Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPerełka no właśnie dziś nie mogę
Umówiłam się ze znajomą na kawę, a już tak często przekładałam, że dziś nie wypada odmówić
Także odkurzyć i umyć podłogę muszę, bo tak to poza tym to jako że z natury pedant jestem to mam czysto
Ale po prostu jak sobie teraz siadłam na kanapę to mówię wam - usnęłabym na siedząco -
Mikado a w jakich odstępach czasowych? Koleżanka z innego wątku ma od 3 tygodni skurcze silne i częste, ale potem znów dłuższe przerwy i nic się nie dzieje. Jeśli będą coraz częstsze, to trzeba jechać, jeśli raz co pół godziny, raz co 15 minut a później znów godzina przerwy, to ja bym czekała
Widzę, że nie tylko mój organizm intensywnie ćwiczy do porodu -
Mala "nadchodzę" na windowsa w telefonie, na androida pewnie tez cos jest
Mam tam przycisk skurcz i przerwa i tylko naciskam jak siee zacznie i jak się skończyułatwia bardzo bo,jest historia,wiec w szpitalu sie przydalo, bo pokazuje przerwy między skurczami jakie byly
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2015, 14:50
-
Buffy wrote:Perełka no właśnie dziś nie mogę
Umówiłam się ze znajomą na kawę, a już tak często przekładałam, że dziś nie wypada odmówić
Także odkurzyć i umyć podłogę muszę, bo tak to poza tym to jako że z natury pedant jestem to mam czysto
Ale po prostu jak sobie teraz siadłam na kanapę to mówię wam - usnęłabym na siedzącoproszę o słowa otuchy
Izulka ale jak się nazywa ta aplikacja? ja mam windows phonaWiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2015, 14:51
-
Mała na android jest pora na bobasa.
Witam was, to była straszna noc. Myślałam, że mi głowa pęknie. W sumie wczoraj wzielam 3 paracetamole które niewiele pomagały. Już chciałam jechać do szpitala ale w końcu usnelam przed 5:00. Teraz cały czas cmi mi głowa, boję się że znowu się rozkręci.
Synek ur. 8.11.2015
Córeczka ur. 15.10.2013 -
Dzis dzien forumowego lenia
Ja nadal w szlafroczku ale kolo 17 max musze sie ubrac bo bratowa przychodzi ...
Perelka dzis pstrykne fotke i pokarze pasy
Izulka a pokarzesz ta lampe z pepco ?
-
mikado wrote:Anula mi się wydaje że to tak jak z l4 ale nie jestem pewna. Mój dzownil mi powiedzieć że jak nie wywalczył ojcowskiego to będziemy prosić o l4 w szpitalu bądź lekarza rodzinnego. A na ojcowski ma czas do ukończenia roku przez dziecko więc zdarzy wykorzystac
Ale l4 przeciez pierwszy miesiac placi pracodawca a dopiero później zus. Wiec jak jest 14dni to chyba jednak zus nic do tego nie ma???
-
hej ja tylko na chwilke.
Nie moge zejsc dzisiaj z kibelka tak mnie czysci sie mam siły ani pisac ani siedziec a o lezeniu jzu nei wspomne bo bym do wc nie zdarzyła. Jestem jakas słaba az sie wypierniczylam w korytarzu tak mi sie ciemno w oczach zrobilo.
Tyłek mnei boli i mam lekkie skurcze chyba przez ta biegunke:( Wzielam jzu 4 nospy zeby porodu nei wywołac przypadkiem
Glutki leca przezroczyste nie rozrywajace sie.
Ok wraam do mojego przyjaciela bo znowu mi jezdzi w jelitach -
Aparatka moze cie tak czysci bo porod lada chwila...
izulkaa lubi tę wiadomość
-
Cebulka bardzo ladny
Mala mam do Ciebie pytanie. Ty masz karuzele smoby cotoons? Powiedz mi co to za melodyjki sa? Jakies dziwki przyrody/lasu/muzyka powazna czy jakies tam inne ?
Edit : DzwiekiWiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2015, 16:11
Cebulka, Micia, perelka89, monia35 lubią tę wiadomość
-
Zasiłek macierzyński przysługuje osobie ubezpieczonej nie tylko przez okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres: urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, ale również przez okres urlopu ojcowskiego. Kwestię tę reguluje art. 29 ust. 5 i 5a ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2010 r. nr 77, poz. 512 ze zm.).
Co więcej, miesięczny zasiłek macierzyński - bez względu na rodzaj urlopu z jakiego korzysta osoba ubezpieczona - wynosi 100% podstawy wymiaru zasiłku.
Obecnie okres urlopu ojcowskiego wynosi 2 tygodnie. Zatem zasiłek macierzyński za okres urlopu ojcowskiego wypłacany jest przez analogiczny okres, w stuprocentowej wysokości.
Świadczenie to przysługuje w ramach ubezpieczenia chorobowego i zawsze jest finansowane z funduszu chorobowego ZUS.
Natomiast czym innym jest kwestia realizacji samej wypłaty świadczenia. Płatnikiem zasiłku może być bowiem:
•płatnik składek na ubezpieczenie chorobowe, o ile zgłasza do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 osób - dla swoich ubezpieczonych lub
•ZUS - w pozostałych przypadkach.