Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • KUNIAK Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytaj bo sama jestem bardzo zainteresowna,
    mam dwie umowy o prace w tym jedną w miarę "świeżą"a na prawdę niewiem czy pociągnę do sierpnia na dwa etaty :((

A Partix,mozesz u mnie dopisać
    Aneta,lat 31,2cs, Kraków

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2014, 10:45

gg64l6d8uplrbvce.png
  • alka89 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    scindapsus wrote:
    jak Ci przedłużą na czas nieokreślony, to możesz iść na macierzyński.

Na L4 dostajesz 100% możesz być na nim do rozwiązania.
    Potem możesz iść na 4miesięczny lub roczny macieżyński, jeśli na roczny to deklarujesz, czy chcesz przez pół roku dostawać 100% a potem pół roku 60%, czy cały okres 80%.

a w mojej sytuacji? zwolnilam sie z pracy bo mialam umowe na tydzien,teraz mam nowa na miesiac,potem niekreslony,mam nadzieje,ze po miesiacy lub dwoch moge isc na l4 i nie beda brali sredniej z poprzedniej pracy

Tobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
    Zośka /28.06.2015 **Aniołek **10 tydz.
  • alka89 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KUNIAK wrote:
    Zapytaj bo sama jestem bardzo zainteresowna,
    mam dwie umowy o prace w tym jedną w miarę "świeżą"a na prawdę niewiem czy pociągnę do sierpnia na dwa etaty :((

A Partix,mozesz u mnie dopisać
    Aneta,lat 31,2cs, Kraków

jak pytalam w zusie to mowili mi,ze z ostatnich 3 miesiacy srednia licza,ale mialam duzo przestojow dlatego sie zwolnilam i znalazlam inne zatrudnienie,musze sie dowiedziec jak to jest,przeciez tu nie beda mieli z czego liczyc sredniej,dowiem sie i dam znac

KUNIAK lubi tę wiadomość

• xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evik fajnego mężusia masz :)

alka u mnie 11mm czy 12mm było jak było ciupcią kropke widać :) a jakiś termin masz już wyznaczony, żebym mogła Ciebie na listę wpisać.?

Mysz na pewno było późniejsze zagnieżdżenie :)

asia tam gdzie mieszkasz tak Władysławowo.? dobrze zrozumiałam.?

Rybka w takim razie dużo odpoczywaj :)

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • alka89 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:
    Evik fajnego mężusia masz :)

alka u mnie 11mm czy 12mm było jak było ciupcią kropke widać :) a jakiś termin masz już wyznaczony, żebym mogła Ciebie na listę wpisać.?

asia tam gdzie mieszkasz tak Władysławowo.? dobrze zrozumiałam.?

Rybka w takim razie dużo odpoczywaj :)

Nie mam terminu,w srode wizyta to moze zaloza mi karte ciazy...

• anusiaa90 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evik wrote:
    Hej kochane. Ja dzis mam poranne mdłości ale to akurat mi nie przeszkadza czekałam na nie:P Brzuch mnie nie boli w zaden inny sposob jak wieczorami od wzdęcia.Teraz leżę w łózeczku i czekam aż mężuś skonczy przygotowywać śniadanko:) Tylko gdzie te słonce?! Mamy dzis plany a tu pochmurno!:P

Ja mieszkam na śląsku, dokładnie w Łaziskach Górnych. Evik u mnie świeci piękne słoneczko więc zapraszam w moje strony ;p

Ja się dzisiaj obudziłam i o dziwo nie dokuczają mi mdłości... pierwszy dzień od tygodnia i niech tak już zostanie ;p

Wiecie może jak sprawa z macierzyńskim wygląda przy umowie na czas określony ? Umowa mi się kończy ostatniego grudnia.

Mysz będzie wszystko dobrze :*

rwi37s6.png
  • alka89 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusia,nie pomoge bo nie wiem,chyba bys miala placone macierzynski ,jak by przedluzyli Ci umowe,ale nic nie traca na tym bo nie placa juz skladek wtedy,wiec wystarczy poprosic

• Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati dziękuję za pamięć :)
    Widziałam pikające serduszko <3 teraz się zorientowałam że o nic więcej nie zapytałam nawet ile mój Kropek mierzy, ale byłam w szoku chyba :P Najważniejsze że serduszko bije :)

Ja z Grajewa :)

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • alka89 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znacie jakas fajna piosenke dla mam? ja slucham-jestem mama,to moja kariera

• scindapsus Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    troszke z forum prawnego:

Art. 177.

§1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

§2. Przepisu §1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie przekraczającym jednego miesiąca.

§3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

§3[1]. Przepisu §3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy.

§4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

§5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika-ojca wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego.

Prawa po porodzie

Gdy umowa została podpisana na dłuższy czas - np. rok lub 2 lata - i po urodzeniu dziecka wciąż obowiązuje, kobiecie przysługuje urlop macierzyński oraz ewentualnie wychowawczy. Każdy z nich kończy się jednak w dniu, w którym wygasa umowa o pracę. Gdy skończyła się ona w trakcie ciąży i została przedłużona do dnia porodu, świeżo upieczona mama nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego. Przysługuje jej za to zasiłek macierzyński.

Aby go otrzymać, należy przesłać pracodawcy skrócony odpis aktu urodzenia dziecka, który wraz z innymi dokumentami zostanie przekazany do oddziału ZUS. Wysokość tego zasiłku to 100 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Tę kwotę mama otrzymuje przez 20 tygodni (przy bliźniętach - przez 31). Ma też prawo do zasiłku na czas dodatkowego 4-tygodniowego urlopu macierzyńskiego. Zasiłek macierzyński dostaną również mamy, które jednak straciły w ciąży pracę, co jest możliwe tylko w wyniku likwidacji lub upadłości firmy.

i jeszcze z portalu "mam dziecko"
    Pracodawca nie może wypowiedzieć kobiecie w ciąży umowy przed końcem jej obowiązywania. Każda ciężarna podlega bowiem ochronie przed zwolnieniem od poczęcia do narodzin dziecka. Jednak co wtedy, gdy umowa kończy się przed porodem? Zależy to od czasu, na jaki została podpisana, i zaawansowania ciąży.

Umowa zostaje automatycznie przedłużona do dnia porodu, jeżeli trwa dłużej niż miesiąc, a jej koniec wypada po 12. tygodniu ciąży. W tym celu należy przedstawić pracodawcy zaświadczenie o czasie jej trwania. - Jeśli okaże się, że z końcem umowy pracownica będzie np. w 11. tygodniu ciąży, pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć umowy ani podpisać kolejnej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2014, 11:07

alka89, KUNIAK lubią tę wiadomość

8809cc9767.png
    http://babystrology.com/tickers/baby-ticker-glass.swf?parent=Patrycja&year=2014&month=11&day=10&babycount=1
  • RewolucjaSięDzieje Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendula wrote:
    a'propos, czy można pić herbatki miętowe i inne ziołowe napary ?

Musisz wypróbować, ale ja miałam ogromne ... pawie po mięcie, chociaż ją uwielbiam :D

oar8vkcbjvmdwxz8.png
    Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości.
  • anusiaa90 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    scindapsus dziękuje :) jeżeli dobrze zrozumiałam to nie mam czym się martwić :P

Czarna gratulacje :) ja długość maleństwa wyczytałam ze zdjęcia USG, bo też nie zapytałam

Czarnaa94 lubi tę wiadomość

rwi37s6.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie ja zdjęcia nie dostałam, następnym razem ma mi dać jak już większe bobo będzie ;)

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • Mysz86 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 wrote:
    Widziałam pikające serduszko <3 teraz się zorientowałam że o nic więcej nie zapytałam nawet ile mój Kropek mierzy, ale byłam w szoku chyba :P Najważniejsze że serduszko bije :)

Gratuluję Czarna.
    Zastanawiałam się co tam u Ciebie, bo mamy tak samo, 7 tyg i 6 dni. Ja wczoraj widziałam tylko zarodek w pęcherzyku i to na dodatek ciąża wygląda na 4/5 tydzień... Więc jak to jest, ze niektóre z nas widzą serduszko, a inne nie...

Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Mysz86 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:

Mam nadzieję. Ta owulacja była tak późno, więc może dlatego. Postaram się nie panikować i cierpliwie doczekać do 11 kwietnia.

Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RewolucjaSięDzieje wrote:
    Musisz wypróbować, ale ja miałam ogromne ... pawie po mięcie, chociaż ją uwielbiam :D

coś w tym jest, obudziłam się ze średnimi mdłościami, pomyślałam o herbatce miętowej, że powinna mi pomóc, po kilku łykach zastanawiałam się, czy się wyrobię na zakręcie do łazienki....

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

• KUNIAK Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 wrote:

Czarna gratulacje:)
    A kiedy byłaś na wizycie?

gg64l6d8uplrbvce.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysz nie mam pojęcia czemu tak jest. Może gorszy sprzęt Twój lekarz miał? U mnie dzidzia ma niecałe 6 tygodni. I mogłaś mieć późną owulację. Ja mam regularne cykle więc pewnie miałam między 12 a 16 dc

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
  • Mysz86 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 wrote:
    Mysz nie mam pojęcia czemu tak jest. Może gorszy sprzęt Twój lekarz miał? U mnie dzidzia ma niecałe 6 tygodni. I mogłaś mieć późną owulację. Ja mam regularne cykle więc pewnie miałam między 12 a 16 dc

Trzymam sie myśli, że to przez tą owulację. Miałam ja 22 dnia cyklu.

Aniołki [*][*][*]
    ac95b5706d.png
  • Czarnaa94 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2014, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KUNIAK wrote:
    Czarna gratulacje:)
    A kiedy byłaś na wizycie?

Dzisiaj, jakieś półtora godzinki temu ;) Miałam na 8.40 ale oczywiście weszłam sporo później.

A i co najlepsze spotkaliśmy męża babcię w przychodni oczywiście się pytała po co my i w ogóle. Ona nic jeszcze nie wie i nie chcę żeby wiedziała na razie bo ona jest taka że zaraz cała wioska będzie wiedzieć i calusieńka rodzina.

thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
‹‹ 97 98 99 100 101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ