Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • caśka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie legowisko - bujaczek dla małego. Super sie sprawdzilo z pierwszym dzieckiem. Kiedy robi się cos w kuchni to stawialam bujak na stol mala sobie patrzała na mnie widziała co robię i zasypiala czasem sama. I spokojnie mogłam gotowac sprzatac. Wszedzie chodziłam z tym bujaczkiem. Ja mialam taki z tako.

Marzena27 lubi tę wiadomość

57nu2yv.png
    sx4gq9q.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja pospałam 1,5 godz jak się obudziłam patrze nie ma Małej w pokoju i od razu na równe nogi a zapomniałam że leży u siebie w pokoju a mąż jest tam, usnęłam i jak się obudziłam to całkiem zamotana.
    Ja dziś pojadłam kilka nowych rzeczy oby noc była spokojna. Ściągnęłam 90ml :) ale kurde z jednego cycka 60 drugi 30 czemu taki jeden słabiej kurdę. Ja na cycku Małej też nie trzymam, nie wiem czy tak będę długo mieć mleko, ale ona zjada to ściągnięte i mi dziś usypia od razu i nie mam jak cycka dac by trochę pociągnęła.
    Mnie kręgosłup bardzo dokucza, powinnam iść na rehabilitację bo już mam dawno zaleconą ale teraz nie mam jak, a dziecko będzie coraz więcej ważyć i będzie trudniej, potem noszenie wózka itp. Narazie mam zakaz noszenia cięższych rzeczy po cc.

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas małej pomyliły się pory dnia i w ciągu dnia raczej śpi,a w nocy od 12 do 3-4 nie ma czasu na spanie.....tez dopada mnie zmęczenie ,najbardziej stresuje się ze maz mnie budzi jak mala płacze a ja nic spis w najlepsze...ja szczerze mówiąc nie wiem ile moja zjada bo jesteśmy na cycu ale chyba się najada bo zawsze jak skończy jeść to ma odlot:-)

Maga31 lubi tę wiadomość

iv09hdgenu0skffm.png
  • natasza82 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odkryłam dlaczego bolał ja brzuszek jak chciała kupe od tego ze brałam żelazo położna kazała odstawić jak wyniki krwi beda dobre a są super:-) i jest tfu tfu poprawa:-)

Maga31 lubi tę wiadomość

iv09hdgenu0skffm.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do Mam karmiących zarówno piersią (tak, udało mi się pobudzić delikatnie laktację :)) jak i mlekiem mm... Czy wy podajecie swoim maluszkom witaminę K i D?
    Czy tylko D?

Na wypisie mam napisane tak:

Stosowanie witamin doustnie: Vit.K 1x1 kropla (kapsulka) od 8 d.ż. do 3 m.ż. (przy wyłącznym karmieniu piersią), Vit.D3 1x1 kropla (kapsułka)

No i właśnie mi to wygląda na to, że ta witamina K tylko jak się karmi jedynie piersią? A jak i pierś i mm to tylko dawać witaminę D???

Co wam doradzał lekarz?

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • madziulka112 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty ja wprawdzie karmię tylko piersią, ale tak też to zrozumiałam w moim wypisie, że jak dokarmiasz mm to tylko witamina d, ale może jestem w błędzie... sama nie wiem

ex2btv73x12fukei.png
    6sutvflo52wpzljo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie vir K daje sie,gdy wylacznie karmicie piersia,u mnie od 8 tyg zycia.
    Vit D daje sie od razu,niezaleznie czy piers czy mm
    Ale np w mojej mieszance ja mam i vit D i K juz.Ale i tak osobnoo DO BUZKI! podaje vit D raz dziennie.
    Vit D to jak swiatlo dzienne czy sloneczko ;-)

• natasza82 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja karmię tylko piersią i daje wit D i K, oprócz tego mi tez kazali jeść wit D

iv09hdgenu0skffm.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja właśnie wczoraj poruszałam ten temat z pediatrą i dowiedziałam się że tak do 300 ml mleka mm dawać k i d a jak dziecko je więcej niż 300 ml na dobę mm to samą D - ja będę modyfikować, raz dawać raz nie w zależności ile mm zje

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za pomoc dziewczyny! Strasznie się cieszę, że Was mam! To ogromne wsparcie:)
    My własnie jeszcze nie widzieliśmy się z pediatrą a na wypisie napisali, że jak coś to podawac od 8 dnia życia i trochę się przeraziłam, że nic nie wiem...

W takim razie raczej będę podawać samą D3, chyba że uda nam się ruszyć z laktacją na tyle, żeby trzymać się tylko piersi.

LOVE YOU! <3

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OLA
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e5dfd42fc69f.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/cf72273858c7.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a75dda466a68.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/94b961307dfa.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/50cce6b059e2.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/aae4ebdbbec5.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/baee0f801950.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/54a141468f32.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 19:38

xpatiiix3, ÓptimusPrime, Maga31, Milaszka, santoocha, AgataP, ChciałabymJuż, Rybka Nemo, KUNIAK, Goplana, anusiaa90, natasza82, Agusia ;), Viviana, Florentine, Dotty84, Nata, ewelina_d, Madlen222, maaartinka, Marzena27, blue00, zupaztytki lubią tę wiadomość

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lkc,ale super pamiatka ;-) !!!
    Ten lizak... :-)
    A jakie wloski!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 19:42

lkc lubi tę wiadomość

• ewelina_d Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem załamana... Zamiast przybrać to w 2 dni Hania zeszła z 3320 na 3300...:-( mamy skierowanie do szpitala

Ewelina
    hhojzmj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinko,spokojnie!Pamietaj,im bardziej jestes roztrzesiona,tym wiekszy stres ma Hania. Jestes silna l kobieta i na pewno swietna mama dla Malej! Bedzie dobrze!!!

KUNIAK lubi tę wiadomość

• Evik Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lkc aaaale slicznosci a jakie ma włoski szoook:)
    Ewelinka wspieram, trzymajcie sie

lkc lubi tę wiadomość

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isia my chustujemy małego po domu. Też już coraz mniej śpi - oczy jak pinc złoty ;) i albo leży spokojnie,albo zaczyna krzyczeć to mąż go bierze podczas dnia do chusty (na razie stosujemy wiązanie z kieszonką z przodu),w chuście momentalnie jest cisza.. wiec polecam :D.
    Ale mąż w poniedziałek wraca już do pracy i będę musiała sama jakoś sobie poradzić...Kurde ile można dźwigać po cc? chyba te 3,5 kg mi nie zaszkodzą?

co do witamin - jeśli karmimy wyłącznie piersią to witD od 3dż a od 8 dż do 3 miesiąca - wit D+K

w mm jest już wit K więc,jak pije mm to tylko dajemy wit.D

ja dodatkowo wit.D mam w tabletkach tych co zażywałam w ciaży, i kwasy DHA i mam je nadal zażywać :)

pochwalę się: dziś nam odpadł kikut :)a przemywałam octaniseptem tylko ;)

pati - super ze to "tylko" wirusówka i ze jesteście już w domku :)

Isia14, KUNIAK, Marzena27 lubią tę wiadomość

wff2trd8302o6ogx.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobra,czas na następne karmienie...

ewelina - trzymam kciuki!pamietaj, ze takie ważenie częste nie jest miarodajne więc się nie przejmuj....,my kontrolujemy wagę co 2 tyg ...

wff2trd8302o6ogx.png
  • Isia14 Ekspertka

Wysłany: 20 listopada 2014, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina, trzymajcie się!

Elfik <3
    FRbCp1.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    Jestem załamana... Zamiast przybrać to w 2 dni Hania zeszła z 3320 na 3300...:-( mamy skierowanie do szpitala
    Ojej, wiem że jesteś pewnie bardzo zaniepokojona, bo u dorosłych skierowania do szpitala nie wydaje się zbyt często, ale noworodki i niemowlęta trafiają tam właściwie przy każdej problemowej okazji. W każdym razie u Hani wydane jest nader szybko :), bo prawie wszyscy pediatrzy kłapią w koło, żeby dzieci nie ważyć częściej niż co tydzień (tzn ważyć można ale wyciągać wnioski co tydzień :) ) , a 2 dni mogły nie dać żadnej miarodajnej informacji - wystarczyło że za pierwszym razem zważona była przed siusiu i kupką, a potem po wypróżnieniu, a ze przyrost masy niewielki to mogło i nawet wyjść na minus. W podobnym schemacie nasz Aloszka przybrał w ciągu nocy prawie 70g :) - co jest oczywiście mało prawdopodobne, zwłaszcza że za chwilę zrobił takie kupsko, że pieluszka ważyła 60g :)
    Spokojnie i głowa do góry. A może i u Was przypadł czas kryzysy laktacyjnego 3 tyg? Jeśli byś to podejrzewała, to aby nie wchodzić w mm, szybko skontaktowałabym się z konsultantem laktacyjnym.
    W ogóle pediatrzy najczęściej nie mają pojęcia o laktacji i żywieniu dzieci... często mają różne nieaktualne informacje, które co prawda sprawią, że maluch szybko będzie przybierał na wadze, ale za to laktację szlag trafi...

Maga31, Marzena27 lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty - Super, że udało się rozkręcić laktację :), wiem że wymaga to dużego nakładu sił i czasu, a wiadomo i z jednym i z drugim deficytowo po porodzie :D, dlatego tym bardziej gratuluję. Rozkręcałaś sama, czy z jakimś doradcą laktacyjnym? Jaki masz schemat działania?

Patii - dobrze, że z Marcelkiem lepiej, rozumiem Twój niepokój... Boże ja to dopiero teraz rozumiem jak matka musi się ciągle czymś zamartwiać...

U nas już zaliczona kolejna panika po pobraniu krwi u Aloszki, raz że bilirubina znowu mu wzrosła, a dwa - miał liczne odchylenia w morfologii - przestraszyłam się nie na żarty, całą noc nie spałam... Rano u pediatry i po licznych konsultacjach przez głuchy telefon z neonatologami okazało się, że bilirubinę olać skoro mały przybiera i nie przekroczyła krytycznego do naświetlań poziomu, a morfologia jest prawidłowa tylko, że ja miałam nieodpowiednie normy dla takich maluszków :) - no i ozdrowiał! To i mi się lepiej na głowę zrobiło :)

Ogólnie czasu nie mam wcale - ciągle walczę o resztki pokarmu, coby dać Małemu choć trochę przeciwciał, do tego pitolenie się z przygotowaniem posiłków w strzykawkach i sondach... Nie ma już zupełnie kiedy spać. musi nastąpić jakiś przełom - albo trafię do psychiatryka, albo laktację już kompletnie szlag trafi i nie będę miała mu co podać, to problem sam się rozwiąże...

xpatiiix3, Dotty84 lubią tę wiadomość

jftycms.png
‹‹ 2037 2038 2039 2040 2041 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ