Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDotty moja aktywna od 2 tyg w dzien i budze ja jak spi po 17.00 zeby zmeczyc ja na noc
aaa no i tak woda ,przegotowana letnia wode przed kazdym mlekiem podaje jej lyzeczka i kupa lepiej idzie.
my karmimy o 17 i 19 potem o 21( kapiel o 20.40 codziennie teraz zeby byl rytual) ostatni raz i spi do 4-5 ranomada_lena, natasza82, Maga31 lubią tę wiadomość
-
Marzenia powodzenia :**
Dotty no jasne a może i pierwsze foteczki dorzucimy pod każdą ja niektóre mam fotki jeszcze w wiadomosciach jak wrzucałam co myslicie o tym u paździerkowek tak pięknie jest na pierwszej stronie
Kurde dziewcny no oby póki bo cyce dalej puste nic nie ma w nich cholera jasna no pierdolca dostane ,a teraz zaczęłam myśleć o przełomie tarczycowym faktycznie jak mnie jebło to Marcel wtedy rzucił cycka bo prawie nic nie było i teraz tez mam tzw przełom TSH praktycznie 0... Może w tym tkwi problem.. ;(Paju, Maga31, Marzena27 lubią tę wiadomość
Livia
Nela
Marcel
-
No dobra zesrał się, lekko twardawe i dlatego nie mógł tego wycisnąć. Właśnie mleko zmieniliśmy dwa dni temu i pewnie dlatego taka reakcja...Agusia strasznie ciężkie, wiem co przeżywasz, mnie to przerosło z lekka. Zaleca się żeby dziecko jadło do 30 min jak wisi dłużej to podobno źle, tak mi położna mówiła, że trzeba wypracować system żeby dziecko wiedziało że ma czas na jedzenie a nie że wisi na cycu kiedy chce i ile chce, bo wtedy nie ciągnie efektywnie...łatwo kurwa mówić, ja siedziałam po 1,5h z nim na piersi bo tak chciałam żeby mi pobudził laktację więc jak już załapał to do oporu no ale wyszło i tak tak że jesteśmy na mm.
Znalazłyście gdzieś na allegro te sensoryczne zabawki dla niemowląt? można to gdzieś kupić?
Dziewczyny po połogu, mam intymne pytanie-współżyjecie już? ja się boję trochę, ale mąż mnie atakuje
sesja pięknaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2014, 17:22
-
Dotty racja jestesmy miesiąc dalej, ale jak widzisz jest światełko w tunelu
Trochę mi zajęło żeby jej się nie mieszal dzień z nocą.chyba się udalo I póki co to działa. Uważam tez ze dużo dala zmiana mleka. Czasem ma tylko problem z kupka. Ale tak jak pisalam daje jej wtedy dodatkowo wode. Pije chętnie. Trochę się napina, posteka, popiszczy - ostatnio się nauczyła i kupa jest po zmianie mleka nie podaje juz żadnych espumisanow itd. Wysypka tez zniknęła.
No i mamy pierwsze uśmiechy rozplywam się
pati super pomysł a zdjWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2014, 17:26
natasza82, Dotty84, Maga31, Marzena27 lubią tę wiadomość
-
madalenka właśnie dałam mu wodę ciepłą i tłumaczyłam, żeby ładnie wypił to wtedy kupę zrobi, wydoił całość i poszło jakoś. Jutro położna będzie to zapytam o te czopki. Nasz jak jest "aktywny" to chwila no może 30min i wyje więc wolę jak śpi
te kupy po mm to strasznie śmierdzą...Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2014, 17:29
mada_lena lubi tę wiadomość
-
Santoocha, Marzenka
podpisuje sie pod tym co napisalyscie. U nas rodzice przyszli jak bylismy juz 1,5 tyg w domku a ja cos juz kapowałam...
Agusia wiem, ze jest trudno, kolorowe macierzyństwo z reklam to pic na wodę....
Dotty śliczne fotki:)
Maga coś ci miałam napisać i zapomniałam:) a juz wiem super karuzela:) to sa dwa kolory filcu?
Pati pij dużo wody, herbatkę z herbapolu anyżówka na laktację oby pomogło:)
AgataP czyli od 22 śpi do rana? Złoto nie córka:)
Czy te mamy,
które używają sab simpex lub inne kropelki na gazy, kolkę dajecie kilka razy dziennie? Przed kazdym karmieniem?
Niecierpliwa gratulacje:) doczekałaś sie:)
Marzenka teraz Ty:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2014, 17:39
xpatiiix3, Maga31, Marzena27 lubią tę wiadomość
-
Nata jakby młody ssal aktywnie nawet 30 min byłabym happy, na razie jest tak ze się złości na mnie bo nie umie łapać albo ja nie umiem podawać odpycha rączkami ode mnie cały się prezy i czerwienieje a jak złapie to pociągnie 3 razy i albo usypia wybudzanie nic nie daje albo wypuszcza i znów się wkurza przy lapaniu.
-
Viviana wrote:Mam pytanie do mam karmiących pijecie kawę, coś Maga pisałaś że pijesz a jaką, rozpuszczalną, bo ja musze dziś wypić bo nie dam rady.
Madalenko napisz czy Twoja Hania przechodziła skok rozwojowy 5tygodnia?Viviana, Maga31, Fidelissa lubią tę wiadomość
-
Fidelissa wrote:Czy te mamy,
które używają sab simpex lub inne kropelki na gazy, kolkę dajecie kilka razy dziennie? Przed kazdym karmieniem?
Esputikon 3 x dziennie 5 kropelek (teraz zamówiłam Espumisan i będę podawać wg ulotki)
Delicol 6 kropelek przed każdym karmieniem (czyli do 20 razy dziennie) -
Fidelissa my delicol dajemy do każdego jedzonka - 6 kropelek,
a kropelki na gazy daje raz dziennie dwie krople - esputicon.
Mamy aktywnych maluszków w dzień - jak je zabawiacie?
Mikołaj ma już 2h aktywności do południa i tak 2 h po południu ciągiem i warto by go jakoś sensownie pozabawiaćWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2014, 18:17
-
Nata nasz też płacze podczas tej swojej aktywności. Jak wiem, że jest najedzony, pielucha zmieniona to wtedy lulam trochę na rękach żeby się nie darł, gadam głupoty, pokazuję grzechotkę - póki się interesuje to ciągne to, ale i tak szybko się nudzi i marudzi i płacze.
-
no a jak wytrzymujecie ból pleców? mnie napierdzielają już mega i nadgarstek od podtrzymywania go podczas karmienia...właśnie walnął taką kupę że aż normalnie w szoku jestem. Mimo smrodu coś pięknego bo się męczył że hej...teraz mu mąż śpiewa
Mag.1990 lubi tę wiadomość
-
Evik wrote:dziewczyny które karmią jecie owoce cytrusowe?mandarynki pomarancze?bo u mnie maz sie uczepil i mi zabrania kiedys jego mama zabroniła corce karmiacej w ciazy jesc i mimo ze mi mowi zadnej diety to tych owocow sie tak uczepil
Ja nie jadlam jeszcze, ale jem naprawde duzo różnych produktów, ale wszystko z umiarem zeby sprawdzic czy nie zaszkodzi
-
Pati, post z grupy Karmienie piersią:
JAK ZWIEKSZYC ILOSC MLEKA; KIEDY NIE MOZNA PRZYSTAWIC DZIECKA DO PIERSI
[POWER PUMPING]
czyli odrobine czasochlonny, ale bardzo efektywny sposob na podniesienie mlecznej produkcji bez suplementow. Wyglada to tak: 10min odciagania, 10min przerwy, 10min odciagania, 10min przerwy....i tak przez godzine, najlepiej 3dni z rzedu (mozna raz dziennie, mozna czesciej- im czesciej tym szybciej zadziala). takie odciaganie imituje dziecko, ktore "wisi" caly czas na piersi, chcac wytworzyc sobie wiecej pokarmu. Wzrost gwarantowany u mnie osobiscie dzialalo NAWET kiedy stres blokowal wyplyw i przez godzine nie wyplynela ani jedna kropla!
[ZIOLA]
kozieradka: 3 łyżki stołowe dziennie zmielonych ziaren - paskudne ale pomaga. na sucho dziala lepiej, efekt jest po kilku dniach, kiedy pot zaczyna pachniec kozieradka.
Kozieradkę w kapsułkach można nabyć w różnych dawkach: - 400mg/kaps (Herbapol Kraków, A-Z Medica - nazwa: Trigonella) - 500mg/kaps (Now Foods) - 610 mg/kps (Swanson, Puritan's Pride, Nature'a Way, Vitacost) Większość można nabyć np. na allegro. Część w innych internetowych sklepach zielarskich albo aptekach. W aptekach stacjonarnych raczej kozieradke Herbapola albo Trigonelli. Dawkowanie (na podstawie http://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/herbs/fenugreek/): - 400mg/kaps - 9 - 18 kapsułek na dzień - 500mg/kaps - 7 -14 kpsułek na dzień - 580-610mg/kaps - 6 -12kapsułek na dzień Z doświadczenia Ewy Werner-Malento najlepiej brać największą dawkę (18, 14, 12 w zalezności od mg/kaps) kozieradki przez conajmniej pierwszy tydzień, a na pewno do momentu uzyskania słodko-klonowego zapachu potu i pierwszych efektów działania kozieradki.
drapacz lekarski: 3 kapsulki 3razy dziennie, 3 filiżanki dziennie (1-2 łyżeczki suszonego zioła na szklankę wrzątku)
*drapacz i kozieradka dobrze dzialaja razem
ziele rutwicy: poltorej lyzeczki zaparzyc 15min i pic 2-3 razy dziennie.
koper wloski
lucerna
liscie malin
spirulina
pokrzywa
shatavari
brewer’s yeast
anyzek
kmin rzymski
chmiel (rozszerza kanaliki)
zrodlo: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=doc-HRMS
[INNE SUPLEMENTY]
slod jeczmienny np. femaltiker lub w niektorych piwach (ciechan, karmi...)
[LEKI] - pod okiem doradcy laktacyjnego, lekarza lub lidera LLL
Domperidone (inne nazwy: Motilium, Motillium, Motinorm Costi, Nomit, Molax) : srodek przeciwwymiotny, jego ubocznym skutkiem jest podniesienie poziomu prolaktyny, ktora jest odpowiedzialna za ilosc mleka.
Domperydon: 3-4x dziennie po 10-20mg. nie podawać dłużej niż 3-4tyg. Kategoria L1-bezpieczny do stosowania w laktacji.
skutki uboczne: suchość ust, wysypka, świąd, bóle głowy, zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Metoclopramid: 3xdziennie po 10-15mg, nie podawać dłużej niż 3-4tyg. Można też wprowadzając lek, powoli zwiększać dawkę.
Przy braniu od razu pełnej dawki, po tygodniu, dwóch powinno zacząć się zmniejszać przez następny tydzień.
Kategoria L2.. czyli niestety nie ma ale zawsze..
Skutki uboczne są silniejsze- biegunka, depresja, senność, spowolnienie, bóle glowy, dezorientacja, stany lękowe, pobudzenie, drżenie
I jednak wg literatury mniej udowodnione działanie
[JEDZENIE]
owsianka
migdaly
czosnek
imbirxpatiiix3, Dotty84 lubią tę wiadomość