X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    Ale pochmurno we stolicy brr...
    Jadę oglądać Tutka srutka do sklepu firmowego, i jeszcze raz będę się zastanawiać, tym razem z małżem.
    No i wanienkę chyba zakupimy po drodze w IKEI, ową zareklamowaną przez Rewolucję :)

A propos kąpania - moja siostra w Kanadzie już odebrała swojego bobasia ze szpitala, i dostała różne wytyczne od tamtejszych położnych z jednego z uniwersyteckich szpitali w Toronto.

- M.in. nakazano jej kąpać dziecko raz na tydzień :) a codziennie do higieny tylko delikatne chusteczki nawilżające - co o tym myślicie? :)
    - Smoczków i butelek też nie kazano sterylizować - bo potem alergie.
    - Mleko jeśli z butli - tylko w temp. pokojowej - żadnego podgrzewania :), co podobno zmniejsza odsetek przeziębień u maluszków.

Fajnie co?
    Czyli nie ma co przesadzać ogólnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2014, 11:17

xpatiiix3, Lavendula, ewelina_d, eforts, Reverie, Maga31 lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_v_e mój strasznie nie lubi, boi się to ciśnienie wody chyba go tak przstraszyło wisk na całego jest i się trzęsie jak tylko do wanny chce Go wsadzić ,chyba że wanna pełna wody, także u Nas prysznic odpada :P

Madlen a może popukaj do Nich i poproś by zlitowały się nad mamusią i nie kopały tak w dół :) Wiem co to za uczucie z Marcelem często tak miałam rękami mi okładał mocno i jak czkawkę miał to komedia była heheh teraz to jeszcze nic a później to jakby dzidziuś normalnie nogi wyciągał prawie na zewnątrz albo gmerał nogą czy ręką w pochwie :P hehe

Goplana u mnie powiedzieli przez pierwszy miesiąc nawet nie kąpać dzidziusia tylko kłaść na ręczniku i myjką delikatną poprzecierać namydlić i przecierać później czystą myjką :) i wytrzeć wsio :D hehe potem sobie można kąpać i raz na 2-3 dni kazali chyba ,że dziecko ulewa mocno to wtedy codziennie a tak tylko zamiast kąpać załego to zakamarki przecierać fałdki szyjkę itd chociaz ja tam myłam co 2 dni czasem codziennie :) butle kazali co raz wyparzyć i wsio ale też żeby nie przesadzać szczerze powiem od kiedy Marcel raczkować zaczął i smok się walał po ziemi a on i tak go wkładał do buzi to i odpuściłam wyparzanie chyba ,że na podwórku upadł to zimną wodą a teraz nawet potrafi w piachu smoka do buzi wsadzić i co zrobisz nic trzeba by było krok w kro za dzieckiem chodzić, ale od smoka już się odzwyczaja :) A co do temp mleka kazali taką cielesną temp sprawdzać na nadgarstku i takie podawać aby idealne było jak z cyca :P hehe

A i pierwsze 2 tygodnie prawie swojego życia nie był wcale ale to wcale myty tylko buźke przemywałam no i dupke :P powiedzieli chyba ,że zacznie mi się gdzies umienić to wtedy tak ale jak nic mu nie jest to najlepsze co może być w tym całym swoim środowisku bakteryjnym z brzuchu niech bedzie w szitalu u mnei też nie kąpią :D No i mam zdrowego chłopa tylko w szpitalu na wirusowe zapalenie płuc mi zachorował bo panowaa epidemia i mi gnoje do zdrowego dzieciaka wsadzili dziecko z zapaleniem płuc... a tak to jedyne co to katar czy tam sobie poprychał :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2014, 11:37

Goplana, Maga31 lubią tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę Goplana, że oni wiedzą co mówią i mają rację...Moja teściowa też mi mówiła o tym kąpania i sterylizowaniu butelek, bo gdzieś słyszała w radio...także wydaję mi się, że tak trzeba robić...jestem ciekawa jakie wytyczne dostanę ja tutaj:D

relgh3714vlmssyj.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati ja je proszę ale to nie działa...jest jakiś sposób aby poszły w górę? hehe..może na głowie powinnam stanąc?

madlen1705 lubi tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehehhe Madlen tez o tym myslałam, jak się miednicowo ułożyła Nelka :P ale chyba i stanie na głowie nic nie da :P

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam od gienka. Jak mnie badal na fotelu i macał spojenie łonowe to prawie się popłakałam, mówi, że mi się rozchodzi, w ogólne moja budowa powoduje tez te bóle. Szyjka ok. Na te bóle nie ma rady, ewentualnie paracetamol, no-spa nie pomaga bo to kości i chrząstka, mam jeść produkty bogate w żelatynę i wapń. Gienek szczerze mi powiedział, że mu mnie szkoda, że to boli jak skurczybyk a on mi nie bardzo pomoże. Jest to wskazanie do CC. Podczas SN mogłoby spojenie pęknąć.

Dzidzi to nie szkodzi absolutnie. Gienek mi szybko podejrzał na usg, Mała się przekręciła, niżej ma głowę, z boku pupcię, nogi wyżej. Ma sporo miejsca. Wystawiła pupcię, gienek mówi, że na jego odpowiedzialność moge kupowąć różowe, córcia na pewno faktycznie już widać dobrze :) No i powiedział, że mam sie nie bać przed połówkowym, bo wszystko ładne wg niego. Ufffff, jestem padnięta, a boli oczywiście dalej.

xpatiiix3, Madlen222, Agusia ;), desou, Maga31, lkc lubią tę wiadomość

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpadnięcie pępowiny następuje w ciągu 10-14 dni. W tym czasie trzeba chronić kikut pępowiny przed zakażeniem, utrzymując go w suchości i często wietrząc. Dopóki nie odpadnie, nie powinno się kąpać dziecka w wanience.

To jest cytat z książki od poczęcia do narodzin, wczoraj to przeczytałam i tez się nad tym zastanowiłam, wydaje mi się że mogę siostry kapaly swoje dzieci codziennie od narodzin.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana wrote:
    - M.in. nakazano jej kąpać dziecko raz na tydzień :) a codziennie do higieny tylko delikatne chusteczki nawilżające - co o tym myślicie? :)
    - Smoczków i butelek też nie kazano sterylizować - bo potem alergie.
    - Mleko jeśli z butli - tylko w temp. pokojowej - żadnego podgrzewania :), co podobno zmniejsza odsetek przeziębień u maluszków.
    me likey!
    w ogole uwazam, ze jak codzienna kapiel jest obowiazkowa od wieku "brudze sie wszedzie" do starosci, tak nigdy nie rozumialam tej nagonki na codzienne kapanie maluszkow... wiadomo, ze brudnych czy usranych nie zostawimy i obmywanie bedzie kilka razy dziennie... takze musze zglebic temat, zeby miec oficjalne potwierdzenie, na pismie najlepiej, ze dziecka codziennie kapac nie trzeba!:) (jakby ktos, kto "wie lepiej" chcial ze mna dyskutowac)
    jak czytam to sterylizatora tez nie mam zamiaru kupowac - na poczatku bede gotowac a potem przelewac goraca woda

a propos temperatury to dla mnie kolejny temat do zglebienia. no bo rodzimy w szeroko pojetym listopadzie (czyli od pazdziernika do grudnia;)) i cieplo to juz raczej nie bedzie i jak poczytalam jak sie dziecko ubiera w chlodne dni to zamarlam na mysl o tej mumii... a niby temperatura w domu powinna byc ok. 20 stopni? (co dla mnie jest rownoznaczne z lodowka - ja lubie miec cieplo bijace od murow i kaloryferow i otworzyc okno, zeby powietrze wlecialo, niz w zimnicy siedziec) no i nie wiem juz czy same welury kupowac na zime, czy raczej bawelne:) i skad mam niby wiedziec czy dziecku jest zimno czy nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2014, 12:00

Madlen222, Dotty84 lubią tę wiadomość

Ewelina
    hhojzmj.png
  • eforts Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina przy noworodku to chyba więcej niż 20 co? Tyle to wydaje mi się że jest dla dorosłego.
    Ja często słyszałam o zalecanych kapielach co drugi dzień.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vivianka dobrze, że byłaś, przynajmniej troszkę się pewnie uspokoiłaś:)
    Mnie spojenie nie boli, tylko ciśnie wszędzie na dole i jak dostanę kopa w pęcherz to aż czuje w d... . Ja się tylko boję czy przez to, że któreś dziecię tak na dół poszło to czy mi się szyjka znowu nie skróci mimo pessara..nie wiem...i chce już do lekarza!!!

relgh3714vlmssyj.png
  • santoocha Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    U mnie leje od rana, a właściwie od wieczora.
    Śniło mi się dziś, że urodziłam przez cc, dzień po porodzie biegałam, miałam płaściutki brzuch, czułam się świetnie i nie pamiętałam porodu ;)
    I mieli mi po raz pierwszy przynieść synka do karmienia, i byłam wściekła że dopiero na drugi dzień, bo pewnie karmili go wcześniej butlą.

Mój bok dziś znów mocniej boli, ale nie wzięłam paracetamolu, bo mi się skończył, muszę kupić po pracy. No i nie przewidziałam głupia, że przy antybiotyku przydałoby się coś zapobiegawczo do pochwy i teraz mam infekcję grzybiczą :/
    Gin mnie przeklnie jak mu we wtorek opowiem jak się sama leczę na zapalenie pęcherza, kolkę nerkową, alergię i uraz kolana i łokcia ;)

No z tym pracownikiem to jeszcze nic pewnego, mam nadzieję że do października zgłosi się ktoś jeszcze, żebym miała jakiś wybór. Ale grunt, że jest jakiś odzew :)

Miłego dnia Kochane!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2014, 12:05

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas pępek na 6 dobę odpadł jak mały o 3 się urodził to i tak po 5 dniach ok.7 przy przewijaniu w pampersie leżał heheh dzięki właśnie gazikom ze spirtem :D ale wiadomo ciut trzeba poprzemywać aż się do końca zagoi w środku pępuszek :) A ja powiem tak u mnie centralne jest i nie zawsze jest ciepło w domu temp nawet ok 15-17 stopni nawet bywała i mały zdrowy jak byk :D codzienne spacerki itd i wcale nie był grubo ubierany np body pajac skarpety i wsio albo bodu sweterek rajstopki i spodnie cienkie i sie przyzwyczaił nie marzł mi wcale hehe ale mój to zimorodek z kolei w lato troszkę w upały się męczy to wymaga częstego chłodzenia (kąpieli), bo zaraz wypieki na buzi i cały spocony, ale tez sie przyzwyczaił w miarę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2014, 12:09

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • RewolucjaSięDzieje Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fuuuuuj, temu Kanada pachnie żywicą;)

Nie wyobrażam sobie nie kąpać dziecka, od początku, czyli tak gdzieś od 3 dnia po porodzie ładowaliśmy małego do wanny i poddawaliśmy brutalnym metodom higienicznym, wyrodnie bardzo ;) ale zapach skisłego mleka i zrolowanego pod pachami naskórka nie wprowadzał nas w stan, żeby tego nie robić :D z pępkiem nic się nie działo, odpadł pięknie, nic się nie ślimaczyło.
    Dzieciak nie przegapił ani jednej kąpieli, gdziekolwiek byliśmy, jakkolwiek - wanna musiała być, a już od czasu, kiedy zaczęły się wyprawy podwórkowo-odkrywcze i było brudne - szczęśliwe dziecko - tym bardziej.

Smoki i butelki sterylizowałam bardzo długo, stosowałam się do jednej wytycznej - mleko mm podawane było w temperaturze pokojowej, żadnych podgrzewaczy.

Jasiek nie choruje, nie ma katarów, kaszli, alergii...myje się chętnie, nie ma histerii i "męskiego przegadywania" że jutro :D

oar8vkcbjvmdwxz8.png
    Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości.

Wysłany: 12 lipca 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana wrote:
    A czemu miałabyś nie dać rady, wszak tylko u pierwiastek rozwiązuje się miednicowe cesarką, wieloródki standardowo puszcza się dołem :) Do tego stopnia, że gdy pierwiastka ma bliźnięta i pierwsze jest ułożone główkowo, to drugie położone pośladkowe również powinno iść dołem :)
    Ale bliźniaków teraz się giny boją w Polszcze jak ognia i wszystkie prawie cesarkami rozwiązywane...

A bój się Boga dziewczyno,
    przy miednicowym za dużo jest ceregieli przy sn, nie wspominając o skutkach ubocznych dla dziecka! okropne! :D
    mam nadzieję, że się Lila odwróci, a jak nie to trudno, siła wyższa...
    Na razie stwierdziłam, że nie ma co gdybać i się przejmować, jeszcze ma Młoda czas:)

oar8vkcbjvmdwxz8.png

Wysłany: 12 lipca 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola86 wrote:
    O tu panna Maja w chuście:

2gy15xl.jpg

A tak uwielbiała się w niej chować;):

919y1i.jpg

Śliiiiiczna:):):)

oar8vkcbjvmdwxz8.png

Wysłany: 12 lipca 2014, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola86 wrote:
    O tu panna Maja w chuście:

2gy15xl.jpg

A tak uwielbiała się w niej chować;):

919y1i.jpg

Ola, pytanie mam:
    to jest rozumiem chusta elastyczna? ma świetny wzór, gdzie ją wyszperałaś?

oar8vkcbjvmdwxz8.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane, dziś zaczynamy 21 tydzień, jak miło ;-) i czujemy się jak poprzednio czyli kopanie mamusi bardzo nisko, ucisk na pęcherz i pipkę... ale co tam niech mama poczuje jaki ze mnie sportowiec hihi,
    Viviana jadę po galaretki, może mają magiczną moc hihi.

Życzę udanego (deszczowego) weekendu, a listopadóweczkom na wakacjach słonecznych chwil ;-0

Viviana lubi tę wiadomość

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde przeceniłam swoje siły .. Marcel mi rozwalił komode szuflade wyciągnął tylko i sru na Niego i w ostatniej chwili się rzuciłam krzycząc trzymaj bo pełną szufladę by sobie na nóżki rzucił to trzymał, no i złapałam ,ale brzuchol boli coś chyba sobie naciągnęłam w dołku tak szybko wyskakując z łóżka... ;oo Łaa ułamek sekundy normalnie sami wiecie ile to otworzyć szufladę :P Niestety na zabezpieczenia za mądry jest chyba ,że ktoś poleci jakies konkretne dobre, bo i tak przy Neli jeszcze się przydadzą :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2014, 12:44

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati uważaj na siebie!!! sytuację miałaś dość ekstremalną!!!

Chciałam jeszcze coś powiedzieć na temat kąpania dzieci...również uważam, iż kąpiel raz w tygodniu jest lekką przesadą...jak tu dziecko higieny nauczyć? no i w ogóle...ja rozumiem, że dziecko się jakoś specjalnie nie brudzi ale mimo wszystko na ciele osiada pełno bakterii, zarazków...ja myślę, że najrozsądniej jest kąpać takiego malca co drugi dzień, a podmywać po każdej kupce...mam rację czy nie?

Ola86 prześliczna córeczka!!! i zdjęcia cudowne!!!

A co do chust: to jakie rozwiązanie przy bliźniakach? haha...jedno z przodu, drugie z tyłu??? :P żart....

relgh3714vlmssyj.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 12 lipca 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Pati no teraz w ciązy nagłe ruchy powodują niezłe naciągnięcie więzadeł. Twój Marcelek to pewnie ruchliwy i jak to przy dziecku wszędzie lubi zajrzeć :)

Agusia ja od wczoraj wcinam galaretki, po dwie na dzień muszę hehe :)

Z tego bólu to aż apetytu nie mam a takie pyszności mężo nakupił, ale pewnie zjem a co tam powoli. Umówię się do ortopedy może da jakaś rehabilitacje na te kości spojenia.

Rewolucja Lilianka może się jeszcze spokojnie odwrócić, moja 2 tyg. temu leżała poprzecznie, a dziś miała głowę nisko, a nóżki po boku, bardziej ułożona główkowo, a kiedy to się przekręciła to nie wiem :)

Małe dzieci kąpać co tydzień, o masakro, przecież one są jak lepiki, wszystko się do nich klei, no i mleko, pupcia, ehh, nie da rady.

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

relgkrhm1ojs0ctn.png
‹‹ 675 676 677 678 679 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ