Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
olcia88 ponoć nikt dokładnie nie wie, bo w zusie nie chcą powiedzieć, żeby się matki nie rzuciły na hop hura to się liczy 90 dni od dnia zgłoszenia w zusie wyższych składek chyba? Moja koleżanka coś tak kombinuje
Mi się wczoraj zasnęło na kanapie o północy mąż obudził i zaniósł do sypialni, kochany
Dzisiaj wstałam z bólem gardła, głowy i zatokami A w planach ogarnięcie całego domu, prasowanie, Laurce obiecałam zrobić jakieś ozdoby świąteczne no i spakowanie się na święta. Mam nadzieję, że mój przyjedzie późno i zakupy przełożymy na jutro -
Ja mam firmę od 1 kwietnia. W tym miesiącu nie opłacam składki chorobowej, bo mam preferencyjny zus a nie wiadomo czy dostanę potem L4 (od lekarza tak, bo mam niebezpieczną dla ciąży pracę), ale nie chcę potem walczyć z ZUSem a bez dochodu też zostać nie mogę.
Nie wiem jak to ogarnąć.
Na starych zasadach:
Chorobowe - 90 dni opłacania składki i dopiero L4
Macierzyński - wystarczy jedna składka chorobowego.
Macierzyński - wcześniejszy można na 60dni przed PLANOWANĄ datą porodu.
O ile Zus w ogóle wypłaci .Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2015, 11:44
-
miu95 od 1 kwietnia w sensie przedwczoraj czy rok temu?
Ja słyszałam, że był taki przypadek, że zus nie chciał wypłacić i ta kobieta podała zus do sądu- kobieta wygrała, bo wg. sądu zus nie jest w stanie udowodnić, że kobieta założyła firmę po to, aby dostać pieniądze. Taka luka w prawie. Ciekawe kiedy to zniosą. -
W ustawie jest napisane, że od ogłoszenia musi minąć 4 miesiące. Coś tam oglosili 5 marca i dali do pracy w podkomisji. Czytałam na wątku o działalności gospodarczej, tam dziewczyny śledzą. Raczej powinno się udać. Jedna dziewczyna pisała, że nie przyznali, poszła do sądu i wygrała, teraz dostaje wyrównanie.
Ja się nie boję, mam kontrahentów, pracuję w szkole podstawowej w przedszkolu i szkole językowej. Oprócz faktur jestem w galeriach szkół na stronach i w pdfach opisujacych nauczycieli. Musieliby nie mieć serca, żeby nie dać mi zasiłku chrobowego przy niepełnosprawności i ciazy mnogiej wysokiego ryzyka.
TRZEBA ZAWSZE MYŚLEĆ POZYTYWNIE ! WE WSZYSTKIM, BO PRZYCIĄGAMY TE DOBRE RZECZYMiu95, FreshMm lubią tę wiadomość
-
@Mala_Czarna - od tego kwietnia.
Ja wyszłam z założenia, że skoro nie wymyśliłam sobie firmy nie wiadomo na co i kontynuuję swoją pracę, którą wykonuję od 5 lat (tylko że ciągłe umowy o dzieło), to do czego się mogą przyczepić? Faktury i klienci będą.
Mam prawo dbać o swoją rodzinę i ubezpieczenie, w prawie nie ma zakazu zakładania firmy w ciąży a też słyszałam od księgowej, że sądy są przychylne bardziej matkom. Tylko te sprawy ciągną się czasami w nieskończoność
Płaciłam ostatnie dwa lata dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne (składka 350-372zł) i co? Ono nic nie daje a byłam przekonana, że jestem jakoś tam ubezpieczona .Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2015, 12:01
-
nick nieaktualny
-
Miu fakt pisałaś o tym kiedyś. Jak najbardziej popieram. Sama cały czas pracowałam na zleceniach, w najlepszym wypadku na 1/2 etatu gdzie tak naprawdę rozkrecilam ludziom zielonym w temacie firmę siedząc całymi dniami z sobotami włącznie (jestem kosmetyczka). I G... Z tego mam.
Poza tym to co robisz jest zgodne z prawem (to ze mamy dupiate prawo.. No cóż..). Trzymam kciuki
będziesz opłacać te najwyższe składki? I od kiedy? -
galaretka u nas nie ma polityki prorodzinnej u mnie maz jest jedynym żywicielem rodziny i zasiłek rodzinny się nam nie będzie należał nawet jak będzie drugie dziecko. Z listy na mieszkanie też nas skreslili bo mamy zbyt dobre warunki mieszkaniowe haha mimo ze jesteśmy zameldowani u rodziców gdzie mieszka też nasze rodzeństwo ( u nas jak się przekroczy 10m2 na osobę to są zbyt dobre warunki;) )
A potem się dziwią ze ludzie nie chcą mieć dzieci. Ja się pytam za co? -
Ehh najgorsze, że przez to wszystko jestem strasznie zestresowana a tego teraz nie wolno.
Zastanawiam się, czy opłacić 3 składki - 2 preferencyjne i jedną wyższą, bo będą je jakoś uśredniać. Tylko nie chcę tej najwyższej, a tą "normalną". Albo 2-3 "normalne", wtedy wychodzi macierzyński ok 1,5-2tys.
Z drugiej strony nie wiadomo, czy poród nie będzie wcześniej (sama jestem 2 miesięcznym wcześniakiem). Do tego - dopóki nie ma decyzji o macierzyńskim, trzeba opłacać składki. Gdzieś czytałam, że babeczce się zrobiły z tego 3 składki więcej. Co prawda potem oddają, ale też trzeba skądś taką kasę wziąć (a oni już się mogą przyczepić, ze skoro dochodu nie było - to za co opłaciłam składki?). Ja na pewno nie będę w stanie pracować już w zaawansowanej ciąży.
Muszę to wszystko rozgryźć ... i iść do księgowej, aby rozpisała mi możliwości. -
nick nieaktualny