X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Nata Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a

Kobieta spodziewająca się dziecka, u której zaobserwowano skracanie się szyjki macicy musi oszczędzać się, odpoczywać i leżeć. Należy unikać dłuższych spacerów, noszenia jakichkolwiek przedmiotów, stresu. Trzeba maksymalnie ograniczyć aktywność ruchową.

Lekarz może skierować pacjentkę na zabieg operacyjny, który polega na założeniu szwu okrężnego, obejmującego skracającą się część pochwową szyjki macicy – ta metoda postępowania nie jest przeznaczona dla wszystkich ciężarnych, istnieją ścisłe wskazania do wykonania zabiegu operacyjnego. Niemniej, aby rokowanie było dobre, należy przestrzegać wszystkich zaleceń lekarskich.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2014, 11:31

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen to z forum
    Nie jest ważne, ile szyjka ma teraz, ale w jakim tempie się skraca. Możliwe, że szyjka emylki miała np 5 cm, więc jeśli teraz ma 3, to skróciła się prawie o połowę.

Ja miałam problem z szyjka od 22 tc. Szyjka skróciła się z 36 mm do 18, stawiała mi się macica. Lekarz zapisał mi No Spę Forte, Fenoterol , Ispotin, Scopolan, Magnez. Córeczkę urodziła 8 dni przed terminem

Emylko, pamiętaj, żeby w razie wątpliwości zawsze iść do lekarza. Oszczędzaj się, dużo leż na płasko (ew. z pupa i nogami trochę wyżej). Bądź dobrej myśli.
    Jesli szyjka nadal będzie się skracała, dostaniesz silniejsze leki, lekarz może równiez podjąć decyzję o założeniu pessara lub szwu na szyjkę. Uszy do góry!

rfnnk6n.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 wrote:
    dzięki dziewczyny, leżę...ale psychicznie wysiadam...pewnie jak mi się skróci znowu ta szyjka to pojadę jutro do szpitala i już z niego nie wyjdę..potem pewnie będę leżeć i czekać aż urodzę. wiecie co jest najgorsze że jutro dopiero mam 20tydzień, więc dzieci żadnej szansy nie mają. Dopiero w 24tc i dopiero też od tego tygodnia można podać leki na skracającą się szyjkę. masakra. Ja chyba umrę z nerwów. Niestety panikara jestem straszna i najczarniejsze myśli krążą mi po głowie...jeszcze sama tu siedzę jak palec, mąż do pracy pojechał, a strasznie bym chciała żeby mama do mnie wpadła, ale niestety nie wpadnie bo to kuźwa 800km. MAsakra. Wszystko jest do dupy.

Oh Madlen... musi byc dobrze! moze wcale ci sie nie skraca tak duzo, tylko to byl blad pomiaru. Lez i badz pozytywnej mysli, ze do jutra sie nie zmieni! Pamietaj tez, ze blad pomiaru moze byc spory nawet przy USG ta sama metoda, a z tego co pamietam mialas najpierw przez brzuch, a dzis dopochwowo...

Lekarz jak mi zmierzyl w 14tyg przeziernosc karkowa to wyszla 2,2 a tydzien pozniej u innego lekarza wyszlo 1,8, takze to wszystko moze sie okazac po prostu koszmarem ale z happy endem!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2014, 11:39

Ewelina
    hhojzmj.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KUNIAK wrote:
    Ewelina d , widzę ze wizje masz juz kompletna nawet tapeta wybrana :) Ja jeszcze nie mam odwagi sie tym zając , zwłaszcza po moich ostatnich niespodziankach z rozwarciem. Ale urządzanie pokoiku wydaje mi sie najbardziej fascynujące z całych przygotowań :)
    moja odwaga konczy sie tylko na szperaniu w necie i wybieraniu tego, co mi sie podoba. nie mam odwagi kupic czegokolwiek...

KUNIAK, Fidelissa lubią tę wiadomość

Ewelina
    hhojzmj.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen,

Trzymam kciuki kochana, musi być dobrze! Tylko błagam Cię, leż i się nie denerwuj!
    A jak będzie trzeba zażądaj, żeby się Tobą odpowiednio zajęli - bo jak widzę opieka nad ciężarną tam u Ciebie kiepska...

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A oto i my dzisiaj:

mj08tes6nutj_t.jpg

Nata, KUNIAK, Viviana, Amnezja, xpatiiix3, lkc, anusiaa90, maaartinka, santoocha, Agusia ;), Goplana, Reverie, RewolucjaSięDzieje, Fidelissa, sylvi lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas lekarka zawsze woła tatusia na usg jak go widzi w poczekalni

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen dziewczyny Ci dobrze radzą, Kuniak bidula leży, także Ty też leż, powinnaś dostać luteinę i jakieś inne leki, stres niewskazany, choć rozumiem, że Ci ciężko.

Dziewczyny musimy na wizycie żądać dokładnego badania szyjki, bo jak widać, jest to poważna sprawa, a można jej zaradzić jeśli się wcześnie wykryje, oszczędzajmy się wszystkie, odpoczywajmy, nawet te które się czują dobrze, by zminimalizować wszystko.

Reverie lubi tę wiadomość

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to mam teraz codziennie fazę z tą szyjką i jak mnie coś zakuje to się boję od razu...

rfnnk6n.png
  • Amnezja Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotty84 wrote:
    ojej, no to trzymam kciuki Dziewczynki, żebyście jak najszybciej się dowiedziały (no oprócz KasiKa, która dobrowolnie sama wyrzekła się tej wiedzy :))

Mnie męczy głównie to, że nie wiem jak się do "niego/niej" i o "nim/niej" zwracać :)

U mnie po usg genet.na 70% dziewczynka.Później nie chciała pokazać co ma między nóżkami.Od momentu zrobienia testu ciążowego czułam że córka i mówię do niej po imieniu. Mam nadzieję,że w poniedziałek się potwierdzi i nie będę musiała szukać imienia dla chłopaka.

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

iv099vvj4abuqmrh.png

iv099vvjdav4mq3w.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mnie też ta szyjka mega stresuje - tym bardziej że puściła w pierwszej ciąży - na dodatek ja żywcem niemam jak odpoczywać - do tej pory większość dnia sobie leżałam i jakoś czułam się bezpieczniej - od tygodnia wykańczamy domek - pakowanie - układanie - pomaganie itd i cięgle coś robię - i cały czas mam stresa że cos się tam dzieje u mnie - a wizyta dopiero za 2 tyg ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2014, 12:34

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nata dam znać wypytam w końcu za coś płacę dla tego ginka hehe ale to konkretny facet byłam kiedys u Niego na nfz i tam już podłapałam nić sympatii a i moja cioteczka chodzi do Niego i jest bardzo zadowolona zawsze poświęca pacjentkom tyle czasu ile trzeba :) wypytam o wsio co mnie nurtuje zaraz aż chyba sobei spiszę na karteczce ,bo zapomnę z przejęcia przed usg :P hahaha

Madlen kochana nie martw się już tak ten stres bardziej CI zaszkodzi niż co .. ajj będzie gites malyna i nie urodzisz tak wcześnie pochucham na trzymane sine kciukasy już dla Ciebie i pamiętaj mniej stresu leżec i dupka do góry n poduszkę pod pupę podłóż sobie :)

Masakra jak ten czas wolno leci kuuuuuuuurde, ja tu się posram z nudów babcia sobie poszła z małym a ja leże i się taczam z boku na bok nic mi się nie chce szajby dostaje w domu... :P w dodatku czekam na przelew i jestem zła ,że go nie ma ,bo sobie cuś upatrzyłam i muszę iść z małym kupić po wizycie w nagrodę, że jestem taaaaka dzielna hahaha no i dla Marceluszka coś się kupi w pepco ewentualnie jak potwierdzą na 100% płeć dla niuni cuś, ludzie ale mi coś się odkręciło dzisiaj ,że chyba siusiaka nie ujrzę a byłam taka przekonana ,że to chłopak, a teraz te dziwne mieszane myśli ,że się może mylę :D

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • desou Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wychodzę. Miałam wybór czy chcę zostać czy wychodzę. Szyjka twarda, rozwarcia jako tako nie ma. Szyjka się skróciła o 4mm ale ordynator powiedział, że martwiłby się jakby było o 1cm a tak to ok jeszcze. Mam leżeć ale nie jak placek bo zakrzepów dostanę, moge pochodzić ale nie za dużo.
    Nie współżyć, nie podróżować, nie dźwigać. Luteiny dalej końska dawka ale 3x1 tabletkę 100mg a nie 50. Pobrał wymaz z szyjki żeby sprawdzić czy bakterii nie ma tak czasem. I tyle. Jakby się znowu nie daj Boże działo coś to zaraz mnie przyjmą, mam być spokojna.

Co do kupowania, wiecie co, pierdolę przesądy jebane. Nie kupuję nic żeby nie zapeszać a przeżyłam taką traumę, że w aucie żegnałam się z moim dzieciątkiem bo byłam przekonana, że to już koniec... Zaraz jak wrócę do domu to zacznę na allegro skupować ciuszki bo uświadomiłam sobie, że wierząc w ten przesąd dopuszczasz do siebie możliwość, że może stanie się coś złego! Jak nakupuję, to Klusek/Kluska musi się urodzić taki rozwiniety/ta żeby w te ciuszki zaraz można było jego/ją ubrac. I kropka!

KUNIAK, Nata, nastka151, Isia14, Dotty84, FK, KocieOczy, Reverie, Fidelissa, blue00, sylvi, Lavendula lubią tę wiadomość

• Nata Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    46 zł za sterylizator dr browns to się opyla?? :-)

rfnnk6n.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    desou dokładnie ja mam to samo uczucie, że jak sobie wmówię że wierzę w te bzdurne przesądy to stanie się coś złego i też powoli robię zakupy, chociaż ja dużo rzeczy dostanę więc nie będę przesadzała! ciesze się że wychodzisz, teraz tylko końska dawka optymizmu i do przodu, wszystko będzie dobrze! :-)

rfnnk6n.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy też nie mozecie się wyspać ostatnio?? JA zasypiam w momencie ale za to nie mogę się obudzić to aż uciążliwe jest :(

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też tak mam, potrafię przespać 10 godzin...

rfnnk6n.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heheh a żebym ja mogła chociaż 8h przespać, ja sypiam ok. 6h :) kuuuuuuuuurde tyle czasu jeszcze tak mi sie dłuuuuuuuży :P heheh szajbe załapałam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2014, 13:17

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Isia14 Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2014, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, no i mnie też coś dopadło :(
    Przy korzystaniu z toalety zauważyłam na papierze jasny śluz podbarwiony różową krwią. Jestem przerażona. Nie miałam żadnych krwawień ani plamień w ciąży. Chodzę teraz co chwilę do toalety i sprawdzam czy coś się pojawiło - jest czysto. Umówiłam się na wizytę na dzisiaj bo bym chyba nie mogła spać. Co to może być???

Elfik <3
    FRbCp1.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dla zabicia czasu siedzę na allegro i wymyślam :-) ogólnie muszę sobie zrobić listę co chcę kupić a co jest do przemyślenia :-)

rfnnk6n.png
‹‹ 485 486 487 488 489 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ