mały przybiera i nie przekroczyła krytycznego do naświetlań poziomu, a morfologia jest prawidłowa tylko, że ja miałam nieodpowiednie normy dla takich maluszków :) - no i ozdrowiał! To i mi się lepiej na głowę zrobiło :)

Ogólnie czasu nie mam wcale - ciągle walczę o resztki pokarmu, coby dać Małemu choć trochę przeciwciał, do tego pitolenie się z przygotowaniem posiłków w strzykawkach i sondach... Nie ma już zupełnie kiedy spać. musi nastąpić jakiś przełom - albo trafię do psychiatryka, albo laktację już kompletnie szlag trafi i nie będę miała mu co podać, to problem sam się rozwiąże...

xpatiiix3, Dotty84 lubią tę wiadomość

jftycms.png
‹‹ 2037 2038 2039 2040 2041 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ